Mój storczykowy kącik :) cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III

Post »

Dufin pisze:super! 6 to już wystarczająca liczba osób do stworzenia kółka wzajemnej adoracji swoich pupili :;230 Focie dziewczęta, focie! ;:204
Wystarczająca ilość? To znaczy, że ja już nie mogę dołączyć?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Malwinko dziękuję pięknie ;:196

Ależ ja już Ciebie Janeczko wliczyłam w tą 6 ;:196
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

:heja Aniu, żeby było zabawniej, to ja przypadkiem jestem posiadaczką dwóch Piccolo ;:306
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia!!! :) Piccolo śliczny, ja niebawem też będę szczęśliwa posiadaczką tej roślinki, więc dołączam do zaszczytnego grona :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
NIKA 2011
500p
500p
Od: 6 cze 2014, o 10:05

Post »

Aniu wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia ;:196 .
A nowy nabytek piękny ;:167
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

Aneczko Wszystkiego Najlepszego na nowej drodze życia !!! Phal Piccolo Red jest niesamowity ;:oj , pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko no Ty toś poszalała :D ;:196
Marta no popatrz, będzie bardziej czerwono na forum niż się tego spodziewałam :;230
Nika, Grażynko - bardzo Wam dziękuję ;:196 Oby wszystko układało się tak gładko jak nam tego życzycie :wink: Jeśli chodzi o Piccolo, widziałam go na allegro ;:224 więc biegiem! :D

Nie mam żadnych nowych storczyków, więc pozostaje pochwalić się tym, co już każdemu znane, ale są to nowe kwitnienia na nowych pędach :wink:

Phal. Mini Mark

Obrazek

Phal. Magical

Obrazek

Phal Sorrento - nieco przekłamane kolory kwiatka, ale chodziło mi bardziej o pokazanie pokroju rośliny, bo zaskoczył mnie dwoma pędami i sporą ilością rozgałęzień :wink: na kwiatach skupie się następnym razem, gdy będzie ich więcej :D

Obrazek

Dobrej nocy! :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit
Aniu wszystkiego dobrego na nowej drodze życia! ;:196
Piękny Piccolo red ;:333 Phal. Magical uroczy ;:167
Awatar użytkownika
Elfica_4flower
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2014, o 21:10

Post »

Po prostu cudne !!!
Mini mark jest uroczy, magical jest jak sama nazwa wskazuje- magiczny, a sorrento zawstydza okazałością. Śliczne ;:138
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Phal. Magical wygląda tak smakowicie ;:306 Phal Sorrento ma mnóstwo pączków, będzie długo cieszył kwiatami.
Gratulacje kwitnień ;:138
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu pięknie Ci wszystko kwitnie. Jak Mm CI ładnie i bujnie zakwitł :tan
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Przeuroczy magical ;:167

Aniu, co u Twoich storczyków słychać? Dawno Cię tu nie było.... ;:204
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Magical jaki obsypany kwieciem, aż ciężko oczy oderwać ;:oj
Marzy mi się, marzy <3
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu zaglądam, zaglądam :wink: O moich storczykach niewiele pisze bo mieszkam już u męża a storczyki były cały czas w moim rodzinnym domu. Nie przywoziłam ich bo remontujemy pokój, więc dopiero zaczynam się "zwozić" :D Mój M. właśnie przewiózł w niedzielę większość z nich ale teraz przez tydzień lub dwa będę w Krk bo pilnuję siostrzeńca, więc też nie bardzo mam okazję zdać Wam jakieś relacje :D

1. MM cudownie zakwitł, na głównym pędzie jest już 12 kwiatów a do tego odbicie i cały czas wydłużające się oba pędy.
2. Phal. Black Pearl tez wydłuża cały czas pędy choć równocześnie gubi już stare kwiaty.. jedno przedłużenie niestety urwałam, ale może odbije z oczka.. w każdym razie wypuszcza tez nowy pęd ;:138 On w ogóle nie odpoczywa, ostatnio też kiedy zaczęły opadać pierwsze kwiaty wypuścił nowy pęd a zaraz kolejny i tak kwitnie nieprzerwanie.
3. Na Phal. Liodoro też zauważyłam nowy pęd, oby się nie zatrzymał w nowym otoczeniu ;:204
4. Jedna z moich katlejek kupionych jako niespodzianki wypuściła nowy przyrost, który już jest całkiem spory ale zamiast pochewki zauważyłam kolejny młody przyrost, więc chyba już nie zakwitnie :( Tak mi przynajmniej ktoś kiedyś napisał, że jeśli pseudobulwa wydaje nowy przyrost to już raczej nie myśli o kwitnięciu :wink: Nie wiem co zrobiłam nie tak, weranduje się na balkonie cały czas, jest to roślina silna i zdrowa, nie przesadzana, więc nie miałam jak jej zaszkodzić ;:224
5. Phal. Speciosa jako, ze delikatniejsza niż hybrydy, kiepsko znosi moją nieobecność. Moczenie jej raz w tygodniu to jednak za mało a częściej nie byłam w stanie, w związku z czym zasuszyła kwiat a z 3 kolejnych rozwijających się pączków, dał radę tylko jeden :roll:
6. Phal. Sorrento tez pięknie zakwitł, wygląda jak małe drzewko, ale nie wiem czy zdążę zrobić mu zdjęcie, bo zostawiam go mamie, a w domu będe za ok. 2 tygodnie :roll:

Teraz z M. właśnie kombinujemy gdzie zrobić mi miejsce na storczyki, bo u siebie zajmowałam 3 pokoje a tutaj mamy tylko jeden :roll: W dodatku M. upiera się przy firankach, więc karnisz mi odpada, ale kupiliśmy w ikei taki karnisz linkowy, nie wiem tylko jakie obciążenie jest w stanie wytrzymać ;:131 zwykły karnisz natomiast ma być sufitowy by móc odsunąć firankę od okna - wtedy nie będzie zawadzać o storczyki na parapecie ;:204 z pozostałym miejscem jest problem bo zaraz koło okna stoi szafa a z drugiej strony ma iść łożko.. myślę obok szafy zmieścić wysoką wąską półeczkę, wtedy miałabym dodatkowe miejsce, bo nic większego tam już nie wejdzie. Ewentualnie koło łóżka na drugiej ścianie myślimy nad takim kwietnikiem drabinką jak będzie miejsce, nawet znalazłam coś takiego w ikei lub taką wiszącą kratą abym mogła storczyki powiesić na takich doniczkach z haczykiem. Ciężko w tej chwili powiedzieć coś więcej bo cały czas czekamy na łóżko, bez niego nie wiemy do końca, który mebel gdzie stanie :wink:

Meiss Magical teraz kwitnie tylko na jednym pędzie z odbiciami, zdecydowanie lepiej prezentował się, gdy pędy były dwa :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Kurcze, to się sporo dzieje :lol:

My teraz też zaczynamy przeprowadzki i też trochę mnie martwi "jakość" nowych parapetów :;230 Są za krótkie i za wąskie :roll: Tak więc obie uprawiamy teraz kombinatorykę stosowaną ;:224

Co do tych linek na zasłony, to myślę, że one muszą mieć spory udźwig... Niektóre zasłony są piekielnie ciężkie- o wiele cięższe od storczyków... ;:204
Co do kwietników- drabinek, to ciężko mi powiedzieć coś kinstruktywnego, bo mi się takie konstrukcje po prostu nie podobają :|

Nie wiem jak ty, ale ja chyba będę zmuszona po prostu pozbyć się kilku hybrydek phalaenopsisów ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”