Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)
Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?
To, że liście uschły nie znaczy, że roślina zginęła.
Pokaż zdjęcie, bo w czasie od ostatniego zdjęcia liście nie były w stanie całkowicie zaschnąć.
Może są żółte, ale na pewno nie wyschnięte na wiór.
Trzymaj go w ciepłym miejscu, ziemia powinna być lekko wilgotna, nie przelana, nie przesuszona.
To długotrwały proces, więc nie spodziewaj się cudów w ciągu kilku tygodni.
Może coś wyrośnie w czerwcu, może dopiero za rok.
Pokaż zdjęcie, bo w czasie od ostatniego zdjęcia liście nie były w stanie całkowicie zaschnąć.
Może są żółte, ale na pewno nie wyschnięte na wiór.
Trzymaj go w ciepłym miejscu, ziemia powinna być lekko wilgotna, nie przelana, nie przesuszona.
To długotrwały proces, więc nie spodziewaj się cudów w ciągu kilku tygodni.
Może coś wyrośnie w czerwcu, może dopiero za rok.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 maja 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cykas
Witam.
Chciałbym prosić o poradę, bowiem mój cykas, jak zapewne wiele innych "wystrzelił" nowymi liśćmi. Liście są nierozwinięte, mają wysokość ponad 10 cm. Czy w tej sytuacji mogę bez obaw przesadzić roślinę? Czy jednak poczekać na zakończenie tworzenia liści do końca?
Chciałbym prosić o poradę, bowiem mój cykas, jak zapewne wiele innych "wystrzelił" nowymi liśćmi. Liście są nierozwinięte, mają wysokość ponad 10 cm. Czy w tej sytuacji mogę bez obaw przesadzić roślinę? Czy jednak poczekać na zakończenie tworzenia liści do końca?
Arkady
Re: Cykas
Lepiej zaczekaj.
Postaw w możliwie jasnym miejscu.
Mniejsza doniczka łatwiej zmieści się na parapecie okiennym.
Przesadzisz, gdy liście się rozwiną.
W ciepłe dni możesz go wynosić na słońce, w miejsce osłonięte od wiatru.
Postaw w możliwie jasnym miejscu.
Mniejsza doniczka łatwiej zmieści się na parapecie okiennym.
Przesadzisz, gdy liście się rozwiną.
W ciepłe dni możesz go wynosić na słońce, w miejsce osłonięte od wiatru.
znajoma ostatnio mi powiedziala ze cykasy mozna sadzic w ziemii dla kaktusow i innych sukulentow czy to prawda??
I tak, i nie.
Ta ziemia zbyt szybko przesycha.
Lepiej mieć ziemię, która dłużej utrzymuje wilgoć i sterować podlewaniem.
Małą doniczkę ustawioną latem na słońcu na dworze i tak trzeba podlać prawie codziennie.
Najlepiej robić mieszankę. Było o tym pisane.
Ta ziemia zbyt szybko przesycha.
Lepiej mieć ziemię, która dłużej utrzymuje wilgoć i sterować podlewaniem.
Małą doniczkę ustawioną latem na słońcu na dworze i tak trzeba podlać prawie codziennie.
Najlepiej robić mieszankę. Było o tym pisane.
czyli najlepsza ziemia do palm piasek i keramzyt
Andres a ty jakie dokladnie robisz mieszanki??
Kupuję ziemię do palm firmy substral (po 5 litrów).
Mieszam z grubym piaskiem i drobnym żwirkiem.
Na dno daję gruby żwirek lub keramzyt.
Dokładnych proporcji nie mam.
Ziemia po wymieszaniu nie powinna być zbita.
Mieszam z grubym piaskiem i drobnym żwirkiem.
Na dno daję gruby żwirek lub keramzyt.
Dokładnych proporcji nie mam.
Ziemia po wymieszaniu nie powinna być zbita.
piasek i zwirek kupujesz w sklepach zoologicznych czy w marketach bo u mnie w marketach jest problem z tym a w zoologicznym nie bylam
W zoologicznym.
Wiesz, to nie jest jakiś konieczny warunek.
Możesz wziąć ziemię do sukulentów i wymieszać na pół z ziemią do palm.
Używam ziemi do palm substrala, bo jest "czarna", a nie torfowa, ma dodatek piasku.
Natomiast wiele innych ziemi do palm jest tak samo torfowych jak ziemie uniwersalne.
Wiesz, to nie jest jakiś konieczny warunek.
Możesz wziąć ziemię do sukulentów i wymieszać na pół z ziemią do palm.
Używam ziemi do palm substrala, bo jest "czarna", a nie torfowa, ma dodatek piasku.
Natomiast wiele innych ziemi do palm jest tak samo torfowych jak ziemie uniwersalne.
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam taki problem, że moj cykas wysycha na wiór.... Mieszanke ziemi mam taka jak pisal andreas, ziemia do palm z piaskiem na dnie duzo drenazu... podlewam wlasciwie do dwa dni bo jest suchu totalnie, woda wylatuje na podstawek, juz jej nawet nie wylewam zeby kwiat pil sobie. Stoi juz w cieplym pokoju, na słoncu, przy oknie pd. Jedyny plus taki ze roslina czuje sie dobrze. Jak zapobiec takiemu wysuszaniu?
1. Dać większą doniczkę z ziemią trochę lepiej trzymającą wilgoć (w ostateczności)
2. Powierzchnię ziemi zakryć warstwą mchu (pokazywałem na jednej z poprzednich stron).
3. Wziąć drugi podstawek i to co wyleci wlać znowu do doniczki. Tak kilka razy, aż wpije wodę
(drugi podstawek jako pomoc, gdyż czasami cieknie dołem, gdy lejemy z góry).
4. Ewentualnie raz na kilka dni włożyć na 10 minut do miski z wodą (byle nie zimną).
Bardzo przesuszona ziemia słabo wpija wodę, szczególnie jeżeli zawiera torf.
Najlepiej chłonie, gdy jest lekko wilgotna.
Polecam 2, 3 i 4
2. Powierzchnię ziemi zakryć warstwą mchu (pokazywałem na jednej z poprzednich stron).
3. Wziąć drugi podstawek i to co wyleci wlać znowu do doniczki. Tak kilka razy, aż wpije wodę
(drugi podstawek jako pomoc, gdyż czasami cieknie dołem, gdy lejemy z góry).
4. Ewentualnie raz na kilka dni włożyć na 10 minut do miski z wodą (byle nie zimną).
Bardzo przesuszona ziemia słabo wpija wodę, szczególnie jeżeli zawiera torf.
Najlepiej chłonie, gdy jest lekko wilgotna.
Polecam 2, 3 i 4
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
Goslawa wama sobie odpowiedziałaś na zaistniały problem . Przesadzaj i to jak najszybciej do dużo większej donicy . Jak na tak dużą roślinę doniczka jest zdecydowanie za mała . W naszych mieszkaniach w okresie zimowym jest ciepło i sucho . Musiałabyś stać przy niej i co 4 godziny dolewać wodę do tej mikrej doniczki . Kup ziemię substral dla palm i doniczkę co najmniej 25 cm średnicy . Powodzenia.
To jest fotka mojego cykasa w trakcie wykształcania kojejnego piętra liścieni

Uploaded with ImageShack.us
Zapamiętajmy , że cykasy to nie sukulenty i szczególnie w okresie wykształcania nowych pięter liścieni należy stale utrzymywać ziemię lekko wilgotną . Przy dobrym drenażu przelanie nam nie grozi
To jest fotka mojego cykasa w trakcie wykształcania kojejnego piętra liścieni

Uploaded with ImageShack.us
Zapamiętajmy , że cykasy to nie sukulenty i szczególnie w okresie wykształcania nowych pięter liścieni należy stale utrzymywać ziemię lekko wilgotną . Przy dobrym drenażu przelanie nam nie grozi
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
Spadki do ilu stopni wytrzymuje Cykas? Chcialbym go juz wyniesc do ogrodu, a jakby bylo -2, albo -3 to da rade czy zaczekać?