Ogródek Gosi 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi 13

Post »

:wit

Gosiu, czasowe braki rozumiem i ja ;:108 też sie nie wyrabiam ;:224
Trawnik wschodzi pięknie ! Trzymam kciuki za tą twoją wymarzoną, szmaragdową murawę ;:215 Będzie cudo ;:215 rabaty masz cudne ! Też lubię ten tłok na rabatach na tle zielonego trawniczka :tan Taki tłok na rabatach ma jedną dobrą zaletę - nie ma miejsca na chwasty :;230 u mnie w tym roku praktycznie nie muszę pielić ! Czasem gdzies się pojawi jakis drobiazg i to tyle.
Róże super kwitną i widzę że zdrowe ;:63 U mnie choruje jedna, ale ona z zasady łapie wszystkie choróbska, myślę nad jej eksmisją z ogrodu ;:131
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia chwast, to to nie jest, zrobiłam zdjęcie. Poprosimy Justynkę, może jej coś do głowy przyjdzie.... :;230
Róże śliczne... ja jeszcze na Leosia czekam. :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ale murawa sie wykluwa ;:oj Gosiek, jestes wielka, normalnie nie moge wyjsc z podziwu ;:215
Z przesadzaniem nie rob sobie stresu, bo i tak za goraco jest na takie manipulacje :wink: Ja powalona na glowe zabralam sie za zmiany w taki gorac i nie wiem czy mi chabazie przezyja :roll: leje wode i leje i leje ale one sie gotuja tylko - ech...
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Trawnik pięknie rośnie ;:138
Różyczki zakwitły, teraz tylko leżaczek z którego mogłabyś oglądać wspaniałe efekty i odpoczywać po ciężkiej pracy, którą wykonałaś :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tosiu, chyba aż tak nie widać tej tej ciasnoty na zdjęciach, ale ja ją widze. Rośliny włażą jedne na drugie. To jeszcze w więksozści młode sadzonki, a już im jest ciasno. Co będzie za 2 lata?
A ja znowu nie widzę ciasnoty u Ciebie.

Agnieszko, bardzo miło czytać takie pochwały ;:173
Ładny trawnik zawsze był moim marzeniem, ale nie liczę na niego. Niestety, żeby mieć ładny trawnik trzeba przede wszystkim mieć system nawadniający. Ja takiego nie mam. Mimo to liczę na to, że bedzie ładniejszy niż ten który był.
Green Ice mam topiero od zeszłego roku. Za dużo powiedzieć nie mogę. Jak na razie sprawuje się bardzo dobrze.

Agatko, nie wiem, czy zdecyduję się na eksmisję Edena, bo najbardziej chorowity w tym roku jest on. Raczej na razie będe próbowała ratować.
Ja przez trawnik tak zaniedbałam rabaty, że chwastów, mimo tłoku było pełno. Ale to fakt, że dużo łatwiej utrzymać rabaty w porządku przy takiej ciasnocie.

Maju, U mnie Leoś pięknie kwitnie, chociaz przy tych upałach kwiaty więdną. W ogóle wszystkie kwiaty szybko tracą na urodzie. Dobrze, że przez chwilę choć bedzie chłodniej

Jula, ja też siebie teraz podziwiam :oops:
To był naprawdę bardzo duży wysiłek. Teraz przygotowałam mieszankę, mam nadzieje, że piorunującą na to trawsko. Już zrobiłam próbny oprysk.Ja już przesadzałam w taki upał więc wiem, czym to grozi. Ale od jutra ma być chłodniej. Może wtedy coś poprzesadzam, bo ja niecierpliwa baba jestem

Marysiu, do zakończenia prac to mi jeszcze daleko. Na razie zrobiłam połowę trawnika, teraz bedzie druga, ale za jakiś czas. Teraz nadrabiam oczyszczanie rabat z chwastów, bo zarosły niemiłosiernie.

Grussan an Aachen

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jazz
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu witaj. :wit
Masz wspaniale skomponowane rabaty pełne ślicznych, dorodnych kwiatów i ja zupełnie nie mogę się dopatrzeć za gęsto posadzonych roślin. Wydaje mi się, że jest idealnie, jedne w drugie nie wchodzą, a na obrzeżach rabat wkomponowane niższe.
Jeszcze jak urośnie nowa trawka, będzie cudnie. ;:138
Ja niestety z braku czasu trawnikami głowy sobie nie zawracam, jest pełno chwastów, nigdy nie podlewany, gdyż w weekendy ledwie rośliny po łebkach podlewam. :D
Miłej nocy Ci życzę. :wit
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Gosiu, powiem ci że i u mnie Eden wygląda fatalnie !!!! Nawet nie robię mu zdjęc bo goły badyl straszy ! A mam go u siebei trzeci sezon.... Rachityczny jakis taki, niby nie choruje, ale praktycznie nie ma lisci.... cos tam wypuscil wiosną, potem chyba te listki przemarzły ??? Sama nie wiem.
Teraz wypusił chyba z pięć lisci, ma ze trzy pąki i to tyle. Myslę nad tą różą intensywnie. Ona pewnie kocha słońce, i może dlatego tak słabo rośnie w szkocji ???? No nie wiem. Jak znajdę jej lepsza miejscówkę to przesadzę ;:108
A widmo eksmisji wisi nad moją Zephiryne Drouhin - ta to choruje na wszystko i trzeba by było pryskać co tydzień, a liscie i tak w ciapki...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu jestem pełna podziwu dla pracy, którą wykonałaś przy trawniku. To była naprawdę niezła tyrka ale efekty są wspaniałe. Za chwilę będziesz miała przepiękny, zielony dywan ;:138
Różyczki kwitną Ci cudnie, a kipiące kwieciem rabaty nie pozwalają oderwać wzroku..... pięknie jest ;:167
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Witaj Gosiu ;:196
Co do brunner to fascynują mnie te rośliny więc się za nimi eozglądam. Jednak nie wiem czy mam dla nich miejsce, bo moja cienista okazała się za ciasna :roll: i będzie trzeba wszystko rozsadzać na wiosnę
Piękne rabatki pokazujesz ;:oj Niesamowite jak to wszystko się pozmieniało przez te kilka miesięcy od zimy. I ile masz róż! Dziwne bo jakoś Cię z nimi nie kojarzyłam ;:14
Trawka się pięknie zieleni, z pewnością będzie piękny zielony dywan, no bo innego efektu tak żmudnej i długotrwałej pracy nie umiem sobie wyobrazic
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nawadnianie prawdziwego trawnika jest raczej konieczne. Ja mam takie coś wielogatunkowe i nie myślę nawet o zmianie-finansowo by mnie to załatwiło :D Ogród niby nie taki duży, 22 ary, ale nie wyobrażam sobie darcia całej połaci. Szczególnie, że i tak z okolicznych łąk nasieje się wszystkiego różnego od trawy w krótkim czasie :wink:
W miejskim ogrodzie to ma sens i z całego serca życzę Ci, żeby się wymiana trawnika potoczyła po Twojej myśli ;:304
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu - nie martw się o zamieranie pędów na Edenie, u mnie też zmarniał jeden z pędów, który przezimował, miał paki a potem liście (liche liście). Wyglądało to zupełnie jak gdyby roślina sama pozbyła się słabego pędu. Podobne zjawisko miałam na Red Edenie i Giardinie. Jeśli krzew jest w ogólnej dobrej kondycji, kwitnie a zamiera pojedynczy pęd to bym się zupełnie tym nie przejmowała, przycięła do żywego i tyle.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gosiu śliczny jest Twój przetacznik, jak on ma na imię? Moje kłosowe z mojego wysiewu wyrosły strasznie wysokie , koniecznie muszę je podwiązać bo większy deszcz i będą leżeć na innych kwiatach :(
Lawenda też śliczna ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Teresko, ja mam jednak wrażenie, że jest tego za dużo. Ale cieszę się, że mimo wszystko to co zrobiłam podoba Ci się.
Ja musiałam zmienić trawę. Ciesże się, że ten fragment już za mną. Teraz po odpoczynku zabieram się za kolejną część. W tej zrobionej części trawa niestety rośnie nierówno. Część spłynęło, w jednym miejscu jest nadmiar, w drugim prawie w ogóle nie ma. Część było za mało podlewana szczególnie ta część przy tarasie. Nic nie wschodzi. Będę musiała chyba zrobić dosiewkę.

Agatko, chyba faktycznie wiosna załatwiła nam Edeny. Mój ma sporo nowych pędów. Za chwilę będzie kwitł. Także aż tak bardzo nie mogę narzekać. Na 100% ma plamistość, albo nawet mączniaka. Jak tylko przestanie padać muszę go porządnie opryskać. On jest najbardziej schorowany.

Aga, trawka już rośnie, więc za mną najgorsze. Boję się tylko, że moja ziemia nie pozwoli na wjechanie tam kosiarki, że będzie się zapadała. Nic nie może jej utwardzić, tylko same korzenie trawy to sprawią. Będę bardzo przezywała to pierwsze koszenie/

Paulinko, ja mam 60 róż. Nie widać ich może, bo są poprzeplatane całą masą roślin. Ale własnie o to mi chodziło, żeby zawsze coś kwitło. Róże w sumie to są najlepsze rosliny ozdobne, bo kwitną od czerwca do jesieni. Oczywiście z przerwami, ale jednak. Jak do tego dołożysz rośliny kwitnące w innym czasie tworzy się rabata kwitnąca cały sezon. Uwielbiam kwiaty i dlatego zależało mi na takim efekcie.

Ewo, ja ma 2 razy mniejszy areał. Mogę sobie pozwolić na zmianę. Zresztą jak wiesz robię to etapami. Myslę, żę nie ustrzegę się przed się przed chwastami. Wokół mojego osiedla sa pola i łąki. Już muszę kupić oprysk na tę nową część, bo zaraz zagłuszą mi nową trawkę. Ja też ze względów finansowych nie mogę założyć nawodnienia. Będzie co będzie, grunt, żeby tego trawska nie było.

Asiu, pocieszyłaś mnie. Muszę tylko koniecznie zrobic oprysk. Eden wypuścił masę nowych pędów. Muszę o niego zadbac. Przez trawnik nie zdołałam zapobiec chorobom i szkodnikom

Aniu, nie mam pojęcia ja nazywa przetacznik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Gosik nie mow, ze zabierasz sie za nastepna czesc trawnika ;:oj Wsiewke zrob jak najszybciej, zeby Ci wzeszlo zanim nie wjedziesz kosiarka ... przy tarasie zawsze najgorzej wschodzi, bo najwieksza susza tam panuje "odbicie" goraca tarasowego i czesc a nieraz i wszystkie nasiona tak przeschna, ze nie wykielkuja wcale. Tam trzeba najwiecej lac woda.

ps Ten przetacznik, to Przetacznik siwy - Veronica incana.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,dobrze ,że trawniczek ładnie rośnie i jesteś zadowolona ,chociaż pracy kosztuje dużo,ale widzę ,że kwiatuszki Ci się odwdzięczają i pięknie Ci zakwitły,a zwłaszcza róże ,pozdrawiam i :wit ;:196 buziaczki dla Ciebie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”