Familokowego ciag dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciag dalszy

Post »

Pewnie Ci Jadziu pogoda dopisuje dzisiaj. ;:3
U mnie dzisiaj słonecznie, więc i do Ciebie te promyki docierają. ;:3

Jadziu masz już w ogrodzie jakieś czosnki?
Zastanawiam się jak one na szerokość się rozrastają.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu ja też czosnku jeszcze nie posadziłam , jest ciepło to zdążymy. Sporo u Ceibie jeszcze kwitnie, zwłaszcza róze , no i kalina Bodnanteńska się rwie do kwitnie ia, tak jak u mnie :wink:
Mówisz,że fajnie by było gdyby piesek sam po sobie posprzątał. Widziałam na You Tubie jak pies zbierał swoje zabawki do pudełka. Ciekawe jak go tego nauczyć. Przykładem -nie działa ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KAROLCIA dalej tego czosnku nie posadziłam ;:222 Nie doszłam dzisiaj do tego ,bo sadziłam cebulowe.Może jutro jeśli pogoda pozwoli na to ,to rano już pójdę do ogródka.Ja nie mam kaliny Bodnanteńskiej mam tylko Pięknotkę czyli Calicarpę z lila owockami
BASIU moje czosnki nie bardzo się mnożą, więc nic Ci nie doradzę, lecz z 5 czy 10 cm między jednym, a drugim z pewnością trzeba zostawić.Sadzę tylko jadalne czosnki,a te ozdobne mam stare i się nie mnożą ;:222
BEATKO moja Sundavilla ma jeszcze zielone liście dlatego na razie postawię ja na korytarzu .Jeśli przetrzyma w takiej fazie to dobrze.Niestety nie kwitła mi wcale widocznie tam gdzie ją posadziłam miała zbyt mało słońca ;:174 Chciałam ,żeby się wpinała po pergoli za ławkę niestety nie dała rady.Różowej podetnę łodyżki i wsadzę do wody ,żeby wypuściła korzenie .Tę różową mam od Andrzeja [any] zresztą żółtą również mam od niego.Chopin rośnie nawet na 2-3 m wysokości, więc lepiej od razu posadź go na tyły.Próbowałam go mocno przycinać po pierwszym kwitnieniu lecz i tak wypuszczał długaśne łodygi .Ten typ tak ma :) Ja kopczykuję tylko te przesadzane,te które mają szczepienie nad ziemią i nowe jeśli takowe mam, lecz inne muszą sobie dawać radę .

Tak cudnie jeszcze kwitły róże pod koniec września.Teraz chociaż mają jeszcze mnóstwo pąków to juz nie zdążą ich otworzyć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tych astrów już nie ma, a rabatka wygląda całkiem inaczej. Wiosną przesadzę w ich miejsce tylko bordowe astry Alma Potschke wraz ze słonecznikiem szorstkim .Tych niebieskich małą kępkę posadziłam w innym miejscu tam mogą szaleć dodam im także boltonię do towarzystwa żeby nie było im smutno :wink:
Część cebulowych już wsadziłam inne czekają w kolejce i oby jutro znów była pogoda to wreszcie sie z nimi uporam.Muszę jeszcze podlać Rosahumusem calutki ogródek.Roboty od groma.Dwie dalie juz wykopałam dzisiaj i schowałam następne 3 doniczkowe też poszły do przechowalni oraz mieczyki w donicach ,dwie datury i Acidanthery.Nie ma co czekać ,bo potem mogę nie zdążyć wszystkiego schować.Jutro resztę dalii wykopię i też schowam.Te które nie rosły w donicach zaraz po wykopaniu opakowuję w gazety i tak je chowam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, to Ci jeszcze kwitnie teraz ? ;:oj
Roboty masz sporo, ale powoli wszystko się zrobi... zimy jeszcze nie będzie... chyba... ;:224
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu to teraźniejsze kwitnienia??? ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GABI chciałabym ,żeby jeszcze było tak kolorowo.Niestety powoli sprzątam, bo niestety jakoś wszystko idzie mi wolniej w tym roku ;:222 Podobno minusy mają już być od końca października, więc wolę dmuchać na zimne .Opatulona robić w ogródku wcale mi nie odpowiada
IWONKO to kwitnienie z końca września,chciałabym jeszcze mieć tak kolorowo :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, co robisz, że Twoje dalie stoją na baczność i wcale się nie pokładają? Swoje ciągle muszę podwiązywać, a i to niewiele daje. Szczególnie ostatnie deszcze spowodowały, że moje w większości połamały się pod ciężarem kwiatów :( Muszę je chyba wykopać, ale ciągle jeszcze kwitną i trochę mi żal.

Dobrze, że przesadziłaś The Prince. Tak myślałam, że coś z nim nie tak, skoro tak słabo kwitł. Mam nadzieję, że na nowym miejscu wreszcie ruszy i będziesz z niego zadowolona.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jadziu, przyszłam po dłuższej nieobecności i czytam, że chandra i Ciebie dopadła ;:196 . Na szczęście chyba najgorsze za Tobą.
Ten sezon dał nam wszystkim w kość, więc się nie dziwię, czas jednak myśleć o nowym, oby lepszym dla naszych ogrodów.
W Twoim ogrodzie nadal kolorowo, kwitną marcinki, wiele pięknych róż, więc nie jest źle. Chciałoby się więcej, wiem, ale pora spojrzeć prawdzie w oczy.... nadchodzi, co ja mówię, już jest późna jesień i zima. Roślinki się zregenerują i będą nas cieszyć w przyszłym roku, trzeba w to wierzyć. Bo inaczej ... jak żyć, no jak ;:306
Czytam, że Chopin potrafi nieźle hulać do góry, ;:oj , widziałam u znajomej, rośnie jeden krzew przed domem, faktycznie wielki krzew, ale widok oszałamiający, dlatego od tego roku mam go u siebie. Mam nadzieję, że też będzie taki piękny. Kwiaty ma przeeepiękne, jak na razie nie chorował.
Mączniaka u mnie nawet Mrs J.Laing nie miała, zamieniła po prostu kolory z szarego na czarny ;:224 / cała w plamach/. Czarna plamistość po prostu szalała w ogrodzie. W następnym sezonie powalczę z nią Bioseptem i oczywiście za Twoją radą jednym z podstawowych owoców w domu będzie oczywiście grejpfrut ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj sporo zrobiłam, bo byłam na ogródku od 9,30 do 16,30.Oczywiście calutki czas towarzyszyła mi Agacia kota ogrodniczki :wink: Wszystkie cebule są juz w gruncie, czosnki także :heja .Posadziłam wreszcie na docelowe miejsce różowego wawrzynka wilczełyko od Reni .Oczywiście jeszcze nie wszystko zrobione, bo szkoda było mi wykopywać Cafe au lai i drugą dalię Ferncliff illusion.One jeszcze ładnie kwitną pozostała także do wykopania Aurore ta już nie ma kwiatów.Przesadziłam bardziej do przodu Morden sunrise i jestem ciekawa czy teraz będzie ładniej kwitnąć. Jeśli to nie pomoże pożegnam sie z tą panną.Wykopałam też szałwię Amistad poszła na korytarzowe okno Sundavillę też już wyciągnęłam z ziemi i wezmę ja do domu Niestety na korytarzu byłoby jej zbyt zimno i mogłaby przemarznąć .Czytałam ,ze preferuje w zimie jakieś 15* z lekkim podlewaniem

DAYSY Chopin rzeczywiście potrafi pokazać na co go stać lecz muszę przyznać ,ze podobają mi sie jego kwiaty dlatego dostał nową miejscówkę gdzie może się bujać.Oczywiście nie ma tam aż tyle słońca, jednak latem do 14 ma je zapewnione.Mam go chyba z 5 lat i dopiero w tym roku dostał mączniaka .Zawsze był zdrowy ,więc nie wiem co w tym roku w niego wstąpiło.Ja nie bardzo jestem za grejfrutami lecz parę zawsze kupię.Natomiast synowa je uwielbia ,wiec zawsze każę im zostawiać skórki
DOROTKO moje dalie stoją ,bo są związane w pasie paskami i mają konkretne podpory z tyłu .Przypatrz się Cafe au lait. Pasek nie rani łodyg i jest mocny.W szmateksach można za grosze je nabyć.Jednak łamanie łodyg jest raczej spowodowane cieniutką łodyżką i osadzonym na niej zbyt ciężkim kwiatem.Miałam tak z Convoitise lecz Cafe au lait nie ma tej przypadłości .Zrobiłam też sporo fotek lecz nie wiem czy jutro mój kręgosłup się nie zbuntuje ;:224 zbyt dużo na raz zrobiłam lecz niestety czas goni

Obrazek

Taki był korzeń Chopina

Obrazek

a to cebulowa rabatka w miejscu gdzie rosły astry [marcinki]

Obrazek

Przygrzewające dzisiaj słoneczko wspaniale podziałało na chryzantemy.Wczoraj były jeszcze calutkie w pakach rano również a gdy wychodziłam ładnie już otwarły kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Jadziu, podziwiam Twój zapał do pracy u mnie pogoda nie sprzyja pracy w ogrodzie.
Wpadłam zapytać czy Elżbietkę mam wsadzić przed zimą do gruntu czy zostawić w donicy.
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU ;:196 zostaw ją w donicy niech się porządnie ukorzeni, lecz donicę zadołuj i zrób jej kopczyk .Wiosną dopiero posadź na miejsce stałe.Wiesz lepiej być przezornym bo to młódka :wink: Tyle leniuchowałam to teraz trzeba wszystko nadrobić :;230 bo pogoda sprzyja pracy w ogrodzie
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje dalie już wszystkie czarne, ale ciągle jeszcze siedzą w ziemi. Nie mam kiedy pojechać, żeby je wykopać.
U ciebie jeszcze i dalie i chryzantemy, jest kolorowo ;:138 Oby tak jak najdłużej ;:108
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu jeszcze pięknie u Ciebie i kolorowo ;:333
Proszę podpowiedz mi czy Ty tak bardzo przycinasz róże przy przesadzaniu ?? mam kilka do przesadzenia i zastanawiam się kiedy lepiej teraz czy na wiosnę ??
U mnie pada a tak miałam dużo zaplanowane na dzisiaj ;:223
Słoneczka życzę i oby dalej było tak kolorowo w ogrodzie ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TERENIU róże do przesadzania mocno przycinam na jakieś 30cm i calutkie je prawie kopczykuję, przycinam także sporo korzenie,żeby nie myślały o rośnięciu tylko o ukorzenianiu się .W krótszych korzeniach i krótszych łodygach szybciej krążą soki i szybciej przebiega proces ukorzeniania.Takie jest moje zdanie lecz zdania mogą być podzielone .W każdym razie ja tak robię.Te chryzantemy są od Ciebie http://images71.fotosik.pl/793/59336fa8f834a0d5.jpg
IWONKO myślałam ,ze dzisiaj dokończę prace lecz znów siąpi deszcz wiec siedzę w domu .Wczorajszy dzień wykorzystałam na maxa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu bardzo dziękuję ;:196 tak też zrobię przy przesadzaniu ;:108 ale kopczyk to później prawda ??
Śliczna dalia i chryzantema też ;:333 czy to Czechowski ?? moje jeszcze w pakach , coś w tym roku się ociągają .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”