Ogród zielonej cz II
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej cz II
Aniu lubię trawy i mam ich trochę. Raczej niewyszukane, ale niezawodne i łatwe w uprawie. Miskanty dość późno ruszają, ale już widać zieloną kępkę.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu, u mnie miskant od Ciebie też już ładnie puszcza. Będę czekała na kwitnienie rozplenicy - ciekawe czy i mnie się trafiła ta pomyłkowa

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Ja dopiero kupiłam pierwsze miskanty (Rotsilber i Zebrinus), ale to jeszcze maluchy. Myślę, że za dwa lata będą zauważalne w ogrodzie. Różne trawy mi się podobają, ale obawiam się rozłogowych. Mam uraz - mozga trzcinowata - jest piękna, ale zbytnio lubi przejmować kontrolę, za nic mając ograniczniki.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,świetnie wyglądają te tawułki kuleczki z trawami,i fajna jest obwódka z kocimiętki?bo nie bardzo widzę ,ale niebieskości są świetne w ogrodzie 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu ostnice u mnie również przezimowały,ale się cieszę
Z dnia na dzień są coraz większe,dobrze,że ich nie wyrzuciłam przed zimą.
Mam tez dwie na balkonie w doniczkach.Widzę,że werbena zakwitła
Jak u mnie zakwitnie to chyba padnę z wrażrenia 

Mam tez dwie na balkonie w doniczkach.Widzę,że werbena zakwitła

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Soniu, Składam najserdeczniejsze życzenia przede wszystkim zdrówka Ci życzę Kochana
- spóźnione ale szczere a to dlatego, że teraz mało czasu na FO. Ogród pięknie wypielęgnowany za głowę byś się u mnie chwyciła jakbyś mój bałagan zobaczyła ale walczę dzielnie. Kompostownik na 6+, pochwal męża koniecznie też bym taki chciała:) Czosnki karatawskie piękne liście- widziałam je u Ani muszę zakupić na jesień! co do moich czosnków hmmm kwiaty piękne ale liście obeschły albo mróz przypalił nie mam pojęcia w każdym razie koniecznie muszą być czymś podsadzone bo widok kiepski. Na swoją skarpę w tonacji niebieskiej może jakiś powojnik bylinowy niebiesko kwitnący bez podpory, aby zadarniał? No i oczywiście brunnery piękne liście a kwiaty jak u niezapominajki??? Pozdrawiam cieplutko 

- cyma2704
Zuza miskant Beauty Queen jest wyjątkowo niezawodny.
Moje rozplenice wszystkie ładnie ruszają, z pewnością się podzielę jeśli dostałaś pomyloną.
Miskanty NN też już ładne, choć rabata nadal w rozsypce.

Aniu też skusiłam się na mozgę,
ale już po kilku miesiąca wylądowała w kompostowniku. Większość traw sama wysiewałam, ale żadna nie jest ekspansywna. Red Baron się rozrasta rozłogami, ale wystarczy podarować odrosty znajomym i nie ma problemu.
Twoje trawy z pewnością już w tym roku będą widoczne na rabacie.
Lubię Ice dance, zrobiłam obwódkę przy miłorzębie. Trochę się rozrasta, ale nie jest ekspansywna.

Martuś to kocimiętka, bardzo lubię kolor i niezawodność. W tym roku posadziłam ją na kolejnej rabacie, kwitnie długo, pachnie, a po ścięciu zakwita ponownie.
Tawuły japońskie też bezproblemowe, niedługo zakwitną. A ostnica już podrosła, muszę zrobić aktualne zdjęcie.
Aniu teraz jestem mądrzejsza. Już nie wyrzucę ostnicy jesienią, jak zmarznie, wiosną też można posprzątać. Werbena na pewno zakwitnie. Za kilka dni zrobię zdjęcie samosiewu. Są tysiące werben, które za tydzień będą miały taką wielkość, jak hodowane od marca na parapetach.
Na pewno więcej nie posieję w domu. Wystarczył rok, żeby nabrać rozumu.
Ewuniu dzięki.
Ale dużo pracujesz w ogrodzie.
M wyjątkowo dumny, tyle pochwał kompostownika. O powojnikach bylinowych muszę doczytać i zapytać Aneczki.
Czosnki karatawskie są niskie, ale ładne liście rekompensują to. Wysokie tak mają, liście robią się brzydkie, zanim pojawi się kwiat. U mnie za dwa tygodnie zasłonią je rozplenice.

Zakwitła kupiona w kwietniu azalia i do kompletu pierwszy kwiat rododendrona Helsinki

Prośba do doświadczonych, mających czarne świerki w kształcie kuli. Kupiłam 20 cm maluchy, które po 10 latach miały mieć 50 cm. Te po dwu latach mają 40 cm. Nie wiem, czy przesadzić póki jeszcze małe, czy już nie będą tak intensywnie rosnąć w dalszych latach.

Aniu też skusiłam się na mozgę,

Martuś to kocimiętka, bardzo lubię kolor i niezawodność. W tym roku posadziłam ją na kolejnej rabacie, kwitnie długo, pachnie, a po ścięciu zakwita ponownie.

Aniu teraz jestem mądrzejsza. Już nie wyrzucę ostnicy jesienią, jak zmarznie, wiosną też można posprzątać. Werbena na pewno zakwitnie. Za kilka dni zrobię zdjęcie samosiewu. Są tysiące werben, które za tydzień będą miały taką wielkość, jak hodowane od marca na parapetach.

Ewuniu dzięki.

Zakwitła kupiona w kwietniu azalia i do kompletu pierwszy kwiat rododendrona Helsinki

Prośba do doświadczonych, mających czarne świerki w kształcie kuli. Kupiłam 20 cm maluchy, które po 10 latach miały mieć 50 cm. Te po dwu latach mają 40 cm. Nie wiem, czy przesadzić póki jeszcze małe, czy już nie będą tak intensywnie rosnąć w dalszych latach.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu że ile masz werben???
O rany jejciuniu.
Nie warto wysiewać, tak twierdzisz. Ja też twierdzę, że nie warto wysiewać na parapety kłosowca (agastache), bo siewki w gruncie mam większe jak na parapecie.

Nie warto wysiewać, tak twierdzisz. Ja też twierdzę, że nie warto wysiewać na parapety kłosowca (agastache), bo siewki w gruncie mam większe jak na parapecie.

- cyma2704
Aniu jutro będę mieć więcej czasu, to zrobię zdjęcia. Wysiały się nie setki, a z pewnością tysiące.
Większość już posiekałam motyczką przy pieleniu. Nawet w pobliskich truskawkach kilkanaście zostawiłam, mam nadzieję, że ozdobią mało atrakcyjne poletko. 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
...szczęściara...
...i dobra duszyczka...

...i dobra duszyczka...

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Soniu, a możesz zrobić zbliżenie siewki werbeny. Rozsiewałam nasiona po rabacie, a teraz chodzę z lupą i szukam, ale nic mi nie pasuje na werbenę.
Mam tak samo z siewkami petunii. Samosiejki doganiają te wysiewane w domu.
Mam tak samo z siewkami petunii. Samosiejki doganiają te wysiewane w domu.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Widzę że u Ciebie Helsinki zaczyna kwitnienie. U mnie z trzech odmian też on zaczyna jako pierwszy
Czy tam z tyłu pod tujami to BQ? To ten mój aż tak duży jeszcze nie jest, ale ładnie puszcza, więc sądzę że się zadomowił.
A miłorząb jakiej odmiany, bo mój Mariken dużo gęstszy?

A miłorząb jakiej odmiany, bo mój Mariken dużo gęstszy?
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,myślę ,że świerki musisz rozsadzić ,ale nie teraz tylko na następną wiosnę wiosnę ,bo już późno te młode przyrosty zwiędną ,ja też lubię kocimiętkę,i jej zapach lubię ,pozdrawiam 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Świerki raczej do rozsadzenia ale wczesną wiosną, tak jak pisze Marta. Ja mam co prawda inną odmianę ale też miała być mała a już jest dwa razy większa niż powinna. Wiosną zanim ruszy wegetacja, łapię za nożyce i kształtuję, zmniejszając jego zapędy
Werbenka Soni wysiała się też i u mnie
Dobra duszyczka
to fakt

Werbenka Soni wysiała się też i u mnie

- cyma2704
Aneczko może i szczęściara, ale jak nie mam komu tego podarować, to trochę szkoda. Sadzonki są drogie, a moje wylądują w kompostowniku.
Są wszędzie w promieniu 5-6 metrów.

Aniu doświadczenie kosztuje.
Werbena wygląda jak pokrzywa, tylko ma lekko bordowe łodyżki.

Zuza ten przed tujami, to NN z siewu, jest dużo wyższy od BQ i wcześniej rusza. BQ jeszcze mały, ma 20-25 cm. Miłorząb to zwykłe drzewko, nie szczepiony. W ubiegłym roku przemarzł, trochę powycinałam i dlatego taki drapak. Zobaczę, jak sobie będzie radził, jak nie, pójdzie do przechowalni.
Wbrew teoretykom rododendrony w pełnym słońcu mają wiele pąków kwiatowych, a ten za domem dwa, choć słońca ma mniej tylko przez 4 godziny. Helsinki zaczyna mocnym różem, później blednie.

Martuś dziękuję.
Znowu wiosną rabaty do przeróbki.
Tylko jak skomponować, jak okaże się, że będą mieć dwa metry, z pewnością będę ciąć. Mam świerk serbski Karel, ten zachowuje się wzorowo. Przez trzy lata może powiększył obwód o 2 cm.

Jolu na razie tnę sporo ze swoich roślin, ale zdaję sobie sprawę, że mogę nie mieć siły długo tego robić.
Jakoś trzeba przeorganizować nasadzenia. W trudnym okresie życia dostałam wiele wsparcia od innych. Jeśli można coś zrobić dobrego, to zawsze warto. Ale mnie wzięło.
Za dużo zieloności, teraz kolor. Czosnek fioletowy już ładnie się pokazał. Zawilce i młode przyrosty bukszpanu.

Aniu doświadczenie kosztuje.

Zuza ten przed tujami, to NN z siewu, jest dużo wyższy od BQ i wcześniej rusza. BQ jeszcze mały, ma 20-25 cm. Miłorząb to zwykłe drzewko, nie szczepiony. W ubiegłym roku przemarzł, trochę powycinałam i dlatego taki drapak. Zobaczę, jak sobie będzie radził, jak nie, pójdzie do przechowalni.

Martuś dziękuję.

Jolu na razie tnę sporo ze swoich roślin, ale zdaję sobie sprawę, że mogę nie mieć siły długo tego robić.

Za dużo zieloności, teraz kolor. Czosnek fioletowy już ładnie się pokazał. Zawilce i młode przyrosty bukszpanu.