Moje kwiaty w przechowalni
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kwiaty w przechowalni
Halinko serdecznie gratuluję wygranej, ja jak oglądam program to przyrzekam sobie że wyślę odpowiedź, ale potem zapominam. Więc podziwiam Twoją konsekwencję. Katalogi podobne wygrał w RwO forumowy Michał Darmokot. Werbena patagońska tak mi się wysiewa, że mam jej tyle samo co maleńkich pokrzywek i nie wiem czy tępić czy zostawić, bo jak przyjdzie mroźna zima i wszystko wymarznie, to może coś przetrwa. A dorosłe rośliny za chwilę wysieją kolejne nasiona 

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, chciałabym Was poinformować, iż udało nam się (wreszcie) uzyskać własną działkę. Co prawda ROD-owską, małą, ciasną ale własną. Od wiosny zaczynamy na niej naszą rewolucję. Kilka widoczków jak wygląda teraz:

Renatko zapraszam do częstszych odwiedzin. Każda porada, bądź krytyka będzie mile widziana.
Tadziu nieważne jak się nazywają, ważne że się dobrze komponują. Zdaje się, że mnie również czekają ograniczenia miejsca. Działka ma 450 m2 (tylko).
Marysiu bardzo dziękuję za gratulacje. Lubię konkursy w tym programie (zwłaszcza teraz
).
Nie masz pojęcia, jak bardzo mi marzył się las siewek werbeny. Mam nadzieję, że dochowam się kilku własnych krzaczków.

Renatko zapraszam do częstszych odwiedzin. Każda porada, bądź krytyka będzie mile widziana.
Tadziu nieważne jak się nazywają, ważne że się dobrze komponują. Zdaje się, że mnie również czekają ograniczenia miejsca. Działka ma 450 m2 (tylko).
Marysiu bardzo dziękuję za gratulacje. Lubię konkursy w tym programie (zwłaszcza teraz

Nie masz pojęcia, jak bardzo mi marzył się las siewek werbeny. Mam nadzieję, że dochowam się kilku własnych krzaczków.
Pozdrawiam Hala
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, gratuluję działki! Widać, że nie zarośnięta chwastami i nie mała. Ty ją pięknie obsadzisz
A na nowe astry już się cieszę

A na nowe astry już się cieszę

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Halinko cieszę się razem z Tobą
Działka wygląda już teraz dobrze. Jest zadbana i ma dużą altanę. Może roślinność troszkę uboga gatunkowo, ale jak ściągniesz to co już masz będzie cudnie. Do tego dojdą forumowe wymiany i na pewno wiosenne zakupy - będzie bajka. Czy daleko masz na nią? W tle widać blok. Może Twój...Czy mi się wydaje czy sporo tam cienia?
Ciekawa jestem jaki masz na nią pomysł. To wcale nie łatwe wejść na tak zagospodarowaną działkę i nadać jej własny styl.
Jeszcze raz gratuluję. Przyszedł dobry czas...

Ciekawa jestem jaki masz na nią pomysł. To wcale nie łatwe wejść na tak zagospodarowaną działkę i nadać jej własny styl.
Jeszcze raz gratuluję. Przyszedł dobry czas...
A ja o tym zakupie już gdzieś czytałam 

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Helu, i ja gratuluję wygranej, bardzo się cieszę, że właśnie ty ją zdobyłaś. Masz co teraz oglądać i studiować w czasie jesienno-zimowym. A wszelkei dodatkowe informacje, jakie uzyskasz, przydadzą Ci się w planowaniu nasadzeń na nowej działce. Widzę, że już teraz jest ona ładnie uporządkowana i ma ten swój szkielet z iglaków i innych krzewów. Te kuliste to pewnie Danica, prawda?
Będę z przyjemnością podglądała, jak stopniowo ją zagospodarujecie
Będę z przyjemnością podglądała, jak stopniowo ją zagospodarujecie

- Maska
- Kontakt:
Halinko gdyby Ci się nie udało mieć lasu werbeny, a u mnie nie wymarznie (bo nie wiadomo jaka zima będzie) to masz ode mnie dziesiątki werbenek! a decyzję Twojego M popieram 

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Halinko - dołączam do gratulacji
Super kolorowo, ale trawy mnie dzisiaj ewidentnie załatwiły

Super kolorowo, ale trawy mnie dzisiaj ewidentnie załatwiły

Pozdrawiam i zapraszam
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Witam miłych gości
Jacku dziękuję
Działka ma 450 m2 powierzchni. Na nasze potrzeby jest w sam raz. Przeraża mnie jedynie przenoszenie roślin. Niby mam już wprawę, ale martwię się o kwiaty. Znów odchorują kolejną przeprowadzkę.
Izuniu dziękuję
Oj tak, przyszedł dobry czas... Oby tylko zdrowie dopisało...
Działka położona jest na drugim końcu miasta w spokojnej okolicy. A i dojazd do niej mam dobry.
Dobrze zauważyłaś - roślinność gatunkowo uboga. Cienia jest tam sporo, bo od południowej strony rośnie pięć sosen. Dodatkowo zacienia ją żywopłot z jałowców kolumnowych. Moje "cienioluby" będą czuły się tam dobrze, gorzej te które lubią słońce.
Planów na zagospodarowanie mamy sporo. W sumie co chwilę inne. Na razie z ich realizacją wstrzymujemy się do wiosny.
Reniu
zapewne przeczytałaś u Lidzi, bądź u Marysi Maski, bo tam wspomniałam o moim zakupie.
Wandeczko dziękuję
Katalogi otrzymałam w samą porę. Codziennie je przeglądam i planuję przyszłe nasadzenia. Mam już niezły zamęt w głowie. Chciałabym mieć kolorowo o każdej porze roku, bo tak mi w duszy gra. Na razie dzięki iglakom przeważa zieleń i troszkę to "mdło" wygląda. Te "kulki" to tuje i świerki Conica.
Z góry się cieszę na Twoje częste wizyty.
Marysiu dziękuję za chęć podzielenia się siewkami werbeny
. Liczę jednak, że moja też zostawi "potomstwo".
Zdjęcia obrazują to o czym pisałam u Ciebie. Mąż przy każdej wizycie na działce odgraża się, że wytnie wszystkie tuje. Bardzo nie lubi tych krzewów.
Ewuniu Tobie również dziękuję
Trawy to taka moja "świeża" miłość, Tworzą ciekawe kompozycje z żurawkami.
... kilka moich żurawek i żuraweczek...
'Sashay'

'Rio'

'Black Beauty'

'Paprika'

'Ginger Ale'

'Ginger Peach'

Żuraweczka 'Gunsmoke'

Żuraweczka 'Tapestry'

Żuraweczka 'Solar Eclipse'

Żuraweczka 'Berry Fizz'

... na razie tyle, następne innym razem...

Jacku dziękuję

Izuniu dziękuję

Działka położona jest na drugim końcu miasta w spokojnej okolicy. A i dojazd do niej mam dobry.
Dobrze zauważyłaś - roślinność gatunkowo uboga. Cienia jest tam sporo, bo od południowej strony rośnie pięć sosen. Dodatkowo zacienia ją żywopłot z jałowców kolumnowych. Moje "cienioluby" będą czuły się tam dobrze, gorzej te które lubią słońce.
Planów na zagospodarowanie mamy sporo. W sumie co chwilę inne. Na razie z ich realizacją wstrzymujemy się do wiosny.
Reniu

Wandeczko dziękuję

Z góry się cieszę na Twoje częste wizyty.
Marysiu dziękuję za chęć podzielenia się siewkami werbeny

Zdjęcia obrazują to o czym pisałam u Ciebie. Mąż przy każdej wizycie na działce odgraża się, że wytnie wszystkie tuje. Bardzo nie lubi tych krzewów.
Ewuniu Tobie również dziękuję

... kilka moich żurawek i żuraweczek...
'Sashay'

'Rio'

'Black Beauty'

'Paprika'

'Ginger Ale'

'Ginger Peach'

Żuraweczka 'Gunsmoke'

Żuraweczka 'Tapestry'

Żuraweczka 'Solar Eclipse'

Żuraweczka 'Berry Fizz'

... na razie tyle, następne innym razem...
Pozdrawiam Hala
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Halinko - żurawki to jedna z moich zielonych miłości, i nie tylko moich, bo na FO jest naprawdę co oglądać
Ale przyznam, że niektóre Twoje gatunki to widzę pierwszy raz i jestem zachwycona
Przepiękne nie tylko kolory, ale i kształty
To ja proszę o całą Twoją kolekcję
Będę miała do podglądania u Ciebie takie swoje miejsce w jednym miejscu

Ale przyznam, że niektóre Twoje gatunki to widzę pierwszy raz i jestem zachwycona

Przepiękne nie tylko kolory, ale i kształty

To ja proszę o całą Twoją kolekcję

Będę miała do podglądania u Ciebie takie swoje miejsce w jednym miejscu

Pozdrawiam i zapraszam
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, na pewno mądrze wykorzystasz to, co już rośnie na nowej działce. Trzeba się dobrze zastanowić, zanim się podejmie decyzję o usunięciu kilkuletnich krzewów czy drzew. Ale pewnie niektóre trzeba będzie zlikwidować, bo widzę tam niezłą "szachownicę" z nich. Nawet do elementarnej pracy, jaką jest koszenie trawnika, takie nasadzenia to koszmar. Na szczęście tuje można łatwo formować i przycinać, dlatego chyba da się je wkomponować w rabaty bylinowe (?). Piękne połączenia iglaków i bylin ma Agness. U niej można się zainspirować takimi kompozycjami 

- Maska
- Kontakt:
Halinko warto się jednak zorientować, czy nie znajdą się chętni bo egzemplarze są na tyle nieduże że można je przewieźć autem. Moja córka kupiła dom z ogrodem i kilkoma takimi iglakami i wszystkie co dało się przewieźć odjechały do tych co lubią. Duży egzemplarz to kasa, a przyda się na nowe rośliny.
Te śliczności już nie będą przechowywane pojadą do siebie
Te śliczności już nie będą przechowywane pojadą do siebie

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Halinko siedzę w twoim wątku z kajetem na kolanach i zapisuję nazwy.Jaki ty masz ład
Może i ja swój galimatias kiedyś ponazywam.Cieszę się z zakupu działki,życzę wielu pomysłów a zdrówka przede wszystkim,no i deklaruję,że będę śledzić poczynania.Gratuluję katalogów,niech cię inspirują 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Śliczne żurawki!
Sama nie wiem kiedy minął mój szał na nie. Już dawno nie kupiłam żadnej. A szkoda. Widzę, że sporo nowych odmian jest dostępnych w sprzedaży. Może wiosną coś nowego nabędę. Szczególnie te czerwone mi się podobają.
Jestem przekona, że działkę szybciej zagospodarujesz niż Ci się wydaje.
Pomysł Maski z iglakami uważam za trafiony. Przemyśl to.

Jestem przekona, że działkę szybciej zagospodarujesz niż Ci się wydaje.
Pomysł Maski z iglakami uważam za trafiony. Przemyśl to.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Zgromadziłaś świetne odmiany żurawek i żuraweczek. Z tych przez Ciebie przedstawionych mam tylko 'Sashay' i to jedna z moich ulubionych.
Nowa działka po zrobieniu porządku z nadmiarem iglaków będzie całkiem fajna. Podoba mi się ażurowa altanka, zawsze o takiej marzyłam.
Już sobie wyobrażam jakie plany zagospodarowania będą powstawać w długie zimowe wieczory.
Nowa działka po zrobieniu porządku z nadmiarem iglaków będzie całkiem fajna. Podoba mi się ażurowa altanka, zawsze o takiej marzyłam.
Już sobie wyobrażam jakie plany zagospodarowania będą powstawać w długie zimowe wieczory.