Lobelia cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lobelia cz.3

Post »

Fotorelacja z wczorajszego dnia. Przesadziłam lobelki do skrzynek balkonowych, ale zostają w zimnym foliaku. Przestawiłam z górnej półki na ziemię ponieważ u góry w słonku było 30 stopni. Mogłabym je ugotować. Teraz to już z górki. Mam jeszcze 21 sadzonek i muszę pomyśleć gdzie je posadzić. Jeśli kto chętny z Katowic to parę sztuk mogę oddać w dobre ręce. Jednym słowem "nadwykonanie" ;:224 Obrazek
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podpowiedzcie mi czy lobelia lubi pełne słońce bo jak ją wystawiam na balkon to po pewnym czasie jest jakby zwiędnięta mimo iż ma wilgoć .
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Ja swoje siane lobelie miałam w cieniu takim prawie cały dzień ale jasnym cieniu nie jest tam mroczno, po prostu nie świeci tam słońce, rosły i kwitły bardzo dobrze i bujnie, lobelia właśnie lubi taki półcień moim zdaniem.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Z moich doświadczeń również wynika że południowa strona z palącym słońcem nie jest dobra do lobelii. U mnie co roku rośnie od zachodu i jest jej tam bardzo dobrze.W kwietniku od północnej strony też pięknie kwitnie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Na razie niech sobie rosną w takich kępach. Przy wysadzaniu do gruntu będzie je można jeszcze raz podzielić.
Awatar użytkownika
lulupakulu
50p
50p
Od: 30 kwie 2014, o 10:20

Post »

Dziewczyny, parę postów wyżej odradzałyście posadzenie lobelii razem z begonią :roll: jednak teraz okazuje się, że lobelia lubi półcień, a nawet pięknie kwitnie na północnej wystawie... Skoro tak to jednak posadzę begonie z lobelią, będą miały miejscówkę od północnej strony, bezpośrednie słońce tylko z rana.
Paulina
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko jak nie masz głębokiego cienia to możesz posadzić ale zapotrzebowanie na wodę mają inne i głównie o to chodzi. Lobelii trzeba wciąż lać, a begonia magazynuje w liściach. Ja w zeszłym roku miałam posadzone begonie w korytku z mrozami i niestety begonie nie przetrwały eksperymentu (dawałam zdjęcie na forum) po prostu zgniły,a mrozom ciągle było mało. :(
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
lulupakulu
50p
50p

Post »

Na opakowaniu z mojej lobelii zwisającej Saphir jest napisane, że lubi glebę średniowilgotną. begonie chyba też lubią mieć wilgoć stale, byle nie przelewać, myślę, że dadzą radę, a jak nie to trudno, przekonam się osobiście :wink:
Paulina
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

Ja miałam w zeszłym roku lobelię na balkonie, uwielbiam ją, te jej malutkie, drobne kwiatuszki. Jak wyjechałam na wakacje a balkon został pod opieką mamy ona jedna jedyna zeszła z przesuszenia :(
Balkon ma o wystawie południowo - zachodniej.
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biorąc sobie pod opiekę lobelię i mając ją w korytku czy donicach trzeba niestety liczyć się z tym że w upalne dni będzie potrzebowała podlewania dwa razy dziennie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

U mnie rozwiązaniem są skrzynki z podwójnym dnem, tam stale mam wodę i odpada mi ciągłe bieganie z konewką. Moje lobelie docelowo będą pod daszkiem na tarasie więc słonko ich nie przypiecze. Jest to pierwsza moja przygoda z lobeliami - jak na razie "spoko" ;:215
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
Awatar użytkownika
julcia03
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 13:05

Post »

Ja tez lobelie z begoniami posadzilam,pierwszy raz mam i begonie i lobelie okaże się czy mnie polubią
:D
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Dlatego o dziwo mi o wiele łatwiej kwitną roślinki w takim półcieniu, nawet te co lubią słonce, w tamtym roku miałam w takim właśnie zacienionym widnym miejscu i te same na słońcu, i nawet taki przypołudnik, aksamitki, miały się znacznie lepiej niż te na pełnym słońcu.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Moje lobelie, też już sobie nocują od dłuższego czasu w foliaku :) na pierwszym zdjęciu jedna sztuka, na drugim widać 8 sztuk.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lulupakulu
50p
50p

Post »

Piękne roślinki Paprotko! Czy na pierwszym zdj. w tej doniczce brązowej jest tylko jedna roślina?? Ja jednak rozdzieliłam lobelię od begonii, pozbierałam wszystkie moje mizernotki razem (miałam przylądkową i zwisającą) i na zewnętrzny wschodni parapet poszły, niektóre już nieco podrosły przez te kilka dni. Można już nawozić?
Paulina
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”