@ Marta ? Cieszę się, że się podoba busz mój nieprzebyty. Jutro będę szalał z sekatorem, bo słowo ?nieprzebyty? przestało już być przenośnią, dzięki bujnemu wzrostowi moszenek południowych? Siekiernica strasznie mi się podoba ? obficie kwitnie od wiosny do jesieni. Niewiele bylin ma tak długi okres kwitnienia. Irysów coś w tym roku mało ? wiele ma tylko liście, ale kwitnąć ewidentnie nie zamierza? Mak z ośmiałem z jesiennego siewu gruntowego ? był to strzał w dziesiątkę. Gatunku dla tej odmiany bodziszka trochę się zeszukałem, mam nadzieję, że informacje są wiarygodne? Co do dwóch gatunków chabrów ?
Psephellus dealbatus i
Psephellus hypoleucus ? owszem, kwiaty (czy w zasadzie kwiatostany) są bardzo podobne, za to liście jednoznacznie wskazują, że to dwa zupełnie różne gatunki. Co do szczawiku ? moja żona go nienawidzi. Mnie nie przeszkadza. Jest niski, moich własnych roślin nie zagłusza, a tam gdzie gęsto rośnie trudniej wyrosnąć innym, o wiele uciążliwszym chwastom.
@ Pelagia ? Staruszki to głównie efekt zostania zrobionym w bambuko przez Bakkera (
ten) i Obi (
ten)? Ale i tak niesamowicie mi się podobają. A co do zakątku dziadkowego ogródka ? pochwal się nim w swoim wątku, wszak regularnie tam zaglądam.
@ Florian Silesia ? Niesamowicie lubię irysy. Ale coś w tym roku wiele odmian głównie mi liście produkuje, a kwiatów niet? Mówi się trudno i żyje się dalej? Co do maków ? dzięki za uznanie, tak, wiem, o czym mówisz. Mój poprzedni aparat zawsze kompletnie wykładał się na czerwieni i z takich maków wychodziła jedna wielka przesycona plama. Cieszę się, że ten, który dostałem na imieniny rok temu od żony radzi sobie lepiej. A Twoje wieści o orlikach bardzo pozytywne.
Bignonia capreolata

Dianthus barbatus

Digitalis purpurea

Lupinus polyphyllus

Pisum sativum

Viola x williamsiana
Pozdrawiam!
LOKI