Gdzieś tam na końcu świata...
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gdzieś tam na końcu świata...
Skarby na parapetach są, ale trzeba je podlać bo widzę, że mają sucho 

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu piękne zasiewy
ja w tym roku mam dużo mniej...bo jakoś tak pomalutku ,każdej zimy przybywa mi doniczkowców i nagle okazało się ,że po trzech latach nie mam nawet odrobiny wolnego miejsca na parapetach 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Tuje wkopane wczoraj przed deszczem, od razu ładniej się zrobiło
Mój eMek wyrąbał mi siekierą 8 dołów (reszta poszła gładko) w plątaninie korzeni rosnącego przy drodze klonu. Mam nadzieję, że duże doły wypełnione świeżą ziemią wystarczą żeby tuje zdrowo rosły i żeby korzenie klonu ich nie zabiły. Klon zresztą mam nadzieję, pójdzie do wycinki bo stoi na miejscu planowanego słupa z prądem. Z jednej strony trochę szkoda mi tego drzewa bo dawał jedyny cień na mojej działce, a z drugiej wyjaławiał moją ziemię i zacieniałby sadek i tuje.
Moniś, kwiatków szkoda, ale trudno pogodzić ze sobą przeprowadzkę kilkadziesiąt kilometrów dalej, pracę, roboty wykończeniowe i ogród. Może gdy już ogarniesz się z domem to uda Ci się w pełni skupić na ogrodzie
Co do łupów ze szkółki-to masz rację. Każdy badyl mnie cieszy ogromnie. Przed przeprowadzką uwielbiałam dostawać biżuterię i książki. Teraz wszystko przeliczam na rośliny, wolę wydać na krzaczka niż kupić sobie nowe buty. A ten wypad był bardzo owocny-w końcu cały rok ciułałam żeby móc spokojnie teraz zaszaleć i żeby mój eM nie gderał, że wydaję jego ciężko zarobione pieniądze
Danusiu Poszalałam, oj poszalałam
Poszukałam tej sztywnolistnej w necie i tak szczerze mówiąc to wolałabym, żeby to jednak jakaś inna była. Kobitka w szkółce twierdziła, że powinna kwitnąć na różowo. Buźka
Ewuś-Ja na owocowanie nie liczę wcale. Ja liczę na to aby się przyjęły
Są ładne, duże, ale pączków na niektórych jeszcze nie widać
A szmaragdy są bardzo ładne, ja sobie 3 kupiłam do części ozdobnej. Ale nie rosną tak szybko jak Kórniki, a mi zależy na szybkim odgrodzeniu się od drogi. Dlatego też wolałam nazbierać i kupić większe drzewka. Ale jakbym miała poisadzić 200 to bym chyba mikroskopijne kupiła - w multipalecie
Syringo-wcale nie jest aż tak czysto, ale staram się na bieżąco pielić. Jeszcze jednak jest dużo prac do zrobienia-dużych
Patrycjo-staram się jak mogę
Na razie dzielę czas na dom, Kubę i ogród, w doskokach na eMa to i widać efekty w ogrodzie. Ale gdy wrócę do pracy to nie wiem jak będzie
Ale pracy też już nie mogę się doczekać.
Aniu-dziękuję. Ostróżki to był mix nasion, więc nie wiem co skiełkowało i w jakiej ilości. Na szczęście wszystkie mają pastelowe kolory, które lubię więc cieszę się na niebiesko-rózowy spektakl
Jolu-ale masz oko
Ale tutaj Cię zaskoczę. Mam tendencję bardziej do przelewania roślin niż ich zasuszania, więc pilnuję się żeby z wodą nie przedobrzyć
Kwestia koloru ziemi, która wydaje się sucha to efekt tego, że sadzę kwiaty do normalnej ziemi z ogródka, trochę z domieszką ziemi kwiatowej i z góry ona wydaje się sucha bo jest gliniasta, a w środku jest mokro 
Beatko Dziękuję
Ja też tak mam z parapetami
Doniczkowce wędrowały ze mną od stancji do stancji, czasem czekały u mamy, ale jak dotarły do mnie do domu to pokazały co potrafią. Musiałam z części okien je pozdejmować żeby siewki miały miejsce
Tak się jednak dobrze, złożyło, że mam jeden wolny pokój i tam poza parapetem przeniosłam biurko i stolik gdzie stoją kwiaty, i mam w salonie wielkie okno od południa na którym niewiele roślin daje sobie radę (normalnie stoją tam tylko 3 sukulenty), a dla siewek to idealne wczesnowiosenne miejsce.

Moniś, kwiatków szkoda, ale trudno pogodzić ze sobą przeprowadzkę kilkadziesiąt kilometrów dalej, pracę, roboty wykończeniowe i ogród. Może gdy już ogarniesz się z domem to uda Ci się w pełni skupić na ogrodzie

Co do łupów ze szkółki-to masz rację. Każdy badyl mnie cieszy ogromnie. Przed przeprowadzką uwielbiałam dostawać biżuterię i książki. Teraz wszystko przeliczam na rośliny, wolę wydać na krzaczka niż kupić sobie nowe buty. A ten wypad był bardzo owocny-w końcu cały rok ciułałam żeby móc spokojnie teraz zaszaleć i żeby mój eM nie gderał, że wydaję jego ciężko zarobione pieniądze

Danusiu Poszalałam, oj poszalałam

Ewuś-Ja na owocowanie nie liczę wcale. Ja liczę na to aby się przyjęły

Syringo-wcale nie jest aż tak czysto, ale staram się na bieżąco pielić. Jeszcze jednak jest dużo prac do zrobienia-dużych

Patrycjo-staram się jak mogę

Aniu-dziękuję. Ostróżki to był mix nasion, więc nie wiem co skiełkowało i w jakiej ilości. Na szczęście wszystkie mają pastelowe kolory, które lubię więc cieszę się na niebiesko-rózowy spektakl

Jolu-ale masz oko

Beatko Dziękuję

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie pamiętam czy Pisałaś w jakiej szkółce kupowałaś drzewka owocowe?,
masz taką samą ziemię jak ja glina, a jak na wierzchu wyschnie to skorupa popękana. Kawał roboty u mnie też po najcięższych pracach, teraz będzie z górki, -takie pocieszenie.
masz taką samą ziemię jak ja glina, a jak na wierzchu wyschnie to skorupa popękana. Kawał roboty u mnie też po najcięższych pracach, teraz będzie z górki, -takie pocieszenie.
- Andzia84
- 1000p
Dorotko, u mnie nie jest aż tak źle Nad gliną jest warstwa 30-40 cm żyznej gleby, a dodatkowo przywieźliśmy kilka tatr ziemi, którą rozplantowaliśmy po działce w dziury. Jest o tyle dobrze, że ziemia w czasie suszy nie wysycha na amen, ale glina i tak blokuje odpływ wody po długotrwałych deszczach. No i kora robi swoje. Jakoś tak ją dodatkowo rozluźnia
A drzewka zamówiłam przez Internet:) Ale jakbyś chciała jakieś ozdobne to przed Łochowem w Zawiszynie jest skręt z tabliczką Iglaki. Mają tam świetny wybór drzewek i iglaków właśnie w świetnych cenach
A po owocowe warto się w środę wybrać na rynek do Jadowa, a jeszcze lepiej w sobotę do Łochowa 

- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andziu ja dokładnie mam taki sam podział
też jestem teraz na wychowawczym więc mam czas na spełnianie się w swoich pasjach 

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Aniu ile się u Ciebie zmienia! Tuje świetne. Ja tam lubię tuje praktycznie wszystkie. Parapety masz tak obładowane że w szoku jestem
Znam to przeliczanie na rośliny. Oj znam....

-
Byłam w tą sobotę w łochowie - nie mieli owocowych , w ogóle marnie
- Andzia84
- 1000p
Patrycjo-to my obie takie słomiane kury domowe 
Madziu, ja dopiero od zeszłego roku wszystkie nadwyżki finansowe przeliczam na rośliny, a gdybym mogła to bym, z jedzenia zrezygnowała na rzecz zieloniutkich
Na dobre by wyszło i mi i ogrodowi, nie wiem tylko co chłopaki na to
Co do tuj-to lubię i to bardzo, ale jeszcze bardziej lubię liściaste, a najbardziej lubię pomieszanie. Wtedy to co trzeba jest zasłoniętę cały rok iglakami, które też tworzą ramę ogrodu, a jednocześnie dzięki liściastym nie jest nudno i widać w ogrodzie buchającą świeżą zielenią wiosnę 
Dorotko-ja w Łochowie byłam w połowie marca to było trochę drzewek owocowych, ale generalnie facet mówił, żeby tak w połowie kwietnia przyjeżdżać bo wtedy zaczyna się sezon. Jednak z tego co wiem, to wiśni już nigdzie się nie dostanie, nawet przez internet jest trudno. Ja też się nie załapałam ;( Tylko, że przy takiej wiośnie to połowa kwietnia dla owocowych z gołym korzeniem to chyba trochę późno. A co do innych roślinek to szał na rynku zaczyna się w maju
Sama czekam z niecierpliwością na hortensje bukietowe
Nie zdecydowałam się w zeszłym roku, ale w tym muszę upolować 

Madziu, ja dopiero od zeszłego roku wszystkie nadwyżki finansowe przeliczam na rośliny, a gdybym mogła to bym, z jedzenia zrezygnowała na rzecz zieloniutkich

Dorotko-ja w Łochowie byłam w połowie marca to było trochę drzewek owocowych, ale generalnie facet mówił, żeby tak w połowie kwietnia przyjeżdżać bo wtedy zaczyna się sezon. Jednak z tego co wiem, to wiśni już nigdzie się nie dostanie, nawet przez internet jest trudno. Ja też się nie załapałam ;( Tylko, że przy takiej wiośnie to połowa kwietnia dla owocowych z gołym korzeniem to chyba trochę późno. A co do innych roślinek to szał na rynku zaczyna się w maju

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Dzieje się
Wiosna na całego a przez to i my mamy zwiększony zapał do prac wszelakich.
Uściski i szybkiego powrotu słońca

Wiosna na całego a przez to i my mamy zwiększony zapał do prac wszelakich.
Uściski i szybkiego powrotu słońca

-
to gdzieś na rynku się spotkamy 

Aniu- mamy podobny, zielony przelicznik finansowy
Zawsze z okazji imienin, urodzin itp. zamawiałam prezenty typu książka, jakiś kosmetyk, ewentualnie kupowałam sobie coś do ubrania.. Teraz każdą złotówke odkładam i jeszcze zimą zapowiedziałam, że żadnych prezentów- tylko żywa forsa na krzaki do ogrodu 

- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
Hihihi, u mnie też tylko zielone prezenty funkcjonują od kilku lat - przynajmniej ze strony babci, męża i teściów, moja rodzona rodzinka nie kuma mojego zamiłowania ogrodowego... Aniu, jestem pełna podziwu dla Twojej pracy, ale zaszalałaś! Możesz być z siebie dumna i z czystym sumieniem odpocząć trochę 

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Tuje miały po 20 cm, kiedy je kupowałam
Za to kosztowały tylko 3 zł za sztukę i to była ich największa zaleta. Teraz już są widoczne i niedługo zaczną spełniać swoje zadanie.

- Andzia84
- 1000p
Oj dzieje się, dzieje
Wiosna jest coraz bardziej widoczna, a ja mam jeszcze trochę pilnych dużych prac. Oczywiście wszystko szło by szybciej, ale Kubusiątko nie daje o sobie zapomnieć nawet na chwilę. Dzisiaj o mało nosa nie rozbił, bo zaplątał się w sznurek i generalnie nie podoba mu się, że mama tak dużo czasu spędza grzebiąc w ziemi
No nic-na forum czasu mam jakby mniej, ale ogrodowo-wszystko idzie zgodnie z planem
Dzisiaj dokończyłam odchwaszaczanie i wygładzanie ziemi w sadku pod trawę i częściowo wkopałam ograniczniki perzu na rabatkach przy siatce. Zostało jeszcze trochę do wkopania i położenie włókniny pod tujami przy drodze. To będzie jedyna włóknina na działce. No trudno-może tuje jakoś dadzą sobie radę
Liczę na to, że w weekend majowy będziemy mogli spokojnie odpalić grilla, siąść na leżaczkach i oddać się błogiemu nicnierobieniu
Aguś-ten mój zapał powoli się wyczerpuje. Chyba zima była za krótka
Dorotko-Spoko-będę szukać wszystkich kobietek poniżej 160 wzrostu
Moniś-Mi na szczęście miejsce na duże krzaczki i drzewka powoli się kończy-może i dobrze bo bym zbankrutowała
Ale i tak jest jeszcze mnóstwo trawy, którą zamierzam częściowo przekształcić w rabaty-i miejsce na kolejne krzaki się znajdzie
Ale na razie skarbonka została zamknięta przede mną
Aniu-Dziękuję
Jak ja bym chciała już odpocząć
Ale nie umiem odpoczywać dopóki wiem, że mam coś do zrobienia. Jeśli mam bałagan w domu lub w ogrodzie to chodzę rozdrażniona i warcząca
Ale jeszcze troszkę i będę nicnierobić
A takie kwiatkowo-krzaczkowe prezenty są rzeczywiście super
Nie można nie trafić. Noooo...chociaż ja mam canny od teściowej, których głupio nie posadzić, ale nie przepadam za nimi. Może się przekonam 
Ewuś-to Twoich 200 tuj po 3 zł i tak kosztowało więcej niż moje 20 po 10 zł
Jakbym miała kupić 200 to multipaletą po 1 zł sztuka
Ja na razie mogę sobie tylko wyobrazić piękny zielony żywopłot....może za 5 lat będę mogła spokojnie robić grilla niepodglądana z drogi 

Liczę na to, że w weekend majowy będziemy mogli spokojnie odpalić grilla, siąść na leżaczkach i oddać się błogiemu nicnierobieniu

Aguś-ten mój zapał powoli się wyczerpuje. Chyba zima była za krótka

Dorotko-Spoko-będę szukać wszystkich kobietek poniżej 160 wzrostu

Moniś-Mi na szczęście miejsce na duże krzaczki i drzewka powoli się kończy-może i dobrze bo bym zbankrutowała

Aniu-Dziękuję

Ewuś-to Twoich 200 tuj po 3 zł i tak kosztowało więcej niż moje 20 po 10 zł