Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Zdjątko z mostkiem i ogrodem cudne :D ;:63
Róze, piękne . ;:167 Pashmina zachwycająca.A ja nią zachwycam się bardzo, bo jej nie mam..
I te powojniki,,, miodzio, normalnie miodzio,
A i jeszcze ponownie w tym roku zachwycam się ślicznym perukowcem. :wink:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Black Rose- witaj i dziękuję za dobre słowo! Piwonie to cudne kwiaty, szkoda, że już przekwitły...

Obrazek

Basiu- dobrze, że w rozkwicie róża jest piękna! Przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia "źle ulokowanych uczuć" :;230

Obrazek

Aniu, tak już mamy, że najbardziej fascynuje nas to, co dla nas niedostępne!
Perukowiec jak dla mnie za szybko rośnie. Mam bordowy i zielony, oba wielkie krzaki, szkoda, ze nie próbowałam je od małego formować jako drzewko na zaplatanych gałązkach. Teraz za późno, bo gałęzie twarde, próby nagięcia kończą się złamaniem...

Obrazek

Oto nasze prosiaczki:
Pusia, Lusia i Wiewiórka

Obrazek

Tutaj sama Pusia (karmelowa) z Lusia- ta z domieszka czarnego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie najbardziej podoba się zielony perukowiec, szczególnie jego kwiaty, bo mają piękny odcień zieleni, a właściwie to jakby pistacjowy. Miałam kiedyś czerwony i żółty, który wymarzł. Myślę, że może tnij go od dołu teraz, będzie miał czuprynkę na górze :heja . One bardzo ładnie się regenerują. Dla czerwonego koloru liści, kiedyś swój wystrzygłam na 'jeża'. Oczywiście nie zakwitł, ale kolor był super.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, mnie dla odmiany bardziej urzeka ten bordowy, głównie dla liści. Może faktycznie warto wystrzyc go króciutko, bo pieknie się zabarwi, a peruczkę założy za rok?

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Mariolu cudaśne świnki ;:167
Urzekło mnie miejsce wypoczynkowe okolone ślicznymi i bujnymi hortensjami. Pewnie już wiekowe krzaki jak takie duże i gęste.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, u mnie w ogrodzie nic nie jest wiekowe!
Ogród zaczęłam uprawiać 12 lat temu, na początku były to głównie jednoroczne, trochę bylin, czasami iglak- w sumie większość początkowych nasadzeń zlikwidowałam, głównie przez nadmierny wzrost, tudzież mało atrakcyjny wygląd!
Hortensje to krzewy, które są u mnie w ogrodzie góra od 7 lat!
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To pięknie urosły. Oprócz drzwiastej Anabelle są tam jeszcze bukietowe- dobrze widzę? Moje mają teraz 3 lata, są mniej więcej w połowie Twoich. Pewnie mocno tniesz wiosną?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Moniko, zgadza się. Mam głównie bukietowe, ogrodowych nawet nie próbuję, pewnie i tak nie miałyby kwiatów, nigdzie w okolicy nie widzę ogrodowych.
Bukietówki są naprawdę bezobsługowe. Tylko mocne cięcie wiosną i to wszystko. Ścinam naprawdę nisko, bo zależy mi na zwartym krzaczku, a najładniejszy właśnie jest taki mocno cięty. Na potwierdzenie moich słów:
To jakiś 3-4 rok kwitnienia:
Obrazek

Obrazek

A tu już zeszłoroczne:

Zdjęcia z września:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I znów przypomina mi to zdjęcie o kradzieży trampoliny :evil: :evil: :evil:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyż nie są piękne?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Pashminę od zeszłego roku podziwiam u Aneczki . Jest niesamowita i nie mogę doczekać się aż sama na własne oczy przekonam się. Jeżeli nie w tym to może w przyszłym roku ?? Na razie podziwiam ją u innych ;:173 . Ostatnie zdjęcie z kołem bardzo mi się podoba ;:138 . Hosty masz przeogromne ;:215 . Prosiaczki mają ładne umaszczenie ;:333 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .

-- 30 cze 2017, o 10:15 --

Mariolu piękne są, piękne ;:138 . Ja też mam ale jeszcze młode. Najstarsze będą miały trzeci sezon więc podrosły już ładnie ;:333 . Marzą mi się takie wielkie ;:224 . Kradzież trampoliny ?? ;:oj Wcześniej tego nie doczytałam najwidoczniej ;:185 . Serio ktoś ukradł Wam z posesji trampolinę :shock: ??
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ale hortensje ;:oj ;:oj ;:oj No wymiatają, piękności z nich! ;:167
(ale powiem Ci, że aż oczy przecierałam, że już kwitną, dopiero za chwilkę dopatrzyłam że to z ub. roku).

Jak będziesz w przyszłym roku je cięła, to chętnie przyjmę patyczków troszkę, chce poeksperymentować z ukorzenianiem ;:131
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, one są oszałamiająco piękne!!!
Ja też tnę mocno. Może za klika lat doczekam się takich jak Twoje. :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

apus pisze:
Ewelina, powiem Ci szczerze, że dopóki Pashmina nie rozwinęła kwiatu, myślałam sobie: "o co tyle zachodu, nie powala mnie ten kwiat"
Ale teraz kiedy z lekko zielono-kremowych pąków rozwija się różowy w środku kwiat- zmieniłam zdanie!
Jakbym siebie czytała ;:306 ;:306 ;:306 Miałam to samo....
To może i ja kupię Pashminę, bo jak na razie zupełnie nie rozumiem, o co ten szum? Chociaż na Twoich zdjęciach wygląda całkiem, całkiem...... ;:224
Już się nie mogę doczekać takiego widoku hortensji ;:oj Tymczasem mamy koniec czerwca, a nawet pąków na nich nie widzę ;:145
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina, no tak, już 7 tygodni temu dmuchnęli dzieciom trampolinę z ogrodu, a sprawa zgłoszona na policję została już umorzona...

3-letnie krzaczki hortensji to już całkiem ładne powinny być, ale myślę, ze tu sukces uprawy tkwi w niskim przycinaniu wiosną.
Pashminę oglądam co chwila z każdej strony, na razie nie widzę żadnych plam, plamistości, żółknących liści- czego nie do końca można powiedzieć o pozostałych odmianach, które kupiłam :evil:

Obrazek

Basiu, nie ma problemu. Ja podczas zeszłorocznego cięcia wiosennego wsadziłam dosłownie dwa patyczki w ziemię i co prawda oba wypuściły korzonki, później listki, ale ostatecznie została 1 szt, zresztą kwitła jednym kwiatkiem, potem znów cięłam tej wiosny i juz ma kilka pączusiów ten patyczek ;:138
Oto i one:
Obrazek
I cały ukorzeniony krzaczek, ;:167 niemal na końcu każdej gałązki jest pączuś:

Obrazek

Monika,
moim zdaniem hortensje nie dość, że piękne to jeszcze bezobsługowe. Nigdy z nimi nie miałam problemu za te 7 lat. Na pewno nie przemarzną, bo kwitną na tegorocznych pędach. Odmian całkiem sporo, zatem jest w czym wybierać! Ani się obejrzysz jak będziesz mieć wielkie krzaki hortensji bukietowych.

Obrazek

Iwona, ja też nie rozumiałam o co chodziło z Pashminą, nawet wtedy gdy byłam już posiadaczką dwóch zapączusiowanych krzaczków w donicach. Myślę, ze chodzi głównie o to, ze jest to zdrowa i bezproblemowa róża, przynajmniej takie odnoszę wrażenie czytając zachwyty innych. Kiedy była jeszcze w pączkach, no to nic szczególnego, ale kwiat w rozkwicie ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No podoba mi się i już, choć zdania i opinie mogą być podzielone i ja to szanuję!
Na razie moje 2 Pashminy są w donicach, bo tworzeniu rabaty pod róże wybitnie nie sprzyja wielka susza i mega porywisty wiatr, ale mam ochotę posadzić ją w donice na balkon, tylko nie wiem jakby spisała się zimą...
Trzeba dopytać różanych specjalistów na forum :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

No piękną masz Pashminę! ;:167
Też uważam, że dobrze że nie każdemu się podoba... nudno by było :)

Patyczkowa hortensja to już całkiem ładny krzak!
Aż wierzyć się nie chce, że to taka młodziutka! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, sama mocno się zastanawiałam czy oby nie jest starsza, ale wszystko przemawia za tym, że to patyczek z ubiegłej wiosny! Sama widzisz, ukorzenianie raczej się udaje, a kwiaty pojawiają się szybciutko. Pamiętam, że miałam aspiracje wyhodować sobie sama hortensję na pniu, ale jak tylko ścięłam czubki od razu wyskoczyły tuż przy ziemi z każdego oczka kolejne gałązki. I mój pniak stał się znów krzakiem...

Obrazek

Dopiero jęczałam, ze nie będę miała żadnej lilii, bo nornice, przymrozki, poskrzypka... a tu proszę jaka niespodzianka, między liśćmi piwonii:

Obrazek

Obrazek

I są też liliowce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I hortensja
Obrazek