Lilie-uprawa cz.6
-
- 50p
- Od: 3 sie 2009, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.6
Czy robicie coś z liliami po ich przekwitnięciu? Czy przycinacie je?
Eliza52 u mnie wszystko kwitnie z opóźnieniem. Dziś Lankon już przekwitła ale mnóstwo innych jest jeszcze w pąkach.
Wiele swoich lilii ścinam do bukietów a reszta zostaje nie ruszana i zamierzam zbierać nasionka. Lepiej nie przycinać lilii w ten sposób cebulka pobiera składniki z usychającej łodygi i narasta. Można jedynie usuwać nasienniki, żeby się lilia niepotrzebnie nie wysilała.
Wiele swoich lilii ścinam do bukietów a reszta zostaje nie ruszana i zamierzam zbierać nasionka. Lepiej nie przycinać lilii w ten sposób cebulka pobiera składniki z usychającej łodygi i narasta. Można jedynie usuwać nasienniki, żeby się lilia niepotrzebnie nie wysilała.
-
- 50p
Dziękuję za odpowiedź, też spróbuję zebrać nasiona.
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Cześć ja też miałam 3 lilie z mozaikowymi kwiatami. Teraz mam już 2, których też się pozbędę (po kwitnieniu, oh). Zgadzam się, że są one urocze, ale podejrzewam wirusa, podobnego do tego który występuje u tulipanów (zwłaszcza Darwina). Lilia może zostać zakażona przez owady (owad najpierw na chorej lilii, a później na zdrowej), przez ścinanie tym samym narzędziem itd.Eliza52 pisze:U mnie również wyrosło kilka z plamami ale nie przejmuję się, bo i tak są cudowne.
Ja nie chcę mieć wszystkich lilii z mozaiką, no taka jestem.
Dlatego wyrzucę te 2 następne (ale nie na kompostnik tylko do kosza i to z otaczającą je ziemią).
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu, ja wiem że to jest bomba wirusowa i oczywiście tak jak Ty wywalę tylko że one takie piękne i jak je zniszczyć?
Posadzę do doniczki i wyniosę w miejsce gdzie nie ma lilii, może na drugi rok kwiat będzie normalny? Okładam pokrzywą i podlewam nadmanganianem może to nie wirus a jakiś grzyb?. Gosiu z tą różową lilią sprawa załatwiona, ktoś mi ją ukradł, zobaczyłam przez okno

Posadzę do doniczki i wyniosę w miejsce gdzie nie ma lilii, może na drugi rok kwiat będzie normalny? Okładam pokrzywą i podlewam nadmanganianem może to nie wirus a jakiś grzyb?. Gosiu z tą różową lilią sprawa załatwiona, ktoś mi ją ukradł, zobaczyłam przez okno

Pozdrawiam Ela
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Kochani to moja lilia Anastazja
wygląda tak ale czemu na kwiecie jest taka obwódka brązowiejąca
-- poniedziałek, 27 lipca 2015, 12:36 --

wygląda tak ale czemu na kwiecie jest taka obwódka brązowiejąca

-- poniedziałek, 27 lipca 2015, 12:36 --

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Eliza52
Pestka Ty przynajmniej jesteś pewna że to jest Anastazja, a u mnie kwitnie lilia kupiona u Pana Królika jako Anastazja i wygląda tak:

a tak kwitnie lilia kupiona jako Pink Perfection

Już nigdy nie kupię w tej hurtowni, całe zamówienie tulipany kalie, szałwia, begonie wszystko pomylone
Pestka Twoją lilię musiał złapać jakiś grzyb, popryskałaś i dalej nie wszedł do środka pąka

a tak kwitnie lilia kupiona jako Pink Perfection

Już nigdy nie kupię w tej hurtowni, całe zamówienie tulipany kalie, szałwia, begonie wszystko pomylone
Pestka Twoją lilię musiał złapać jakiś grzyb, popryskałaś i dalej nie wszedł do środka pąka
Pozdrawiam Ela
POMOCY! Coś złego się dzieje z moimi liliami od kilku dni. łodygi i liście robią się czarne i jakby gniją. Co to jest i czym to zwalczyć?

na innych są jakieś przebarwienia na liściach. Martwi mnie to bo mają już ładne pączki i dopadła je jakaś zaraza

na innych są jakieś przebarwienia na liściach. Martwi mnie to bo mają już ładne pączki i dopadła je jakaś zaraza

- Eliza52
Lucyna pryskaj czym się da od grzyba od robali, bo czort wie co to jest a któraś chemia pomoże. Poproś w ogrodniczym o zwalczanie grzyba i robali na kwiatach. Ja pryskałabym w odstępie 1 dnia najpierw grzyb a na drugi dzień robale
Możliwe też że mają za mokro
Pestka wygląda na to że Twoja Anastazja też nią nie jest
w porównaniu z lilią Halinki bo Ona ma prawdziwą 
Możliwe też że mają za mokro
Pestka wygląda na to że Twoja Anastazja też nią nie jest

Pozdrawiam Ela
- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Ines widzę u Ciebie Cordelię. U mnie to bardzo rozwojowa lilia. 4 sprezentowane mi cebulki rozrosły się w prawdziwy liliowy żywopłot, obdarowałam już jej "dziećmi" kilka zaprzyjaźnionych ogródków.

Czy ktoś ze liliowych znawców mógłby się ustosunkować do mojego, niezauważonego postu z poprzedniej strony 

-
- 50p
Piękne macie lilie, moje już przekwitają.