Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi cz.2

Post »

Wioluś nasionka trzeba przykryć folią i wietrzyć codziennie,ja jeszcze nic nie wysiałam ale ręce świerzbią bardzo.Życzę powodzenia we wschodach ;:333
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beciu- Beatko? Ale Ty jesteś powściągliwa ;:306 Mnie nosi. oglądam nabytki innych i jestem zła, że w mojej mieścinie nie ma takich sklepów. Ja mogę szukać tylko okazji w Biedronce i Netto ;:306 ;:306 ;:306 nie wiem, czy starczy mi sił, aby zajrzec do nasionek z poprzedniego sezonu- coś tam zostało ;:108
Teresko- nakryłam, ale zaglądam jakby tam coś w ciągu doby mogło urosnąć ;:112 ;:112 ;:112 Oj, potrzebna mi ta wiosna :twisted:
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Wolusiu - bardzo dobrze ,że przykryłaś wszystko szybciej wzejdzie.
Już sobie wyobrażam ja to wszystko doglądasz :wit
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Oj znam ja ten ból ,dlatego chcę wysiać heliotropa ,bo on długo wschodzi i też będę zaglądać :tan .
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Robię bałagan i przeglądam nasiona z poprzednich sezonów. W wątku o nadwyżkach napiszę , co mam do oddania ;:333 Okazało się, że część została na działce :oops: Czy mróz im zaszkodzi? Martwię się ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiola niby zachodnio pomorskie, a u Ciebie śnieg, u nas dopiero teraz z lekka biało się zrobiło, ale jak mroziło to bez śniegu ;:108
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Melduję że przejrzałam całą cz.2 .Pierwszą też nadrobię .Ciekawa odmiana cukini .Ja sieję kabaczka .Lubimy leczo . Zajrzyj do mnie. ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Wiolu,z tą sasanką może być różnie ,bo ją wysiewa się zaraz po zbiorze nasion ,później nie chce kiełkować ,nie wymienię ci wszystkich moich siewek bo w domu jestem zgubiona ,muszę iść przez cały ogród i wtedy znajduję i co będzie to do Ciebie pojedzie,nagietki są nie tylko piękne ,ale i zdrowe ,ja zawsze wsuwam w ogrodzie nagietkowe kwiaty ,bo zaparzyć na herbatkę nie mam czasu,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Wiola, ale masz biało. U mnie wczoraj piękne słonko świeciło,a dziś ponuro, wieczorem troszkę śniegu spadło, ledwo chodniki przykryło za to zaczęło mocno wiać. Ja dziś robiłam remanent w nasionach i dobrze że się zabrałam. Okazuje się że mam 5 odmian sałaty, a już na liście miałam zapisaną. Aż nie chce mi się wierzyć ile tego naskładałam. Prawie cała lista do wykreślenia. ;:306
Tak miałam co roku, nakupowałam apotem gdzieś poupychałam jak przyszło co do czego to nic znaleźć nie mogłam i latałam po sklepach. To dzięki forum tak się zebrałam. Wszyscy piszą o sianiu, zamawianiu to i mi się udzieliło. Nawet nagietki odnalazła.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

koziorozec pisze:ja zawsze wsuwam w ogrodzie nagietkowe kwiaty ,bo zaparzyć na herbatkę nie mam czasu,pozdrawiam :wit
Aleś mnie ta konsumpcją zaskoczyła ;:oj Gdzieś słyszałam, że pije się napary tylko z nagietka żółtego. Wiesz coś o tym? Dziękuję Ci za siewki- już szukam dla nich lokalizacji. ;:167 ;:167 ;:167 Za to jak teraz sypie śnieg :twisted: Jest pięknie,ale temperatura idzie w górę, wiec jak wrócę z pracy, to pewnie będzie chlapa ;:145 A ja jak dziecko chciałam się cieszyć białym puchem ;:306 ;:306 ;:306

A na ekranie laptopa z zdjęcia z lata 2015 :)
Obrazek
Moja pierwsza malwa ;:304

Cudny miała kolor :roll:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Tacca pisze:Wiola
Tak miałam co roku, nakupowałam apotem gdzieś poupychałam jak przyszło co do czego to nic znaleźć nie mogłam i latałam po sklepach.
- tak mam w tej chwili. Myślałam, ze mam troszkę nasion warzyw, a tu klops ;:185 ;:185 ;:185 Może jest coś na działeczce, ale wątpię, żeby ta ilość mnie zadowoliła. Nasionami zrobiłam wczoraj straszny bałagan w moim salonie- ;:306 ;:306 ;:306 (mam tylko 2 pokoje). Danusiu, kocham sałaty,każdą odmianę, ale w sposób szczególny sałatę rzymską. Uprawiałaś już taką?

Nasionka nagietek też odnalazłam ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wolusia pisze:Jadziu

Tym sposobem na moim kuchennym parapecie wysiałam: sasankę, ostróżkę
U mnie sasanki i ostróżki same wysiewają się na działce....w domu nie mam co podglądać. ;:223 . Chyba wysieję sobie nagietki... ;:306 . U mnie ich zero. ;:131
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Czas na refleksje ogrodnicze ;:32
Przy pysznej chałeczce będzie przyjemniej analizować
Obrazek
Niestety, to nie mój wypiek :twisted: :twisted:
Mój ogródek to niespełna 4 ary mało urodzajnej gliniastej ziemi.
Znajduje się on poza miastem i jest powodem codziennego spaceru- a jest to niezbędne po pracy, bo tylko na świeżym powietrzu i w ruchu odpoczywam. :tan Poza tym mój eM nie pracuje i słabo widzi. Cóż by miał robić cały dzień w domu? Zresztą wskazane na serduszko ;:170

Początkowo twierdziłam, że żadnych kwiatków krzaczków siać, sadzić nie będę ;:112 ;:112 ;:112 I tak było przez dokładnie jeden sezon. Potem zadbałam o to, co już rosło...w kolejnym roku dosiewałam...dosadzałam... ;:306 ;:306 ;:306 EM ciągle mi to przypomina. Deklarowałam co innego, a teraz ...?
Znaczną część mojej działki stanowi trawnik- eM musi coś kosić :;230 To część mojego sadu: mam czereśnię ( jest pęknięta i chyba trzeba myśleć o jej ścięciu), wiśnię, jabłoń, renklodę. Jesienią posadziliśmy drzewko morelowe ;:333 Marzy mi się śliwka węgierka, taka na powidła, na placek... ;:97
Kolejną znaczną cześć stanowi warzywnik- jednak słabo mi rosną warzywka i zastanawiam się, czy go nie uszczuplić powierzchniowo ;:88 Wokół blaszanej altanki mam kwietnik. Kwiaty rosną również wzdłuż płotu- to miejsce po wycięciu kilkunastu tui- pisałam o tym w części pierwszej ;:131
Siew kwiatów jednorocznych to obowiązek. Chętniej posadziłabym tam jakieś krzewy i byliny, które pięknie kwitną.

Tak, wiem, wszystko można kupić, ale ... Teraz myślimy o tym, że trzeba pomalować nasz blaszak. Rdza go pożera, a poza tym farba odeszła i stoi taki straszak.
Lubię dbać o roślinki od momentu siewu i chętnie też spróbuję ukorzenić krzewy ;:113
Chciałabym posadzić czarną porzeczkę i agrest.
Przy wejściu mam przygotowaną pergolę- przydałoby się tam posadzić jakieś pnące rośliny...może róże ;:88
Z obu stron znajdują się nieuprawiane ogródki. Szkodniki stamtąd do mnie wędrują i ślimaki. ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tak to już jest, że apetyt na ewolucje ogrodowe rośnie w miarę jedzenia. ;:306
Najbardziej wartościowe są nagietki w kolorze pomarańczowym.
Przychodzi do mnie pewna medyczka właśnie po te kwiaty, a zbiera tylko pomarańczowe, żółte zostawia nienaruszone.
Dzięki niej ja też zbieram i robię nalewkę wzmacniającą na zimę i przedwiośnie, gdy o świeże owoce i warzywa najtrudniej.
Bardzo ładną masz malwę. ;:138
Ja też próbowałam przygody z tą rośliną, ale zrezygnowałam, bo ściągała mszyce.
Być może trafiła na taki mszycowy rok, ale ja zniechęciłam się dokumentnie. ;:222
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Już mniej więcej wiem-czekamy na wiosnę :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”