Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Witaj :wit
Wiesz,że nie moja to działka ale ilekroć do Ciebie zaglądam to oczu nasycić nie mogę patrząc na tę Twoją wciąż w ekspresowym tempie powiększającą się i super kolekcję ;:333
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hen_s pisze:Echinopsis tuż tuż... Czyli tylko ze 3 dni pilnowania Ci pozostało...
Żanetko czekamy razem.... ;:65
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Trichocaulon cactiforme jest świetny ;:oj Będę musiała się za takim rozejrzeć ;:204
Jaki musi być duży aby zakwitnąć? Jak go zimujesz?
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Trichocaulon cactiforme ;:111 ja już jestem pewna, muszę go zdobyć ;:306 jest cudny ;:167
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

A mi tam oprócz śmierdziuszków które mają przepiękne ,nietypowe kwiaty podoba się
Euphorbia milii.
Bardzo je lubię,bo strasznie długo kwitną,choć mam tylko jedną czerwoną.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

O, stapelia Ci kwitła :D zapach pewnie powalający :wink:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Stapelia (Orbea) variegata w całej swojej okazałości:

Obrazek
- czy te piękne kwiaty zawsze rosną w "dół" i w takiej pozycji rozkwitają ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Witajcie Kochani po krótkiej nieobecności!
Żeby nie było - zaglądałam, bywałam, ale z trudem znajdowałam czas, by porządnie się Wam na coś przydać. Czas strasznie mi ucieka, ledwo wczoraj jakoś po tym szaleństwie noworocznym znalazłam czas, by się najpierw odnaleźć w Waszych wątkach. Dziś nadrabiam zaległości.
bool pisze:Co do Echinopsisa to myślę, że możesz spać spokojnie, u mnie kwiaty trzymały się do godziny 14 następnego dnia po rozłożeniu (chyba, że mój tylko jakiś taki wybity). :wink: A i rano światło do robienia zdjęć zdecydowanie lepsze.
Dziękuję, Arturze! Tu się akurat zgadzam, że rano światło lepsze, zresztą - ocenisz sam :D
Arkadius121 pisze:ilekroć do Ciebie zaglądam to oczu nasycić nie mogę patrząc na tę Twoją wciąż w ekspresowym tempie powiększającą się i super kolekcję ;:333
Arku - dziękuję bardzo za przemiłe słowa! Wiesz dobrze, że ja mam podobnie zaglądając do Ciebie.
brombiel pisze:
hen_s pisze:Echinopsis tuż tuż... Czyli tylko ze 3 dni pilnowania Ci pozostało...
Żanetko czekamy razem.... ;:65
Agnieszko - dziękuję :D Henryk powinien zagrać w totka, bo trafił bezbłędnie :D
KwiAnna pisze:Trichocaulon cactiforme jest świetny ;:oj Będę musiała się za takim rozejrzeć ;:204
Jaki musi być duży aby zakwitnąć? Jak go zimujesz?
Aniu - wielkie dzięki. Miałam tego cudaka już w zeszłym roku, zimowałam z innymi, niemniej złapał jakieś choróbsko i musiał być odseparowany. W efekcie sobie odszedł. To moje drugie podejście do tej roślinki, a zimować zamierzam z innymi - czyli na słonecznym parapecie, chłodnym, z rzadkim podlewaniem. Może się uda tym razem niczego nie złapać zwłaszcza, że jest po oprysku.
nyskadu pisze:Trichocaulon cactiforme ;:111 ja już jestem pewna, muszę go zdobyć ;:306 jest cudny ;:167
Cudny, i zgadzam się Agnieszko, że warto go mieć. Jak pisałam - to moje drugie podejście i sama jestem nim zachwycona.
Gaga1960 pisze:A mi tam oprócz śmierdziuszków które mają przepiękne ,nietypowe kwiaty podoba się
Euphorbia milii.
Bardzo je lubię,bo strasznie długo kwitną,choć mam tylko jedną czerwoną.
Grażynko - bardzo dziękuję! Jak tylko będzie większa i rosła szczęśliwie pozostała dwójka, z radością będę mogła Ci podesłać odrosty, ale nie wcześniej już niż na wiosnę, bo moje to też tegoroczne zakupy.
Natalko - zapach jest okrutny! :;230 Ale nie czuć w pokoju. Jakiś tam powiew lekki gdzieś się zaplącze, ale da się żyć, gorzej gdy się chce wsadzić nos w kwiatek ;:oj
Akwelan_2009 pisze:czy te piękne kwiaty zawsze rosną w "dół" i w takiej pozycji rozkwitają ?

Mieczysławie - tak mi się wydaje, bo tak pęczniała praktycznie w tej pozycji cały czas. I tak kwitnie cały czas.
Wracając do Echinopsis: dziękuję przede wszystkim, że trzymaliście kciuki.
No i się zakwitło było!Warto było czekać:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Historia tego kaktusa jest nieco skomplikowana. Pewnego dnia, jeszcze daleko w ubiegłym roku, mój M przyniósł go strasznie zaniedbanego - rósł sobie na klatce schodowej. Dostała bidula właściwą ziemię, opiekę, "ozimunek" - i tak mi się odwdzięczył. Młodym odrostem, pięknym kwiatem i cudownym zapachem. Warto było.
Wiem, że dla Was to chleb powszedni, zwłaszcza Echinopsis, ale ja czuję z tym swoim (kaktusem) więź emocjonalną, więc bardzo się cieszyłam, gdy puszczał pąka. Teraz, jak rozkwitł, ze swoim obłędnym zapachem, rozczulił mnie jeszcze bardziej.
Kwiat utrzymywał się całą dobę - od razu w nocy został "obfocony", ale w dzień mogłam robić dowolne wariacje. Co widać na załączonych zdjęciach :D
Oj, mam nadzieję, że nie zanudziłam. W każdym razie - dzięki, że czekaliście razem ze mną i dzięki, że doczytaliście do końca!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oglądam zdjęcia echinopsisów ze szczególną uwagą ponieważ dopiero niedawno stałam się posiadaczką kilku sztuk.Po przeczytaniu Twojej opowieści dotarło do mnie że gdy nadejdzie taki moment ze wreszcie doczekam pierwszego kwiatka to też będzie to niebywałe wydarzenie :) Kwiatuszek piękny ;:63 ;:215 No i ten zapach ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba na kaktusach się znam dużo lepiej niż na systemach - w lotka nigdy bowiem nie udało mi się wygrać a tu się udało trafić... ;:204

Kwiat echinopsisa piękny, warto było czekać!! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady H pisze:Oglądam zdjęcia echinopsisów ze szczególną uwagą ponieważ dopiero niedawno stałam się posiadaczką kilku sztuk
Zaglądając do Twojego wątku, wiedziałam że to się szykuje. Jeszcze nie nadrobiłam wszystkich zaległości, ale Ciebie, Halinko, bardzo serdecznie witam u siebie.
Lady H pisze:Po przeczytaniu Twojej opowieści dotarło do mnie że gdy nadejdzie taki moment ze wreszcie doczekam pierwszego kwiatka to też będzie to niebywałe wydarzenie :) Kwiatuszek piękny ;:63 ;:215 No i ten zapach ;:138
Będzie na pewno. Inaczej jest, gdy kwitną kaktusy takie, no takie które po prostu są w kolekcji. Wszystkie kwitną pięknie tak naprawdę. Dopiero jednak emocjonalna więź z jakimś kaktusem powoduje, że gdy zakwitnie - to jest to wydarzenie dla każdego. I tak będzie u Ciebie z pewnością. A zapach...no po prostu bajka. Chyba poszukam perfum z podobną nutą serca ;:306 - chociaż gardenia, stephanotis czy jaśmin, a już o frezjach nie wspomnę, mają to "coś" w sobie również szczególnego (oczywiście dla mnie) :D
hen_s pisze:Chyba na kaktusach się znam dużo lepiej niż na systemach - w lotka nigdy bowiem nie udało mi się wygrać a tu się udało trafić... ;:204
Henryku - ja Ci dobrze radzę: próbuj jeszcze raz. Zresztą, u Ciebie to bardziej kwestia doświadczenia i posiadania swoich przedstawicieli tego rodzaju niż szczęśliwy traf, ale próbować powinieneś. Nie mnie jednej trafiłeś jak nie z diagnozą, to z innymi zapewnieniami, które się sprawdziły :D
hen_s pisze:Kwiat echinopsisa piękny, warto było czekać!! ;:138
W imieniu tego cudu natury dziękuję bardzo ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W całej rozciągłości zgadzam się z Twoją diagnozą dotyczącą piękna kwiatu echinopsisów.
Rozumiesz więc mam nadzieję, skąd u mnie nagle pojawiło się tyle tych właśnie roślin... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie tylko rozumiem, Henryku, ale też się i wcale nie dziwię :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Piękny prezent Ci zrobił a wspaniałą opiekę ;:108 Cudowny kolor ;:167
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Przepiękny kwiat, kolor niesamowity....kwiat cudo...bajka ;:oj warto było czekać ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”