Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Witajcie kochani!
Ostatnio po pracy lecę do ogrodu, a jak wracam po ciemku to padam na pysk. Wzięłam się wreszcie za siebie (czytaj do roboty ;:131 ) i obecnie zrywam darń z miejsca na ścieżkę, kopię rów w jej granicach, przenoszę ziemię, układam obrzeża, wykładam włókninę, i przenoszę kamienie. Jestem w jakieś 1/3 do końca prac, a może w 1/4 dopiero, bo jeszcze przenoszenie i układanie w nowych granicach kostki ze starej, przeniesionej granicy obrzeża.
W ogrodzie nie wiem czy coś nowego z ziemi wyłazi, bo nie mam czasu popatrzeć, a jak mi się wieczorem przypomni, to już za ciemno, albo nie mam siły nawet się schylić, żeby poszukać.

Sabinko, fajnie , że Coconut Lime tak mocno się rozrasta i fajnie się ją dzieli. Jak mi się spodoba, to na pewno skorzystam z rady i podzielę. Mnie zachwycają najbardziej te jeżówki z czuprynkami, ale kto wie, jeśli będą słabo kwitły to może zwrócę się w kierunku tych "łysych", jeśli takie bezproblemowe jak piszesz ;:224
Soniu, jest tego dobra w donicach, ale ja już tak bym chciała, żeby to dobro siedziało w ziemi :roll:
Madziu, moje jeżówki kupione dopiero w tym roku, więc nie mam do nich jeszcze żadnych odczuć odnośnie uprawy czy zimowania, ale jak już pisałam Sabince - mnie najbardziej podobają się te z czuprynkami, pełne. Zakupione mam Coconut Lime i Milkshake, zobaczymy jak dadzą radę. Jak będzie fajnie, to chcę dokupić jeszcze w moich kolorach tj róż, biały, fiolet, niebieski. Nie rozglądałam się jeszcze. Może skorzystam z porad z Fo ;:333
Witaj Moniko i u mnie, zapraszam serdecznie :wit
Mirko, witaj :wit . Sama jestem ciekawa, jak to wszystko rozplanuję ;:306 Choć chciała bym już sobie planować nasadzenia, ale z tym to jeszcze niestety muszę poczekać.
Kiedyś mieczyki posadziłam dość głęboko i mi się nie przewracały. W kolejnym roku już się przewracały :evil: , więc nie wiem jak to z nimi jest. W tym sezonie kupiłam takie obręcze podtrzymujące do roślin, zobaczymy, może mieczykom się one trafią ;:198
Martuś, z tych pozycji kotowych, to czasami można boki zrywać, zupełnie jak by bezkręgowcem był ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No to następna intensywnie działająca kobieta na fo. Wszyscy poszli do ogrodu i zaczyna się robić pusto. No ale taka kolej rzeczy :). Sporo masz pracy. Ale jak już skończysz i poczujesz tą satysfakcję.. :lol: . Ja już marzę o tym momencie, żeby usiąść i popatrzeć na efekt.
Jeżówki są super. Ja się na nie zajawiłam w zeszłym sezonie. Najbardziej wciągnęła mnie wtedy Hot Lava. Przepiękną miała barwę. W sierpniu dokupiłam więcej pełnych. Milkshake złamałam pęd i wsadziłam same korzenie. Nie wiem czy odbije. Strasznie mała była. Nie wiem też, czy jakieś sierpniowe wychodzą, bo póki co, nie wiem jak wygląda jeżówka kiełkująca po zimie. Boję się nawet chwasty wyrywać w okolicy :lol: .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Zuza, rewizytuję cię z przyjemnością ;:333 jeszcze nie cały wątek zdążyłam przejrzeć ale już mi się podoba to co widziałam. Systematyczność, porządek, to to co rzuca się w oczy i szczerze tego zazdroszczę.

Pisałaś jakoś w lutym, że interesują cię hortensje w dużych ilościach. Właśnie w Obi dostępne są w dobrej cenie, ok 23 zł za doniczkę, jest sporo odmian. Ja sobie kupiłam Magic Candle. Już ma zielone pączki :heja
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza ale rozległe plany i w dodatku już pewnie w większości wykonane. ;:138 Miałam dziś wypoczywać, bo zapowiadali deszcz, ale piękna pogoda więc też ryję w rabatkach. :wit
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

To masz sporo roboty , ale będzie pięknie i co najważniejsze zrobione dokładnie . :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ale szalejesz kochana ale efekt pewni będzie piękny. ;:oj
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

O widzisz,przypomniałaś mi o podporach.Muszę wyrysować mężowi,żeby wiedział,jak wyginać.Zrobimy sami,ale bardzo chętnie zobaczyłabym twoje ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Zuza witaj ,wreszcie dotarłam ,miło mi poznać nową koleżankę z naszego regionu ,ogród masz wspaniały i taki wypieszczony ,ciekawa jstem tych doniczek z którymi biegałaś w tą i z powrotem ,co tam ciekawego nasadziłaś???

Obrazek
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No "Słituś" wyrobiłaś dzisiaj normę?
Pokażesz?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, kajam się normalnie, że nie mogłam tu ostatnio tu zajrzeć, ale czasu tak mam mało, że nawet ogród leży odłogiem. Pomagamy z eMem przy remoncie u rodziny, a że chcielibyśmy skończyć jeszcze przed świętami to siedzimy tam całe dnie po pracy i cały ostatni weekend do nocy.
Ale, ale - muszę Wam się przyznać, że jakimś dziwnym sposobem pokurczyła się moja mini włókninowa szklarenka :roll: W związku z faktem remontu, co jakiś czas mam konieczność zaglądania do LM, i dziwnym trafem jakoś tak nogi moje kierują mnie również do działu ogrodniczego ;:198 Tym oto sposobem w szkalrence pojawiło się kilkanaście nowych doniczek i już moja włóknina nie starcza do podpinania jej pod górę ;:oj Trzeba będzie doszyć kawałek ;:129 Aż boję się już policzyć całe to roślinne zbiorowisko ;:204
Oczywiście jak tylko coś w temacie ogrodowym się ruszy obiecuję się z Wami tym w formie fotograficznej podzielić ;:108

Madziu, kochana, na efekt ogrodowy to u mnie trzeba będzie jeszcze dłuuuugo poczekać :? Co do jeżówek, to chętnie w sezonie popatrzę na foto u Ciebie. Jeśli wynajdę takowe, które skradną moje serce to pojawią się na pewno i u mnie w ogrodzie :wink:
Jolu, cieszę się że Ci się u mnie podoba, zapraszam oczywiście częściej ;:108 A hortensje to poszukuję odmiany coco i freedom z rodzaju everbloom. Na razie w szkółkach ich brak, ale jeszcze wcześnie. Mam nadzieję że się w końcu pojawią. Z innych odmian mam patyczki od naszej kochanej Soni. Jak się wszystkie ukorzenią to dopiero będzie hortensjowisko ;:198
Soniu, Pawle, Kasiu, plany na ogród ogromne, czasu brak, pogoda nie sprzyja... chyba powoli zaczyna mnie to już przerastać ;:223
Mirko, obręczy kupiłam parę sztuk. W tym sezonie trafią się one właśnie tym roślinom, które uparcie nie trzymają pionu ;:198 Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc posiłkuję się zdjęciem z firmy w której takowe nabyłam:
ObrazekObrazek
Witaj Marzenko, mój ogród to jeszcze wiele pracy potrzebuje, ale dziękuję, staram się go "urządzać" jak najlepiej potrafię. Ciesze się, że Ci się podoba :D W tych donicach, to wiele dobra się kryje ;:198 Gdzieś wcześniej robiłam zakupowy rachunek sumienia, chociaż powinnam znów go powtórzyć, bo wiele grzeszków zakupowych od tego czasu się jakoś popełniło... :twisted: ;:170
Aneczko kochana, przed Tobą to jakoś tak najbardziej mi wstyd, że u mnie wciąż wszystko leży ;:182 Norma nie wyrobiona, robota leży, czasu brak a roślin jakoś wciąż w donicach przybywa... hmmm, musiała bym sobie kupić jakiś czasowstrzymywacz ;:131 Może wtedy się z czymś w końcu wyrobię. Jak tak dalej pójdzie to kwitnące rośliny będę sobie oglądać.... u Ciebie ;:306
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza wszyscy mamy niedosyt prac ogrodowych, choć innych nie brakuje. :) Ja musiałam pelargonie wystawić na dwór, bo miejsce jakoś też się dziwnie kurczy. ;:306 Pytałaś o rozchodniki, pewnie im zbyt dogadzasz, tego nie lubią. Moje najładniejsze na piaszczystej ziemi.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No no... te zapędy do LM ciekawe na czym się skończą. Czasowstrzymywacz i mnie by się przydał :).
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Czytam o jeżówkach. Uwielbiam je i stale dokupuję. Bałam się wcześniej, że mi wymarzną, ale ostatnie dwie łagodne zimy pozwoliły im dobrze przetrwać. Mnie najbardziej podoba się Secret Joy, ale akurat ta najgorzej u mnie rośnie. No i lubię jeszcze wszelkie białe, niezależnie od tego czy z czuprynkami czy tylko z oczkiem. Nie mogę się doczekać, aż pojawią się ich zielone kępeczki. Na razie niemrawo wychodzą z ziemi, ale może to i dobrze, bo przymrozki zapowiadają.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie dzisiaj też pogoda do bani, masakra pada gruby śnieg a zimą go nie było. :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gruby śnieg ;:202 u mnie wczoraj dwukrotnie spadł grad ;:222
Niestety w marcu jak w garncu, ale też kwiecień plecień, więc ciekawe co jeszcze nas czeka... :?
Wandziu, wygooglowałam Secret Joy, podobna do moich już zakupionych białych, ale jak gdzieś złapię, na pewno do nich dołączy ;:215
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”