Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.
Coś mi się zdaje, że lubisz cynie... Ja też je bardzo lubię. Podobają mi się skabiozowe... Niestety są trochę za wysokie... Na balkonie mógłby być z nimi kłopot.
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu piękne zakupy nasionkowe
Portret Michała -śliczny i to z serca zrobiony
Z nasionek już się cieszę
dzięki
Pozdrawiam i
na cały tydzień życzę

Portret Michała -śliczny i to z serca zrobiony

Z nasionek już się cieszę

Pozdrawiam i

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jolu, po pierwsze, to ja protestuję, Byś gdzieś indziej wątek Zakładała ;)
Bo i doniczkowe roślinki Pokazujesz. Na przykład - storczyki
Tak lubię tu zaglądać...
I ile rzeczy można się dowiedzieć...co to jest ten "opielacz", czy też "opiełacz"?
Jest gdzieś wątek o nim, tu na forum?
Rośliny ogrodowe w słońcu, naprawdę piękne.
Lilie, uwielbiam, zwłaszcza orientalne. Sadzę przy ścieżkach i blisko budynku, ze względu na zapachy, jakie roztaczają.
Rozmnażasz lilie trąbkowe z łusek?
A na storczyki przecenione, nawet tu na forum warto czasem zapolować.
Hmm...Ty Chcesz wszystkie te nasiona wysiać? Gdzie Pomieścisz tyle kwiatów?
Bo i doniczkowe roślinki Pokazujesz. Na przykład - storczyki

Tak lubię tu zaglądać...
I ile rzeczy można się dowiedzieć...co to jest ten "opielacz", czy też "opiełacz"?
Jest gdzieś wątek o nim, tu na forum?
Rośliny ogrodowe w słońcu, naprawdę piękne.
Lilie, uwielbiam, zwłaszcza orientalne. Sadzę przy ścieżkach i blisko budynku, ze względu na zapachy, jakie roztaczają.
Rozmnażasz lilie trąbkowe z łusek?
A na storczyki przecenione, nawet tu na forum warto czasem zapolować.
Hmm...Ty Chcesz wszystkie te nasiona wysiać? Gdzie Pomieścisz tyle kwiatów?

- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Jplu, dawno mnie niebyło na fo, ale widzę że Ty zasuwasz z tymi roślinam !.I ty masz małe dziecko?! normalnie jak Ty to robisz, ja się ledwo obrabiam
Zawstydziłas mnie .... Chyba i ja nasion dokupię i posieję w tym roku
.

Zawstydziłas mnie .... Chyba i ja nasion dokupię i posieję w tym roku

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Witajcie.
Kasiula,nasion mam dużo,ale czy wzejdą? W tamtym roku słabo powschodziły-moja wina.Ziemia kiepska była.
W tym roku posieję później,na warzywniku.Trochę przesadzę,a reszta mam zostanie,bo miejsca w ogródku już nie mam
U mnie wiosna na takim etapie.To są przebiśniegi.Inne cebulowe są podobnej wielkości.Ale może to i dobrze,w razie mróz wyskoczy,to nie zaszkodzi.

Filigranowa,Pati.Serduszka biała,to mój nowy zakup.Nie wiem ,czy taka była wiosna,czy takie miejsce wybrałam-bo kwitła bardzo długo.Serduszki zawsze mnie rozczulają.Różowe rosły w ogrodzie mojej babci.Zawsze prosiłam by mi dała kawałek,ale babcia zmarła,a ja serduszkę kupiłam na bazarze.Pewnie zawsze sobie przypominałam-gdy kwitła,to nie szło ukopać.I od babci nie dostałam.
Kilka dni temu zakwitł hibiskus.

welkam,witam u mnie.Lubię cynie.Szczególnie meksykańskie mi się spodobały.One są niskie,to i na balkonie by się udały.Są też odmiany karłowe ''liliput''.Tylko mają malutkie kwiatuszki,ale też wdzięczne.
Coś jeszcze dokupiłam i na 2 zdj.dostałam gratisy

Justus,aż się zarumieniłam i zrobiło mi się bardzo miło,gdy przeczytałam Twoje słowa.Więc chyba zostawię jednak tutaj ten swój wąteczek
.A Twój wątek gdzieś mi umknął.Wczoraj odnalazłam i podziwiałam chyba z godzinę cudne liliowce,irysy,hoje,fiołeczki ,kohlerie...ale nie zdążyłam do końca obejrzeć i słowa znowu nie napisałam
Opiełacz,to takie urządzenie do pielenia.Tu masz zdjęcie jak wygląda.Jest regulowana szerokość robocza i różne końcówki do pracy w ziemi.Myślę,że zasad korzystania nie trzeba omawiać
https://www.google.pl/search?q=opie%C5% ... lbj17oM%3A
Tak rozmnażam lilie z łusek.Te pachnące lilie same raczej nie chcą się rozrastać.Nie mam już miejsca gdzie sadzić,ale nadal zdobywam
.A później gdzies upchnę i muszę przesadzać...
Może pierwsze 'pachnące' z moich łusek zakwitną już za rok.Pewnie w tym roku jeszcze nie,choć kto wie?
Uświadomiłas mi,że nie mam gdzie wysadzić tych nasion,które mam kupione
.Co nie znaczy,że nie posieję...cha,cha.Będą rosły na warzywniku,te 1 roczne przynajmniej.
Nowe zakupy

TedDob, dziękuję za miłe słowa.
Takie prymulki upolowałam.Czekają na tarasie aż się ociepli i pójdą do ziemi.

mamafrania,teraz się rumienię.Ja w gospodarstwie dla m. niewiele pomagam.Takie ma maszyny,że ja niewiele mogę pomóc.Zajmuję się dziećmi,ogródkiem,warzywami,truskawkami.Też nie wszystko tak zadbane,jak bym chciała.Ale z wiosny jak zasieję,to szkoda i tak piele i pielę...Dlatego zdjęcia z lata zamieszczam teraz
.Teraz mam trochę czasu,bo na dworze zimno,więc jak wychodzimy z dziećmi,to na krótko.Niewiele się da zrobić.Choć powoli już sprzątam badylki.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Chciałam Wam pokazać jak wygląda mój ogródek z góry.Gdy drzewka jeszcze bez liści.
Od płotu krzewy i byliny.Następny rządek to brzoskwinia,czereśnia i wiśnie.Następnie krzewy porzeczek.I rabata za śliwą-ostatnio głównie krzewy i byliny,oraz 2 wiśnie i czereśnia.W tle ''kwadracik'' to okno do wysiewów i obok rabata z liliami i bylinami

W prawym rogu kawałeczek rabaty pod oknami domu i dalej śliwa(z moim kącikiem gdzie lubię siedzieć w cieniu).obok lipka.Między nimi dalej widać piaskownicę z domkiem dzieci.I 3 małe rabatki.W tle dom teściowej.

I niech tylko ktoś powie,że jeszcze można 'trawnik' uszczuplić
.Już się nie da.Gdy drzewa mają liście nie da się przejść.Nie chcę kopac przy wiśniach,bo korzenie uszkodzę i wszędzie będzie pełno wiśni.I tak mam odrosty...
Ale się rozpisałam.Musze kończyć.Życzę Wam miłego wieczorku.
Kasiula,nasion mam dużo,ale czy wzejdą? W tamtym roku słabo powschodziły-moja wina.Ziemia kiepska była.
W tym roku posieję później,na warzywniku.Trochę przesadzę,a reszta mam zostanie,bo miejsca w ogródku już nie mam

U mnie wiosna na takim etapie.To są przebiśniegi.Inne cebulowe są podobnej wielkości.Ale może to i dobrze,w razie mróz wyskoczy,to nie zaszkodzi.

Filigranowa,Pati.Serduszka biała,to mój nowy zakup.Nie wiem ,czy taka była wiosna,czy takie miejsce wybrałam-bo kwitła bardzo długo.Serduszki zawsze mnie rozczulają.Różowe rosły w ogrodzie mojej babci.Zawsze prosiłam by mi dała kawałek,ale babcia zmarła,a ja serduszkę kupiłam na bazarze.Pewnie zawsze sobie przypominałam-gdy kwitła,to nie szło ukopać.I od babci nie dostałam.
Kilka dni temu zakwitł hibiskus.

welkam,witam u mnie.Lubię cynie.Szczególnie meksykańskie mi się spodobały.One są niskie,to i na balkonie by się udały.Są też odmiany karłowe ''liliput''.Tylko mają malutkie kwiatuszki,ale też wdzięczne.
Coś jeszcze dokupiłam i na 2 zdj.dostałam gratisy

Justus,aż się zarumieniłam i zrobiło mi się bardzo miło,gdy przeczytałam Twoje słowa.Więc chyba zostawię jednak tutaj ten swój wąteczek

Opiełacz,to takie urządzenie do pielenia.Tu masz zdjęcie jak wygląda.Jest regulowana szerokość robocza i różne końcówki do pracy w ziemi.Myślę,że zasad korzystania nie trzeba omawiać

https://www.google.pl/search?q=opie%C5% ... lbj17oM%3A
Tak rozmnażam lilie z łusek.Te pachnące lilie same raczej nie chcą się rozrastać.Nie mam już miejsca gdzie sadzić,ale nadal zdobywam

Może pierwsze 'pachnące' z moich łusek zakwitną już za rok.Pewnie w tym roku jeszcze nie,choć kto wie?
Uświadomiłas mi,że nie mam gdzie wysadzić tych nasion,które mam kupione

Nowe zakupy

TedDob, dziękuję za miłe słowa.
Takie prymulki upolowałam.Czekają na tarasie aż się ociepli i pójdą do ziemi.

mamafrania,teraz się rumienię.Ja w gospodarstwie dla m. niewiele pomagam.Takie ma maszyny,że ja niewiele mogę pomóc.Zajmuję się dziećmi,ogródkiem,warzywami,truskawkami.Też nie wszystko tak zadbane,jak bym chciała.Ale z wiosny jak zasieję,to szkoda i tak piele i pielę...Dlatego zdjęcia z lata zamieszczam teraz

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Chciałam Wam pokazać jak wygląda mój ogródek z góry.Gdy drzewka jeszcze bez liści.
Od płotu krzewy i byliny.Następny rządek to brzoskwinia,czereśnia i wiśnie.Następnie krzewy porzeczek.I rabata za śliwą-ostatnio głównie krzewy i byliny,oraz 2 wiśnie i czereśnia.W tle ''kwadracik'' to okno do wysiewów i obok rabata z liliami i bylinami

W prawym rogu kawałeczek rabaty pod oknami domu i dalej śliwa(z moim kącikiem gdzie lubię siedzieć w cieniu).obok lipka.Między nimi dalej widać piaskownicę z domkiem dzieci.I 3 małe rabatki.W tle dom teściowej.

I niech tylko ktoś powie,że jeszcze można 'trawnik' uszczuplić

Ale się rozpisałam.Musze kończyć.Życzę Wam miłego wieczorku.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A prymulki spędzają u Ciebie czas jako wieloletnie? Co z nimi robisz? Bo ja zawsze wiosną dostaję kilka sztuk, a potem po wysadzeniu do ziemi jakoś się gubią, nie potrafię ich zatrzymać na dłużej 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Piękna masz działkę, jak tam musi być ślicznie w lecie, kiedy kwitną lilie, floksy i inne byliny. Teraz wszystko jeszcze uśpione, ale już niedługo
Miłego dnia.

Miłego dnia.
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Fajna duża działka. Musi być przepięknie jak wszystko kwitnie
Jeszcze chwila i wszystko zacznie się szybciej budzić.
U mnie też powoli przychodzi wiosna, cebulowe wychodzą z ziemi.
Gratuluję pięknego Hibiskusa.

Jeszcze chwila i wszystko zacznie się szybciej budzić.
U mnie też powoli przychodzi wiosna, cebulowe wychodzą z ziemi.
Gratuluję pięknego Hibiskusa.

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Piękna wiosnę masz na parapecie
Dziękuję za wskazówkę o cynii meksykańskiej - ładna, taka nakrapiana - może spróbuję ...

Dziękuję za wskazówkę o cynii meksykańskiej - ładna, taka nakrapiana - może spróbuję ...
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Sliczne kwiatki jeszcze pokazujesz
Ale masz nasion
masa rożności
ale będzie ślicznie kwitło, straszne urozmaicenie
Masz dosć gęsto nasadzone, faktycznie nie ma co już więcej trawnika zabierać , po czymś trzeba chodzić
Jak to sie zazieleni to faktycznie będziecie chodzić w zielonych tunelach
Ale super
Cudny rózowy hibiskus. ja kiedyś mi9ałam czerwonego, ale mi sie znudziły i wyrzuciłam , nie mam też miejsca w domu 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Teraz to widać jaki masz teren, jak zielono to nic nie widać.
też mam teściową sąsiadkę ale jej z okna nie widzę, kocha kwiaty jak ja a Twoja?
Ale masz siania, też mam dużo.

Ale masz siania, też mam dużo.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jolu- Jesteś niesamowita z tymi Twoimi badylkami i ogródkiem 
Znalazłam na forum wątek o opielaczu - poczytam o nim, dziękuję za wyjaśnienia
Zdjęcia ogródka świetne. Ja bym powiedziała, że to wielki ogród jest. A nie ogródek.
Ileż Ty tam Masz miejsca i jak fajnie zagospodarowane.
Liliami - a raczej ich rozmnażaniem, to mnie Zaciekawiłaś.
Będę robić zakupy liliowe na moim bazarku wiosną, to spróbuję łuski "odłupać" i od razu posadzę w inspekcie.
Ilu letnie Masz swoje lilie z łusek?
Miło, że Zajrzałaś do mnie
Wiosna powoli do Ciebie idzie - u mnie już przekwitły przebiśniegi i krokusy. Myślę, że jeśli się ociepli, to sasanki i narcyzy powinny zakwitnąć na Wielkanoc.

Znalazłam na forum wątek o opielaczu - poczytam o nim, dziękuję za wyjaśnienia

Zdjęcia ogródka świetne. Ja bym powiedziała, że to wielki ogród jest. A nie ogródek.
Ileż Ty tam Masz miejsca i jak fajnie zagospodarowane.
Liliami - a raczej ich rozmnażaniem, to mnie Zaciekawiłaś.
Będę robić zakupy liliowe na moim bazarku wiosną, to spróbuję łuski "odłupać" i od razu posadzę w inspekcie.
Ilu letnie Masz swoje lilie z łusek?
Miło, że Zajrzałaś do mnie

Wiosna powoli do Ciebie idzie - u mnie już przekwitły przebiśniegi i krokusy. Myślę, że jeśli się ociepli, to sasanki i narcyzy powinny zakwitnąć na Wielkanoc.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Jolu
Piękny masz ogródek i pięknie pokazany , a jaki wysprzątany
Wiosna powolutku przychodzi
a ile Ty masz nasion - czy już coś wysiewałaś ?? Ja dopiero się zbieram .
Lilie z łusek też wsadziłam ale kiedy zakwitną ?? zobaczymy
Pozdrawiam

Piękny masz ogródek i pięknie pokazany , a jaki wysprzątany

Wiosna powolutku przychodzi

Lilie z łusek też wsadziłam ale kiedy zakwitną ?? zobaczymy

Pozdrawiam

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41

Teraz z kolei jestem przygnębiona.Zmarł nasz proboszcz Jan Kibis.Był w mojej parafii 26 lat.Prawie 2 lata temu odszedł na emeryturę.Mieszkał w pobliskim mieście.Ale chciał,by go pochowano u nas.Był bardzo dobrym księdzem,pełnym energii,dowcipnym,życiowym.Teraz trwają przygotowania do pogrzebu.Wszyscy przeżywają.Ciężko na sercu.Uczył mnie religii,udzielał bierzmowania,ślubu,chrzcił 2(z 3) moich dzieci...
Wiem,że to nie na temat forum.Ale musiałam napisać.
Odpiszę Wam niedługo.
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Jolu, to nic, ze nie na temat. Podzieliłaś się z nami swoim bólem, mówią, że " bardziej boli, gdy o boleści naszej nikt nie wie". Dobrego człowieka warto wspominać, bo zasługuje na to.
Powinnaś być szczęśliwa, bo tam gdzie poszedł, będzie mu lepiej, niż na tym świecie.
Miłego dnia
Powinnaś być szczęśliwa, bo tam gdzie poszedł, będzie mu lepiej, niż na tym świecie.

Miłego dnia