Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Na jesieni sięgał mi do uda, w obcasach wiem że to 0,7m (jako artysta nanosiłam się rulonów brystolu to z automatu wiem gdzie sięga taka formatka ;:306 ) tylko wtedy byłam bez obcasów :;230 więc nawet tyle nie ma... zobaczymy jak w tym roku nie ruszy i nie będzie ładny to marny jego los, ale na razie ma szansę, niech korzysta, teraz jest opatulony włókniną na zimę więc nie ma co wydziwiać ;:108
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Parę lat temu, mieszkając w bloku przytachałam z bazarku kilka sadzonek, to chyba były petunie, takie kielichy różowe, gdy je sadziłam miały po jednym kwiatku i ta mała doniczka 7 cm była dla nich duża, od pierwszego podlewania dodawałam do wody odżywki takiej "do każdego podlewania", roślinki wyrosły na duże okazy ukwiecając balkon.
Tak sobie myślę kiedy sieję nasiona i kiełkują rośliny, od którego momentu mogę je czymś takim doładowywać? Chciałabym przesadzać już duże silne roślinki takie jak można kupić w szkółkach a nie piczki na trzy listki, zwłaszcza, że u mnie nie ma mikroklimatu i mają ciężko na ściernisku, więc im będą silniejsze tym lepiej. To jak myślicie, od kiedy?

Obrazek
a łubin co roku większy....
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A żywopłot z ketmii syryjskiej jak super wygląda :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Beatko, łubin w ogóle jest świetny, to jedna z niewielu roślin, które naprawdę widać z daleka i to od samego posadzenia tak rósł, a tuje rzeczywiście dla ochrony przed wiatrem i wścibskimi spojrzeniami, w końcu jestem jak na patelni, nic tylko skwierczeć latem :lol: niestety Mama wzbrania się przed żywopłotami, którym opadają za zimę liście, więc nie mam za dużych nadziei na urozmaicenie :wink:

Kasiu, ketmia syryjska jest piękna, nawet nie wiedziałam, że to krzew, zawsze mi się wydawało że to pnącze ;:219 i choć żywopłot odpada z tych samych powodów, które wymieniłam wyżej to może samą roślinę uda mi się przemycić do ogrodu, pomyślę nad tym ;:63
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Malwinko, chciałam zobaczyć hibiskusy, o których ktoś wspominał, a tu nie widać fotografii. Co się stało? Piękne irysy i łubin. Lubię takie pospolite roślinki. Jak Twój jaśmin? Kocham jego zapach ;:167
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Wiolu, do hibiskusów się dopiero przymierzam, niestety się jeszcze takiego nie dorobiłam, ale wszystko przede mną :wink: Irysy, maki, te najzwyklejsze bzy to piękne wspomnienia z czasów, gdy byłam małą dziewczynką i biegałam po ogródkach działkowych rodziców moich znajomych, po zarośniętych ogrodach opuszczonych domów i innych takich dziwnych miejscach :D to były piękne czasy, a jaśminy czekają wiosny, trochę podrosły w zeszłym roku to liczę na to, że nawet z domu będzie je w tym roku widać ;:306 Jeden posadziłyśmy przy samym tarasie, jego zapach w lecie będzie umilał czas przy kawie ;:333
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wiolu zobacz sobie u mnie w wątku hibiskusy. Mam trochę nasionek - kwitną w trzecim roku od wysiania. Moje pierwszą zimę spędziły w zimnym pomieszczeniu, a kolejne już w gruncie.
Malwinko i ketmia nieprzycinana rośnie w formie kolumny - wygląda naprawdę super. Natomiast hibiscusy bylinowe mają pokrój bardziej krzaczasty, ale też są świetne, bo kwiaty mają większe od dłoni. Koniecznie musisz jakieś przemycić do swojego ogrodu :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Kasiu, zebrałaś nasionka ze swoich roślinek, czy z nasionek wyhodowałaś?
Teraz gdy zrobiło się zimno a ja mam odrobinę czasu zaczynam się edukować i odkrywam wciąż ze zdziwieniem, że to co brałam za jedną roślinę i wskazywałam palcem wcale nie musi tym być a z kolei inne są tym samym, przynajmniej z nazwy, bo budowę i źródło (bulwa/cebulka/kłącze) mają już zupełnie inne ;:219 istne szaleństwo. Dziękuję za doedukowanie ;:180
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wyhodowałam z nasionek, a teraz już zebrałam nasionka ze swoich. Ale tylko z syryjskich, bo bylinowe nie zawiązały nasion.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

to świetna sprawa ;:63 jak duże były kiedy zaczęły kwitnąć?
Bylinowe nie zawiązują w naszym klimacie nasion, czy akurat się po prostu nie udało?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miały ok metra. Mam też jednego ze szkółki pełnego - zakwitł od razu po zakupie mając jakieś 40 cm. Ale w szkółkach raczej z nasion nie rozmnażają.
Bylinowe zawiazują u nas nasiona, bo w tym roku miałam z nasion też siane - te kwitną już w pierwszym roku. A nasion w tym roku nie zawiązały chyba przez tę suszę.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Kasiu, zapewne przez suszę, u mnie niektóre rośliny wcale z ziemi nie chciały wychodzić, prze ten brak wody a co dopiero mówić o nasionach :|

Wszyscy mówią o zimie, ja się swoją też pochwalę, może nie mam tak malowniczych widoków, bo nasz ogród w lekkiej rozsypce, ale cą miejsca nader ładne :wink:
Obrazek

a to sosenka
Obrazek

dzieło Mamy ;:215 niestety dzisiejsze temperatury sprawiły, że padł przed moim powrotem :|
Obrazek

i widoczek z tarasu na ogród... wraz ze strażnikiem :D
Obrazek

i pies z "mlekiem pod wąsem" ;:333
Obrazek

trzymajcie się ciepło
co siejemy 11.01? ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zima u ciebie piękna, ;:215 u mnie tylko poprószyło.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Bałwan nie padł,tylko pokłony bił ;:306
A co się sieje...Wszystko możesz posiać jak doświetlisz w sumie ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Pięknie zimowo ;:108 u mnie też odwilż i ślizgawica przy gruncie ;:222
A pies na czym stoi, masz tam taras czy od razu ziemia?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”