Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

April, zobacz jak to jest... dla jednych taki prezent jak daje Ci mąż byłby oburzający, a dla takich ogrodowych zakręceńców ogrodowych jak my jesteśmy, to coś wspaniałego...
W ubiegłym sezonie marzył mi się dobry, markowy sekator i mąż mi kupił , dokładnie taki jak chciałam ;:167 (swoją droga ciągle go gdzieś gubię, chyba łańcuszek muszę dopiąć i na szyi go nosić :;230 ) A teraz marzy wywrotka dobrej kompostowej ziemi i kilka taczek naturalnego nawozu.... ;:306

Piękna tarasowa kompozycja (rudy posąg wprost cudny!) ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Muszę przyznać, że ten kamień/kostka cokolwiek to jest to bardzo ładne i uporządkowało otoczenie domu ;:108 . Włożyłaś sporo pracy ale widząc efekty na pewno jesteś zadowolona ;:108 . Kotek bardzo fajny ;:138 . Łany tulipanów uroczo się wyginają do słoneczka ;:224 . Ach każdy chce już takich widoków na żywo ale musimy jeszcze poczekać ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

April, wspaniale zagospodarowany teren :) jak zobaczyłem jak było w 2012 roku, a teraz :shock: różnica ogromna :) Pociesza mnie to, że w perspektywie czasu wszystko tak pięknieje :) mam nadzieję, że moja działka też będzie zmierzała w tym kierunku :) Gratuluję pięknego zakątka ;:138
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jolu, jak zawsze podziwiam Twoje uporządkowanie i dążenie do perfekcji. Szkoda,że ja tak nie potrafię ;:223
Najgorsze jest to, że szkoda mi każdej roślinki, która zechce rosnąć na moim piasku. Przecież to istna głupota pozwalać rosnąć przymiotnu białemu, bo ładnie kwitnie, a o konwaliach nie wspomnę. Z tymi ostatnimi będę walczyć jeszcze przez kilka lat.
Patrzę na Twoje drzewa i się zastanawiam, czy będziesz korzystać z nowego prawa pozwalającego na wycinkę. Mnie oczywiście kusiło, ale dzieci zaprotestowały, składając deklaracje grabienia liści. Chciałabym pozbyć się klonów i robinii, a wypadają mi sosny, nad czym bardzo boleję.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

ewazawady pisze:April pamiętam te jamy, które kopałaś, żeby wykarczować korzenie, i pierwsze donice na tarasie malowane na niebiesko, i linowe podpory pod róże.
No właśnie, i ja pamiętam te niebieskie donice i podpory ;:108 Jakoś na tych zdjęciach mało tego koloru, donice białe i cynkowe, latarenki w kolorze drewna, czyżby zmiana upodobań?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pracy sporo ale efekty widać z daleka wejście piękne i te latarenki i kocurek całkiem podobny do mojego :lol: strasznie mi się podoba ta czarna trawa :heja :heja :heja cudna czy to wieloletnia ???? czy jakoś zabezpieczasz ją???
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Puchnę z dumy że Wam się podoba ;:4 ;:cm
Często brak mi sił i motywacji, a takie sympatyczne wpisy dają mi niesamowitego powera. Dziękuję.

Ewa, dawno cię nie było ;:196 Kiedy otwierasz podwoje?
Jamy ciągle kopię, na kolejne chciejstwa. To już się chyba nie zmieni, bo nawet jak coś przesadzam po roku czy dwóch to mam wrażenie że cała dobra ziemia jaką sypałam, znikła. I od nowa uzupełniam ;:224 Chyba się porwałam z motyczką( bardzo małą motyczką) na słońce.
Trochę niebieskiego jest ale obecnie idę w szarość. Niebieski będzie bardzo punktowo.

Lesiu, ja niestety muszę ograniczać gatunki bo kupowanie do mojego ogrodu jednej, trzech a nawet pięciu roślin, często mija się z celem. Tego nie widać. Postanowiłam sobie że minimalna ilość to pięć dla dużych okazów i siedem dla małych. Będzie lepszy efekt. Tylko dlaczego ja nie byłam taka mądra 3-4 lata temu ;:223
A wad mam tak dużo innych że tą mogłabym sobie już darować ;:224
Daj znać kiedy robić wysiewy warzywne, bo M będzie szalał w swoich skrzyniach. A znając go, będzie lekceważył instrukcje obsługi wszelkiego typu. To takie męskie ;:192 A mnie to jakoś nie wciąga.

Apus/Basiu u mnie już się w rodzinie przyzwyczaili że jestem ( nienormalna- zastąpię słowem inna) :;230 odrobinę inna od osób które znają ;:306
Sekator co roku też mam nowy, ale to już na Dzień Kobiet. Może tym razem niebieski? Bo tak jak ty, namiętnie gubię sekatory na działce. Mam już 4 sztuki a i tak często trzy razy obejdę wokół domu zanim znajdę jakiś.
Trzymam kciuki za spełnienie kolejnego marzenia :uszy

Ewelino, masz rację. Kostka porządkuje przestrzeń, podkreśla rabaty. Długo na nią zbierałam bo mam spory teren ale nie żałuję ani jednej złotówki na nią wydanej.
W tym roku tulipanów kupiłam znacznie mniej, więc takie widoki już tylko na zdjęciach. Bardzo jestem ciekawa czy którakolwiek z odmian moich tulipanów, da radę powtórzyć kwitnienie w tym roku, czy doczekam się tylko liści. Masz jakieś doświadczenia w tym temacie?

Maniolek/Mariusz witam nowego gościa. Dawno tu nie było żadnego faceta. Zajrzałam do twojego wątku, też ogródek przeszedł niezłą przemianę. Podoba mi się że masz różne strefy a część rekreacyjna jest bardziej elegancka niż to zwykle bywa na ROD. Trzymam kciuki za modernizację domku. Ja lubię lustra imitujące okna, takie ze szprosami. Fajnie odbijają ogród. Również jakieś pergole w bezpośredniej okolicy domku, spowodowałyby złagodzenie tej ostrej bryły. Róża wspinająca się na dach lub duży powojnik,
Powodzenia i dziękuję.

Nena/Aniu, dobrze wiesz, że dążenia a realizacja planów to często dwa przeciwne bieguny:) Dużo chcę, a niewiele z tego daję radę zrealizować. Na przeszkodzie jak zwykle stoi kasa a raczej jej brak, bo rozmach to bym miała ;:131
Rozumiem cię z tymi roślinkami, których nie chcesz wyrzucać. Też mam tak a do tego jeszcze mania ukorzeniania wszystkiego co się da. Setki doniczek za garażem, bo może coś się uda i będzie taniej. Sukces oceniałabym na nie więcej niż 20%.
Co do drzew, to u mnie niewiele nowe prawo zmieni. Mam jeszcze kilka sosen do zrobienia przecinki raczej niż typowej wycinki. Ale na nie już dawno mam pozwolenie i realizuję stopniowo. Mam dużo cienkich sosen, gęsto. Nie daje to szansy na ładny rozrost. Las też trzeba uprawiać. No i mam podobny problem co ty, z wypadaniem sosen. Już cztery mam uschnięte, na nieszczęście nie te co planowane były do usunięcia. Nad jedną to prawie się rozpłakałam, bo była najładniejsza na działce. Podobno szaleje jakaś choroba grzybowa. Magdziagos kiedyś o tym mi pisała. Muszę to odnaleźć. Diagnozowałaś swoje sosny, czemu wypadają? Ja się wybieram do leśniczego ale ostatnio było brak czasu.

Sweetdaisy, niebieskiego jest, tyle co było. Nie zwiększam jego ilości. A przed domem króluje biel, jak zawsze. Latarenki są stare. Ostatnio opanowała mnie szarość i grafit z dodatkiem bieli. Gust się zmienia. Niebieski zostanie tylko punktowo.

Cześć Majka, też masz Maine coona? Ja mam dwa, brata i siostrę. Marzył mi się niebieski ale mam rudego faceta, to ten na zdjęciu, i kremową kotkę. Ale po prawdzie czasem trudno je rozróżnić jak za szybko się przemieszczają ;:306
Czarna trawa niestety jest jednoroczna. Ale uwielbiam ją i co roku kupuję kilka sztuk. Robi wspaniałe wrażenie, na żywo jeszcze lepsze. To rozplenica słoniowa Vertigo. Dobrze dokarmiana rośnie do 1,5 m na 1,5 m. Często jest też uprawiana w donicach ale wtedy nie osiąga takich rozmiarów. Bardzo ją polecam

To jeżeli się podobało, to kolejny kawałek metamorfozy, Rabata Północna czyli paradoksalnie najbardziej nasłoneczniona. Nie należy do części ogrodowej, ciągnie się bowiem wzdłuż podjazdu. Ale to też niezły kawałek ziemi bo na niemal 28 metrach, ma szerokość od 7 do ponad 4 metrów.
Ale do rzeczy:

Tak jest po:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale przecież początki były trudne. Na trzeciej fotce widać pazurki, to był etap pielenia. Mało mam zdjęć przed, kto myślał że będą potrzebne ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale chyba warto było:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Oj warto było, warto ;:138 . Bajeczne widoczki ;:108 . Z tymi tulipanami to muszę przyznać, że doświadczenie mam niestety niewielkie . Właściwie to sama jestem ciekawa ile z tych kwitnących zeszłorocznych tulipanów u mnie zakwitnie tego roku . Jesienią posadziłam ich sporo i mam nadzieję, że będzie kolorowo ;:108 . Jakoś nie skupiałam się na konkretnych odmianach a na kolorach ;:306 . Nam też marzy się taka ładna kostka ale to na razie nie teraz . Teraz mamy inne wydatki ale na pewno kiedyś ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aprilku twoje pojawienie się na forum to oznaka szybkiego nadejścia wiosny ;:215
Podobają mi się nasadzenia traw i hortensji w nowych rabatach koło domu. A myślałaś o mieszańcach hultemii
właśnie na tych wyniesionych rabatach. Te odmiany preferują suche podłoże i słonko. W Maja w ogrodzie był odcinek z
Panem Marianem Sołtysem i tam właśnie można sobie obejrzeć te odmiany róż. ;:170
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

April, dziękuję bardzo za rady, nie ukrywam, że na pewno z nich skorzystam :)
A Twoja dalsza część metamorfozy niesamowita, te kwiaty hortensji wystające ponad rabatę wyglądają świetnie! Wszystko razem super ze sobą współgra ;:138
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, co roku wcześniej wracam na forum. A po prawdzie to w tym roku nawet nie zdążyłam zamknąć ogrodu ;:306 Furtka była cały czas uchylona...
Maję w ogrodzie o mieszańcach hultemii muszę poszukać. Nie pamiętasz kiedy to było? Z tej odmiany znałam tylko Eyes for you. Nie wiedziałam że jest tego dużo więcej, no poza żółtymi, które nie wpisują się póki co w mój krajobraz ;:306 Choć przyznam że zaczynam się łamać.
Tylko gdzie dla nich znaleźć miejsce? Już raczej niewiele zostało. A lasu karczować raczej nie zamierzam :;230
Ale dzięki za podpowiedź. Ziarno zostało zasiane....

Maniolek, te rady to tak na szybko, bez głębszej analizy to co się nasuwa patrząc na domek. Niestety nie jestem dobra w doradzaniu i generalnie staram się tego nie robić. Tak mi się jakoś wyrwało ;:306
Dzięki za miłe wpisy ;:180
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, uwielbiam zdjęcia przed i po ;:oj Czasem wydaje nam się, że u innych jest lepiej, że wszędzie się coś dzieje, a u nas tylko drobne przeróbki, a potem wyciągamy foty sprzed kilku lat i okazuje się, że całkiem inne miejsce. Murowanych donic przed domem bardzo zazdroszczę - rośliny wyglądają w nich kapitalnie i schludnie uporządkowane.
Bardzo wpadły mi w oko te niebieskie kule między hortensjami czy to przegorzany? Możesz zdradzić gdzie je kupowałaś?? Szukam takich od dłuższego czasu i póki co musiałam się zadowolić mikołajkiem, którego dorwałam w biedrze.. ale jednak to nie to ;:224 ;:223
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka dzięki za link. No oczywiście że oglądałam ten odcinek ;:oj I to ze dwa razy. Zapomniałam, że w nim była mowa o tej grupie róż.

Sabinko, sama się zdziwiłam efektów moich prac wieloletnich ;:306 Co prawda na żywo widać wszystkie braki, niedociągnięcia i nieskończone kawałki. Ale już jest co fotografować :;230 Wcześniej miałam większe opory, bo nigdy drugi plan nie spełniał wymogów :wink:
Murowane donice to jedna z lepszych rzeczy jakie wymyśliłam. I wcale nie zamierzam tu być skromna ;:191 Początkowo wykonawca nie do końca rozumiał pomysł. Ale jak zrobili, to nawet swoją żonę przywiózł żeby podziwiała ich pracę i osiągnięty efekt.
Przegorzany kupowałam w okolicznych szkółkach. Uwielbiam te kulki. Nawet kilka sadzonek mi się wysiało, niestety ciągle mało jak na moje potrzeby. Próbowałam sama wysiewać ale bez rezultatu. Jestem mało uzdolniona w tym kierunku. Ale jak chcesz to ci wyślę nasiona, bo zebrałam. Może tobie się powiedzie ;:333
Mikołajek też jest cudny. Też go mam razem z przegorzanami, ale jeszcze młody, nie do końca pokazał na co go stać.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aprilku rabata północna rewelacyjna!!!! ;:167 Zainspirowałaś mnie, chyba kilka "rzeczy" ściągnę od Ciebie ;:138
Naparstnice to masz istne kolosy!!! ;:oj U mnie coś nie chcą rosnąć... ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”