Kolejny rok- kolejne próby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny rok- kolejne próby

Post »

Piękne zdjęcia sasanek. ;:333
Nawet nie wiedziałam ,że tuje mają takie korzeniachy wstrętne. ;:185 Oj czeka Cię trochę kopania i pracy ale jak trzeba ratować hortensje to warto.
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

:wit
Czas na działce bardzo szybko mija , zdecydowanie za szybko ;:209 człowiek chodzi przez dwa dni na najwyższych obrotach, bo chciałby zrobić wszystko co zaplanował - niestety z reguły mi to nie wychodzi , nawet na huśtawce nie usiadłam z kawką ;:223 ,tylko na pieńku na rabatce co by czasu nie marnowac.
Ale siedząc sobie tak i wydłubując korzenie tui z korzeni hortensji odkryłam kolejne miejsce gdzie można stworzyć rabatkę .
Generalnie to rosną tam iglaki ktore miałam przesadzać ale dziś stwierdziłam żei lepiej przykryć to miejsce korą i wprowadzić kilka nowych. Zawsze to mniej marnej trawy do koszenia :;230 :;230

Aniu u mnie też jeszcze wszystkie nie wyszły - biała kwitnie najpóźniej chyba przez to że zagłuszona tujami jest - nie ma sensu oczyszczać bo nie przezyje. jeszcze w wakacje zakwitają pojedyńcze siewki :)
Soniu ale jak ja Ci ich zazdrosciłam jak jeszcze u mnie nie ruszyły ;:306
Madziu - najwięcej jest fioletowych - mam wrażenie że każda siewka jest właśnie w tym kolorze
Krysiu - nie mam niestety możliwości przesadzenia tujek. na szczeście uparałam sie z tym już i mam nadzieje ze na długo.
Anito - mam nadzieje ,że teraz wszystko z nowych nasadzeń dopiero zacznie rosnąć ,bo teraz wszystko leci w przekompostowany obornik. sasanki jednak zawsze idą do ubogiej gleby rodzimej jak i trawy :wink: - te ponoć w ubogim podłożu ładniej sie wybarwiają :?: :roll:
Dario- i ja ograniczenie robiłam - także sama nie jesteś ;:224
Karola dziękuje kochana - już drugi rok wysiewam papageno i jeszcze mi zadna nie wzeszła - chyba przez to ze zapominam gdzie wysiewałam i robię reorganizacje :;230
Madziu niestety niektore korzenie są wredne, należa do nich tuje bo mają dosyc plytki system korzeniowy i wrastają się we wszystko po drodze , a jak jeszcze dosyc blisko( 150 cm) rosną krzewy które sa podlewane to nie ma zmiłuj korzenie tujek ciągną do wody jak ....
Zuziu zostawiłam Ciebie na koniec bo chcę Ci kochana pokazać co te parszywe korzenie potrafią zrobić
Tutaj jest miskant Giraffe -jak widać dosyć spora kępka

Obrazek

W kolejnym roku strasznie zmarniał - myślałam że wina tkwi w tym, że był dzielony - dałam mu czas do kolejnego roku .
Niestety nie ruszył ;:185 tak jak oczekiwałam więc późnym latem wykopałam zobaczyć co się z nim dzieje i zobaczyłam ;:202

Obrazek

Obrazek
Jak już poznałaś kolor korzeni moich tujek ;:224 to pokażę Ci moją Wim's red ,która rosła ok 150 cm cm od pnia tui .
Nie dziwię się, że już w sierpniu jej liście usychały i zaczynały opadać - po prostu jej korzenie nie miały szans dostac się do wody

Obrazek

i po częściowym oczyszczeniu bo jeszcze trochę zostało pod spodem co zresztą widać

Obrazek

W sumie wykopałam trzy sztuki i posadziłam na nowo .
też pod tujami :;230 ale tam już mam zaporę która wkopałam rok temu

Obrazek

Obrazek
A teraz dla lepszego samopoczucia

Obrazek

Obrazek

Obrazek.

Do zobaczonka
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewunia ale się napracowałaś. ;:196 Tulipany piękne, poprawią nastrój.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Soniu jak mus to mus ;:306 . Posadziłam też ok 20 powojników- na razie są na tymczasie ;:306
Na rabacie przy wejsciu każda hortensja dostała w nożki powojnika bylinowego - ciekawa jestem jaką cepelię stworzyłam :;230 :;230
to jeszcze kilka tulipankow

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczki jakby w miejscu stanęly co mnie zaniepokoiło , ale przyczynę znalazłam :twisted:
Ledwie pędziki ruszyły ,a te małpy już się zwiedziały ;:145

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ewcia u mnie mszyce były już w marcu :shock: pozbierałam je i jak na razie więcej nie widzę.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewcia u mnie to samo,mszyce się pojawiły ;:124 I jeszcze takie małe,białe glizdy co zwijają listki i zostawiają śluz ;:145
Ale one brzydkie w powiększeniu ;:202
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja powinna zrobić taką samą zaporę. A jakim narzędziem to robisz?
Co prawda ja co jakiś czas podcinam szpadlem korzenie tui, ale chyba to za mało
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny ja się w ogóle jeszcze mszyc nie spodziewałam,a tutaj taka niespodzianka :evil: ,i jeszcze jakies takie małe białe jakby pajączki czy cuś.
Gosiu ja to robiłam szpadelkami pozyczonymi od wujaszka. Jeden służy do kopania drugi do wybierania . Pokazałam je w poprzednim wątku na25 stronie
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Zakwitł jeden z pierwszych powojników :)
Powojnik górski- pachnący

Obrazek

Obrazek
Czy ktoś wie co to za roślinka ? - czy może jednak jakis chwast :?: Liście jakieś takie do sasanki podobne ,ale na pewno ich tam nie sadziłam :roll:

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wiele dziewczyn narzeka już na mszyce. Te tuje ładnej szkody Ci narobiły..a u mnie z 120 cm od tuj rośnie magnolia. Mam nadzieję że jej nie dopadną. Mam nadzieję, że Montana Rubens u mnie przetrwa. Bo też bym chciała takie widoczki mieć jak u Ciebie.
Piękne masz tulipanki.
Właśnie sobie przypomniałam że Zebrinusa jeszcze nie mam. Taki duży u Ciebie. Mogłam od Stasi go kupić, bo miała w ofercie. Może w Traczu jeszcze będzie.
Jednak chyba będę miała dwie straty w jeżówkach. Coconut Lime i Catherine się nie pojawiają :(.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuniu już mszyce róże pożerają. ;:202 Powojnik śliczny, pierwszy pewnie bardzo cieszy. ;:168 Moje wiatr poszarpał. ;:145
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Madziu zebrinusa Ci dałam to ten większy w doniczce nie podpisany.Tylko cętki później się pojawiają
A ten na zdjęciu to Girafe -jeden z największych paskowanych
Soniu nie na wszystkich różach już są ,ale jak są toniestedy całymi stadami
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewo jakakolwiek by to była cepelia na bank będzie piękna, bo powojnikowa. ;:215
Tulipany pokazałaś zjawiskowo. ;:224 Cuda!
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo a zawilcy albo jaskrów tam nie sadziłaś? Bo mi podobne listki rosną - chyba anemony tam posadziłam.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Aniu właśnie gdzieś widziałam hortensje podsadzoną powojnikiem .Zanim hortensja zakwitła na krzaczku pojawiały się kwiaty powojnika-jak to będzie w rzeczywistości to się okaże :wink:

Vimen zawilce albo jaskry powiadasz ;:224 Jaskry na pewno odpadaja a zawilce :?: Sadziłam tam jesienią cebulkowe od Pajdy a zawilcy nie kojarzę. No cóż zostawie toto jeszcze i zobaczę co mi wyrośnie
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”