Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Jolu, pisałaś wcześniej, że kupowałaś jesienią rozchodniki :) . Możesz powiedzieć, po ile mniej więcej płaciłaś?. Bo ja wszędzie te ładniejsze, znajduję w cenie 14,00-16,00zł.
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i ja :D w ogrodzie widzę masz wszystko co potrzeba i kwiaty rośliny jak i warzywa i chyba szklarnia nawet jest czy się mylę ? :wink:
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu bardzo ładne wspomnienia. Piękne liliowce.
Czy myślisz już powoli o wysiewaniu pomidorów?
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Śpieszę donieść, że zakupiłam pełną żółtą prymulkę, jest śliczna i pachnie ;).
Są jeszcze białe i w dwóch odcieniach różu.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, prymulkę postaw w jak najchłodniejszym miejscu, a może nawet na dworze, bo w domu w cieple szybko padnie. W zeszłym roku tak padło mi kilka sztuk ;:145
Mila, ale idzie ku wiośnie i szczególnie dzisiaj jak zaświeciło słoneczko to było całkiem ciepło :D
Asiu, też jestem ciekawa przezimowania azalii i różyczek, ale ta zima jest bardzo ciepła, więc na 99,9% pewności nic się im nie stanie. Pytanie tylko jak by to było, jakby dowaliły mrozy po -25st. ;:oj
Aniu, rozchodniki kupowałam chyba w 5 sklepach, również od jednej z forumowiczek. Płaciłam różnie, czasem po 5, czasem po 14-15 zł. i cena niekoniecznie odzwierciedlała wielkość sadzonki ;:131 .
Konradzie (masakra0888) witaj w moim wątku :wit . Szklarnię mam też: 2 x 3 m. Wielkość wystarczająca, bo tylko na papryki i melony. Pomidory lepiej udają mi się wprost w gruncie. Lubię mieć wszystkiego po trochu - i warzywka i kwiaty i owoce ;:108 .
Madziu, na wysiew pomidorów jeszcze za wcześnie - będę to robić 28-29 marca, przy moich warunkach przygotowania rozsady to idealny termin.

A teraz trochę wyjaśnienia dlaczego tak zaniedbuję mój wątek i inne zaprzyjaźnione zresztą też - przepraszam tych co do mnie zaglądają. Kompletnie nie mam czasu. Po śmierci mojego taty miałam mnóstwo spraw do załatwiania. A na dokładkę wymyśliłam sobie, żeby kupić działkę budowlaną, zbudować mały parterowy domek i mieć wokół piękny ogród. Po prostu w moim ROD zrobiło mi się ciasno, no a poza tym, jak to miło wyjść latem do ogrodu z filiżanką kawy, w kapciach i szlafroku i nie tracić czas na dojazdy. Od 3 miesięcy wertuję ogłoszenia, oglądam działki i powoli popadałam w depresję. Bo chcę w granicach prawobrzeżnej Warszawy no i te co mi się podobały, to były masakrycznie drogie, a jak tańsze to z ukrytymi wadami ;:oj . Najpierw chciałam, żeby działka miała 1000 m2, potem zeszłam do 800 aż w końcu do 600 m2. To już absolutne minimum :!: No i co sobie jakąś działkę upatrzyłam, to robiłam projekt domku. Niestety nic z tych planów nie wyszło :( . Ceny są po prostu chore. Ogłoszenia wiszą po 3-4 lata a ludzie uparcie trzymają się ceny z kosmosu, mimo że widać, że nikt za tyle nie kupi. No i w końcu znalazłam. Na razie mam tylko ustną umowę. Facet zbiera dokumenty a ja jadę na wczasy i mam nadzieję, że po moim powrocie nie zmieni zdania. Rzecz jasna nie jest to ideał działki, prawie na pewno będę musiała wymienić część ziemi bo przez 50 lat z okładem był tam warsztat ślusarski, ale nic lepszego nie znajdę, nie za tą cenę. W dodatku jestem z siebie bardzo dumna, bo znalazłam tą działeczkę bez pośrednictwa agencji :tan .
Tak więc żadnych roślin w tym i następnym roku nie kupuję, te co mam mi się rozrosną i do nowego ogrodu będzie jak znalazł ;:65 . Obliczyłam sobie, że powierzchni czysto ogrodniczej będę miała ok. 350m2 - to 1,5 razy więcej niż teraz. Za kilka lat i tak pewnie będę narzekać, że nie mam gdzie wsadzać roślinek, ale to jest powierzchnia do ogarnięcia, bo oczywiście warzywka nadal będą - pomidorek na śniadanie prosto z krzaczka - mniam ;:65 . Np. taki zestawik.

Obrazek

A tak w ogóle to wiosna idzie ;:65 . Wspomnienia zeszłorocznej.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Narcyz na 3. zdjęciu - interesujący. ;:138 Czy to jego naturalny kolor, czy może foto nieco zmienilo?
Takiego jeszcze nie widziałam ;:63
Pozwól mi zostać u siebie, proszę, też mam tylko 3 ary. ;:32
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Jolu, to teraz będziesz prawdziwą Panią na swoich włościach, tylko trochę większych :D
Mam nadzieję, że pomyślnie sfinalizujesz sprawę i spełnią się Twoje zamierzenia.
Udanego wypoczynku życzę.

Pozdrawiam Irena
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Udanego wyjazdu i transakcji :). Trzymam kciuki.
Prymulkę chyba w niedzielę podaruje teściowej, na ogół te zwykłe dają radę tylko trzeba pilnować podlewania...
Śmieszne bo chodziłam na Wiatrak, pytałam, a trafiłam przypadkiem u siebie na bazarku.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No to gratulacje ;:138
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Jolu, super. Trzymam kciuki za transakcję. Teraz jest dobry moment na tego typu inwestycje. Wszystko jest nieco tańsze :) A powiedz-jaka odległość od Warszawy wchodzi w grę? Bo koło mnie jest jeszcze sporo niedrogich działek na sprzedaż, bardzo blisko stacji PKP-no, ale to 40 km od Dworca Wileńskiego :)...ale za to ziemia super ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dzięki. Trochę latek mam i młodsza nie będę :lol: , więc wymyśliłam, żeby zbudować się nie za daleko od mojej siostrzenicy, która mieszka w Starym Rembertowie. Tam niestety działki są tak drogie, że za tą cenę można swobodnie zbudować dwa domy ;:202 . Wynalazłam działkę ociupinę dalej, na nowym Rembertowie. Wiem, że gdzieś dalej miała bym za tą cenę pewnie z hektar ;:131 , ale muszę myśleć przyszłościowo. No a poza tym bliskość sklepów i innych usług do których można dojść na piechotę też jest bardzo ważna.
W niedzielę jadę na wczaso-zwiedzanie: kierunek Tajlandia i Kambodża ;:58 . Wreszcie się wygrzeję ;:108 bo tam teraz lato ;:3 , a ja ciągle przeziębiona i żadne środki mi nie skutkują.
Tak więc odezwę się dopiero za ponad dwa tygodnie ;:7 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witam więc na 'swoim' terenie - Do Rembertowa mam ponad 10km. Można dotrzeć na rowerze ;:224 . Trzymam kciuki za pomyślną realizację zakupu działki i życzę miłej zabawy na wycieczce ;:168 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale fajnie, bo ja mam 13km! To już jest nas trzy. Już z góry się cieszę, że będziemy miały okazję sobie pogawędzić na żywo na przykład u mnie :D Tak więc życzę owocnej i szybkiej transakcji.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witam Jolu . Cieszę się z udanej transakcji . Będziesz na nowo urządzać ogród ale czy może być coś bardziej pasjonującego dla nas zielonozakręconych? Mój ogród ma 40 arów i już wkrótce będę narzekać na brak miejsca. Życzę udanego urlopu. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Zeszłej wiosny piękne kwiaty rosły czy ten postrzępiony to tulipan 5 foto. Jeszcze trochę i będziemy podziwiać tegoroczne wiosenne kwiaty. Przykro mi z powodu śmierci taty. Zakup działki/domu z nam ten ból zmagam się z nim od 6 lat mieszkam w Poznaniu ceny nieruchomości jak na Batorym jak znalazłam działeczkę tanią w miarę to się okazało że obok będzie osiedle, pozostało mi szukać dalej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”