Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Ewelinko piękny widok, a trzcinnik wyjątkowo tam pasuje. ;:oj

Obrazek

Świetnie, że dziewczynki i Wy trochę oderwiecie się od domowego kieratu. Jednak wyporządzanie nieużytków się opłaca. Ślimory nie mają się gdzie chować. My też zatrudniamy pana, który podkaszarką wykasza spory pas za naszym płotem i ślimaków prawie nie mam. ;:215 Cieszysz się na lawendę, a ja w taki upał nawet nie wybieram się do jej cięcia, choć już dawno przekwitła. ;:222 Spokojnego odpoczynku. ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ooo, jak obficie kwitnie clematis a jakie śliczne wysokie do nieba trawy, co to za trawy. Właśnie zrobiłam sobie małą rabatkę z traw :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, a co Ty się obijasz ?... czemu nie ma nowych zdjęć... ;:202
Kupiłam tą trawkę, tylko teraz muszę dla niej miejsce znaleźć... początkowa koncepcja poszła do kosza.... ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Jak to zwykle bywa to co dobre szybko się kończy i niestety musieliśmy wracać . Szkoda bo tak fajnie było chłodzić się w wodzie ;:173 . Dzisiaj upał nieco zelżał i wieje bardzo mocno ;:108 . Może przywieje jakieś chmury deszczowe ?? Bardzo bym chciała bo jest sucho . Ogród nie prezentuje się okazale ;:222 . Rośliny cierpią przez nadmiar słońca i niedobór wody. Wczoraj wieczorem podlewałam wężem ale niewiele to daje i nie zastąpi deszczu z nieba.

Obrazek

Ewo dziękuję ;:196 . Teraz będziemy mieli sporo roboty ale za kilka lat mam nadzieję, że będzie co podziwiać .

Obrazek

Kasiu dziękuję ;:196 . Urlopowanie było fajne i aż żal było wracać :roll: . U mnie dzisiaj ciut chłodniej ale nadal gorąco ;:3 . Czekam na jakiś deszcz bo ziemia sucha na wiór. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Małgosiu ostatnio chyba każdy żyje w niedoczasie tak więc nie masz się czym przejmować ;:134 . Niestety pogoda nigdy nie była i pewnie nie będzie sprawiedliwa. Jak nie tropikalne upały to mokro i deszczowo ;:222 . Tak źle i tak nie dobrze . Ja chwilowo mam dość słońca i przydałby się deszcz . Czekam na niego utęsknieniem ;:224 . Nowy teren bardzo mnie cieszy ;:138 . Mam nadzieję, że damy radę jakoś powoli go zagospodarować . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Jeżówka Pink Double Delight.

Basiu niestety u mnie nie padało ;:222 . Nadal czekam na jakieś chmury a jak tylko coś się pojawi na horyzoncie to idzie w inną stronę :evil: . Dzisiaj bardzo wieje więc może jednak przywieje jakieś chmury z deszczem. Ja bardzo cieszę się z dnia jutrzejszego i chcę mieć to już za sobą. Jak działka będzie już na własność nasza to będę mogła odetchnąć bo póki co żyjemy z duszą na ramieniu co by się sąsiadka nie rozmyśliła. Dziękuję i pozdrawiam ;:196 .

Jeżówka nn .

Obrazek

Ewo masz rację , na pracę przyjdzie pora ;:108 . Trochę odpoczęliśmy a teraz czekamy na deszcz .Pozdrawiam .

Obrazek

Lucynko minie trochę czasu zanim zacznę zakładać rabaty na nowej działce ale prędzej czy później do tego dojdzie. Cieszę się niezmiernie bo będę mogła trochę przeorganizować pewne miejsca ,zrobi się więcej miejsca dla dzieci, kącik do odpoczynku, większy warzywnik itd. Dokładnie tak, nudzić się nie będę bo prawie 20 arów to już jest kawał działki a chwasty same się nie powyrywają ;:306 . Dziękuję ;:196 oby tylko zdrowie pomogło i było ze mną jak najdłużej.

Morden Blush.

Obrazek

CDN
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu nawet nie wiesz jak się cieszę ;:138 . Nad wodą trochę odpoczęliśmy a teraz przydał by się deszcz bo sucho . Oby w końcu popadało bo nic nie można zrobić ;:185 . Dziękuję i pozdrawiam ;:196 .

Kosmos.

Obrazek

Seba o tak, opryskiwacz będzie bardzo przydatny ;:138 . Ja chyba wyrosłam z sympatii do takiej pogody. Teraz mając dzieci jakoś nie specjalnie lubię taką patelnię . Taka pogoda jest najlepsza na urlop nad wodą ale nie na normalnie funkcjonowanie. U mnie też sucho i rośliny wyglądają mizernie. Warzyw u mnie bardzo mało ale jakoś sobie radzą na szczęście. Pomidorki koktajlowe szybko łapią kolor i chyba im najbardziej sprzyja taka pogoda. Dziękuję i wzajemnie :wit .

Obrazek

Soniu trzcinniki jakoś mi tam pasowały więc postanowiłam spróbować. Nad wodą trochę odpoczęliśmy i ochłodziliśmy się ale niestety trzeba było już wracać ;:108 . Jak na razie nie cięłam lawendy bo jest za gorąco i po prostu mi się nie chce. Czekam na jakiś deszcz i niższe temperatury bo roboty w ogrodzie jest całkiem sporo. Dziękuję i spokojnej niedzieli Ci życzę ;:196 .

Leonardo da Vinci.

Obrazek

Karolino trawy przy domu to Trzcinnik ostrokwiatowy "Karl Foerster" . Mogę polecić Ci tą trawę bo ma sporo plusów ;:333 . Przede wszystkim nie jest wybredna i łatwa w uprawie, szybko zaczyna wegetację i bardzo szybko zakwita ;:108 . Jest ozdobna praktycznie przez cały czas . Powojnik nadal kwitnie obficie ale widać, że to słońce trochę go wymęczyło. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Gabrysiu już się poprawiam :wink: . W ten upa jakoś nie specjalnie chce mi się cokolwiek robić ;:222 . Odpoczęliśmy trochę nad wodą ale trzeba było już wracać . Koncepcje bardzo często się zmieniają, ma tak samo ;:306 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec debiut na który długo czekałam. Kupiłam dwa krzaczki po przecenie i strasznie marnie rosły. Jednak dały radę i zakwitły ;:138 . Kwiaty trochę wymęczone pogodą ale podobają mi się. Co prawda myślałam, że będą trochę większe ;:131 . Pashmina we własnej osobie ;:108 .

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnej niedzieli Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Powaliło mnie zdjęcie z obwódek z żurawek, świetny pomysł! Motylek-ikar-to mój ulubiony, bo niebieski, bardzo ładnie go uchwyciłaś ;:215
Fajnie że w końcu z działką się udało ;:138 Nasadź może drzew, jak w oddali od domu jest, będzie cień za kilka lat ;:224 Albo jakąś małą altankę zasłonić krzakami i obrosnąć ją wiciokrzewem... ile możliwości przed Tobą!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ewelinko, chyba teraz hortensje przejmują miejsce n nr 1 na podim królowania w ogrodach.
A twoje to potwierdzają .
Piękne.I limki i inne. :D
jeszcze ty masz trawy, jeżówki , słoneczki, werbeny, piękne kolory drugiej części lata :)
Ten ostatni liliowiec na tle hortki cudny,Znasz jego imię ???
Ja też już zaczęłam sadzić liliowce koło hortek ;:108
Pashmina piękna.Tym bardziej podziwiam, bo ja jej nie mam :(
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Na wsi to i tak jest znośnie, współczuję ludziom w mieście :roll:
Dodatkowa powierzchnia - super.
Co chcesz konkretnego tam zrobić ?
Co to za odmiana hortensji z 5 zdjecia od dołu ? Rewelacja ;:138
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, ja gapa nie zaglądam do wątku z konkursami. Przegapiłam okazję głosowania na Ciebie ;:223 , ale mi wstyd. Widzę, że jeżówki zagościły w Twoim ogrodzie i wcale się nie dziwię. One lubią wilgoć a na dworze ukrop, trzeba im pomagać przetrwać trudny okres. Ewelinko ta jeżówka NN wygląda mi na Hope. Pozdrawiam :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Transakcja zakończona pomyślnie ;:138 . Tak mogę określić wczorajszą wizytę u notariusza ;:224 . Działka jest już nasza a my bardzo się z tego powodu cieszymy ;:138 . Niestety nie daliśmy rady tego oblać bo eM dzisiaj wrócił do pracy . Oj ciężko Mu było ;:173 . Niestety urlop już się skończył ,noga też już prawie wykurowana więc czas wrócić do normalności . Wczoraj było chwilowe załamanie pogody i temperatura w ciągu dnia była dość niska, popadało też solidnie . Dzisiaj wieje od rana, że mało głowy nie urwie. Przycięłam dziś połowę moich lawend a reszta czeka na jutro. Poza tym miałam awarię i przez pół dnia nie było prądu ;:222 . Jutro powrót upałów a więc trzeba korzystać z ostatnich chwil lata ;:3 .

Obrazek

Obrazek

Mati dziękuję za miłe słowa ;:196 . Drzewa na działce są i właśnie trzeba kilka wyciąć ale na pewno posadzimy też kilka swoich ;:108 . Altankę też bardzo byśmy chcieli a jak nie to chociaż wiatę . No zobaczymy bo pomysłów i planów jest sporo a budżet chwilowo wyczerpany. Czekamy na napływ nowych środków ;:131 .

Obrazek

Obrazek

Aniu masz rację, teraz hortensje królują w ogrodach ;:215 . To jest ich czas ;:108 . Niestety nie znam imienia tego liliowca chociaż gdybym dobrze przeszukała pocztę to pewnie znalazłabym zamówienie i dopasowała . Postaram się wieczorem to zrobić i dam znać . Pashmina ma w sobie coś chociaż na razie aż tak bardzo mnie nie zachwyciła jak na fotkach.
Edit : Aniu ten liliowiec o którego pytałaś to Chorus Line.

Obrazek

Trzcinnik Overdam jakiś taki suchy, nie podoba mi się za bardzo.

Obrazek

Seba masz rację bo takie upały na blokowiskach są na pewno wiele gorsze ;:oj . Nie wyobrażam sobie ;:185 . Z resztą Teściowie i moi Rodzice mieszkają w blokach i narzekali na te upały. W nocy nie mogli spać bo mieszkanie nagrzane ;:222 . Jeśli chodzi o działkę to na pewno będzie wjazd i chodnik do domu . Nie wiem czy wiesz ale ja nie mam na ten moment wjazdu od drogi gminnej tylko przez działkę sąsiadki :oops: . Zakup działki ułatwi nam życie bo będziemy mieli swój wjazd ;:138 . Jak już uporamy się z równaniem terenu i takimi sprawami to zacznę dopiero myśleć o rozplanowaniu rabat ,trawniku itd. Na pewno powstanie też warzywnik, jakieś miejsce na relaks i kącik do zabaw dla dzieci. Oj sporo pracy przed nami. Kurczę, niestety nie wiem co to za odmiana hortensji . Niestety nie podpisywałam odmian i teraz żałuję.

Obrazek

Obrazek

Ewo daj spokój ;:196 . Ja w zasadzie też rzadko wchodzę na te wątki z konkursami . Dziękuję za nazwę jeżówki, jest bardzo podobna i to może być ona . Pozdrawiam :wit .

Nasze nowe powiększone włości. Zdjęciem nie dałam rady uchwycić całości .

Obrazek

Własne pomidorki koktajlowe zbieramy codziennie .

Obrazek

Królują hortensje bukietowe.

Obrazek

Heritage.

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru Wam życzę.

PS . Czy wiecie, że w sklepach internetowych jest już przedsprzedaż cebulek ;:183 ??
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ewelinko super ;:138
Mnóstwo pracy przed Wami, wiem coś o tym bo sama mam 30 arów.
Szykuj wór pieniędzy :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ty dopiero o przedsprzedaży cebulek wiesz? Ja już spazmy przeżywałem w ostatnich dniach czerwca :;230 :;230 :;230 Ale w tym roku nie kupuję. Coś tam wykopanych tulipanów i zimowitów mam i coś trzy tygodnie czekają ;:224
Trzcinniki serio jakieś zasuszone masz, moje wyglądają żywiej. Może trochę sucho miały?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu 30 arów to już szaleństwo ;:oj . O tak, wór pieniędzy się przyda :;230 .

Mati jakoś wcześniej nie sprawdzałam przedsprzedaży ;:306 . Ja planuję coś zamówić ;:224 . Nie wiem czy te trawy miały sucho bo przecież rosną obok miskantów a te jak widać piękne i zielone . Mam też trzcinniki Karl Foerster w innym miejscu i wyglądają dużo lepiej. Może te odmiany Overdam jakoś nie lubią mojej gleby :roll: .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ewelino!
No, nareszcie, bo już chciałam pytać, dlaczego tak długo trzymani jesteście w niepewności... Gratuluję finału!
Z urządzaniem nie ma się co spieszyć. Zimą możesz sobie snuć plany, zrobić kilka szkiców, przemyśleć rozplanowanie przestrzeni, wytypować rośliny, a póki co wyciąć co niepotrzebne i regularnie kosić tę nową przestrzeń.
Uzdolnienia ogrodnicze masz niewątpliwe, nie wątpię więc, że wymyślisz coś mądrego i pięknego.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja również pragnę pogratulować.
Ogromnie jestem ciekawa, jak zagospodarujesz nowy teren :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”