Mój malutki zakątek - Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj agape! Bardzo dziękuję za odwiedziny i piękne słowa ;)
Jeżeli chodzi o ziarno to ja z nim nie miałem problemu bo mam w domu kanarka. Miałem więc: rzepak i konopie natomiast słonecznik dokupiłem. Można także dodać orzechy włoskie, które są przysmakiem głównie sikorek modrych (moich ulubionych). Rozpuściłem smalec w garnku i po roztopieniu dosypałem ziarno. Należy pamiętać o mieszaniu, żeby ziarno równomiernie się rozłożyło. Kiedy wszystko zaczęło krzepnąć przelałem zawartość do kubeczków po lodach. Gdy wszystko już ładnie zastygło zawiesiłem kubeczki na drzewach w widnych rozgałęzieniach. Najlepiej byłoby, aby kubeczki nie były wystawione na południową stronę bo smalec zacznie się topić i jełczeć! Dodatkowo zauważyłem że sklepy zoologiczne wprowadzają w swojej ofercie gotowe kulki w siateczkach. Jeżeli dobrze pamiętam to 10 zł za 4 sztuki :) Więc cena jest znośna :)

Jeżeli chodzi o robienie zdjęć to muszę sie przyznać, że mi się to podoba :) To nie problem zrobić ładne zdjęcie całemu plenerowi, ale zrobienie dobrego zdjęcia pojedyńczej roślinie, małemu owadowi czy lecącemu ptakowi to dopiero gratka i radość ;) Jeszcze dużo mi zostało do podszkolenia, bo przecież ludzie biorą lekcje z fotografii czy nawet idą na takie studia.

Chciałbym Wam wstawić więcej nowych fotek, ale warunki w domu nie bardzo na to pozwalają. Dodatkowo we wtorek mam wyjazd z uczelni do Zakopanego a po nim od razu jadę na wieś bo muszę powsadzać nowe nabytki: krokusy, tulipany, hiacynty i szachownice. To będzie czysta frajda.

2. Chabry

Są to roślinki, które dobrze rosną na ubogich glebach. Szybko się rozkrzewiają, jednak warto, aby rosły obok roślin na których mogłyby się opierać. Zdażą się także, że pojawiają sie na nich mszyce. Jednak ładnie wyglądają i bardzo długo kwitną. Oto one:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Jakie cudowne chabry i w różnych kolorach, jakie to są odmiany i w jaki sposób stałeś się ich posiadaczem? Ja mam tylko granatowo niebieskie i tak brzydko mi się pokładają.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

To chyba jednoroczne z mieszanki nasion, prawda?
Fajne kolorki :)
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witam Priam !
Chcesz powiedzieć że Twoje liliowce jeszcze kwitną ? :shock:
Chabry mają śliczne kolory.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

maakita miło że wpadłaś. Chabry dostałem od Basi (barbarka) i pojawiły się w moim ogrodzie po raz pierwszy. Zawsze kojarzyły mi się z polami. Dlatego też poszedłem na pole i znalazłem dziko rosnącego przedstawiciela, który ma dużo rzadsze płatki. Pod koniec kwitnienia moje chabry też zaczęły niestety się pokładać.

Oliwka mnie też bardzo podobały sie te kolorki, szczególnie ten ciemno fioletowy :)

Gabrielo oczywiście, że moje liliowce już nie kwitną. Tak jak wcześniej pisałem zdjęcia mojego ogrodu muszę wrzucać na forum z poślizgiem i dlatego dopiero teraz widać moje liliowce ;)
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dziękuję za instrukcje i wskazówki, co do dokarmiania ptactwa! U mnie jest sporo ptaków w okolicy. Zobaczymy które do mnie , dzięki Twoim ptasim przespisom, zawitają.
pozdrawiam najserdeczniej!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Proszę bardzo i polecam się na przyszłość ;) Z chęcią pomogę.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie!

Miałem kolejną przerwę ;) Była ona związana z moimi praktykami na uczelni. Od wtorku do niedzieli byłem w Zakopanem. Na całe szczęście pogoda była przystępna- dopiero w piątek zaczęło się schładzać. Chodziliśmy po Dolinie Kościeliskiej, Kasprowym Wierchu i po Pienińskim Pasie Skałkowym :)
W pobliskich ogrodach kwitły jeszcze mieczyki i zaczęły kwitnąć zimowity.

To tyle o wyjeździe. Wiem, że czekacie na zdjęcia z mojego wakacyjnego ogrodu. Oto kolejna porcja:

3) Ostróżka ogrodowa odmiana hiacyntowa

Jest to jednoroczna roślina mająca grube, rozgałęzione łodygi, które po przełamaniu są puste (hodowane w domu, lub za późno wysiane rośliny są często małe i dosyć wiotkie). Kwiaty duże i zebrane w gęste grona, podobne do hiacyntu. Wysiewałem w kwietniu w domu i bezpośrednio do gruntu (w gruncie znacznie lepiej rosły). Kwiaty pojawiły się w czerwcu i niektóre rośliny (tylko białe)kwitły u mnie do drugiej połowy sierpnia. Lubi gleby żyzne, gliniasto-piaszczyste, jednak w moim ogrodzie rosły na południowej wystawie więc nie miały zbyt wiele wilgoci (oczywiście po upałach dostawały wodę, aby nie "padły").

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

lisko jak wiesz PW odebrałem ;) A ostróżki były w tym roku naprawdę śliczne.

Kilka fotek z telefonu z Zakopanego ;)

Gubałówka:
Obrazek Obrazek
Kasprowy wierch:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

4) Róża pienna odmiana 'Txist'
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

5) Dalia Color Spectacle
tak jest napisane na opakowaniu
Obrazek Obrazek

Kolejne zdjęcia w październiku bo wkrótce jadę na wieś ;:1
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Witaj Priamie :!: Przyszłam z rewizytką do Ciebie, pospacerowałam i aż mi się weselej i cieplej zrobiło w dzisiejszy zimny i deszczowy dzień. Pięknie, pięknie... Pozdrawiam Cię słonecznie ;:2
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja zawitałm do ciebie :D .
Jak większość podziwiam zapał-ogródek tak daleko a pięknie o niego dbasz ;:63
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

saaga miło mi że mój post poprawił Ci humor :)

agnieszka72 dziękuję za odwiedziny ;)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Priam :!:
Miło zobaczyć takie fotki w tak brzydką pogodę. Od razu człowiekowi jakoś lepiej jest. A jak na zdjęcia zrobione komórką są bardzo fajne. :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ależ piękne zdjęcia z Zakopca pokazujesz...
Wielkie dzięki :)

a róża cudna!

Zrób zdjęcia ostrózkom jak będziesz na wsi :) Sa naprawdę okazałe
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie :!:

Cieszę się Krzysiu że poprawiłem Ci humor :)

Lisko dziękuję za odwiedziny. Teraz zacznę wklejać więcej zdjęć.

W tym roku nie miałem możliwości uraczyć Was dużą ilością zdjęć w odpowiednim ku temu czasie. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Rozpoczyna się nowy rok akademicki więc mam trochę czasu aby wrzucić tutaj wszystkie moje zdjęcia z lata ;)

Na początek widok zachodu słońca:

Obrazek

Słoneczniczek szorstki

Jest to bylina, która dorasta do około 150 cm. Kwitnie dosyć obficie (słabiej we wrześniu). Zwabia dużo motyli i innych owadów m.in. pszczoły. Jest to roślina która ładnie się komponuje z innymi roślinami, ale należy uważać aby za bardzo nie rozpędziła się w ogrodzie. W tym roku musiałem wykopać dwie kępy, które się pojawiły bo zaczęły mi przeszkadzać i zagajały inne rośliny. Mimo to jest godna uwagi ;)

Obrazek Obrazek

Rojniki
Są to jedne z pierwszych roślin, które wsadzałem w swoim ogrodzie. Mam więc do nich sentyment. Są to rośliny wieloletnie o mięsistych listkach. W tym roku dostałem także kilka okazów od znajomej i od użytkownika tego forum w zamian za rosiczkę ;)
Obrazek Obrazek

Ostróżka letnia hiacyntowa

Zdjęcia pozostałych ostróżek wklejałem wcześniej, więc teraz pokazuję tą która najdłużej kwitła bo prawie do konca sierpnia
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”