Elizabetka po śląsku - 2 cz.2008r.
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Elizabetko, prześledziłam z rana swoje 3 odmiany hortensji - Tardiva, Kyushu i Grandiflora. Zdjęcia wrzuciłam do wątku hortensjowego. Wydaje mi się, że Twoja hortensja to Grandiflora i rzeczywiście dopiero w pełni rozwinięty kwiat to pokaże bo stożek wtedy nabierze krągłości. Moja grandiflora ma liście prawie identyczne jak kyushu i tardiwa, a stożek jest ostry zanim kwiaty się w pełni rozwiną. Pokrój Twojej hortensji też nie bardzo pasuje do Kyushu i Tardiwy, za to jest identyczny z moją Grandiflorą (mam kilka z różnych miejsc). Do tej pory nie przyglądałam się pąkom Grandiflory i nie zauważyłam, że są stożkowate zanim się rozwiną w pełni
. Ale już się nie wymądrzam, zwyczajnie się zakręciłam w tych trzech odmianach. I tak naprawdę to już sama nie mam pojęcia co o tym sądzić. Im dłużej się przyglądam tymbardziej nie wiem.....

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Kocico bardzo Ci dziękuję za wszelką pomoc w sprawie hortensji.
Na razie muszę to odłożyć na później bo pogoda sprzyja obcinaniu wiśni i to teraz muszę zrobic w pierwszej kolejności. Została mi jeszcze jedna i pół akurat na jutro.
Myślałam też o nawożeniu wiśni...ale co im dać. ?
Idę do działu sadowniczego może tam coś znajdę.
Pozdrawiam cieplutko.

Na razie muszę to odłożyć na później bo pogoda sprzyja obcinaniu wiśni i to teraz muszę zrobic w pierwszej kolejności. Została mi jeszcze jedna i pół akurat na jutro.
Myślałam też o nawożeniu wiśni...ale co im dać. ?
Idę do działu sadowniczego może tam coś znajdę.
Pozdrawiam cieplutko.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Danusiu dzięki za odwiedzinki.KDanuta pisze:Elizabetko po mojemu hortensja to Grandiflora, nawet
na pąkach jak mu się dobrze przyglądniesz widac taki
delikatny rumieniec .Sama nabyłam to cudo, zobaczymy
czy spełni oczekiwania![]()
Wiesz ta moja hortensja to już sama nie wiem ale wydaje mi się, że to http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Hortensja bukietowa "Kyushu" a już na pewno nie Grandiflora. Twoja przynajmniej się rumieni a moja to raczej bladnie.

Nadal czeka w doniczce na posadzenie....dopóki się nie dokopię co to w końcu mam.

Jedno jest pewne, że hortensje lubią dużo wody i dosyć kwaśne podłoże. I tego się głównie będę trzymać....może w końcu trafię.

A czy widziałaś tę hortensję kosmatą? Istne cudo.

Pozdrawiam.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Witaj Gabrysiu.....cudownie, że wpadłaś.
Miałam trochę roboty z wiśniami (przetwory a później obcinanie gałązek), robiłam też nutellę śliwkową. W tym roku kiepsko ze śliwkami więc musiałam pierwszy raz kupić ale nie wyobrażam sobie juz spiżarni bez tego smakołyku.
W tym tygodniu planuję posadzić zimowity ale wpierw kupić ziemię i korę. I tak to mosz ....ciągły ruch w interesie. No i oczywiście choć trochę ponadrabiać zaległości forumowe.

Pozdrawiam cieplutko i pa. Ciekawe jak tam nóżki Boguśki po pielgrzymce. Musza yno do niej zajrzeć.

Miałam trochę roboty z wiśniami (przetwory a później obcinanie gałązek), robiłam też nutellę śliwkową. W tym roku kiepsko ze śliwkami więc musiałam pierwszy raz kupić ale nie wyobrażam sobie juz spiżarni bez tego smakołyku.
W tym tygodniu planuję posadzić zimowity ale wpierw kupić ziemię i korę. I tak to mosz ....ciągły ruch w interesie. No i oczywiście choć trochę ponadrabiać zaległości forumowe.

Pozdrawiam cieplutko i pa. Ciekawe jak tam nóżki Boguśki po pielgrzymce. Musza yno do niej zajrzeć.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Halinko tyś mi tela tego nadowała, że jo to ledwo doniosłach.eukomis pisze:Elżbietka siedzi i objada się wiśniami a o nas nie pomysli , że tęsknimy za nią, Elżbietko ten niski liliowiec co Ci dałam to "Mini Stella".pozdrawiam

A ten duży liliowiec zaczyna mi kwitnąć no i ten niski "Mini Stella"też.

Tak bardzo chciałam mieć bluszcz....mam pospolity a od Ciebie dostałam pospolity "Goldhearth". No i ta miodunka.
Bardzo dziękuję ....i za miłe spotkanie również. Szkoda tylko, że tak w przelocie. ;:225
Pa.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Zajrza, Elu, zajrza.. ale tak mi jakoś ostatnio czasu brakuje...Elizabetka pisze:Gabunia zajrzyj yno do Empuzy ona ma taki super przepis. Ja co prawda daję na 5kg śliwek mniej bo 20dkg kakao ale to jest super. Podczas pasteryzacji woda odparuje i zrobi Ci się tego mniej. Ale musisz zrobić wedle siebie...wiysz jak![]()
![]()
![]()
Nie wiem czy to wszyscy tak maja, czy yno joa tak mom ?
Bogusia, a takie wiśnie co w karku dropią, to sie u mie robią, juz czworty tydzień.
Jeszcze trzi i gotowe.