Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moniko, naprawdę macie ładną działkę. Czysto i porządnie. Zazdroszczę :D Taras zaprasza do posiedzenia. Bardzo podoba mi się Twoje herbarium. Napisz, proszę co Ci się w nim sprawdza i czy atakują jakieś szkodniki. Czy coś za mocno się samo rozłazi, np. mięty. Ja cały czas zastanawiam się czy zrobić herbarium właśnie czy porozsadzać zioła w różnych miejscach. Podoba mi się i jedno i drugie :lol:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, jak pisałam mięty mam w innym miejscu- w kącie działki pod brzozą, koło kompostownika. Tam jest też kozłek waleriana i żubrówka, choć ta w wiaderku bez dna wkopana oraz hosta zielona.
Działka ładna, a jednak nabawiłam się kompleksów ostatnio :lol: i chciałabym by stała się bardziej romantyczna, zgodnie z moją naturą. No i za dużo tej trawy, będę urabiać męża wszystkimi możliwymi sposobami, by jednak coś tam wyczarować i upchnąć jeszcze roślin i pergolę na pnącza. Mam wymówkę- oddzielenie się od sąsiadek zieloną ścianą ;:108 Tuje rosną za wolno :tan
Jakby już ta elewacja była zrobiona, mogłabym skupić siły (również finansowe) na rabatach, a tak to pewnie się jeszcze będzie wlekło. Jestem zdecydowanie zbyt niecierpliwa jak na ogrodnika ;:131

Co się sprawdza? W zasadzie tylko rozmaryn i bazylia nie mają szans przezimować, a reszta rośnie. W herbarium z mięt mam tylko kompaktową miętę górską, widzę że estragon się rozrasta. Pięknie zimuje i rośnie cząber górski, oregano trochę podmarza, ale się odnawia, szałwie trzeba dosadzać (variegata), tymianki zimują, ale się starzeją, zwłaszcza ten pospolity. Trzeba odnawiać.
Też mam ogromne zapasy ziół- suszonych i w zamrażarce, w sezonie jemy na bieżąco. Obdarowuję rodzinę.

Iwciu, Aniu, Iwonko, Kasiu, Zuziu dziękuję :) To jeszcze nie jest do końca to, o co mi chodziło, ale trzeba czasu.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta spędzamy u rodziców. Tak się cieszyłam, że Wielkanoc w tym roku tak późno, że pospacerujemy, a pogoda jest straszna... Zimno, wieje, pada, a mają być przymrozki i opady śniegu z deszczem. Powariowała ta pogoda strasznie i bardzo mnie to smuci...

Pochwalę się, jakie rodzice już mają pomidorki, nawet mam dostać kilka sztuk, choć się boję jak ja je utrzymam w domu w taką zimnicę i ciemnicę. Mama ma przynajmniej południowe, szerokie parapety i duże okna, a u mnie na wschodzie jest kiepsko.. Mam też dostać suszony gołębi nawóz, dokupiłam w lidlu wiórów rogowych. Jak mi wszystko nie wymarznie, to będę nawozić.
Obrazek

Obrazek

Miejcie pogodne Święta, chociaż w duchu!
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Eh, u mnie też beznadzieja pogodowa -szkoda ,z tego co czytam ma się poprawić za 2 tygodnie,żal kwitnących kwiatków -wszystkiego dobrego na święta :wit
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Przez Kalisz nie będziesz wracała?Na kawkę zapraszam i parę sadzonek papryk i pomidorów byś wzięła po drodze :wink:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, przez Kalisz nie jedziemy tylko przez Turek, Konin mijamy bokiem :wink: Dziękuję za szczodrość :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś pogoda była trochę lepsza, ale już się zbiesiła, bo od północnego wschodu naciągnęły chmury...
Jutro wracamy do domu, wjedziemy na działkę po drodze, muszę zawieźć nawóz, który dostałam od taty i doniczki z kwiatkami ukopanymi u mamy (pierwiosnek lekarski, żółty, 2 rodzaje fiołków, ostróżka i mięta). Posiałam dziś u mamy w szklarni 3 rodzaje cynii (daliowa, liliput i nakrapiana) oraz aksamitkę. Mam nadzieję, że do czerwca urosną spore siewki i nawet da się je przepikować do pojemniczków, by jak w zeszłym roku zabrać do Poznania.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór!
Wróciliśmy do Poznania na szczęście bez przygód, choć rano u mamy już padał śnieg, a teraz podobno już 5 cm śniegu i cały czas śnieżyca...Udało nam się tak samo jak 4 lata temu, gdy 3 maja tuż po naszym wyjeździe przyszły opady marznącego deszczu, który oblepił drzewa, linie wysokiego napięcia i wyrządził mnóstwo szkód.

Okryłam róże, powojniki, bergenie, serduszki, epimedium, piwonie. Nie miałam więcej włókniny. Zostały korony cesarskie w rozkwicie, sporo tulipanów. Nie dam rady tego wszystkiego ochronić... Zapowiadają dziś lokalnie -1 jutro -2. Oby się nie sprawdziło...

Korony, mam nadzieję, że to nie są ich ostatnie zdjęcia za życia. Mam je pierwszy raz, są cudne. Muszę jeszcze dosadzić.
Obrazek

Obrazek

serduszka wspaniała
Obrazek

piwonia majowa po przesadzeniu ma po raz pierwszy od 2 lat 3 pączki ;:138
Obrazek

kolejna sasanka zaczęła kwitnąć, 2 jeszcze w pąkach- czerwona i biała
Obrazek

kukliki- chilijski, zwisły, łąkowy- wszystkie piękne i w pąkach, kukułki też już ładniutkie
Obrazek

i jeszcze kilka obrazków
Obrazek

Obrazek

co nieco pookrywane, teraz pozostaje tylko być dobrej myśli...
Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na 6 piętrze przed szóstą na termometrze było -2... Bezśnieżnie, czyste, poczerwieniałe niebo. Niedobrze.
Myślę o moich bidulkach kwiatach, o porzeczkach, o drzewkach owocowych. Może pojadę dziś zobaczyć co słychać u nich... :roll:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Monika witaj z ranka :wit

U mnie podobna temperatura,mrozik w nocy był.Zaglądnęłam na tulipany w donicy ,a te stoją,chyba nie będzie tak źle.
Nie wiem jak rośliny za to mają się na działce,w gruncie mogło być gorzej.
Ładny macie tarasik ;:333 Przy pergolach co będzie się wspinać?
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko...cieszę się że szczęśliwie wróciliście, teraz oby szczęśliwie obyło się bez mrozu. ;:128 Szkoda by było tak pięknych koron i całej reszty na którą tak długo czekamy. ;:173
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu przy pergolach rosną róże Rosarium Uetersen i Eden Rose. Sadzone jesienią, to młodziaki, ale dobrze przezimowały i mamy nadzieję ruszą jak się wreszcie ciepło zrobi. Pomiędzy jest też bluszczyk variegata. Dosadzę tam jeszcze groszku pachnącego, mam różne kolory- biały, fiolet, granat, pastele. Myślałam początkowo, żeby pomiędzy wsadzić kontrastowe kolorystycznie powojniki, ale byłoby za ciasno.

Zuziu mróz był, ale oby nie poczynił strat... Dziś chyba jednak nie pojadę na działkę, ani jutro, nie damy rady. W sobotę wszystko się okaże. Patrzyłam na tulipany i inne kwiaty na osiedlu, wyglądają normalnie. Może i moje kwiaty przetrwają. Trzeba mieć nadzieję.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zmarzło kiwi.
Tulipany rano były zwieszone główkami w dół, ale już stanęły.
Miejmy nadzieję, że więcej strat nie będzie ;:185
Jak zwykle u Ciebie pięknie, kolorowo :)
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

U mnie tulipany miały zwieszone główki w poniedziałek ,miałam zmarzniętą serduszkę i asparagus. Co będzie po dzisiejszej śnieżycy ,strach pomyśleć. ;:222
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dzisiaj u Was? U mnie o 6 było -2, -1 utrzymywało się do 8 rano. Jutro dopiero zobaczę co na działce. A już mnie skręca z niepokoju. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle i że przymrozki już nie wrócą.

Wczoraj dostałam paczkę od JoliG, wspaniałe rośliny, czekam jeszcze na przylaszczki. Roślinki posadzę w sobotę, podlane czekają na swój czas. W sobotę mierzymy też miejsce pod grządkę w skrzyni z dech- będą tam rosły ogórki i cukinia, wysieję tam też trochę kwiatów. Musze jeszcze na grządce ziołowej wysiać trochę buraczków. W mini warzywniczku widziałam że już wschodziła rukola, rzodkiewka, groszek zaczął się pokazywać. Jak zmarzło, będę zła.

Mam pytanie do posiadaczy szklarenek balkonowych. Możecie mi podać jakieś namiary na PW?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”