Winorośle i winogrona część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
WP - w proszku , SC- w płynie, WG - granulat. Chyba tak to jakoś znaczy, o ile się nie mylę .
Pozdrawiam! Gienia.
Dokładnie tak. Dzięki.
-
- 100p
- Od: 5 lis 2022, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka
Czy zna ktoś jakąś dobrą, sprawdzoną szółkę/winnicę gdzie kupię bezpestkowe odmiany deserowe?
Im bliżej Wrocławia tym lepiej. Dzięki.
Im bliżej Wrocławia tym lepiej. Dzięki.
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Winnica przybyłówka. Facet prowadzi nawet kanał na YouTube i widać że się zna na rzeczy. Odmiany bezpestkowe też ma i prowadzi sprzedaż wysyłkową.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Też szukałem gdzie tu zamówić i zatrzymałem się na winnicy przybyłówka. Jak masz czas to poczekaj do listopada to napiszę więcej jak otrzymam sadzonki co mi przyszło. Tak czy inaczej kontakt z Gościem jest w porządku i wydaje się że fanatycznie do sprawy podchodzi więc myślę, że się nie zawiodę. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jak i kiedy najlepiej rozmnożyć winorośl z rośliny, z pędów? Można teraz?jaki pęd odciąć na jaka długość/oczek?
Czytałam , ze można zadołować pędy w ogrodzie na jesień. Polecacie tą metodę?
Mam winorośl , która smakuje mojej rodzinie i tez chcą taka do swoich ogrodów
Asia
Asia
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Jeszcze nie teraz, za wcześnie. Po pierwszych mrozach pobierasz sztobry z tegorocznych pędów. Pędy muszą być dobrze zdrewniałe. Sztobry najlepiej trzyoczkowe, chyba, że międzywęźla krótkie, to więcej oczek. Jeżeli chcesz dołować, dobrze byłoby przedtem potraktować Topsinem, by rozprawić się z grzybkami i nie wprowadzić grzybków do gleby.
Możesz też pobrać sztobry kiedy winorośl zrzuci liście i przejdzie w stan uśpienia. Wtedy ziemia nie powinna być jeszcze zmarznięta i można wsadzić sztobry bezpośrednio do wcześniej przygotowanego podłoża. Sztobry będą się wtedy ukorzeniać już w miejscu docelowym. Możesz wsadzić więcej i gęściej na wypadek, gdyby któryś sztober nie chciał się ukorzenić.
W każdym przypadku musisz wybierać fragmenty pędów z dobrze zaznaczonymi oczkami, zdrowe, bez śladów infekcji.
Możesz też pobrać sztobry kiedy winorośl zrzuci liście i przejdzie w stan uśpienia. Wtedy ziemia nie powinna być jeszcze zmarznięta i można wsadzić sztobry bezpośrednio do wcześniej przygotowanego podłoża. Sztobry będą się wtedy ukorzeniać już w miejscu docelowym. Możesz wsadzić więcej i gęściej na wypadek, gdyby któryś sztober nie chciał się ukorzenić.
W każdym przypadku musisz wybierać fragmenty pędów z dobrze zaznaczonymi oczkami, zdrowe, bez śladów infekcji.
Najprościej wsadzić sztobry w grudniu bezpośrednio do ziemi. Od kilku lat udaje mi się ukorzeniać blisko 100% patyków. Przed zakopaniem obrabiam sztobry według wskazówek Kapitana zawartych w filmie https://www.youtube.com/watch?v=Hnce8UO1Amg.
Mam szybko nagrzewający się piach, na glinie trzeba by wykopać rowki szerokie na sztych i głębokie na 30-40cm wypełnione żyzną ziemią próchniczą.
Mam szybko nagrzewający się piach, na glinie trzeba by wykopać rowki szerokie na sztych i głębokie na 30-40cm wypełnione żyzną ziemią próchniczą.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Film pokazuje przygotowanie sztobrów, które za chwilę trafią do ukorzeniania. Do przechowywania od listopada/grudnia do marca nie tniemy tak krótko i to niezależnie, czy dołujemy, czy przechowujemy w lodówce. Docinamy dopiero po wyjęciu z dołka lub lodówki.
Przy trzyoczkowych sztobrach zawsze zostawiam wszystkie pąki. Różne odmiany różnie się ukorzeniają i zdarza się, że górny pąk z jakichś względów nie wybije, a wtedy jest jeszcze szansa na to, że ze środkowego oczka coś wyrośnie. Zawsze jest czas na wyłamanie pędu, jeżeli wybiją dwa górne pąki.
O tym, że sztobry można od razu wstawić w miejsce docelowe pisałem.
Przy trzyoczkowych sztobrach zawsze zostawiam wszystkie pąki. Różne odmiany różnie się ukorzeniają i zdarza się, że górny pąk z jakichś względów nie wybije, a wtedy jest jeszcze szansa na to, że ze środkowego oczka coś wyrośnie. Zawsze jest czas na wyłamanie pędu, jeżeli wybiją dwa górne pąki.
O tym, że sztobry można od razu wstawić w miejsce docelowe pisałem.
Dzięki za uwagę. Wycinałem dwa górne pąki i nie zalewałem parafiną górnej końcówki. Korzenie pojawiały się na samym dole, co wydłużało sadzonkę i trudno było ją wykopać. W tym roku zostawię także pąk środkowy.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Wystarczy zrobić prosty odkład. Za rok jesienią będzie piękna sadzonka.Pelasia pisze: ↑5 paź 2023, o 08:57 Jak i kiedy najlepiej rozmnożyć winorośl z rośliny, z pędów? Można teraz?jaki pęd odciąć na jaka długość/oczek?
Asia
U mnie Bianca ukorzeniała pędy przyciśnięte tylko kamieniem (akurat tą odmianę obiecałam znajomemu). To jest najmniej kłopotliwy sposób.
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
Re: Winorośl - odmiany jakie polecacie
Pytanie do fachowców czy obecny czas to już ten moment by zabezpieczyć winorośla na zimę i druga kwestia jak najskuteczniej zabezpieczyć je przed zimą?
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
Re: Winorośl - odmiany jakie polecacie
Myślę, że powinieneś/powinnaś podać coś więcej na temat swoich winorośli (na przykład ich wiek).
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26