Wiesz,że nie moja to działka ale ilekroć do Ciebie zaglądam to oczu nasycić nie mogę patrząc na tę Twoją wciąż w ekspresowym tempie powiększającą się i super kolekcję

Pozdrówka.
Żanetko czekamy razem....hen_s pisze:Echinopsis tuż tuż... Czyli tylko ze 3 dni pilnowania Ci pozostało...
- czy te piękne kwiaty zawsze rosną w "dół" i w takiej pozycji rozkwitają ?Stapelia (Orbea) variegata w całej swojej okazałości:
Dziękuję, Arturze! Tu się akurat zgadzam, że rano światło lepsze, zresztą - ocenisz sambool pisze:Co do Echinopsisa to myślę, że możesz spać spokojnie, u mnie kwiaty trzymały się do godziny 14 następnego dnia po rozłożeniu (chyba, że mój tylko jakiś taki wybity).A i rano światło do robienia zdjęć zdecydowanie lepsze.
Arku - dziękuję bardzo za przemiłe słowa! Wiesz dobrze, że ja mam podobnie zaglądając do Ciebie.Arkadius121 pisze:ilekroć do Ciebie zaglądam to oczu nasycić nie mogę patrząc na tę Twoją wciąż w ekspresowym tempie powiększającą się i super kolekcję![]()
Agnieszko - dziękujębrombiel pisze:Żanetko czekamy razem....hen_s pisze:Echinopsis tuż tuż... Czyli tylko ze 3 dni pilnowania Ci pozostało...
Aniu - wielkie dzięki. Miałam tego cudaka już w zeszłym roku, zimowałam z innymi, niemniej złapał jakieś choróbsko i musiał być odseparowany. W efekcie sobie odszedł. To moje drugie podejście do tej roślinki, a zimować zamierzam z innymi - czyli na słonecznym parapecie, chłodnym, z rzadkim podlewaniem. Może się uda tym razem niczego nie złapać zwłaszcza, że jest po oprysku.KwiAnna pisze:Trichocaulon cactiforme jest świetnyBędę musiała się za takim rozejrzeć
![]()
Jaki musi być duży aby zakwitnąć? Jak go zimujesz?
Cudny, i zgadzam się Agnieszko, że warto go mieć. Jak pisałam - to moje drugie podejście i sama jestem nim zachwycona.nyskadu pisze:Trichocaulon cactiformeja już jestem pewna, muszę go zdobyć
jest cudny
Grażynko - bardzo dziękuję! Jak tylko będzie większa i rosła szczęśliwie pozostała dwójka, z radością będę mogła Ci podesłać odrosty, ale nie wcześniej już niż na wiosnę, bo moje to też tegoroczne zakupy.Gaga1960 pisze:A mi tam oprócz śmierdziuszków które mają przepiękne ,nietypowe kwiaty podoba się
Euphorbia milii.
Bardzo je lubię,bo strasznie długo kwitną,choć mam tylko jedną czerwoną.
Akwelan_2009 pisze:czy te piękne kwiaty zawsze rosną w "dół" i w takiej pozycji rozkwitają ?
Zaglądając do Twojego wątku, wiedziałam że to się szykuje. Jeszcze nie nadrobiłam wszystkich zaległości, ale Ciebie, Halinko, bardzo serdecznie witam u siebie.Lady H pisze:Oglądam zdjęcia echinopsisów ze szczególną uwagą ponieważ dopiero niedawno stałam się posiadaczką kilku sztuk
Będzie na pewno. Inaczej jest, gdy kwitną kaktusy takie, no takie które po prostu są w kolekcji. Wszystkie kwitną pięknie tak naprawdę. Dopiero jednak emocjonalna więź z jakimś kaktusem powoduje, że gdy zakwitnie - to jest to wydarzenie dla każdego. I tak będzie u Ciebie z pewnością. A zapach...no po prostu bajka. Chyba poszukam perfum z podobną nutą sercaLady H pisze:Po przeczytaniu Twojej opowieści dotarło do mnie że gdy nadejdzie taki moment ze wreszcie doczekam pierwszego kwiatka to też będzie to niebywałe wydarzenieKwiatuszek piękny
![]()
No i ten zapach
Henryku - ja Ci dobrze radzę: próbuj jeszcze raz. Zresztą, u Ciebie to bardziej kwestia doświadczenia i posiadania swoich przedstawicieli tego rodzaju niż szczęśliwy traf, ale próbować powinieneś. Nie mnie jednej trafiłeś jak nie z diagnozą, to z innymi zapewnieniami, które się sprawdziłyhen_s pisze:Chyba na kaktusach się znam dużo lepiej niż na systemach - w lotka nigdy bowiem nie udało mi się wygrać a tu się udało trafić...![]()
W imieniu tego cudu natury dziękuję bardzohen_s pisze:Kwiat echinopsisa piękny, warto było czekać!!