Taki - sobie ogród cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Coraz piękniejsze dalie pokazujesz, a i cynie już mi się podobają, teraz mam fazę właśnie na dalie i cynie, a i trawy. Color Spectacle
jest śliczna. A dlaczego odętki wywalasz?, właśnie się zastanawiałam czy też się nie pozbyć, bo nie podoba mi się ich nierównomierne rozkwitnie, ale u mnie nie zauważyłam żeby się rozlazły.
jest śliczna. A dlaczego odętki wywalasz?, właśnie się zastanawiałam czy też się nie pozbyć, bo nie podoba mi się ich nierównomierne rozkwitnie, ale u mnie nie zauważyłam żeby się rozlazły.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
'Neva Lotus Sunset' i 'Yellow Happiness' piękne! Wytworne, ułożone, indywidualne!
No i 'Dana' śliczna więc czekam, kiedy u mnie pokaże, na co ją stać
No i 'Dana' śliczna więc czekam, kiedy u mnie pokaże, na co ją stać

- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Pomarzyć zawsze można
Sweatheart urocza, nazwa w pełni do niej pasuje.

Sweatheart urocza, nazwa w pełni do niej pasuje.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Och jakie masz cudne dalie nadal, coś nieprawdopodobnego , piękne , brawo

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karola! Dziękuję za brawa! Należą się daliom!
Sylwia! To maleństwo, do krórego mam słabość. W tym roku kwitnie późno, bo pożarły ją ślimaki
Jacku! Neva Lotus Sunset dostalam od Mariusza i jest pierwszy rok u mnie w ogrodzie. Miała być kompletem do Neva Lotus Blanka, ale Blanka nie przezyła
Lubię takie uczesane dalie i może dlatego trzymam się maleństw, a nie sięgam po dinnerplate
Dana w tym roku też później niż w zeszłym roku, ale rosnie w innym miejscu.
Dorota! Odetki mam wiele lat w tym miejscu i już chyba mi się znudziły. A tam chciałam róże posadzić więc dobrze się złożyło. A i tak pewnie kilka wyjdzie w przyszłym roku, bo niezbyt dokładnie wyrywałam
W przyszłym roku postaram się wysadzić więcej cynii i dać je ns obwódki do dalii. Może mi się uda. Mam obiecane nasiona ładnych
Aniu! Przy daliach pomaga mi syn (przynajmniej przy wykopywaniu), ale w zasadzie jak poproszę, to pomogą wszyscy
Ja to robię na raty więc ze spokojem przeciąga się to na kilka dni. Wtedy mam czas je odpowiednio przygotować do przechowywania, opisania itd. Dobrze się przy tym bawię i troche do nich przemawiam więc fajnie jest! Póki są zdrowie i siły...
Kanny też mam, co prawda coraz mniej, ale jakoś nie wyobrażam sobie krajobrazu bez nich.
A o przechowywaniu pewnie się rozpiszę, jak przyjdzie czas przygotowań do zimy. Dobrym sposobem na takie pomieszczenia jest zasypywanie pischem lekko wilgotnym, a potem ten piach spryskiwać, ale to wiem teoretycznie
A szczawika mam całe łany i już nie mam na niego siły. To chwast, który od niedawna rośnie, bo kiedyś go nie było
Może to kwestia klimatu i niskiej wilgotności?
Belle Epoque to paskuda! Co z tego, ze ładna, ale mizerota
Dziś walczyłam ze wspomnianym wcześniej szczawikiem. No i dalie obrzynałam jak co dzień oraz inne wymagające wycięcia przekwitłe kwiatostany. Zastanawiałam się, czy nie zerwać już aronii. Jest w tym roku bardzo słodka i smaczna. Oczywiście ma charakterystyczną cierpkość, ale słodyczy sporo. No i oczywiście podlewanie! Niech wreszcie spadnie jesienny deszcz!
Na dziś:
Honka Wit

Bride to Be

Pooh

Mingus Randy

Dopiero teraz zakwitła tygrysówka

Mój korbol ten największy

Sylwia! To maleństwo, do krórego mam słabość. W tym roku kwitnie późno, bo pożarły ją ślimaki

Jacku! Neva Lotus Sunset dostalam od Mariusza i jest pierwszy rok u mnie w ogrodzie. Miała być kompletem do Neva Lotus Blanka, ale Blanka nie przezyła

Dana w tym roku też później niż w zeszłym roku, ale rosnie w innym miejscu.
Dorota! Odetki mam wiele lat w tym miejscu i już chyba mi się znudziły. A tam chciałam róże posadzić więc dobrze się złożyło. A i tak pewnie kilka wyjdzie w przyszłym roku, bo niezbyt dokładnie wyrywałam

W przyszłym roku postaram się wysadzić więcej cynii i dać je ns obwódki do dalii. Może mi się uda. Mam obiecane nasiona ładnych

Aniu! Przy daliach pomaga mi syn (przynajmniej przy wykopywaniu), ale w zasadzie jak poproszę, to pomogą wszyscy

Kanny też mam, co prawda coraz mniej, ale jakoś nie wyobrażam sobie krajobrazu bez nich.
A o przechowywaniu pewnie się rozpiszę, jak przyjdzie czas przygotowań do zimy. Dobrym sposobem na takie pomieszczenia jest zasypywanie pischem lekko wilgotnym, a potem ten piach spryskiwać, ale to wiem teoretycznie

A szczawika mam całe łany i już nie mam na niego siły. To chwast, który od niedawna rośnie, bo kiedyś go nie było

Belle Epoque to paskuda! Co z tego, ze ładna, ale mizerota

Dziś walczyłam ze wspomnianym wcześniej szczawikiem. No i dalie obrzynałam jak co dzień oraz inne wymagające wycięcia przekwitłe kwiatostany. Zastanawiałam się, czy nie zerwać już aronii. Jest w tym roku bardzo słodka i smaczna. Oczywiście ma charakterystyczną cierpkość, ale słodyczy sporo. No i oczywiście podlewanie! Niech wreszcie spadnie jesienny deszcz!
Na dziś:
Honka Wit

Bride to Be

Pooh

Mingus Randy

Dopiero teraz zakwitła tygrysówka

Mój korbol ten największy

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Ojej... a ja właśnie miałam Cię spytać o Neva Lotus Bianca, bo jest na mojej liście chciejstw, a tu taka paskudna nowina 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Muszę Ci powiedzieć, że słowo korbol zadomowiło w moim słowniku i szpanuję w najbliższej okolicy.
Nie dochowałam się w tym roku własnego, ale mój Tatuś posadził ich na połowie działki i mam do swojej dyspozycji. Jutro będzie zupa krem z korbolka.
A dalie kudłate i białe najładniejsze

A dalie kudłate i białe najładniejsze

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Zapisuję się do kolejnego wątku z lubością do dalii. Mój typ to Sweetheart

Pozdrawiam
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MIŁKA u mnie korboli zero, ani jednej zawiązki ale dzięki temu dowiedziałam się tutaj na forum jak jest róznica między kwiatkiem męskim a żeńskim.
Czekałam na owoce Tykwy i też d... same męskie kwiaty.
Z ostatniego Twojego wpisu wpisuję na listę HONKA WIT i POOH, będę
i szukała. Jesteś niepokonana w tym daliowym szaleństwie.
pozdrawiam
Czekałam na owoce Tykwy i też d... same męskie kwiaty.
Z ostatniego Twojego wpisu wpisuję na listę HONKA WIT i POOH, będę

pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Milko coś pięknego wszystkie dalie to prawdziwe perełki Kolor ,kształt płatków ,liści urok mają i warte corocznych wykopek Odpłacaja pięknym kwieciem.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dalie nadal pięknie się prezentują i jeszcze ładniej wyglądają teraz, gdy słońce nie tak ostre. Mam nadzieję, że u Ciebie popadało, bo u mnie mokro, a dalie rześkie i całe w pąkach, jakby dopiero sezon miał się zacząć. Szkoda, bo tylko niektóre zdążą się rozwinąć (chłodne noce). Ale przynajmniej wiem, że te co całkiem uschły - żyją (np. 'Wittem', 'Snowflake', 'By George', 'Autumn Fairy' itd.)
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Przepiękne dalie, piękna tygrysówka, a dynia super
będziesz miała na halowin
moje dzieci zabrały właśnie w tym celu 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Karolinko! Ciecie dyń na halowin to barbarzyństwo!
Poza tym całe to "święto" to dla mnie jakieś nieporozumienie
Ale dyńkę zjemy z apetytem zwłaszcza, że w tym roku tylko 4 nam wyrosły, a jesteśmy dyniożercami. Dziękuję w imieniu dalii, tygrysówki i dyńki. Jak sadziłam tygrysówkę, byłam pewna, ze nic z tego nie będzie, bo cebulki były godne pożałowania, a jednak...
Jacku! U mnie sucho! Podlewam z węża
A trzeba, żeby karpy rosły. Faktycznie w tym niższym słońcu fajnie wyglądają. Żeby tylko przymrozki przyszły późno. Tak bardzio chciałabym mamie zanieść na imieniny! (20X). Mam też kilka maruderów, ale cos z nich pewnie będzie, bo zielska dość, ale kwiaty w małych pączkach (też Wittem, Melody Pink Allegro, Marie Schnug, Sjinpi Sei)
Beciu! Dla takich widoków człowiek chętnie zgina kark
Dalie się teraz lansują i prześcigają w kwitnieniu, a pąków jeszcze mnóstwo!
Krysiu! Moje korbole makaronowe i piżmowe nie zawiązały owoców, a te, co zawiązały - natychmiast zrzuciły. Już nie będę szła ta drogą. Wystarczy mi duża dynia na zupę!
A ja cały czas muszę Ci mówić "prrrr"!
Nie nastawiaj się na chciejstwa i nie jedz oczami! Pisałam nie raz, ze najlepiej szukać zdrowych, obficie kwitnących i dobrze się przechowujących. No Honka moze być, ale Pooh to wyrósł mi wielki, łamliwy, a kwitnie jakby chciał, a nie mógł!
Może inni mają lepsze doświadczenia, poczytaj, popytaj!
Kama! (Anula?) Witam serdecznie! Cieszę się, że do mnie zabłądziłaś! Jeszcze będzie trochę dalii! Zapraszam!
Małgosiu! Korbol jest kwinesencją wyglądu i charakteru dyni!
Jak ociec posadzili, to korzystać trza! Mi tatko już niczego nie posadzi, ale mam w spadku po nim wiele roślin w ogrodzie
Sentymentalna jestem...
Ja jeszcze zupy nie robię. Niech trochę jeszcze w słonku poleży!
Kasiu! W LM wiosną się rozejrzyj! Może będzie! ja też chętnie bym dokupiła!
Dziś walczyłam z kopcami kretów. Na szczęście ciśnienie było dobre w wężu i wszystko spłynęło z powrotem do dziur. To się krecik zdziwił
Kory trochę rozsypałam, ładnie się zrobiło. A odkłądałam to zbyt długo...
Na dziś:
Hapet Bordeaux

Good Earth

Canby Cetennial

Samoje Darogoje

Creme de Cassis

Dana

Sofia

Spassmacher

Jacku! U mnie sucho! Podlewam z węża

Beciu! Dla takich widoków człowiek chętnie zgina kark

Krysiu! Moje korbole makaronowe i piżmowe nie zawiązały owoców, a te, co zawiązały - natychmiast zrzuciły. Już nie będę szła ta drogą. Wystarczy mi duża dynia na zupę!

A ja cały czas muszę Ci mówić "prrrr"!

Kama! (Anula?) Witam serdecznie! Cieszę się, że do mnie zabłądziłaś! Jeszcze będzie trochę dalii! Zapraszam!
Małgosiu! Korbol jest kwinesencją wyglądu i charakteru dyni!

Ja jeszcze zupy nie robię. Niech trochę jeszcze w słonku poleży!
Kasiu! W LM wiosną się rozejrzyj! Może będzie! ja też chętnie bym dokupiła!

Dziś walczyłam z kopcami kretów. Na szczęście ciśnienie było dobre w wężu i wszystko spłynęło z powrotem do dziur. To się krecik zdziwił

Kory trochę rozsypałam, ładnie się zrobiło. A odkłądałam to zbyt długo...

Na dziś:
Hapet Bordeaux

Good Earth

Canby Cetennial

Samoje Darogoje

Creme de Cassis

Dana

Sofia

Spassmacher

Miłka
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ale mi utkwiła ta nazwa, choć ja pamięci do nazw roślin nie mam: Pooh, jest prześliczna, taką to sobie poszukam, a ona wysoka, czy z niskich jest?
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Kupiłam dzisiaj nasiona dalii zmiennej. Do końca nie jestem przekonana czy był to dobry zakup...ale doświadczenie w uprawie będzie.
Kama, kama a nie Anula..choć często tak do mnie mawia p. bibliotekarka z podstawówki. Od ponad 20 lat myli mnie z moją siostrą Anią
Kama, kama a nie Anula..choć często tak do mnie mawia p. bibliotekarka z podstawówki. Od ponad 20 lat myli mnie z moją siostrą Anią

Pozdrawiam Jola