Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Fajnie. Koniecznie pokaż jak zakwitną białe aksamitki i różowe nasturcje. Ciekawa jestem czy będzie zgodność kolorów z tym co obiecuje producent nasion.
U mnie głównie łososiowe pelargonie rabatowe, od strony południowej rosną najlepiej przy ciemnej ścianie w kolorze cegły.Miałam kiedyś na tym stanowisku surfinie, ale szybko ich żywot się kończył, najpierw szaleńczy wzrost, a potem mączniak.Od strony wschodniej już kupiłam pelargonie rabatowe w kolorze lawendowym, w tym samym kolorze mam też kilka brachyscome, posadzone w donicy miesiąc temu już ładna kępka, tylko słońca im brak.
W cienistych miejscach będą niezawodne niecierpki sułtańskie w różnych odcieniach różu i biel.Na tarasie zeszłym roku miałam ładne limonkowe petunie, więc do jednej donicy się pokuszę, zestawiając je z czymś fioletowym, białym, albo o ciemnych liściach.Też je pewnie szybko strawi mączniak, ale jedna doniczka to nieduża strata, a bardzo lubię kwiaty w kolorze limonki.Poszukam jeszcze na targach drobnokwiatowych begonii do wiszących doniczek na tarasie.I to chyba wszystko.
Przy wejściu do domu jest zadaszenie i cień, tam muszę sadzić rośliny już wyrośnięte i kwitnące, najczęściej więc jest to hortensja, a do uzupełnienia żurawki i bluszcz.
W cienistych miejscach będą niezawodne niecierpki sułtańskie w różnych odcieniach różu i biel.Na tarasie zeszłym roku miałam ładne limonkowe petunie, więc do jednej donicy się pokuszę, zestawiając je z czymś fioletowym, białym, albo o ciemnych liściach.Też je pewnie szybko strawi mączniak, ale jedna doniczka to nieduża strata, a bardzo lubię kwiaty w kolorze limonki.Poszukam jeszcze na targach drobnokwiatowych begonii do wiszących doniczek na tarasie.I to chyba wszystko.
Przy wejściu do domu jest zadaszenie i cień, tam muszę sadzić rośliny już wyrośnięte i kwitnące, najczęściej więc jest to hortensja, a do uzupełnienia żurawki i bluszcz.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja kolejny raz (choć co roku zarzekam się że już nigdy) zaopatrzyłam się w surfinie na okno południowe. Nie mogłam im się oprzeć w ogrodniczym, nowość Night Sky fioletowo niebieskie z białymi kropeczkami jak gwiazdy na nocnym niebie, śliczne.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie standardowy zestaw na oknach.Pelargonia stojąca w kolorze krwisto czerwonym z dodatkiem komarzycy.A "brzydka" ściana zasłonięta wisząca pelargonią wymieszaną z kocanką i komarzycą.Na razie maleństwa ale jak podrosną to się pochwalę 

Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
Ja kupiłam w Leroy M. o tej samej nazwie, ale chyba ... petunię (teraz mi kobieto dałaś do myślenia, bo może i moja to surfinia - tak byłam zauroczona tym niebiesko-fioletowym kwiatkiem w białe ciapki, że nawet dokładnie to już teraz nie wiem - a była z przeznaczeniem do doniczki na stół tarasowy i jak się okaże, że to jednak surfinia? - chyba na razie nie przesadzę jej do tej docelowej doniczki, bo może będzie potrzebowała jednak doniczki wiszącej).Anastazja80 pisze:A ja kolejny raz (choć co roku zarzekam się że już nigdy) zaopatrzyłam się w surfinie na okno południowe. Nie mogłam im się oprzeć w ogrodniczym, nowość Night Sky fioletowo niebieskie z białymi kropeczkami jak gwiazdy na nocnym niebie, śliczne.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Ninia nie wiem czy to surfinia czy petunia w każdym razie pytałam kupując czy będzie się zwieszać z doniczki i pani w ogrodniczym potwierdziła. W necie figuruje jako petunia ale na fotkach zwiesza się i piszą że z przeznaczeniem na balkony i tarasy.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
To na razie włożę ją do ozdobnej doniczki na stoliku - najwyżej później gdzieś ją zawieszę albo będę zmuszona namówić mojego M na zakup wąskiej a wysokiej doniczki... kolejnej... choć co roku mówię mu, że to już ostatnia (kosztuje 50 zł) - a chcę mieć wszystkie jednakowe - dobrze, że jeszcze te ratanowe produkują, tzn. dla mnie dobrze a dla M będzie dobrze jak któregoś roku już ich nie będzie w sprzedaży.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Witajcie
W tym roku po raz pierwszy pomyślałam o ozdobieniu mojego ogrodu kwiatami. Część będzie w gruncie, a część w pojemnikach. Na pierwszy ogień poszła skrzynka po jabłkach, którą pomalowałam na biało i obsadziłam bratkami, goździkami, stokrotkami i niezapominajkami.
Następnie zakochałam się w zdjęciach lobelii zwisającej. Wycyganiłam od teściowej biały kosz i w białym wiaderku zasadziłam lobelię, uczep i w wolnych kącikach dałam wysiany przeze mnie zwisający żółty fiołek.
Teraz czekam na słońce, aby towarzystwo się rozrosło

W tym roku po raz pierwszy pomyślałam o ozdobieniu mojego ogrodu kwiatami. Część będzie w gruncie, a część w pojemnikach. Na pierwszy ogień poszła skrzynka po jabłkach, którą pomalowałam na biało i obsadziłam bratkami, goździkami, stokrotkami i niezapominajkami.
Następnie zakochałam się w zdjęciach lobelii zwisającej. Wycyganiłam od teściowej biały kosz i w białym wiaderku zasadziłam lobelię, uczep i w wolnych kącikach dałam wysiany przeze mnie zwisający żółty fiołek.
Teraz czekam na słońce, aby towarzystwo się rozrosło

- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

to moje tegoroczne siane, za małe jeszcze wydawały mi się do skrzynek , więc dostały przejściową miejscówkę

mamaAmelka te delikatne sieweczki fiołka przesadź póki czas do osobnej doniczki, bo uczep bardzo szybko je zarośnie.Uczep trzeba sadzić z równie szybko i silnie rosnącymi roślinami(np. pelargonie, czy plektrantusy), bo delikatniejsze zdominuje i zadusi.
Mam nadzieję, że są otworki w wiaderku.
Mam nadzieję, że są otworki w wiaderku.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Selli7, dziękuję za rady
Dziś się za to zabiorę.
W wiaderku oczywiście są otwory, na tą okoliczność nauczyłam się używać wiertarki
Takich wiaderek 7l mam sporo (po kwiatach ciętych z dyskontu B., oni je wyrzucają) i będę w nich sadzić pomidorki koktajlowe Tumbling Tom.

W wiaderku oczywiście są otwory, na tą okoliczność nauczyłam się używać wiertarki

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Też już wystartowałem, tylko wszystko poleci jutro do foliaka i garażu. Hmmm, a może się uda i przymrozków nie będzie.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darku, u Ciebie roślinki jak w pełni sezonu.
Znasz może odmianę petunii po lewej stronie?
Znasz może odmianę petunii po lewej stronie?
Pozdrawiam, Marta.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Niestety nie znam. Wszystkie te cuda kupuję u jednego sprzedawcy. Zawsze są zdrowe i już na starcie pięknie wyglądają. W tym roku jest spore opóźnienie z surfiniami. Może i dobrze. Ten tydzień trzeba jeszcze wytrzymać.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
A ja w tym roku postawiłem na begonie wielkokwiatowe.Duże,okazałe,szybki efekt.
Na razie nabyłem różową i żółtą,docelowo pozostałe czyli biała i czerwona oraz łososiowa.
W tym roku jednak wszystko dzieje się wolniej z uwagi na temperatury tej dość dziwnej wiosny.
W centrum ogrodniczym mówiono mi że stale wstrzymują dostawy bo ta pogoda płata figle.
Po 15 tym maja pewnie zrobi się prawdziwy bum jednak jeszcze chwila do tego momentu.
Może dokupię pelargonie pnące jeśli będą ciekawe odmiany i koniecznie angielskie bo te
zawsze rosły u mnie znakomicie,są zwarte i mało problematyczne.
Na razie nabyłem różową i żółtą,docelowo pozostałe czyli biała i czerwona oraz łososiowa.
W tym roku jednak wszystko dzieje się wolniej z uwagi na temperatury tej dość dziwnej wiosny.
W centrum ogrodniczym mówiono mi że stale wstrzymują dostawy bo ta pogoda płata figle.
Po 15 tym maja pewnie zrobi się prawdziwy bum jednak jeszcze chwila do tego momentu.
Może dokupię pelargonie pnące jeśli będą ciekawe odmiany i koniecznie angielskie bo te
zawsze rosły u mnie znakomicie,są zwarte i mało problematyczne.

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/