Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Aniu lubię trawy i mam ich trochę. Raczej niewyszukane, ale niezawodne i łatwe w uprawie. Miskanty dość późno ruszają, ale już widać zieloną kępkę.

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, u mnie miskant od Ciebie też już ładnie puszcza. Będę czekała na kwitnienie rozplenicy - ciekawe czy i mnie się trafiła ta pomyłkowa ;:173 ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Ja dopiero kupiłam pierwsze miskanty (Rotsilber i Zebrinus), ale to jeszcze maluchy. Myślę, że za dwa lata będą zauważalne w ogrodzie. Różne trawy mi się podobają, ale obawiam się rozłogowych. Mam uraz - mozga trzcinowata - jest piękna, ale zbytnio lubi przejmować kontrolę, za nic mając ograniczniki.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,świetnie wyglądają te tawułki kuleczki z trawami,i fajna jest obwódka z kocimiętki?bo nie bardzo widzę ,ale niebieskości są świetne w ogrodzie ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu ostnice u mnie również przezimowały,ale się cieszę ;:108 Z dnia na dzień są coraz większe,dobrze,że ich nie wyrzuciłam przed zimą.
Mam tez dwie na balkonie w doniczkach.Widzę,że werbena zakwitła ;:oj Jak u mnie zakwitnie to chyba padnę z wrażrenia ;:303
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Soniu, Składam najserdeczniejsze życzenia przede wszystkim zdrówka Ci życzę Kochana ;:196 - spóźnione ale szczere a to dlatego, że teraz mało czasu na FO. Ogród pięknie wypielęgnowany za głowę byś się u mnie chwyciła jakbyś mój bałagan zobaczyła ale walczę dzielnie. Kompostownik na 6+, pochwal męża koniecznie też bym taki chciała:) Czosnki karatawskie piękne liście- widziałam je u Ani muszę zakupić na jesień! co do moich czosnków hmmm kwiaty piękne ale liście obeschły albo mróz przypalił nie mam pojęcia w każdym razie koniecznie muszą być czymś podsadzone bo widok kiepski. Na swoją skarpę w tonacji niebieskiej może jakiś powojnik bylinowy niebiesko kwitnący bez podpory, aby zadarniał? No i oczywiście brunnery piękne liście a kwiaty jak u niezapominajki??? Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza miskant Beauty Queen jest wyjątkowo niezawodny. ;:215 Moje rozplenice wszystkie ładnie ruszają, z pewnością się podzielę jeśli dostałaś pomyloną. ;:108 Miskanty NN też już ładne, choć rabata nadal w rozsypce. :oops:

Obrazek

Aniu też skusiłam się na mozgę, ;:14 ale już po kilku miesiąca wylądowała w kompostowniku. Większość traw sama wysiewałam, ale żadna nie jest ekspansywna. Red Baron się rozrasta rozłogami, ale wystarczy podarować odrosty znajomym i nie ma problemu. :D Twoje trawy z pewnością już w tym roku będą widoczne na rabacie. ;:215 Lubię Ice dance, zrobiłam obwódkę przy miłorzębie. Trochę się rozrasta, ale nie jest ekspansywna.

Obrazek

Martuś to kocimiętka, bardzo lubię kolor i niezawodność. W tym roku posadziłam ją na kolejnej rabacie, kwitnie długo, pachnie, a po ścięciu zakwita ponownie. ;:215 Tawuły japońskie też bezproblemowe, niedługo zakwitną. A ostnica już podrosła, muszę zrobić aktualne zdjęcie.

Aniu teraz jestem mądrzejsza. Już nie wyrzucę ostnicy jesienią, jak zmarznie, wiosną też można posprzątać. Werbena na pewno zakwitnie. Za kilka dni zrobię zdjęcie samosiewu. Są tysiące werben, które za tydzień będą miały taką wielkość, jak hodowane od marca na parapetach. ;:14 Na pewno więcej nie posieję w domu. Wystarczył rok, żeby nabrać rozumu. ;:108

Ewuniu dzięki. ;:196 Ale dużo pracujesz w ogrodzie. ;:168 M wyjątkowo dumny, tyle pochwał kompostownika. O powojnikach bylinowych muszę doczytać i zapytać Aneczki. :) Czosnki karatawskie są niskie, ale ładne liście rekompensują to. Wysokie tak mają, liście robią się brzydkie, zanim pojawi się kwiat. U mnie za dwa tygodnie zasłonią je rozplenice.

Obrazek
Zakwitła kupiona w kwietniu azalia i do kompletu pierwszy kwiat rododendrona Helsinki

Obrazek Obrazek

Prośba do doświadczonych, mających czarne świerki w kształcie kuli. Kupiłam 20 cm maluchy, które po 10 latach miały mieć 50 cm. Te po dwu latach mają 40 cm. Nie wiem, czy przesadzić póki jeszcze małe, czy już nie będą tak intensywnie rosnąć w dalszych latach. :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu że ile masz werben??? ;:oj ;:oj ;:oj O rany jejciuniu. ;:oj
Nie warto wysiewać, tak twierdzisz. Ja też twierdzę, że nie warto wysiewać na parapety kłosowca (agastache), bo siewki w gruncie mam większe jak na parapecie. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jutro będę mieć więcej czasu, to zrobię zdjęcia. Wysiały się nie setki, a z pewnością tysiące. ;:oj Większość już posiekałam motyczką przy pieleniu. Nawet w pobliskich truskawkach kilkanaście zostawiłam, mam nadzieję, że ozdobią mało atrakcyjne poletko. ;:65
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

...szczęściara... ;:131
...i dobra duszyczka... ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, a możesz zrobić zbliżenie siewki werbeny. Rozsiewałam nasiona po rabacie, a teraz chodzę z lupą i szukam, ale nic mi nie pasuje na werbenę.
Mam tak samo z siewkami petunii. Samosiejki doganiają te wysiewane w domu.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Widzę że u Ciebie Helsinki zaczyna kwitnienie. U mnie z trzech odmian też on zaczyna jako pierwszy ;:108 Czy tam z tyłu pod tujami to BQ? To ten mój aż tak duży jeszcze nie jest, ale ładnie puszcza, więc sądzę że się zadomowił.
A miłorząb jakiej odmiany, bo mój Mariken dużo gęstszy?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,myślę ,że świerki musisz rozsadzić ,ale nie teraz tylko na następną wiosnę wiosnę ,bo już późno te młode przyrosty zwiędną ,ja też lubię kocimiętkę,i jej zapach lubię ,pozdrawiam ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Świerki raczej do rozsadzenia ale wczesną wiosną, tak jak pisze Marta. Ja mam co prawda inną odmianę ale też miała być mała a już jest dwa razy większa niż powinna. Wiosną zanim ruszy wegetacja, łapię za nożyce i kształtuję, zmniejszając jego zapędy :;230

Werbenka Soni wysiała się też i u mnie ;:168 Dobra duszyczka ;:108 to fakt
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko może i szczęściara, ale jak nie mam komu tego podarować, to trochę szkoda. Sadzonki są drogie, a moje wylądują w kompostowniku. ;:174 Są wszędzie w promieniu 5-6 metrów.

Obrazek Obrazek

Aniu doświadczenie kosztuje. ;:306 Werbena wygląda jak pokrzywa, tylko ma lekko bordowe łodyżki.

Obrazek Obrazek

Zuza ten przed tujami, to NN z siewu, jest dużo wyższy od BQ i wcześniej rusza. BQ jeszcze mały, ma 20-25 cm. Miłorząb to zwykłe drzewko, nie szczepiony. W ubiegłym roku przemarzł, trochę powycinałam i dlatego taki drapak. Zobaczę, jak sobie będzie radził, jak nie, pójdzie do przechowalni. ;:204 Wbrew teoretykom rododendrony w pełnym słońcu mają wiele pąków kwiatowych, a ten za domem dwa, choć słońca ma mniej tylko przez 4 godziny. Helsinki zaczyna mocnym różem, później blednie.

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Znowu wiosną rabaty do przeróbki. ;:223 Tylko jak skomponować, jak okaże się, że będą mieć dwa metry, z pewnością będę ciąć. Mam świerk serbski Karel, ten zachowuje się wzorowo. Przez trzy lata może powiększył obwód o 2 cm. ;:215

Obrazek

Jolu na razie tnę sporo ze swoich roślin, ale zdaję sobie sprawę, że mogę nie mieć siły długo tego robić. ;:218 Jakoś trzeba przeorganizować nasadzenia. W trudnym okresie życia dostałam wiele wsparcia od innych. Jeśli można coś zrobić dobrego, to zawsze warto. Ale mnie wzięło. :oops:

Za dużo zieloności, teraz kolor. Czosnek fioletowy już ładnie się pokazał. Zawilce i młode przyrosty bukszpanu.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”