Skrętniki mnie zachwyciły

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętniki mnie zachwyciły

Post »

Filigranowa27-no trochę pracy było ale trzeba było już to zrobić bo sadzonki miały za małe doniczki, przed świętami nie bardzo miałam czas .Skrętniki mnie zafascynowały i ciągle mi mało.

wisnia897-mam nadzieję że oszałamiające dopiero będą jak zakwitną.Dziękuję.

dzastin-skrętniki to według mnie nie wymagające roślinki no może trochę kapryśne.Mam kilka takich odmian które mimo wielu prób nie chcą u mnie rosnąc, pozyskiwałam sadzonki z różnych źródeł i nadal nic.Z większością daję sobie dosyć dobrze radę no i ciągle eksperymentuję.

Kwitnących skrętników mam niewiele, stare zdjęcia poszły w kosmos więc pomyślałam że będę przedstawiała alfabetycznie moich ulubieńców.
Dzisiaj odmiany na literkę A

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie kwitły jeszcze Armani i Angelina Joli
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, już sam widok tylu roślinek upchniętych na półeczkach przy oknie powala na kolana. A jak to wszystko zakwitnie, to chyba trzeba mnie będzie reanimować ;:306
A tym przedstawianiem to zapewnisz nam kolorowe widoczki aż do wiosny jestem jak najbardziej za ;:215
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko nie wszystkie skrętniki już kwitły u mnie a zamierzam zamieszczać zdjęcia tylko tych kwitnących bo co to za atrakcja ściągnąć zdjęcia z netu.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit tak przez przypadek zajrzałam jakiś czas temu i powoli przeglądałam wątek - sama skrętników nie mam, ale popatrzeć lubię ;:108 z przyjemnością więc zostanę na dłużej ;:173
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Jolu :wit Piękne kwitnienia, 180 odmian ;:oj , podziwiam... Alhambra śliczną ma buźkę ;:108
U mnie Anna również kwitnie, a raczej zaczęła zrzucać sporej wielkości pączki, pewnie jej za ciepło...
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blueberry-Natalio witaj, zostań jak długo chcesz a ja postaram się zachęcić Cię do częstego zaglądania.

Kasia1007-Kasiu Alhambra bardzo mi się podoba, ten wzorek na płatkach wygląda jak wytłoczony.Skrętniki bardzo lubię , poświęciłam im już sporo czasu, pieniędzy-bo to dosyć drogie hobby i każdy skrawek wolnego miejsca na parapetach .Ta miłość nie zawsze jest odwzajemniona, mam kilka odmian które u mnie nie chcą rosnąć mimo że sadzonki pozyskiwałam już kilkakrotnie z różnych miejsc.Większość jednak daje radę, nie straszne są im moje eksperymenty a chęć na nowe odmiany ciągle rośnie.

Dzisiaj ciąg dalszy przeglądu skrętniki na literkę B

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze takie odmiany które u mnie nie kwitły:

Burgundy Ruffels
Br.Party Boy
Br.Ribbon Candy
Br.Cat Dance
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Mnie również urzekła swoją urodą :) Zresztą wszystkie są piękne na swój własny sposób ;:108
Oj, wiem coś o tym - co prawda nie mogę porównywać się z Tobą, bo nigdy nie miałam tylu odmian skrętników i z pewnością mieć nie będę, ale kilka lat temu również miałam ponad 100 różnych roślinek, na które wydałam sporo pieniążków, które nie zawsze chciały ze mną współpracować... A nasze hobby potrafi nieźle wciągnąć - mój mąż nie raz mówił - kupiłabyś sobie nową sukienkę, a ja i tak wolałam kwiatka... ;:300 Z perspektywy czasu zaczęłam patrzeć na to troszkę inaczej - po pierwsze nie mam warunków w mieszkaniu, żeby uprawiać dużo roślin. Mam dwa małe parapety, więc zbytnio szaleć się nie da. Kiedyś w każdym możliwym miejscu na podłodze stały doniczki, a moja łazienka wyglądała, jak dżungla. Niestety nie wyglądało to zbyt estetycznie. Wiem też, z którymi roślinkami dogadać się nie potrafię, którym panujące warunki u mnie nie odpowiadają. W tym roku prócz oczywiście kilku roślin, na które poluję od jakiegoś czasu (miałam je w swojej kolekcji, ale niestety ponad dwa lata temu musiałam wyjechać za granicę i większość roślin padło) postanowiłam hodować zioła w mieszkaniu, ponieważ często ich używam w kuchni, a nie zawsze mam możliwość jechać do rodziców na wieś i przywieść sobie od nich z ogrodu.
Kolejne skrętniki, które pokazałaś są również piękne, Banana Split cudne ma kolorki ;:3
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne na literkę C

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To kwitnące u mnie a jeszcze są takie co nie kwitły

CF Jarosławskie Zory
CF Julia
CF Malinowyj Zwon
CF Vienskij Valc
CF Avgustina
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te ciemne fioletowe Cicero i Chernika są absolutnie boskie ;:oj ;:oj Chyba się na wiosnę rozejrzę za tymi roślinkami... ;:204
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jolu, śliczności Pokazujesz ;:215

Gratuluję też zimowych kwitnień ;:108

Próbowałaś skrętniki uprawić na knocie? Bo ja się przymierzam do takiej uprawy i szukam informacji na ten temat.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
aguska_81
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2014, o 18:46

Post »

Dzień Dobry, obejrzałam z ciekawością cały wątek i szczerze gratuluję takiego dorobku ;:333 Bardzo podobają mi się skrętniki, ale nie wiedziałam, że jest ich tyle odmian i kolorów. Będę częściej do Pani zaglądać i cieszyć oczy :wit Ja dopiero rozpoczynam moją przygodę ze skrętnikami. Pozdrawiam, Agnieszka :wit
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wisnia897-Moniko rzeczywiście te dwa są piękne.Chernika ma sporo większe kwiaty niż Cicero.Będę miała sadzonki tych dwóch odmian więc polecam się.

justus27-Justynko takie pojedyncze kwiaty zimą bardzo cieszą chociaż niektóre odmiany wytwarzają z braku światła lekko zdeformowane kwiaty a te pełne nie rozwijają się w pełni ale szkoda mi oberwać pączka jak się już pokaże.
Nie próbowałam uprawy na knocie chociaż niektóre skrętniki wytworzyły mi korzenie pod doniczką w formie knota , nie wiem czy ta metoda nie dostarczałaby za dużo wilgoci a one mają bardzo wrażliwe korzenie na nadmiar wody.
Jestem ciekawa jak Ci się podoba ukorzenianie w tym nowym podłożu? Ja nasadziłam chyba z 70 listków, zamknęłam pojemniki i czekam.

aguska_81-Witaj Agnieszko.Cieszę się że jesteś fanką skrętników bo to naprawdę wdzięczne kwiaty do hodowli , a jak zakwitną w sezonie bukiecikami kwiatów to parapet wygląda bajecznie, u niektórych odmian kwiaty utrzymują się do dwóch tygodni.Bardzo proszę pomińmy formę "pani"

Dzisiaj kolejne, tych jest sporo bo to moja ulubiona selekcja czyli tzw."deesy"

Ale oprócz tych są jeszcze inne zaczynające nazwę na literkę D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj tyle ale to nie koniec tych na literkę D
Miłego oglądania.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Zachwycające, zwłaszcza te o ciemnych kwiatach mi się podobają ;:173
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Jolu, masz piękną kolekcję skrętników ;:215 Podobają mi się wszystkie bez wyjątku :) .
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, nad sadzonkami się zastanowię, bardzo intrygują mnie te rośliny. Z tej serii najbardziej podoba mi się Bonaventure i Gerda's Heart ;:oj
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”