Mieszczka na wsi
- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieszczka na wsi
O rany, Dorotko, weszłam do Twego drugiego wątku i doznałam mega pozytywnej kontuzji psychicznej i juz nie mam sił żeby mądrze coś tutaj napisać. Jestem pod wrażeniem. Chapeau bas. 

Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Pozdrawiam - Margolcia
Margolciu zarumieniłam się, a nie do twarzy mi w rumieńcach
Pamiętacie jak pisałam wiosną i moich kościółkowych niecierpkach?
Dość mocno się rozrosły a wśród nich znalazłam taką roślinkę:

Jak była mała i nie kwitła wyglądała jak inne niecierpki - stąd pewnie pomyłka. Teraz jest od nich znacznie większa. Co to może być? I czy jest to jednoroczne czy wieloletnie? Nie bardzo wiem co z nią powinnam zrobić po sezonie ogrodowym. Rośnie wraz z niecierpkami w dużej donicy a nie w gruncie.

Pamiętacie jak pisałam wiosną i moich kościółkowych niecierpkach?
Dość mocno się rozrosły a wśród nich znalazłam taką roślinkę:
Jak była mała i nie kwitła wyglądała jak inne niecierpki - stąd pewnie pomyłka. Teraz jest od nich znacznie większa. Co to może być? I czy jest to jednoroczne czy wieloletnie? Nie bardzo wiem co z nią powinnam zrobić po sezonie ogrodowym. Rośnie wraz z niecierpkami w dużej donicy a nie w gruncie.
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie tego też pełno wyrosło, ale ma to sąsiad na działce i chyba wiatr poniósł nasiona 

Od 2 dni karczuję chwaściory żeby jakoś uporządkować kolejny kawałek terenu i przerobić na ogródek. Ale coś już zaczyna wyglądać. Może uda mi się skończyć w przyszłym tygodniu jeśli pogoda dopisze i nic pilniejszego do zrobienia mi nie wyskoczy.
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23

Świat bez roślin nie istnieje
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2014, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a mnie się ten amarantus podoba ;)
Czekam na świeże fotki
Czekam na świeże fotki

Bardzo dziękuję za identyfikację. Rośnie w donicy na tarasie, więc raczej nasiona się nie posypią na ziemię. Chociaż raczej nie miałabym nic przeciwko samodzielnemu wysianiu się, bo mam mało roślin w porównaniu z ilością ziemi a wolę już coś takiego niż klasyczne chwasty. A to jest roślinka wieloletnia czy jednoroczna?zakrzew pisze:Wiesz co, ta roślinka to amarantus ma bardzo zdrowe nasiona, sama je hodowałam w ogrodzie. Jeśli jednak nie chcesz mieć za rok całego ogrodu w tej roślinie to lepiej nie czekaj aż zaczną się sypać nasiona tylko ją zetnij
strasznie ma dużo nasion i nie sposób ją inaczej opanować.
Fotek tak szybko nie będzie, bo od kilku dni codziennie pada deszcz i prace ogrodowe utknęły. A jak już wreszcie przestanie padać to trzeba poczekać, żeby ziemia obeschła, bo w błocie się babrać nie będę.bajkowydworek pisze:a mnie się ten amarantus podoba ;)
Czekam na świeże fotki
I akurat musiało się rozpadać jak miałam kilka dni wolnego. Od jutra znowu mam masę roboty pracowej i na ogródek już czasu nie wystarczy

No i nadal pada. Wczoraj nie padało to zebrałam nasiona petunii. Myślicie, że przez jeden dzień bez deszczu trochę obeschły i nic im się w przechowywaniu nie stanie? Czy może je jeszcze jakoś podsuszyć? Tyle, że nie bardzo wiem jak. Wsadziłam je do papierowej koperty.
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Witam,ogród pięknieje w oczach.Uwielbiam takie porównania dziś i jakiś czas wcześniej.Zmiany super.Będę zaglądać i podziwiać.
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2014, o 11:57
SMOK WAWELSKI bezbłędny! Chłopcy nie próbują złapać?
Nawet im to do głowy nie przyszło. Ograniczają się do łapania żab, ale też tylko na chwilkę, żeby mi żabę pokazać a potem wypuszczają na wolność.
Zajrzałam dzisiaj do sklepu na B i kupiłam cebulki szafirków. Teraz tylko trzeba mieć nadzieję, że wreszcie przestanie padać i będę je mogła zasadzić bez paprania się w błocie 

- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
U mnie juz ze trzy, albo i cztery dni nie pada! Więc mam nadzieję, że i u Ciebie słonko juz wyjrzało
i szafirki posadzone. Ja sobie też w "robalu" kupiłam cebulki i zobaczymy jak i ile mi wiosną wyjdzie.

Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Pozdrawiam - Margolcia
Pozdrawiam - Margolcia
Wczoraj było ślicznie, ale nic w ogrodzie nie zrobiłam bo z samego rana pojechałam do Bobowej na festiwal koronek klockowych. Ale było warto. Co prawda spodziewałam się większej imprezy, ale i tak miałam możliwość zbankrutować kupując wzory