Wystarczająca ilość? To znaczy, że ja już nie mogę dołączyć?Dufin pisze:super! 6 to już wystarczająca liczba osób do stworzenia kółka wzajemnej adoracji swoich pupiliFocie dziewczęta, focie!
Mój storczykowy kącik :) cz. III
Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...

Z pozdrowieniami - Janka
Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia!!!
Piccolo śliczny, ja niebawem też będę szczęśliwa posiadaczką tej roślinki, więc dołączam do zaszczytnego grona 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Aniu wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia
.
A nowy nabytek piękny

A nowy nabytek piękny

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aneczko Wszystkiego Najlepszego na nowej drodze życia !!! Phal Piccolo Red jest niesamowity
, pozdrawiam 

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janeczko no Ty toś poszalała
Marta no popatrz, będzie bardziej czerwono na forum niż się tego spodziewałam
Nika, Grażynko - bardzo Wam dziękuję
Oby wszystko układało się tak gładko jak nam tego życzycie
Jeśli chodzi o Piccolo, widziałam go na allegro
więc biegiem!
Nie mam żadnych nowych storczyków, więc pozostaje pochwalić się tym, co już każdemu znane, ale są to nowe kwitnienia na nowych pędach
Phal. Mini Mark

Phal. Magical

Phal Sorrento - nieco przekłamane kolory kwiatka, ale chodziło mi bardziej o pokazanie pokroju rośliny, bo zaskoczył mnie dwoma pędami i sporą ilością rozgałęzień
na kwiatach skupie się następnym razem, gdy będzie ich więcej

Dobrej nocy!

Marta no popatrz, będzie bardziej czerwono na forum niż się tego spodziewałam

Nika, Grażynko - bardzo Wam dziękuję

Nie mam żadnych nowych storczyków, więc pozostaje pochwalić się tym, co już każdemu znane, ale są to nowe kwitnienia na nowych pędach

Phal. Mini Mark

Phal. Magical

Phal Sorrento - nieco przekłamane kolory kwiatka, ale chodziło mi bardziej o pokazanie pokroju rośliny, bo zaskoczył mnie dwoma pędami i sporą ilością rozgałęzień

Dobrej nocy!

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aniu wszystkiego dobrego na nowej drodze życia!

Piękny Piccolo red

- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
Po prostu cudne !!!
Mini mark jest uroczy, magical jest jak sama nazwa wskazuje- magiczny, a sorrento zawstydza okazałością. Śliczne
Mini mark jest uroczy, magical jest jak sama nazwa wskazuje- magiczny, a sorrento zawstydza okazałością. Śliczne

- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Phal. Magical wygląda tak smakowicie
Phal Sorrento ma mnóstwo pączków, będzie długo cieszył kwiatami.
Gratulacje kwitnień

Gratulacje kwitnień

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Aniu pięknie Ci wszystko kwitnie. Jak Mm CI ładnie i bujnie zakwitł 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Przeuroczy magical
Aniu, co u Twoich storczyków słychać? Dawno Cię tu nie było....

Aniu, co u Twoich storczyków słychać? Dawno Cię tu nie było....

Magical jaki obsypany kwieciem, aż ciężko oczy oderwać
Marzy mi się, marzy <3

Marzy mi się, marzy <3
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kasiu zaglądam, zaglądam
O moich storczykach niewiele pisze bo mieszkam już u męża a storczyki były cały czas w moim rodzinnym domu. Nie przywoziłam ich bo remontujemy pokój, więc dopiero zaczynam się "zwozić"
Mój M. właśnie przewiózł w niedzielę większość z nich ale teraz przez tydzień lub dwa będę w Krk bo pilnuję siostrzeńca, więc też nie bardzo mam okazję zdać Wam jakieś relacje
1. MM cudownie zakwitł, na głównym pędzie jest już 12 kwiatów a do tego odbicie i cały czas wydłużające się oba pędy.
2. Phal. Black Pearl tez wydłuża cały czas pędy choć równocześnie gubi już stare kwiaty.. jedno przedłużenie niestety urwałam, ale może odbije z oczka.. w każdym razie wypuszcza tez nowy pęd
On w ogóle nie odpoczywa, ostatnio też kiedy zaczęły opadać pierwsze kwiaty wypuścił nowy pęd a zaraz kolejny i tak kwitnie nieprzerwanie.
3. Na Phal. Liodoro też zauważyłam nowy pęd, oby się nie zatrzymał w nowym otoczeniu
4. Jedna z moich katlejek kupionych jako niespodzianki wypuściła nowy przyrost, który już jest całkiem spory ale zamiast pochewki zauważyłam kolejny młody przyrost, więc chyba już nie zakwitnie
Tak mi przynajmniej ktoś kiedyś napisał, że jeśli pseudobulwa wydaje nowy przyrost to już raczej nie myśli o kwitnięciu
Nie wiem co zrobiłam nie tak, weranduje się na balkonie cały czas, jest to roślina silna i zdrowa, nie przesadzana, więc nie miałam jak jej zaszkodzić
5. Phal. Speciosa jako, ze delikatniejsza niż hybrydy, kiepsko znosi moją nieobecność. Moczenie jej raz w tygodniu to jednak za mało a częściej nie byłam w stanie, w związku z czym zasuszyła kwiat a z 3 kolejnych rozwijających się pączków, dał radę tylko jeden
6. Phal. Sorrento tez pięknie zakwitł, wygląda jak małe drzewko, ale nie wiem czy zdążę zrobić mu zdjęcie, bo zostawiam go mamie, a w domu będe za ok. 2 tygodnie
Teraz z M. właśnie kombinujemy gdzie zrobić mi miejsce na storczyki, bo u siebie zajmowałam 3 pokoje a tutaj mamy tylko jeden
W dodatku M. upiera się przy firankach, więc karnisz mi odpada, ale kupiliśmy w ikei taki karnisz linkowy, nie wiem tylko jakie obciążenie jest w stanie wytrzymać
zwykły karnisz natomiast ma być sufitowy by móc odsunąć firankę od okna - wtedy nie będzie zawadzać o storczyki na parapecie
z pozostałym miejscem jest problem bo zaraz koło okna stoi szafa a z drugiej strony ma iść łożko.. myślę obok szafy zmieścić wysoką wąską półeczkę, wtedy miałabym dodatkowe miejsce, bo nic większego tam już nie wejdzie. Ewentualnie koło łóżka na drugiej ścianie myślimy nad takim kwietnikiem drabinką jak będzie miejsce, nawet znalazłam coś takiego w ikei lub taką wiszącą kratą abym mogła storczyki powiesić na takich doniczkach z haczykiem. Ciężko w tej chwili powiedzieć coś więcej bo cały czas czekamy na łóżko, bez niego nie wiemy do końca, który mebel gdzie stanie 
Meiss Magical teraz kwitnie tylko na jednym pędzie z odbiciami, zdecydowanie lepiej prezentował się, gdy pędy były dwa

1. MM cudownie zakwitł, na głównym pędzie jest już 12 kwiatów a do tego odbicie i cały czas wydłużające się oba pędy.
2. Phal. Black Pearl tez wydłuża cały czas pędy choć równocześnie gubi już stare kwiaty.. jedno przedłużenie niestety urwałam, ale może odbije z oczka.. w każdym razie wypuszcza tez nowy pęd

3. Na Phal. Liodoro też zauważyłam nowy pęd, oby się nie zatrzymał w nowym otoczeniu

4. Jedna z moich katlejek kupionych jako niespodzianki wypuściła nowy przyrost, który już jest całkiem spory ale zamiast pochewki zauważyłam kolejny młody przyrost, więc chyba już nie zakwitnie

5. Phal. Speciosa jako, ze delikatniejsza niż hybrydy, kiepsko znosi moją nieobecność. Moczenie jej raz w tygodniu to jednak za mało a częściej nie byłam w stanie, w związku z czym zasuszyła kwiat a z 3 kolejnych rozwijających się pączków, dał radę tylko jeden

6. Phal. Sorrento tez pięknie zakwitł, wygląda jak małe drzewko, ale nie wiem czy zdążę zrobić mu zdjęcie, bo zostawiam go mamie, a w domu będe za ok. 2 tygodnie

Teraz z M. właśnie kombinujemy gdzie zrobić mi miejsce na storczyki, bo u siebie zajmowałam 3 pokoje a tutaj mamy tylko jeden

Meiss Magical teraz kwitnie tylko na jednym pędzie z odbiciami, zdecydowanie lepiej prezentował się, gdy pędy były dwa

- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Kurcze, to się sporo dzieje
My teraz też zaczynamy przeprowadzki i też trochę mnie martwi "jakość" nowych parapetów
Są za krótkie i za wąskie
Tak więc obie uprawiamy teraz kombinatorykę stosowaną
Co do tych linek na zasłony, to myślę, że one muszą mieć spory udźwig... Niektóre zasłony są piekielnie ciężkie- o wiele cięższe od storczyków...
Co do kwietników- drabinek, to ciężko mi powiedzieć coś kinstruktywnego, bo mi się takie konstrukcje po prostu nie podobają
Nie wiem jak ty, ale ja chyba będę zmuszona po prostu pozbyć się kilku hybrydek phalaenopsisów ...

My teraz też zaczynamy przeprowadzki i też trochę mnie martwi "jakość" nowych parapetów

Co do tych linek na zasłony, to myślę, że one muszą mieć spory udźwig... Niektóre zasłony są piekielnie ciężkie- o wiele cięższe od storczyków...

Co do kwietników- drabinek, to ciężko mi powiedzieć coś kinstruktywnego, bo mi się takie konstrukcje po prostu nie podobają

Nie wiem jak ty, ale ja chyba będę zmuszona po prostu pozbyć się kilku hybrydek phalaenopsisów ...