Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Goś, ta języczka dłoniasta też mi się spodobała, głównie liście. Myślałam w pierwszej chwili że to jakaś odmiana kuklika. Ale zdążyłaś odpowiedzieć zanim zapytałam.
U mnie dziś śnieg. I szklanka na drodze, jechałam pół godziny dłużej do pracy ;:223
Oglądałaś w czwartek na Domo+ Odrodzenie angielskich ogrodów? Był odcinek o irysach i trawach. Bardzo ciekawy. Nagrała mi się tylko część o irysach i wywaliło korki ;:223 A to trawy mnie bardziej interesowały ;:224 Niestety nie puszczają powtórek.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Margo2 pisze:
Obrazek
Gosia, jak ja uwielbiam ten kawałeczek ze schodami.. są perfekcyjne, takie o jakich marzę ;:167
Pisałaś, że czas ci szybko leci. mam wrażenie, że ostatnio jeszcze przyspiesza. Tyle co mieliśmy święta, a ja już zarabiam ciasto pierniczkowe na kolejne.. Pędzi to wszystko nie wiadomo dokąd i nawet się człowiek nie zdąży spokojnie zastanowić co do czego.. Mam nadzieję, że wiosna nieco przystopuje i pozwoli nacieszyć się nam kolorkami. Wrzucaj nam takie radosne zdjęcia. Aż serce rośnie od samego oglądania ;:108
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

O to przylaszczki mogą być takie kapryśne? kojarzy mi się przez mgłę, że lubią raczej zasadową ziemię, ale zawsze mi się wydawało, że to rośliny tzw. "apektu wiosennego" - zaliczane do jednej grupy z fiołkami, zawilcami, złociami, które szybciutko łapią wiosenne słonce zanim je zagłuszą liście drzew...
Muszę zgłębić temat.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Gosiu! I ja posadziłam przylaszczki na próbę (prezentowe), dotąd obawiałam się, że u mnie będą miały za sucho i kwaśno.
Ślicznie wygląda ułudka z tulipanami tarda, też tak muszę razem posadzić.
Ogród jesienny bardzo ładny, np. ta rabata naprzeciw tarasu. Porównanie marcowego oblicza i jesiennego rabaty przy słupie fajne - nie myślałaś, żeby tam wszędzie powtykać krokusy? a trawnik nawet ze szronem wygląda doskonale.
Irysów masz już sporą kolekcję! Ciekawe, czy mnie kiedyś "na nie weźmie".
Co do mojego słupa - stoi z tyłu, ale w węższym miejscu rabaty, nie będzie cały zasłonięty. Dół okryją mu bergenie, a tojeść będę podcinać, żeby środkowa część słupa była widoczna. Zamierzenie jest takie, żeby wyłaniał się z zieleni.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu dopiero sadziłyśmy cebulki, a twoje już kwitną. :wink: Jaki to piękny widok, ;:oj jak śnieg za oknem. Ułudka prześliczna, a żółte tulipany podkreślają błękit. ;:215 Zazdroszczę ci siewek przylaszczki. U mnie wszystko się sieje, :roll: ale przylaszczka nadal samotna. ;:131
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Matko... ;:oj ja przyszłam oglądać Twój ogródek zasypany śniegiem, a tu wiosna !!!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak tam u Was świat wygląda?
U mnie dzisiaj było całkiem przyjemnie, bezwietrznie, co dla mnie jest najważniejsze. Może być bez słońca, byle nie było wiatru.
Ciekawe jak będzie tej zimy, chociaż jak na razie to nie widzę, żeby prawdziwa zawitała do nas.
Cały czas trzymam się prognozy, że wiosna będzie już w marcu, czyli jeszcze tylko 3 miesiące. Powoli zaczyna brakować mi ogrodu. Szczególnie, że ostatnio znowu w pracy mam ciężki czas, a ogród pozwala mi odreagować.
Zaczynam odliczać dni.
Mam takie zaległości na forum, że nie wiem, czy uda mi się je nadrobić. Fajnie, że mimo to do mnie zaglądacie

Lucynko, liczyłam, że będę miała jeszcze piękniejszą, bo chciałam mieć masę tulipanów, ale nie wszędzie się udało je wsadzić. Trzeba będzie poczekać do kolejnej.

Dorotko, właśnie, szkoda, że irysy tak krótko kwitną. Ale i tak będę je miała, bo lubię różnorodność.
Niestety ja też nie posadziłam tyle tulipanów ile bym chciała. Myślałam, że 500 wystarczy, a to kropla w morzu potrzeb. Też będę musiała dosadzić w przyszłym sezonie

Iga, u nas przez pewien czas też leżał. Za to w dniu kiedy u większości były trudne warunki, u mnie było super, bez śniegu. Takie okienko pogodowe.

Jolu, kuklik jest zdecydowanie mniejszy :D . Języczka jest bardzo duża i potrzebuje dużo wody. Dlatego u mnie rośnie pod rynną.
U nas też tego dnia była szklanka, ale mnie jakoś dobrze się jechało, bo swego czasu 2 zimy przejeździłam na letnich oponach i to nie te ostatnie. Nauczyłam się dzięki temu jeździć w takich warunkach.
Niestety akurat tego odcinka nie oglądałam, a szkoda. ale widziałam te odcinki już kiedyś, ale już nie pamiętam ich, dlatego chętnie ponownie oglądam. Mam nadzieję, że kiedyś znowu powtórzą tę serię.

Sabinko, bardzo mi miło, że podoba Ci się mój kawałek ogrodu :D Ja też go bardzo lubię i mam nadzieję, że ścieżka mu dorówna.
W sumie to fajnie, że czas leci, bo bez ogrodu ciężko, ale czasem się martwię , że za szybko. Obawiam się, że wiosną będzie tak samo, niestety.

Asiu, niestety przylaszczki są trochę kapryśne, ale jeśli u mnie rosną, to i u Ciebie będą. Dobrze Ci się kojarzy. One faktycznie łapią wiosenne słońce, ale letniego już nie zniosą. Dlatego wolą miejsca pod drzewami. U mnie rosły na pełnym słońcu zakryte potem innymi roślinami, ale mimo to było im za gorąco.

Iza, jeśli u mnie przylaszczka rośnie, u Ciebie też będzie.
Na rabacie przy słupie rosną krokusy. Nie pamiętam, czy zdjęcie było już po ich kwitnieniu, czy jeszcze przed. Ale na pewno było ich za mało.
Myślę, że Ty nie będziesz miała chętki na irysy. Raczej to nie są rośliny w Twoim typie. Ale kto wie? Ja też tak myślałam kiedyś o sobie.
Bardzo dobrze, że chcesz ograniczać ułudkę. Trochę niech tego Twojego słupa niech będzie widać.

Soniu, dlatego, że za oknem śnieg, uwielbiam oglądanie zdjęć z lata.
Mam nadzieję, że będę miała już więcej czasu na to, chociaż grudzień to dla mnie bardzo intensywny czas.
U mnie sieje się ta najbardziej pospolita przylaszczka. Nie wiem, jak sobie po przesadzeniu poradzą te bardziej oryginalne.
Mam nadzieję, ze im nie zaszkodziłam.

Gabrysiu, śnieg to każdy widzi za oknem, ja wolę tutaj oglądac wspomnienia :D

No to może dalszy ciąg wiosny?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem zadowolona z tego fragmentu. O każdej porze roku coś się dzieje. Nawet teraz.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobały Wam się tulipany z ułudką, to macie ich więcej :D
Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, jak to mówią: "Nie od razu Kraków zbudowano". ;:131 Zdążysz jeszcze nawtykać w ziemię takie ilości tulipanów, jakie Ci się tylko zamarzą. ;:303 Młodziutka jeszcze jesteś. ;:138 ;:138
A wiosenkę i tak miałaś śliczną. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, aż taka młodziutka to już nie jestem
I raczej chciałabym mieć te tulipany już ;:65
Jakoś ostatnio zrobiłam się bardzo niecierpliwa :wink:
Zamierzałam obsadzać ścieżkę przez 2 lata, a zrobiłam to w rok. ;:173
No nie całkiem, ale prawie skonczyłam
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit. Piękna wiosna na fotografiach ;:63. Już mi tęskno za tą prawdziwą w ogrodzie. Mam nadzieję, że zima szybko zleci ;:224. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Tulipany z ułudką bardzo mi się podobają, zresztą lubię takie wyraziste połączenia, zwłaszcza po zimie...
Muszę przyznać, że Twój ogród jest dobrze skomponowany, niezależnie od pory roku cały czas można na czymś zawiesić oko...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu tulipany z ułudką to majstersztyk. ;:215 Bardzo mi się podoba to zestawienie.
U mnie za ułudkę robią niezapominajki. Pozwalam im się bezkarnie wysiewać, bo świetnie komponują się w wiosennych aranżacjach z innymi roślinami. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, podobno wiosna ma przyjść szybko :D
Jak na razie nie czuję braku wiosny, bo idą święta, są całe przygotowania.
Ciągle myślę o dekoracjach i robię je.
Zresztą wyglądając za okno widzę ładną zieleń.
Jestem szczególnie zadowolona z tego jesienno-zimowego ogrodu.

Asiu, może z tą ogólną kompozycją nie jest najlepiej, ale mam kilka takich połączeń, które bardzo lubię.
Musisz przyjechać i zobaczyć zmiany. Wydaje mi się, że ogrod się zmienił od kiedy byłaś u mnie

Aniu, ja ograniczam niezapominajki, bo są bardzo ekspansywne i zagłuszają inne rośliny. Słyszałam, że mogą nawet zniszczyć tulipany. Nie chcę tego sprawdzać, ale wiele tulipanów mi zginęło/ Może właśnie przez niezapominajki?

Jak napisałam Ewelince pochłaniają mnie przygotowania do świąt i spotkania. Grudzień to najbardziej intensywny dla mnie miesiąc. Pogoda nie jest najlepsza, ale przekornie chyba wcześnie zapadający zmrok nie pozwala jej oglądać.
Ogród wygląda w sumie bardzo dobrze. nareszcie jestem zadowolona przynajmniej z dwóch pór roku. Teraz muszę jeszcze popracować nad wiosną i latem. Najbardziej nie lubie przełomu lipca i sierpnia. Jest wtedy najsmutniej, bo najmniej kwitnie.
Nie wiem, czy uda mi się to rozwiązać w tym roku, ale na pewno musze się za to zabrać.

Z przodu domu dosadziłam 500 tulipanów, więc chyba wiosnę przynajmniej tutaj mam rozwiązaną.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu powiadasz 500 tulipanów wsadziłaś ?? oj będzie się działo wiosną ;:63
Piękne wspomnienia ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu tulipany i świeżutkie, zielone przyrosty wiosną to takie upragnione widoki. ;:108 U ciebie piękne, a te 500 tulipanów dodatkowo to będzie dopiero widok. ;:oj Zastanawiam się czy udaje się komuś zebrać nasiona przylaszczki. :?: Dużo czasu i spokoju na świąteczne przygotowania. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”