Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Marysiu, tak się właśnie zastanawiałam, czy przypadkiem już nie zastałaś go przy domu. Szkoda, że Ci życie utrudnia tymi kolcami.

Kurczę, pogoda beznadziejna, cały czas mokro. W sobotę miało być słonecznie, ale już prognozy się zmieniły i przesunęły ten jeden słoneczny dzień na poniedziałek, a i to nie wiadomo czy się doczekamy? A potem znów deszcz. ;:201
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pół nocy sypało na biało a teraz się rozpuszcza. Zamiast zimy będą kałuże. Przynajmniej samochodu nie muszę odśnieżać ;:306
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Marysiu.
Pisałam wczoraj że u mnie świeci słonce ale długo się nie nacieszyłam bo się zachmurzyło i padało raz gad, raz śnieg albo deszcz.
Szklarenka stoi przy oknie balkonowym od strony południowej więc słonka posiane roślinki będą miały o ile będzie często świecić.
Wczoraj były wysiewy:gazanii, szałwii błyszczącej, werbeny zwisającej, żeniszka, lobelii i 2 rodzai dalii. Trochę tego wyszło a jeszcze sporo do posiania ale to w marcu.
Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu góra wiosną szczuje , wczoraj chwaliłam jaką fajną mam pogodę , a po południu śnieżyca nawet biało się zrobiło na moment :;230 Teraz już tylko chlapa i szaro buro . Jednym słowem nie ma co być wyrywnym.Nawet do wiosny trzeba wytrzymać. ;:124 Jednak ciągnie niemiłosiernie do ogrodu tym bardziej, ze czytam o waszych przygotowaniach a sama nic nie robię.
Zdrówka ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit
Oliwnik bardzo jest podobny do rokitnika, i z wyglądu i z nazwy :wink: Niestety do tej pory nie doczekałam się oni pół rokitnikowego owocka, chyba się skuszę jeszcze raz na parkę. Marysiu, czy robiłaś coś z owoców oliwnika?
A pytam o Twoje kulinarne doświadczenia z oliwnikiem bo się zastanawiam czy rokitnik czy oliwnik :wink:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu wczoraj i w nocy mięliśmy piękną zimę, a dziś już chlapa się robi nie pojadę oczywiście na działkę, bo nic tam nie zrobię, w domku będę działać, Adaś kiełbaskę wczoraj robił i zadanie na dziś mi dał, wędzenie :wit , Iwonko a masz parkę rokitnikową?, bo tylko wtedy są owoce, zobacz u mnie jaki rokitnik obsypany owocami, ale na takie owoce czekałam chyba ze 3 lata ;:108
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

A oczywiście Iwonko, podobno miała być parka, ale chyba zostałam nabita w butelkę, moje rokitniki maja piaty rok i ani pół kuleczki do tej pory nie miały :evil:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas rokitników sporo, takich dziko rosnących, na opuszczonych działkach więc mam właśnie stąd, chłopak ma pąki zebrane w gęste jakby gronka, sterczące do góry w pachwinach liści ;:108
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Karczochy wyłożne na waciki do podkiełkowania . Dwie odmniany , zielona i purpurowa . Nasiona różniły się wyglądem , ciekawe czy rośliny kolorami też będą inne .
Pierwszy raz w taki sposób wyseiwam karczochy . Przed laty , gdy nic mi znich nie wyszło zastosowałam się do instrukcj na torebce i wysiałam prosto do gruntu . Coś tam wyrosło , oczywiście nie zawiązało pąków , zmarzło zimą i tak przygoda z karczochem zakończyła się na kilkanaście lat .
Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie teraz :?:

Marysiu , masz w tym temacie dużo do powiedzenia , więc jeśli pozwolisz będę Cię na bieżąco podpytywać o karczochy . Mogę ?

Pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia .
Po wczorajszej bardzo wietrznej nocy wróciła dodatnia temperatura i na termometrze 4 stopnie na plusie .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Aniu czy śnieg czy deszcz to jest korzyść dla gleby, bo po ubiegłorocznej suszy każdą ilość wody przyjmie ;:333 A wiosna przyjdzie, a im bliżej tym bardziej będziemy niecierpliwi :;230

Renatko a może na przycinanie traw za wcześnie, myślisz że już żadnego mrozu nie będzie? Nie wiem ile minusów trawy wytrzymują, bo małe mam z nimi doświadczenie ;:224

Dario masz rację pogoda zmienia się w prognozach, szczególnie jak się obserwuje codziennie i jeszcze w sobotę może być inaczej. Szkoda że słońce nie świeci, bo wtedy inaczej świat wygląda ;:3 Ja staram się i tak nie wychodzić bo chcę szybko katar wyleczyć, ale moje siewki na parapecie byłyby zadowolone :D

Danusiu tak przypuszczałam i nawet prognozowałam, przecież u mnie było to samo :lol: Potraktuj to jako porządne podlanie ogrodu ;:333

Justysiu ileż to razy ja robiłam podobne błędy, pisałam na FO o słońcu, a nim skończyłam pisać niebo się zachmurzyło, szczególnie o tej porze, bo w lecie jest jakby lepiej ;:219 Ja nie mam niestety w pokoju balkonu i brakuje mi takich drzwi, ale za to korzystam z tych tarasowych rozkładając drugą szklarenkę. Mogłabym jednak mniej uprzykrzać życie rodzinie ;:131 Ja też już sporo posiałam a drugie tyle czeka, a gdzie tu jeszcze pikowanie, oj chyba za wcześnie zaczęłam te siewy. Ja robiłam to w marcu to akurat w kwietniu w tunelu było pikowanie ;:131

Julciu prawie jak w marcu zmienia się pogoda ;:219 Mnie też ciągnie i daję sobie upust siejąc, ale czy robię dobrze? nie wiem Jeszcze muszę przetrwać z tym wszystkim 1,5 miesiąca, bo jak już wyjadę z majdanem do tunelu będzie lżej :;230

Iwonko ZJ jak już wspominałam oliwnik chyba też musi mieć parę, bo kwiatuszki niepozorne są, ale kuleczki żadnej :D W naturze widywałam owocki ale egzemplarzy było parę :) U mnie są odrosty rokitnika i tak jak Iwonka rozróżniam osobniki tylko nie wiem na jakim etapie różnice są widoczne, muszę zaobserwować i zostawię parę dla Ciebie. Zostawię, bo M kosi te odrosty. Mam już drugi rok owocki ale jeszcze niewiele, bo roślinki mają czwarty rok.

Iwonko szczec. własna kiełbaska dobra rzecz ;:333 gdzie ją wędzisz koło domu? a serki produkujecie?

Beatko nigdy nie moczyłam czy podkiełkowywałam nasion karczocha, ale mam nadzieję że to tylko pomoże. Piszesz o niegdysiejszych nieporozumieniach, może spowodowało to późniejsze sianie, bo na opakowaniu jest marzec, a początek lutego czy koniec marca to duża różnica :? tu są moje karczochy dzisiaj w trzy tygodnie po wysianiu (zdj. z telefonu)

Obrazek

Oczywiście proszę pytaj a ja chętnie udzielę informacji na tyle na ile moja wiedza pozwoli :D U mnie też szara wiosna, a w prognozach wysoka dodatnia temperatura :wink:

Życzę miłego dnia i zdrowia, bo przeziębienia krążą ;:4
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Tamta przygoda była dawno , napisałam o niej by przypomnieć sobie tamte jakże dobre dla mnie czasy . Teraz też nie jest źle , ale tamten okres mojego życia wspominam z przyjemnością .

Ja już mam pytanie do Ciebie , jak obejrzałam zdjęcie .
Siewki karczocha rozkładają liścienie , wyglądają ładnie , zdrowo . Rosną po kilka w naczyniu więc pewnie będziesz je rozsadzać .
I pytanie : Na jakim etapie wzrostu roślinek to będziesz robiła ?
I czy od razu do naczyń docelowych , w których będą rosły aż do wysadzenia do gruntu ? Czy będzie jeszcze jakiś pośredni etap ?

Czytałam wątek karczochowy , ale wrócę do niego i jeszcze raz go przerobię . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko rozsadzam dopiero w tunelu, bo w domu miejsca brak i w ubiegłym roku część sadziłam do tutek po papierze toaletowym. Niektórzy na ten sposób narzekają, że tutki wcale się nie rozkładają a ja zauważyłam że te w tutkach nie były tak nawiedzane przez gryzonie. Ja na ogół sieję po dwa nasionka, bo w jednym wychodzą dwa w innym żadne nie wykiełkuje.
Tak to wyglądało w połowie kwietnia 2015.

Obrazek

Jeszcze pamiętam, że parę lat temu wysadziłam w pole z końcem kwietnia i przyszedł przymrozek, zewnętrzne liście podmarzły ale wyszły nowe i nic to nie zaszkodziło karczochom :D
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, jasne że się nie przejmuję, dopiero luty. Cieszę się że nie ma mrozów, tylko słonka przydało by się więcej. Dziś jadę po nasiona karczochów i bobu.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W komórce, czyli koło domu Marysiu, to wychodzę tam, zaglądam i przychodzę i tu zaglądam ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu o tak słoneczko to i mnie i moim siewkom by się zdało....wszyscy sieją karczochy ;:63 ;:63

Iwonko to masz bliziutko :D a moja wędzarnia dalej w planach ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”