Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

cyma2704 pisze:
Obrazek

Obrazek
I to cudo! ;:180
Dziękuję Soniu za spełnioną prośbę. Pięknie u Ciebie. Zdjęcia mogę oglądać i oglądać. ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu masz tak harmonijny ogród, że wychodzić sie z niego nie chce! Pięknie!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Tak, to prawda, harmonijny to najlepsze słowo opisujące ten ogród ;:108

A poza samym ogrodem, zachwyca też jego tło. Jestem zachwycona tą przestrzenią, coś, czego mi zdecydowanie brakuje :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Świetne zestawienie różowych cynii z hortensjami. Czy cynie aż tak bardzo urosły, czy też zdjęcie robione z dołu i tylko tak wyszło? Kolorystycznie idealnie. :D
Mówisz, że Variegatus Ci kwitnie? To rzadkie zjawisko w naszym klimacie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Soniu! ;:196
Śpieszę donieść, że mam wodę z nieba! :tan
W godzinach przedpołudniowych zaledwie mżyło i to też od czasu do czasu, ale po południu rozpadało się prawdziwie i bardzo równo, ale nie ulewnie. ;:333 Zrobiłam więc, co miałam zrobić i pozwalam deszczykowi: niech czyni swoją powinność. ;:306 A on...podlewa pięknie moje przesadzone roślinki, co mnie ogromnie cieszy. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję wszystkim za dobre słowo. ;:196 Pada od nocy, nareszcie podlało ogród. Szczególnie zimozielone zadowolone, bo przed zimą dostaną solidną dawkę wody. ;:215

Gosiu czy którakolwiek z nas nie marzy o kolejnych zmianach. :?: ;:306 Ciągle szukamy najlepszej opcji, a za rok ją zmieniamy. :) Na ostatnim zdjęciu w poprzednim poście miała być lawenda, ostnica szałwia omączona i najbardziej z tyłu biała firletka. Niestety firletka się nie sprawdziła, kwitła marnie, bo chyba dereń sięga daleko korzeniami i wyjaławia glebę. ;:218 Już mam dylemat, jak to rozwiązać. ;:204 Mnie też nie zawsze udaje się w porę porządkować przekwitłe kwiaty, patrz samosiejki różnego autoramentu. :roll:

Obrazek

Reniu u mnie przestrzeń przede wszystkim na fotografiach. To tylko 10 arów, ale trochę trawnika na środku zostawiłam do grania w piłkę z wnukiem. :) Perspektywa z hortensjami też złudna, bo te rabaty bardzo wąskie. Działka ma 50 m długości i tylko 20 szerokości. Moim zdaniem w każdym ogrodzie powinna znaleźć się jedna wysoka trawa i jedna rozplenica, jesienią nadadzą rabatom charakteru. ;:108

Obrazek

Moniczko miła jesteś, ;:196 ale te dwumetrowe cynie trochę psują wygląd tej rabaty. Zanim urosną czerwone berberysy sadzę jednoroczne, żeby pusto nie było. Cynie jednak zrobiły mi psikusa i poszybowały w górę. ;:173

Obrazek

Aneczko te wąskie rabaty łatwiej zagospodarować, nie upycham na nich różnych chciejstw. ;:219 Trawy i samosiejki szałwii jednorocznej też ratują ich jesienny wygląd.

Obrazek

Basiu cieszę się, że znajdujesz ładne rabaty u mnie. Twoje oczko i jego otoczenie to dla mnie wyjątkowe miejsce. ;:215

Obrazek

Aniu jak odpisałam Reni, działka niewielka, ale długa i na tej osi robię zdjęcia. :) Szmaragdy posadziłam, bo od drogi tylko cztery metry, więc jakoś musiałam się odgrodzić. Teraz są dobrym tłem dla roślin. Od południa miałam cudny zagajnik sosnowy, cieszyłam się nim przez cały okres budowy i trzy lata mieszkania. Niestety został wycięty i już budują się tam domy. Nawet z tej południowej strony nie ma jak zrobić zdjęcia z perspektywy. Mój dom w całej okazałości lub budowa. ;:222 Jest tam prawie metrowa skarpa z różami, której nie da się pokazać. ;:224 Pokaże ci ubiegłoroczną samosiejkę perowskii. W tym roku już kwitła, a w przyszłym będzie ładnym krzewem. Druga to tegoroczna siewka, którą przydeptałam, a ona jak zakulkowana róża wypuściła nowe pędy.

Obrazek

Obrazek

Wandziu cynie są bardziej bordowe niż różowe i strasznie wysoko porosły. Tamto zdjęcie zrobione od dołu, ale i tak niektóre mają po 150 cm. Zastanawiam się czy nie posadzić tam wiosną zwykłych różowych jeżówek, nie musiałabym ze trzy lata nic robić. ;:218 Mam trzy Variegatusy i jeden kwitnie. Nie wiem czy kolejne kłosy się pokażą, bo zimno się robi. To zdjęcie z normalnej perspektywy.

Obrazek

Lucynko cieszę się razem z tobą, ;:108 bo u mnie było sucho, a podlewanie, to nie to co deszcz. Wszystkie rośliny zielone zimą cierpiały z braku wody. Choć podlewałam rododendrony, to sporo liści straciły. ;:174

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu,wreszcie pada choć u mnie jeszcze w glebie było trochę wilgoci.. Kopał mi w sobotę syn dołki pod rośliny,które miałam zadonicowane z całego sezonu i przyszedł czas dać im miejscówki przed zimą.Ale cały tydzień jeszcze taki przed nami..Ciężko będzie! ;:131
Ale cynie wielgachne wyhodowałaś! :shock:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu śliczne różyczki w kroplach wody ;:167
Myślałam że Twoja działka jest większa :D
Potrafisz pokazać głębię że wydaje się dużo większa.
U mnie też pada, z jednej strony dobrze, ale z drugiej..jeszcze tyle do zrobienia ;:174
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Soniu, 10 arów to wypas, ja mam niecałe 700 m, a w tym dom ;:306 Tak więc u mnie nie ma takiej perspektywy, którą uzyskałoby sie efekt przestrzeni :wink: Ale nie narzekam, małe, ale MOJE :lol:

I zgodnie z radą z wątku "perowskiego", sprawię sobie ją na wiosnę :tan

Oby się nie kładła, tylko tak ładnie rozkładała pióropusz jak ta Twoja. Tylko na to chyba trzeba po prostu poczekać aż się rozrośnie... No zobaczymy :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Cynie z hortensjami fajnie wyglądają! Mi chyba się zrobiło podobne zestawienie, ale takiej harmonii u mnie nie ma! ;:306
No i róż tyle jeszcze kwitnie! Aspirynka urocza! Kiedyś się do niej przymierzałam, ale zrezygnowałam, bo ktoś ostrzegał mnie, że strasznie śmieci!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Soniu chciałabym tak rzec To tylko 10 arów,ja mam zaledwie około3ary na ogród w tym dwa małe trawniki... ;:7 hortensje masz cudowne..ja kupiłam Hortensję bukietową 'Limelight..posadziłam i po dwóch tygodniach zaczęła liście tracić i chyba padła..przycięłam i czekam wiosny..u mnie leje jak z cebra...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

A ja myślałam, że to zamierzone te cynie - właśnie fajnie to wygląda ;:108 ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Prawda, że kwiaty zmoczone deszczem pięknie wyglądają, Soniu. ;:333 Szczególnie po długotrwałej suszy. ;:63
U mnie padało pół dnia. Dzisiaj pełne słońce i bardzo zimny wiatr, który nałamał mnóstwo gałęzi, a na działce położył wszystkie wysokie kwiaty. ;:222
Teraz już ciemne chmury pokryły niebo i kto wie, jak będzie jutro. ;:224
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, perowskie nakrywasz (kopczykujesz) na zimę?
Jak u mnich z zimowaniem? Mam 5 tegorocznych sadzonek, trochę rachityczne, ale liczę na ich bogaty wzrost... ;:3
A jak z cięciem?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,ogród masz cudny,mówisz,że mały ,ale konkretny i to wystarczy,ja mam 1 perowskię ,rośnie tak ślamazarnie ,że nie mam już cierpliwości do niej,a tak ją lubię ,a u Ciebie się wysiewa to niesamowite ,w Twoim ogrodzie bardzo się odpoczywa,patrząc na cudowne rośliny ,aż się wierzyć nie chce ,że rosną na ubogich piaskach,pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”