Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Ja podkiełkowane nasionka pomidorów kładę w wielodoniczki o oczkach grubości kciuka, dopiero jak one wyjdą i rozłożą liścienie przesadzam do wielodoniczki o oczkach mbiej więcej wielkości pudełek po danonkach. 

-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Te co kupiłam były najmniejsze. Zobaczymy co z tego wyjdzie o ile wyjdzie. Jak wzejdą i będą miały liście właściwe to powyciągam i wsadzę z powrotem do tych samych wielodoniczek. Mam pytanie do was czy naworzenie florowitem nadaje się do uprawy ekologicznej? Chciałabym używać jak najmniej chemii ze względu na dzieci.
Świat bez roślin nie istnieje
- BobejGS
- Kontakt:
Jeśli masz po kilka sztuk jednej odmiany, to lepiej byłoby je odmianami w osobne doniczki, a dopiero później rozdzielać osobno do tych pojemniczków. 
Jeśli mam nasion danej odmiany więcej, to właśnie tak robię.
Co do florovitu, to sprawa jest na tyle ciekawa, że poprzwz fertygacje aplikujemy pomidorkom tyle nawozu ile faktycznie one zjedzą, więc nie na tu mowy o odkładaniu się w owocach niczego szkodliwego.

Jeśli mam nasion danej odmiany więcej, to właśnie tak robię.
Co do florovitu, to sprawa jest na tyle ciekawa, że poprzwz fertygacje aplikujemy pomidorkom tyle nawozu ile faktycznie one zjedzą, więc nie na tu mowy o odkładaniu się w owocach niczego szkodliwego.

- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie najlepiej sprawdza się kiełkowanie nasion w pojemnikach po smarowidłach do chleba.
Sypie na spód 1cm podłoża równam i nawilżam, na to układam nasiona i całość zamykam wieczkiem, stawiam na letnim kaloryferze,jak już większośc ruszy to zdejmuje wieczko i tak sobie rosną do pierwszego pikowania.
Zakrzew ekologiczne nawożenie polega na zagospodarowaniu odpadu jakim jest obornik lub kompost i tyle jest w tym ekologi. Dla konsumenta warzyw bardziej się liczy zbilansowane nawożenie, co mimo wszystko łatwiej osiągnąc stosując nawozy mineralne, no ale to nie w tym temacie, bo zaraz polecimy do kosza.
Sypie na spód 1cm podłoża równam i nawilżam, na to układam nasiona i całość zamykam wieczkiem, stawiam na letnim kaloryferze,jak już większośc ruszy to zdejmuje wieczko i tak sobie rosną do pierwszego pikowania.
Zakrzew ekologiczne nawożenie polega na zagospodarowaniu odpadu jakim jest obornik lub kompost i tyle jest w tym ekologi. Dla konsumenta warzyw bardziej się liczy zbilansowane nawożenie, co mimo wszystko łatwiej osiągnąc stosując nawozy mineralne, no ale to nie w tym temacie, bo zaraz polecimy do kosza.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zakrzew Pewnie Cię zaskoczę,ale to,że żyjesz ,zawdzięczasz przemianom chemicznym w Twoim organizmie,i z ekologią nie ma to wiele wspólnego. 

-
- 100p
Wiem o co chodzi. Właśnie chodziło mi o to czy nie odkładają się w owocach. Nie ma się czym przejmować, bo nie wiadomo czy coś wyjdzie z siewek. I tak trzeba czymś je będzie karmić. A z tymi pojemnikami po smarowaniach to dobry pomysł.
Bobej właśnie tak zrobię z resztą nasion. Posieje je w osobnych pojemnikach po lodach, a potem do tych wielodoniczek.
Bobej właśnie tak zrobię z resztą nasion. Posieje je w osobnych pojemnikach po lodach, a potem do tych wielodoniczek.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja dokładnie tak zrobiłem z ostatnią turą doniczkowców. Posiałem po kilka nasion z danej odmiany do pudełka do sosów. Zresztą wstawiłem foto w wątku o pomidorach w donicach. Dopiero później będe wybierał te najładniejsze i przepikuje do małych wielodoniczek.
-
- 100p
Witam. Wczoraj posadzilam do ziemi podkiełkowne nasiona i położyłam obok rur ciepłych. Dziś rano zaskoczenie wysiagły się naokoło 4cm. Już są na oknie ale powiedzcie mi proszę kiedy mam je pikować, przecież jak będę czekała do liści właściwych to one będą już leżały. Pomóżcie
- BobejGS
- Kontakt:
Przepikuj jak wyprostują liścienie. Nic im nie będzie. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dokladnie ,nie musisz czekać z pikowaniem ,aż pokażą się liście własciwe:)
Asia
Asia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wszelakie fachowe periodyki twierdzą,że pomidory pikuje się jak mają dwie pary liści właściwych. 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
zakrzew:
To że przeniosłaś je na okno przy pochmurnej pogodzie nie da im nic.Dalej będą szukać słońca,więc musisz im go zapewnić w postaci żarówki, bo inaczej będziesz przepikowywać je w nieskończoność.O konieczności tego zabiegu pisałem ja wielokrotnie jak i inni forumowicze. Powodzenia.
To że przeniosłaś je na okno przy pochmurnej pogodzie nie da im nic.Dalej będą szukać słońca,więc musisz im go zapewnić w postaci żarówki, bo inaczej będziesz przepikowywać je w nieskończoność.O konieczności tego zabiegu pisałem ja wielokrotnie jak i inni forumowicze. Powodzenia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- BobejGS
- Kontakt:
Dzisiaj u mnie jest pięknie i słonecznie. Aż żałuje, że nie przeniosłem rozsady z północnego parapetu na południowy. 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Paulinko, postaw je tam gdzie jest chłodno i jasno, nie będę dalej wybiegały.
Jeśli jednak będą już naprawdę wysokie i wiotkie to nie ma wyjścia, musisz pikować po same liścienie, najlepiej początkowo do kubeczków 150 ml, a jak podrosną i znów się wyciągną to popikujesz do docelowych, czyli 400-500 ml.
Jednego roku tak zrobiłam i chyba w tym roku też mnie to czeka, według prognoz długoterminowych słoneczko nie będzie mnie wiosną rozpieszczało.
Jeśli jednak będą już naprawdę wysokie i wiotkie to nie ma wyjścia, musisz pikować po same liścienie, najlepiej początkowo do kubeczków 150 ml, a jak podrosną i znów się wyciągną to popikujesz do docelowych, czyli 400-500 ml.
Jednego roku tak zrobiłam i chyba w tym roku też mnie to czeka, według prognoz długoterminowych słoneczko nie będzie mnie wiosną rozpieszczało.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Błażej ty nie żałuj tylko to zrób jeśli masz południowe wolne.U mnie pomidory i papryki siedzą na południowym od początku.Na północnym to mnie nawet kwiaty doniczkowe marnieją.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK