Asiu/Asma, no dałam plamę na całej linii. Porobiłam zdjęcia traw - przegląd stanu posiadania i ...nie znalazłam zebrinusa o którym rozmawiałyśmy

Zorientowałam się wieczorem, było już za ciemno na naprawienie błędu. Ale spójrz na Variegatusa, bo są tej samej, mikrej wielkości. No i mam jeszcze dwie Hakonechloa. O nich też zapomniałam
Odpowiem reszcie i zaraz wklejam fotki.
Anito/Szostani, nowy avatarek? nie pamiętam żebyś miała wcześniej

Przykro mi z powodu Mikusia
Trawka o którą pytasz to Brachytricha, dostałam od koleżanki z forum- Marysi Mufki. Posadzona wiosną, świetnie rośnie.
Moje psiaki biało biszkoptowe bo...no jakoś tak wyszło

Przygarnęłam biedoty, po przejściach, jednego jako szczenię, drugiego bo był podobno zbyt agresywny. Nie wierzę w agresywne psy, to wszystko kwestia prowadzenia.
Margo, Gosiaczku, tak psy lubią się tarzać w trawce, szczególnie jak się ją świeżo skosi i można się trochę podrapać sztywnymi łodyżkami. Twój musiał mieć traumę jak mu na tak długo zamknęłaś trawnik do renowacji

A pergole...no jakoś tak mi przyszło do głowy. Lubię rzeczy oryginalne i lubię sama coś majstrować. Nie mówiąc że taniej i dostosowane w 100% do moich potrzeb. Fajnie że ci się podobają
Athshe, jaki trudny nick;:218 więc może łatwiej Agnieszko, przegorzan jest bardzo interesującą roślinką na suche, słoneczne stanowisko. W zeszłym roku zauroczył mnie i tak trafił do ogrodu. Mam trzy sadzoneczki obok siebie. Nie udało mi się niestety z siewkami. Zimę roślinka przetrwała bardzo dobrze. Jak tylko gdzieś go jeszcze zobaczę to z pewnością dokupię bo fajny niebieski akcent. Polecam
A las jako tło dla roślin, jak widzisz, przydaje się

Nie jest to łatwy teren ale widoki wynagradzają pracę. Więc zdecydowanie zmień podejście do swojego lasu bo warto.
Irminko

Lilie dopiero zaczynają, będzie więcej więc zapraszam.
Hosty, o te ci chodziło?

To Fire and Ice. Tu masz z perspektywy żeby widać było wielkość, bo nie są to duże hosty i dość wolno rosną. Dla efektu trzeba je sadzić gęściej i w większej ilości. Ale piękny kontrast szczególnie w ciemne miejsce.
Old Port jest trudna, ale też myślę że kolor udało się oddać dość wiernie. Dziękuję.
AnaAn, przegorzan nie jest ekspansywny, przynajmniej u mnie. Mam go od zeszłego roku, trzy sadzonki. Tylko w dołku ma dobrą ziemię, wokół piasek więc może dlatego nie przemieszcza się dalej

A czytałaś gdzieś że on ekspansywny?
Burgundy Ice nówka sztuka, w białej donicy prezentuje się świetnie. Polecam. Na żywo jeszcze ciekawsza.
Annes

bardzo dziękuję. Pomyśleć że dwa lata temu w tym miejscu była góra piachu i bali sosnowych

Ja sama też lubię ten widoczek. jeszcze jak wymienię róże Iceberg które okazały się nie pnące, i zieloność obrośnie łuk....och jak bym chciała żeby to było już
Może mi podpowiesz czym można je zastąpić? Białe, mocno pnące...Myślałam o Long John Silver, mam go na rabacie północnej przy nowej niebieskiej pergoli...ale może wymyślisz coś powtarzającego kwitnienie...
Ewo, dziękuję za miłe słowa. Ale w lilie w lesie, w ilościach hurtowych możesz też podziwiać u Ewy Rozanki. Tam to dopiero jest efekt spektakularny
Tułacz pstry...musiałam się zastanowić o co ci chodzi bo ja tą roślinkę znam pod nazwą hutuja sercolistna. Mam ją dopiero od zeszłego roku. Owszem nabiera masy ale nie jakoś spektakularnie póki co. Jak się rozrośnie to będę dzielić i obsadzać inne miejsca. Lubię rośliny trochę ekspansywne bo inaczej nie wyrobiłabym się z kasą na nowe

jak będzie zbyt agresywny to go będę ograniczać. Na razie mi się podoba.
Aga

no wreszcie komuś się podoba pergola z upięciem równoległym

Też lubię prosto, wydaje mi się bardziej elegancko. Taka pergola też będzie, na innej rabacie. Generalnie jeszcze projekt nie ukończony. Może wymyślę jeszcze jakiś sposób prowadzenia sznura...masz jakiś pomysł?
Zapraszam do oglądania lili bo dopiero teraz dadzą pokaz. Dziś rano zauważyłam że wiele odmian rozkwitło. Będę robić nowe zdjęcia
To teraz obiecany przegląd trawek, żeby nie było że tylko lilie

trzcinnik Overdam na przemian z liliami. Wyskokość 1 metr, najwcześniej startująca trawa

Brachytricha po lewej, na tle liliowca więc optycznie wydaje się gęściejsza

po prawej carexy Frosted Curls - zimozielone.

jeszcze raz trzcinnik

z przodu rozplenica, z tyłu dwie Brachytrichy.

nigdy nie pokazywany kawałek ogrodu bo jeszcze nie skończony ale dla celów poglądowych: trzy kępy miskanta Rotfeder, w sumie pięć sadzonek zeszłorocznych. Prawda że mikre?

moje ulubienice, imperata Red Baron. Zdjęcie nie oddaje ich piękna bo niestety miałam kiepskie światło
(raczej kiepski fotograf)

Uniola

Miscant Fontane

mikrus, niemal niewidoczny za Vanilką

miskant Variegatus

Molinia cearuela trzęślica modra Variegata, bardzo zgrabna, niezbyt wysoka trawka

ujęcie niezbyt ładne bo z góry, miskant Malepartus. Ale to dorosła sadzonka, z dzielenia. Prezent.

i jeszcze kłosówka miękka Holcus Molis Variegatus, bardzo ekspansywna