Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Kasia, tak się skończyło testowanie świeżo zakupionej maszyny przez eMa :lol: . Mówiłam - kawałeczek, bo u nas jeszcze przymrozki - a on dalej testował. Z wertkulacją wstrzeliliśmy się w dobrą pogodę, na początku zeszłego tygodnia. Ale czekają nas poprawki.
Moje krokusy rosną w trzech miejscach od 4 lat, ale w między czasie były zmiany na rabatach i chyba uległy ilościowemu pomniejszeniu. Jesienią dosadzę je na skończonych rabatach i będą miały szansę się rozrastać :D .

Natalio, drugiego dnia skończył tuż przed zmierzchem, taki uparty był :D . A teraz będzie trzeba poprawiać :lol: . Ale chęć pomocy liczy się najbardziej :wink: (obiecał, że pomoże przy poprawkach).

Ula, dziękuję - przekażę. Tak mu gładko szło, że żal mi było odbierać mu zabawkę. Na szczęście zgrabić też pomógł :wink: .
Rodzice, którzy nie trzęsą się nad każdym najmniejszym zadrapaniem swojego dziecka chyba są zdrowsi. Mnie martwi każda łza moich dzieci spowodowana jakimkolwiek cierpieniem. Ale czytam, że nie jestem sama :D .
Czyli jesienią producenci cebulek odnotują większą sprzedaż.

Agnieszka, aż boję się efektów tej werykulacji wiosną - trawnik jest mocno "zorany". Ale mam takie miejsce, przy kompostownikach, gdzie po zimie wczesną wiosną trawnik wygląda tragicznie, jest mocno "przerzedzony", a później rośnie tam najładniejsza trawa.
Gdzieś wyczytałam, że najniższe cięcie przewodnika drzewka owocowego wykonuje się na wysokości 90cm, więc u Ciebie powinno być ok :wink: .
Kłopot nie był wcale mniejszy, bo Twój synek cierpiał nic nie rozumiejąc, a Wy musieliście wykazać się wzmożoną czujnością i cierpliwością.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Edytko, zazdroszczę, że ten odcinek wiosennych porządków w ogrodzie macie za sobą. To jest najmniej przyjemna część ogarniania pozimowego. Planuję to zrobić w weekend, i już mnie ręce bolą na samą myśl.A ileż siana ;:oj
Eda_S
500p
500p

Post »

Małgosiu, niestety poprawiać trzeba. Wertykulację robisz ręcznym sprzętem czy mechanicznym? Ja do tego sezonu męczyłam się grabiami, co długo odchorowywałam, a efekt był niezadowalający. Część naszego trawnika była zaniedbana niczym zmechacony dywan, źdźbło na źdźble (był za gęsto posiany) i pewnie dlatego tyle siana się nazbierało. Trochę mnie przeraził wygląd trawnika po wertykulacji.
Czy robisz też aerację?
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Natalio, drugiego dnia skończył tuż przed zmierzchem, taki uparty był :D . A teraz będzie trzeba poprawiać :lol: . Ale chęć pomocy liczy się najbardziej :wink: (obiecał, że pomoże przy poprawkach)
Pewnie, że liczą się chęci :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eda, niemal wyłysiały trawnik po wertykulacji to norma - nie martw się, wszystko odrośnie!
Jak dobrze pójdzie, ja robię u siebie we czwartek :)
Miłego wieczoru!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Edi, mamy elektryczny wertykulator z pojemnikiem na to sianko, ale...mój M zdejmuje ten pojemnik i sianko ja zgrabiam. A potem zakłada taką przystawkę, czyli areator o ile dobrze ja to rozróżniam.Mój trawnik jest strasznie zbity, w wielu miejscach jest mech, rosną masowo stokrotki. To dlatego , że w zeszłym roku nie zrobilismy tego zabiegu. Zaniedbanie i lenistwo, a teraz skutki.Muszę jeszcze dosiać trawę, bo są łyse place po krecie :evil: :evil: . Ale tego gościa na razie nie ma, chyba już tak ze 2 tygodnie jak mnie opuścił. :tan I nie przejmuj się, teraz źle wygląda, ale później będzie efekt. Warto się pomęczyć.
Eda_S
500p
500p

Post »

Natalia, dlatego z pomocy korzystam ile się da :wink:

Agunia, trochę techniki i człowiek się gubi :lol: . Zatem trzymam kciuki za dobrą pogodę w czwartek.

Małgosiu, zgodnie z wcześniejszą podpowiedzią Aguniady także nie zakładaliśmy kosza i dobrze bo zapychałby się co chwilę.
Na szczęście kreta jeszcze nie gościłam w swoim ogródku. Oby zapomniał o Twoim :wink:
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Edytko :wit otworzyłam pierwszy z góry post i trafiłam do Ciebie i ucieszyłam się ,ze to z Warmii osoba, z moich rodzinnych stron gdzie spędziłam ponad 20lat zanim wyemigrowałam. Ale nadal tęsknię , odwiedzam i jest to dla mnie najpiękniejsza kraina /mimo,że podlasie też ma swoje uroki/.
Działkę masz piękną, zadbaną /powiedziałabym elegancką/. Zadziwiła mnie Twoja kolekcja hortensji ;:oj choć liliowców i irysów też jest okazała. Ot po prostu jest pięknie u Ciebie ;:108

pozdrawiam Bożena
Eda_S
500p
500p

Post »

Bożenko, witam serdeczenie, dziękuję za komplementy, ale aż na takie nie zasługuję :oops:
Rośliny o których wspominasz to moje ;:167 . Nie kolekcjonuję każdej z odmian, mam swoje ulubione, czekam z niecierpliwością aż się wszystkie pięknie rozrosną.
Na Podlasiu byłam na ślubie mojego brata, pięknie jest u Was ;:333 .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nawet nie wiesz ja ja bym już chciała mieć takie zajęcia.
Na wertykulację będę musiała poczekać teraz ze2-3 lata, aż się trawa wzmocni. Oby w ogóle wzeszła :roll:
Awatar użytkownika
aniabania
50p
50p
Od: 3 mar 2011, o 14:59

Post »

Witam Edziu,

Jestem zachwycona Twoją pracą i zdolnościami w planowaniu ogrodu :)

Widzę, że wiele z Nas miłuje się w tych samych roślinach i ma ich punkcie bzika ;:oj

Patrząc na Twoją szałwię umocniłam się w przekonaniu, że zrobiłam dobry zakup tamtej jesieni :wink: Oby tylko u mnie też chciała tak pięknie rosnąć jak u Ciebie - jest cudna ;:167

Nawiązując do trawy to chyba mój M. coś źle robi, bo jakoś u Nas nie ma tyle siana po wertykulacji ;:14 Muszę wysłać Go chyba na jakieś szkolenie, najlepiej do Ciebie :lol:

Ogólnie jest ślicznie i chętnie będę odwiedzała Twój ogródek ;:215
Ania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74436" onclick="window.open(this.href);return false;
Eda_S
500p
500p

Post »

Gosia, głowa do góry - będziesz miała trawniczek "świeżynkę" :wink: . Wiesz, że mój ma ostatnią szansę. Jak mu się nie poprawi to będzie trzeba etapami zakładać nowy.

Aniu, witam u siebie, dziękuję za ogrom miłych słów i zapraszam serdecznie na kolejne odwiedziny :D . Cieszę się, że mamy upodobanie do tych samych roślin. Moja granatowa szałwia rozrosła się dość szybko, była już dzielona i rośnie na kilku rabatach.
U mnie trawnik był zbyt gęsty, w tym roku po raz pierwszy potraktowany maszyną elektryczną i zapewne dlatego wyszło tyle siana :roll: .

Jaka pogoda - każdy widzi za oknem, szansa na lepszą - jutro :wink: .
U mnie internet pojawia się i znika, mam nadzieję że wyśle mi w końcu ten post :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udanego dnia :wit
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Widzę, że jesteście już po "oraniu" trawnika. Odrośnie ;:333
Eda_S
500p
500p

Post »

Aga, pierwszy raz za nami :D . Wertykulator miał co robić. Jak pogoda zmieni się na ;:3 to zrobimy poprawki w niektórych miejscach i aerację. Później nawóz i czekamy na efekty. Niestety z częścią nieszlachetnej trawy maszyna nie poradziła sobie - spodziewaliśmy się tego - będzie ją trzeba wycinać ręcznie podczas całego sezonu.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ciesze się, że pierwsze koty za płoty poszły ;:333
Wykonaliście kawał dobrej roboty ;:138
Ja czekam aż przeschnie i sypnę nawozem,a potem już tylko koszenie i wypatrywanie zieleni ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”