Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Coraz piękniejsze dalie pokazujesz, a i cynie już mi się podobają, teraz mam fazę właśnie na dalie i cynie, a i trawy. Color Spectacle
jest śliczna. A dlaczego odętki wywalasz?, właśnie się zastanawiałam czy też się nie pozbyć, bo nie podoba mi się ich nierównomierne rozkwitnie, ale u mnie nie zauważyłam żeby się rozlazły.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

'Neva Lotus Sunset' i 'Yellow Happiness' piękne! Wytworne, ułożone, indywidualne!
No i 'Dana' śliczna więc czekam, kiedy u mnie pokaże, na co ją stać ;:65
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Pomarzyć zawsze można :)

Sweatheart urocza, nazwa w pełni do niej pasuje.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Och jakie masz cudne dalie nadal, coś nieprawdopodobnego , piękne , brawo ;:138 ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karola! Dziękuję za brawa! Należą się daliom! :D

Sylwia! To maleństwo, do krórego mam słabość. W tym roku kwitnie późno, bo pożarły ją ślimaki :evil:

Jacku! Neva Lotus Sunset dostalam od Mariusza i jest pierwszy rok u mnie w ogrodzie. Miała być kompletem do Neva Lotus Blanka, ale Blanka nie przezyła ;:224 Lubię takie uczesane dalie i może dlatego trzymam się maleństw, a nie sięgam po dinnerplate :wink:
Dana w tym roku też później niż w zeszłym roku, ale rosnie w innym miejscu.

Dorota! Odetki mam wiele lat w tym miejscu i już chyba mi się znudziły. A tam chciałam róże posadzić więc dobrze się złożyło. A i tak pewnie kilka wyjdzie w przyszłym roku, bo niezbyt dokładnie wyrywałam :)
W przyszłym roku postaram się wysadzić więcej cynii i dać je ns obwódki do dalii. Może mi się uda. Mam obiecane nasiona ładnych :heja

Aniu! Przy daliach pomaga mi syn (przynajmniej przy wykopywaniu), ale w zasadzie jak poproszę, to pomogą wszyscy :wink: Ja to robię na raty więc ze spokojem przeciąga się to na kilka dni. Wtedy mam czas je odpowiednio przygotować do przechowywania, opisania itd. Dobrze się przy tym bawię i troche do nich przemawiam więc fajnie jest! Póki są zdrowie i siły...
Kanny też mam, co prawda coraz mniej, ale jakoś nie wyobrażam sobie krajobrazu bez nich.
A o przechowywaniu pewnie się rozpiszę, jak przyjdzie czas przygotowań do zimy. Dobrym sposobem na takie pomieszczenia jest zasypywanie pischem lekko wilgotnym, a potem ten piach spryskiwać, ale to wiem teoretycznie :wink:
A szczawika mam całe łany i już nie mam na niego siły. To chwast, który od niedawna rośnie, bo kiedyś go nie było :evil: Może to kwestia klimatu i niskiej wilgotności? ;:218
Belle Epoque to paskuda! Co z tego, ze ładna, ale mizerota :evil:

Dziś walczyłam ze wspomnianym wcześniej szczawikiem. No i dalie obrzynałam jak co dzień oraz inne wymagające wycięcia przekwitłe kwiatostany. Zastanawiałam się, czy nie zerwać już aronii. Jest w tym roku bardzo słodka i smaczna. Oczywiście ma charakterystyczną cierpkość, ale słodyczy sporo. No i oczywiście podlewanie! Niech wreszcie spadnie jesienny deszcz!

Na dziś:

Honka Wit
Obrazek

Bride to Be
Obrazek

Pooh
Obrazek

Mingus Randy
Obrazek

Obrazek

Dopiero teraz zakwitła tygrysówka
Obrazek

Mój korbol ten największy :tan
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ojej... a ja właśnie miałam Cię spytać o Neva Lotus Bianca, bo jest na mojej liście chciejstw, a tu taka paskudna nowina ;:145
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Muszę Ci powiedzieć, że słowo korbol zadomowiło w moim słowniku i szpanuję w najbliższej okolicy. :D Nie dochowałam się w tym roku własnego, ale mój Tatuś posadził ich na połowie działki i mam do swojej dyspozycji. Jutro będzie zupa krem z korbolka.
A dalie kudłate i białe najładniejsze ;:215
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

:wit
Zapisuję się do kolejnego wątku z lubością do dalii. Mój typ to Sweetheart :) Pewnie piękności będzie więcej ale zanim przeczytam ten wątek ;:131

Pozdrawiam
Pozdrawiam Jola
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA u mnie korboli zero, ani jednej zawiązki ale dzięki temu dowiedziałam się tutaj na forum jak jest róznica między kwiatkiem męskim a żeńskim.
Czekałam na owoce Tykwy i też d... same męskie kwiaty.
Z ostatniego Twojego wpisu wpisuję na listę HONKA WIT i POOH, będę ;:65 ;:65 i szukała. Jesteś niepokonana w tym daliowym szaleństwie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Milko coś pięknego wszystkie dalie to prawdziwe perełki Kolor ,kształt płatków ,liści urok mają i warte corocznych wykopek Odpłacaja pięknym kwieciem.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalie nadal pięknie się prezentują i jeszcze ładniej wyglądają teraz, gdy słońce nie tak ostre. Mam nadzieję, że u Ciebie popadało, bo u mnie mokro, a dalie rześkie i całe w pąkach, jakby dopiero sezon miał się zacząć. Szkoda, bo tylko niektóre zdążą się rozwinąć (chłodne noce). Ale przynajmniej wiem, że te co całkiem uschły - żyją (np. 'Wittem', 'Snowflake', 'By George', 'Autumn Fairy' itd.)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Przepiękne dalie, piękna tygrysówka, a dynia super ;:138 będziesz miała na halowin :) moje dzieci zabrały właśnie w tym celu ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Karolinko! Ciecie dyń na halowin to barbarzyństwo! ;:224 Poza tym całe to "święto" to dla mnie jakieś nieporozumienie ;:131 Ale dyńkę zjemy z apetytem zwłaszcza, że w tym roku tylko 4 nam wyrosły, a jesteśmy dyniożercami. Dziękuję w imieniu dalii, tygrysówki i dyńki. Jak sadziłam tygrysówkę, byłam pewna, ze nic z tego nie będzie, bo cebulki były godne pożałowania, a jednak...

Jacku! U mnie sucho! Podlewam z węża ;:223 A trzeba, żeby karpy rosły. Faktycznie w tym niższym słońcu fajnie wyglądają. Żeby tylko przymrozki przyszły późno. Tak bardzio chciałabym mamie zanieść na imieniny! (20X). Mam też kilka maruderów, ale cos z nich pewnie będzie, bo zielska dość, ale kwiaty w małych pączkach (też Wittem, Melody Pink Allegro, Marie Schnug, Sjinpi Sei)

Beciu! Dla takich widoków człowiek chętnie zgina kark :wink: Dalie się teraz lansują i prześcigają w kwitnieniu, a pąków jeszcze mnóstwo!

Krysiu! Moje korbole makaronowe i piżmowe nie zawiązały owoców, a te, co zawiązały - natychmiast zrzuciły. Już nie będę szła ta drogą. Wystarczy mi duża dynia na zupę! :wink:
A ja cały czas muszę Ci mówić "prrrr"! ;:306 Nie nastawiaj się na chciejstwa i nie jedz oczami! Pisałam nie raz, ze najlepiej szukać zdrowych, obficie kwitnących i dobrze się przechowujących. No Honka moze być, ale Pooh to wyrósł mi wielki, łamliwy, a kwitnie jakby chciał, a nie mógł! ;:306 Może inni mają lepsze doświadczenia, poczytaj, popytaj!

Kama! (Anula?) Witam serdecznie! Cieszę się, że do mnie zabłądziłaś! Jeszcze będzie trochę dalii! Zapraszam!

Małgosiu! Korbol jest kwinesencją wyglądu i charakteru dyni! ;:306 Jak ociec posadzili, to korzystać trza! Mi tatko już niczego nie posadzi, ale mam w spadku po nim wiele roślin w ogrodzie ;:173 Sentymentalna jestem... :cry:
Ja jeszcze zupy nie robię. Niech trochę jeszcze w słonku poleży!

Kasiu! W LM wiosną się rozejrzyj! Może będzie! ja też chętnie bym dokupiła! ;:173

Dziś walczyłam z kopcami kretów. Na szczęście ciśnienie było dobre w wężu i wszystko spłynęło z powrotem do dziur. To się krecik zdziwił ;:306
Kory trochę rozsypałam, ładnie się zrobiło. A odkłądałam to zbyt długo... ;:224

Na dziś:

Hapet Bordeaux
Obrazek

Good Earth
Obrazek

Canby Cetennial
Obrazek

Samoje Darogoje
Obrazek

Creme de Cassis
Obrazek

Dana
Obrazek

Sofia
Obrazek

Spassmacher
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale mi utkwiła ta nazwa, choć ja pamięci do nazw roślin nie mam: Pooh, jest prześliczna, taką to sobie poszukam, a ona wysoka, czy z niskich jest?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Kupiłam dzisiaj nasiona dalii zmiennej. Do końca nie jestem przekonana czy był to dobry zakup...ale doświadczenie w uprawie będzie.

Kama, kama a nie Anula..choć często tak do mnie mawia p. bibliotekarka z podstawówki. Od ponad 20 lat myli mnie z moją siostrą Anią ;:131
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”