Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

Witam, choć pewnie przewracacie się przez sen na drugi bok :!:
Marzec, ewidentny marzec! Koty nie chcą jeść, za to chętnie wymykają się nocami na dwór.
Filozof snuje się po swoim obejściu, drapiąc się po głowie i mówiąc, co trzeba by zrobić, ale ... nic nie robi. Tylko ja pracuję i pani Porządnicka. Nam się chce, bo cieplutko i przyjemnie na dworze, ptaki śpiewają, słonko grzeje ;:170. A jutro lub pojutrze przyjadą rozy...
Piękny ten marzec, choć brak mu kolorów.

Obrazek

Agness ;:196, słonko, zauważyłam Twój wątek, wystartował z przytupem, niebawem się w nim pojawię. A na razie powiem Ci, że bardzo się z niego cieszę.

Annes, nie mam pojęcia jak ciąć Galway'a, ale chyba nie bardzo krótko, bo to przecież róża parkowa. Poza tym fajnie jest mieć kwiaty na wysokości oczu, nie trzeba kucać, żeby im się przyjrzeć :uszy. Ciekawe, czy zachwyci Cię "pustak", takie róże mają coraz więcej zwolenniczek.
Ja poprzestanę na pełnych. Wyjątkiem jest Nevada i Rhapsody in Blue.
Śpiące koty są jakieś takie wzruszające... Ich łapki też.

Sweety, gdzieś mi się w tej dolinie zapodziałaś ;:224.
Wiem, Twoje upodobanie do różnorodności jest mi dobrze znane... Nie kuś mnie słodkimi rzęskami, bo mnie nie biorą... Wszystkie inne wymagania wobec róż akceptuję. Za mały mam ogród, żeby sadzić byle co, z czym trzeba się użerać, a satysfakcji za grosz. To już lepiej nasadzić floksów, z nimi nie ma żadnych problemów...
Ale na Sweet Pretty chętnie popatrzę u Ciebie...

Nifredilku, to śmieszne, ale ja podobnie wybieram róże. Musi być coś już w ich nazwie, nie tylko uroda kwiatu ;:306. Akurat zapach jest na ostatnim miejscu... Nie wiem, czy William pachnie, bo ja rozy "konsumuję" wzrokiem.
Na Goethego czekam z utęsknieniem, tego lata rósł w zbyt nasłonecznionym miejscu i nie zdołał ukazać całego uroku, na jaki liczę. Przesadzony do półcienia zapowiada się na różę roku 2015!
Shakespeare'a jednak też warto mieć. Nie pamiętam, jak u Ciebie z różami purpurowymi...

Lisico, ależ oczywiście racja! Wysokie JURY nieobliczalne, megalomańskie, tendencyjne, żywiołowe i nad wyraz subiektywne - jak sam Zlatan ;:oj.
Nie zauważyłaś, przy każdej kategorii są jacyś konkurenci, oprócz tzw. Innych barw, bo tu wybór jest niebogaty, same apricotki i Graham Thomas ;:218.

Renko, aż się wierzyć nie chce, że jakaś róża nie przetrwała tej łagodnej zimy :shock:.
Moja dobra rada - nie spiesz się z wyrzucaniem róż, daj im trochę czasu, mogą się niespodziewanie pojawić pędy z miejsca szczepienia. Takie przypadki już się zdarzyły i mnie i innym osobom.

No tak, Amba - miłośniczka ciepłych pomarańczek i rudości. Nie dziwota, że akurat ta róża przypadła Ci do gustu.
Szuwarek przesyła Ci rudego buziaka ;:196.

Obrazek

Wiosenka depcze nam po piętach, ale nie bardziej, niż łońskiego roku. Na przykład krokusy jeszcze u mnie nie kwitną.
Dla przypomnienia - najładniejsze zdjęcie krokusa z ubiegłego roku nosi datę 21.03.2014.

Obrazek

Przesyłam całuski i dwie rybie łuski - Jagi
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JAGÓDKO,powinnaś odwrotnie umieścić dwie ostatnie fotki,bo kot może pożreć
rusałkę :(
Ja też lubie marzec,szczególnie taki jak był wczoraj :!: Pomimo,że byłem raczej za fizycznego,
niż za pięknoducha podziwiającego pszczółki i motylki.Tylko kątem oka przyuważyłem cytrynka,pawie
oczko i bielinka...
Miło,ze u Ciebie też pojawiły się pierwsze wiosenne a reszta się czai,jak Twoje koty ;:108
Pozdrowienia z wiosennym deszczykiem,
SŁA
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Jagi!

Wiem, jak spędzasz dzisiejszy wieczór i wiem, komu kibicujesz :twisted: .
No cóż, siedzimy na stadionie w różnych sektorach, bo dla mnie....

"Blue is the colour, football is the game
We are together and Chelsea is our name"

Mój wieczór upływa w kolorze "grzybowym" ;:306 przy 66. herbacie z malinami.
Pozdrawiam!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jagoda,
U Ciebie tak ładnie niczym u mnie ;:306 i to poczucie wykonania misji... No i szybciej przemijającego świata w kolorze grzybowym. I tej ślicznej, obiecującej - ale tylko teraz - pustki na rabatach.
Teraz czekam z nieskrywanym zniecierpliwieniem na zieleń.
Ja chyba w dodatku mogę powiedzieć, że przedwiośnie ma kolor grypowy ;:131 ;:222
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jagis, uważam, że każdy sam powinien się przekonać na własnej skórze, a raczej we własnym ogródku jak jakaś róża rosnie u niego.
U Ciebie Avalon jest number one, a u mnie marna lichotka.
Jestem ciekawa jak poradzi sobie Novalis. Własnie go zakupiłam, oczywiście pod wpływem FO :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ludzie święci!
Że ja nie dostałam zawału w trakcie meczu PSG -Chelsea to cud prawdziwy ;:oj.
Najpierw musiał się trafić wredny sędzia i wywalić "mojego" Zlatana z boiska, skazując PSG na grę w dziesiątkę, potem gol dla Chelsea i nadludzka ambicja PSG doprowadzająca do wyrównania, wreszcie potwornie nerwowa dogrywka ( z karnym dla Chelsea!), która sprawiła, że sprawiedliwości stało się zadość i przy wyniku 2:2 PSG przechodzi do dalszych rozgrywek Ligi Mistrzów!!!
A niesłusznie wywalony z boiska Ibra ma przynajmniej satysfakcję, że jego fantastyczna drużyna zwyciężyła!
Nikt na trzeźwo takiej dramaturgii nie byłby w stanie wymyślić!
;:304 za PSG!

Oj, Sławku, ciężkie jest życie kibica ;:224.
Ja też nie robię w ogrodzie za pięknoducha, bynajmniej, ciężko się trudzę machając grabiami.
O motyla się nie martw, śpiące koty nie polują ;:306.
Wiosenny deszczyk by się przydał, przyspieszyłby wzrost czających się roślin...

Lisico
, zły sektor sobie wybrałaś ;:222. I nie pomoże Ci nawet 67 herbat z malinami ;:306.
Przegrać w jedenastkę przeciw dziesiątce, na własnym boisku - wstyd ;:222.
Dziś je suis Parisienne ;:138.
A koty musiałam powywalać na dwór, bo nieświadome powagi sytuacji zaczęły się regularnie tłuc ;:219.

Justi, jaki komplement! Porównanie do Twojego ogrodu... ;:224.
Co tam kolor grzybowy, czy też grypowy... Jeden i drugi minie i niebawem zanurzymy się w bujną zieleń przetykaną gęsto ulubionymi kolorami ;:215.

Obrazek

Margo! Przecież tak właśnie jest, przerabiamy ten różany spektakl na własnej skórze ;:306.
Ale przy dużej ilości tych krzewów jakiś sukces jest murowany. Nie szkodzi, że u każdej z nas inna róża jest gwiazdą sezonu...

Co prawda "piesnia nie o tom", ale nadchodzącej wiosny pominąć nie sposób.

Upragnione śnieżyce, niestety atakowane przez plebejskie przebiśniegi...

Obrazek

O dziwo, zamiast krokusów pospieszyły się zimowity ;:218.

Obrazek

Tak się czai skrzydlinka naprzeciwlistna.

Obrazek

A tu można zacytować kultowego Pawlaka: Ot, gdzie wlazły... Przebiśniegi we wrzoścu.

Obrazek

I na koniec nowości do posadzenia.

Obrazek

A teraz... trzeba odetchnąć z ulgą po sportowych emocjach..., pięknie Wam podziękować za wizytę, i spać, spać, spać...

Obrazek

Pa, pa - Jagi
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

;:oj
Najbardziej wiosenne słowa, które można przeczytać rankiem... i dzień pachnie wiosną, bez względu na kolory: Je suis Parisienne... ;:173
Wyszedł mi komplement? To fajnie, ale chciałam się dopytać, czy możesz ruszać ręką i nogą po tak gruntownym sprzątaniu - rozpoczęciu sezonu? Bo ja już dzisiaj tak :;230
Widzę pięknie uformowaną hortensję ;:oj
Z różami to u mnie jest tak, że następuje naturalna selekcja. Zostają te dobre i najlepsze w warunkach istniejących. Na resztę, ktora z jakiegoś powodu odmówiła współpracy ze mną, nie mogę sobie pozwolić - za mało miejsca. Wtedy z przyjemnością oglądam je u innych. W tym roku pierwsze zastępstwa - dwie sztuki.
Również w tym roku różankę odchudziłam. I niczego nie żałuję... :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Po takich emocjach pewnie dobrze Ci się spało i kotom też ;:333
Patrząc na Twoje hortensje stwierdzam,że moje zostały potraktowane dość ostro ;:oj
Zakupy wspaniałe,widzę gipsówkę,chyba polecę do L i będę szperała w kartonie,może znajdę?

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam rozemocjonowaną Gospodynię! :wit
Jakoś tak normalnie dzisiaj w Twoim wątku, szukasz wiosny w ogrodzie :wink:
Zakupy na pewno wpłynął korzystnie na zielone pokoje, będą mniej zielone a bardziej kolorowe ;:306
Mam bardzo podobny śpiący pyszczek obok siebie ;:167
Deszczyku życzę ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jagoda witaj. Zauroczona jestem Twoim ogrodowym czajniczkiem. Pięknie się komponuje w Twoim zaczarowanym ogrodzie. I muszę Ci powiedzieć, że zdecydowanie wolę przebiśniegi. Strasznie ubolewam, że nie mam ich w moim ogrodzie. Jedna marna kępka ....nie lubią mnie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

JagiS pisze:L
Tak się czai skrzydlinka naprzeciwlistna.

Obrazek

]

Jagi witaj, nie przypuszczałam że jesteś tak zażartym (dobre słowo, choć mocne) kibicem. Ja lubię oglądać dobre mecze ale nie mam swoich ulubionych wybrańców.
A może koty się biły bo też kibicowały odmiennym drużynom ;:224

A wracając do zacytowanego zdjęcia, możesz mi coś więcej o tej roślince powiedzieć? oczywiście doczytam sobie w necie ale nie ma to jak barwna opowieść użytkowniczki ;:333
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Panie, Panów i inne płcie!
Są to słowa przypisywane ponoć Józefowi Piłsudskiemu :uszy.
Podobno mój region, jako jedyny w Polsce, cieszy się słoneczną pogodą, ale żeby nie było za dobrze, jest chłodno i mocno wieje. W ogrodzie mizeria, bo ileż można podniecać się krokusami i przebiśniegami... (choć skądinąd wiem, że można :;230), więc ilustracje do odpowiedzi na Wasze wpisy będą letnie.

Ech, Justi, po każdym dniu w ogrodzie mam wrażenie, że nazajutrz ręką ani nogą nie ruszę, i co? Następnego dnia wszystko mija i ... da capo al fine :;230.
Hortensje przycięte na razie z grubsza. Jeszcze je skrócę.
Z różami też stop, ewentualnie tak, jak u Ciebie, dobra roza za kiepską. Ciekawią mnie te dwie, które wymieniłaś. A odchudzanie bardziej mnie by się przydało ;:218.

Obrazek

Annes
, nie przejmuj się, ja swoje hortensje jeszcze skrócę...
Gipsówki mam dwie: białą i różową. Bardzo lubię te puszyste rośliny. Trzeba tylko dobrze się zastanowić, gdzie je posadzić, bo mocarne rosną, a przesadzania nie lubią ;:209.

Obrazek

Marysiu! Emocje kocham! Nie lubię ciepłych kluchów, ciepłej wódki, nijakości, nudy i przedwiośnia!
Normalnie w wątku? A cóż to znaczy? Było nienormalnie?
To szukanie wiosny, to jedno wielkie zawracanie gitary ;:222. Te kilka kwiatków, wyłaniających się z kołtunów zeschłych badyli, to ma być wiosna? To najwyżej obietnica. Ale przecież Polacy uwielbiają obietnice ;:306.
Ja poczekam, aż "wiosna buchnie majem" i wtedy zrobi się w moim wątku naprawdę normalnie ;:306.
Deszczyku ni ma, słonko świeci :uszy.

Obrazek

Cześć, Pepsi!
Czajniczek w istocie ozdobny niezwykle i wszędzie pasuje. Niestety, właśnie dlatego przez cały rok zdobił taras i ogród i zaczął rdzewieć ;:222. Domaga się odświeżenia...
O przebiśniegach na trochę zapomnij, same Ci się po ogrodzie rozlezą...

Obrazek

No, nie wierzę, Aprilku, że mogłaś przeoczyć moją piłkarską pasję ;:218 !
Popatrz tylko na nazwy wątków, na imię mojej kocicy... wszędzie Ibra, Ibrakadabra i Zlatan!
Ale nie ukrywam, jestem zagorzałym kibicem jednej tylko drużyny i jednego piłkarza ;:306.
Taki kibic wybiórczy ;:306.
No nie wiem, czy jakąś porywającą historyjkę o skrzydlince będę umiała opowiedzieć ;:218. Jedno wiem na pewno, jest uroczą, niebanalną, wiosenną roślinką, ściele się płasko po ziemi, tworząc szczelny dywanik ze ślicznymi kwiatkami. I tak fajnie ma ułożone listki, jak klaszczące rączki... ;:224.

Obrazek

Dziś wiosny szukać nie będę, w polu łeb urywa ;:219. Pomyślę, gdzie posadzić siedem nowych, wiosennych róż... ;:224, żeby lato było jeszcze słodsze...

Obrazek

Dziękuję po stokroć za odwiedziny ;:180, zapraszam nieustająco!
;:196 Jagi
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Jagi , jestes ;:215 , uwielbiam Cie czytac. ;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196 a któż by barwniej mógł opowiadać o roślinkach niż Ty. ;:oj
Nie wpadłabym na to, że listeczki przypominają klaszczące łapki. :lol:
Dzisiaj chciałam coś pogmerać w ogrodzie ale jakoś nie mam weny a do tego ten mroźny wiatr wygonił mnie do domu.
Podobno wiosna ma być od poniedziałku, zobaczymy. A wcześniej ma nam popadać. ;:65
Nie mam bladego pojęcia, gdzie posadzić nowe róże. Też chodzę po ogrodzie i szukam miejsca, które by się nadało.
Mecz oglądałam ... tylko zerkając czasami i tak myślałam, że kibicujesz. :lol:
Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jagódko ja tak samo uwielbiam czytać i chłonąć dosłownie Twoje wpisy ;:108
Masz rację wszyscy się zachwycamy kilkoma kwiatkami ;:306 Po zimie to mnie krokusy cieszą,choć nie widzę ich na co dzień ;:222
Dobrze,że mam dużo zdjęć,wtedy w chwilach nijakich przeglądam i od razu mi lepiej ;:108
Fajne masz czosnki z dużymi kulami,niestety moje coś podżarło i zniknęły.

Miłego dzionka ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”