Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Przemek Pomyślnosci w 2019-ym i w nowym super-tunelu :!: To moje marzenie na przyszłość.
A z porem to tez nie zaszłam daleko; zawsze cieniutki i wygląda jak słomka. :wink:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za życzenia! :wit Fajnie sobie pomarzyć więc nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci spełnienia marzeń. Co do uprawy porów to warto spróbować i wbrew pozorom nie jest to zbyt trudne ale wpierw zastanów się kiedy byś chciała te pory zbierać (latem/jesienią czy wczesną wiosną). Wtedy wybierzemy jakąś konkretną odmianę a instruktaż ze zdjęciami będę wklejał w swoim wątku.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki! Zdecydowanie jednak latem/jesienią.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie należałoby pomyśleć o jakiejś odmianie wczesnej lub średniowczesnej. Na niektórych opakowaniach może po prostu pisać, że dana odmiana nadaje się do zbioru letniego i/lub jesiennego. Początkowo chciałem namawiać za odmianą Pancho(Vilmorin) ale jest to droga odmiana (cena 8-11 zł za opakowanie 1 g) więc może coś z tańszych odmian np. Varna, Jolant, Albos, Starozagorski Kamush. Najlepiej zobacz czy już coś z porów mają w Twoim sklepie. Warto na początku sezonu kupić sobie opakowanie żółtych tabliczek lepowych na owady (najmniejszy rozmiar) i 1 wywiesić na parapecie (w miejscu przyszłej uprawy). Może się okazać, że mamy w domu ziemiórki i lepiej się ich pozbyć przed rozpoczęciem upraw. Warto też pomyśleć o jakimś dobrym podłożu do wysiewu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za zimno na malowanie drzewek czy na stawianie tunelu. Zapadła więc decyzja o wyprawie po trzcinę. O ile w ubiegłym roku używałem trzciny do ochrony roślin przed słońcem i mrozem w tym roku będzie prościej bo potrzebuję proste, krótkie rurki na domki dla pszczółek. W tym roku po raz ostatni mam okazję wykorzystać trzcinę rosnącą w parku miejskim. Cały park idzie do remontu a staw będzie oczyszczony i przebudowany więc na trzcinę w kolejnych latach nie będzie w stawie miejsca.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak dzisiaj w sklepie zobaczyłem cenę pora ponad 7 zł za 1 kg to wymiękłem i zawróciłem na działkę. Tam, zadołowane w tunelu czekają pory teścia. Jeszcze bardziej utwierdziłem się w potrzebie uprawiania porów na działce. W sezonie 2018 miałem posadzoną tylko wczesną odmianę ale na nowy sezon mam zaplanowane 4 różne odmiany. Przy okazji z hurtowni weterynaryjnej wyłudziłem trochę suchej karmy dla kotów. Kotki już ją polubiły chociaż są bardzo wybredne bo są dokarmiane przez kilku (kilkunastu?) działkowców.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Mały rudy kotek uciekł przed szarą kotką na lilaka. (ok. 3 metry nad ziemią). Będę musiał dobrze się zastanowić gdzie powiesić nowe budki lęgowe dla ptaków. Zimno (ok. -7*C), leży parę cm śniegu, praktycznie nie da się pracować na działce. O dziwo w karmiku z butelki zostało jeszcze prawie 1 litr nasion. Drugi karmik opróżniony, trzeci też pusty. Dzisiaj po trzcinę wybrałem się na drugą stronę stawu i muszę stwierdzić, że jest sporo grubszych trzcinek. Na razie tnę je na odcinki z jednym kolankiem i układam w spinanych pierścieniach normalnie służących jako doniczki dla rozsady pomidora. W jednym pierścieniu da się upchnąć 80-100 rurek. Później będę się zastanawiał czy wiązać pęki trzciny sznurkiem czy zostawić je w pierścieniach. Jutro poszukam jakiś cegieł dziurawek.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa to dlatego twoje kotki wyglądają jak "przysłowiowy pączek w maśle" :) A gdzie one spią w tych mrozach?
Ten por teścia to wygląda modelowo :) jaka to odmiana?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ zaczynam w tym roku zabawę z murarkami na razie jestem na etapie pozyskiwania trzciny. Okazuje się, że w parku miejskim, na stawie można wybrać dość grubą trzcinę. Do zabawy z pszczółkami dołączył Darek więc zapadła decyzja, że w lutym zakupimy kokony z murarkami. Dzisiaj zimnica na dworze więc napełnianie brzozowego pniaczka tłuszczem(smalec w kostce) z nasionami przeprowadziłem w warunkach domowych. W sklepie ogrodniczym czekał na mnie świeżutki katalog nasion Vilmorin więc będzie co przeglądać w długie wieczory zimowe. Darek miał dołączyć zdjęcia z "trzcinokosów" ale chyba zapomniał.

Co do tego gdzie sypiają koty to nie wiem a one cholery jedne nie chcą się przyznać. :;230 Parę razy nocowały już i w altance i w magazynku na narzędzia i nawet w tunelu ale za każdym razem były zamykane bo się schowały. W sprawie porów muszę się podpytać teścia choć nie wiem czy przypadkiem nie była to moja rozsada.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to spryciury te kotki... :roll: :) Ja im zostawiam szpary do wejscia i zostawiam im kartony i jedzonko.
No to hoteliki dla murarek będą super bo trzcina duża i zdrowa!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Darka trzcina powiązana w pęczki, moja pocięta na krótkie odcinki z 1 kolankiem. Pęczek z kwiatostanami wykorzystam do zrobienie daszka-strzechy.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prototyp budki dla pszczół murarek. Brakuje już tylko desek i można robić. W cegły i w krążki drewna wstawię rurki z rdestowca i bambusa. Do naprawy trafił też znacznik do wysiewu nasion rzodkiewki w tunelu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Pogoda nie rozpieszcza ale nie pada i jest +0,5*C na dworze więc w końcu drzewka zostały pomalowane a to już był ostatni dzwonek. Do wysiewów jeszcze nic nie gotowe ale postanowiłem nie czekać dłużej z nasionami pora Pancho i dosłownie przed chwilą nasionka trafiły na waciki.Sezon 2019 rozpoczęty! By nie bawić się w dowilżanie wacików krążki wkładam do szklanych szalek Petriego. Niestety szalki Petriego potrafią się stłuc więc przed wysiewem kolejnych nasion muszę sobie zrobić ich zapas. Co prawda sprawdza się też wysiew w pudełeczkach po kremach ale jak dla mnie to moje pudełeczka są trochę za wysokie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szalka Petriego z nasionami powędrowała na regał a ponieważ pory wolą kiełkować w ciemności więc przykryłem całość pudełkiem. Za 10 dni powinny się pokazać pierwsze kiełki.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Podziwiam Twój zapał i metodyczne, konsekwentne działanie ;:180 Jestem zawsze pod wrażeniem gdy tu zaglądam. Też myślałam o murarkach...Mam kilka różnych domków dla owadów i na tym koniec mojej opieki :(
A kotki podobne przychodzą na moja działkę :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”