Maliny jakie odmiany polecacie ?
Re: Maliny jakie odmiany polecacie ?
Witam, jestem amatorem kompletnym. W tamtym roku posadziłem pierwszy raz jesienią maliny. Część się już zazieleniła, jednak spora ilość nie ma liści ani pąków. Czy na tym etapie oznacza to, że po prostu nie przetrwały zimy i nic z nich już nie będzie? Odmiany to polana, husaria i magnat.
Jeśli do tej pory nie wystartowały, raczej nic z nich już nie będzie. Możesz trochę odkopać i szukać czy od korzeni coś nie wychodzi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczekaj, nie śpiesz się. Jeżeli na łodygach nie puściły pąków to nie znaczy, że padły. Mogą wypuścić odrosty od korzenia, niektóre dopiero w maju.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też bym poczekał. Moje niektóre startują ale cześć stoi. Łodyga po cięciu powinna być zielona. Sprawdź jeszcze czy nornice nie zrobiły w koło tuneli bo ja musiałem przez te szkodniki 2 raz sadzić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo kiepsko obudziły mi się maliny po zimie, przerwa w rządku to nawet półtora metra.
Siadłam przy kompie i zamówiłam w Czechach odmiany : Himbo Top, Two Timer Sugana i Joan J.
Pozatykam te przerwy w rzędzie. Z zakupionych 2 Heritage obudziła się tylko jedna, dwie Sugana też tylko jedna wzeszła a Jantar i Magnat nie dają póki co oznak życia.

Siadłam przy kompie i zamówiłam w Czechach odmiany : Himbo Top, Two Timer Sugana i Joan J.
Pozatykam te przerwy w rzędzie. Z zakupionych 2 Heritage obudziła się tylko jedna, dwie Sugana też tylko jedna wzeszła a Jantar i Magnat nie dają póki co oznak życia.
Pozdrawiam! Gienia.
Wiem, że piszą inaczej, ale preferuję sadzenie wiosną. Mam 100% przyjęć.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.