Kaktusowy zakątek Marty cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2

Post »

Czytam tak Wasze mądre i treściwe wypowiedzi i jestem nieco zszokowana Waszą niewątpliwą wiedzą.
Niemniej ja z kolei nadal się zagłębiam (a raczej: zagłąbiam) w systematykę zupełnie czegoś innego i gdzieś chyba Jacek napisał, że tak ogarnąć kilka gatunków to raczej niemożliwe. Wystarczy to, co piszecie o tych gatunkach, by chyba przyznać mu rację ;:108 Podziwiam Was... ;:219
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:Czytam tak Wasze mądre i treściwe wypowiedzi i jestem nieco zszokowana Waszą niewątpliwą wiedzą.
Niemniej ja z kolei nadal się zagłębiam (a raczej: zagłąbiam) w systematykę zupełnie czegoś innego i gdzieś chyba Jacek napisał, że tak ogarnąć kilka gatunków to raczej niemożliwe. Wystarczy to, co piszecie o tych gatunkach, by chyba przyznać mu rację ;:108 Podziwiam Was... ;:219
Żanetka ;:168 spox ja na ziemię Cię z powrotem sprowadzę swoim wpisem ;:306 (nie tykając uczuć odnośnie wiedzy Jacka i Henryka)

hen_s pisze:Wspaniałe rośliny. Jak można było ich nie pokazywać?!
A jakoś tak wyszło, że ubiegłoś-latoś same kwitnące w obiektyw się pchały ;:224
hen_s pisze:O ile się orientuję to G. mazanense jest u Pilbeama przyporządkowane do G. hosei i tam opisane jako fma. A G. polycephalum było od zawsze raczej uznawane za formę z kolei G. mazanense w związku z czym nie ma czego opisywać bo co pisać o formie formy?
Mówiłam, że już tylko myślę...że myślę ;:306
Ale zazdroszcząc po cichu tym co tam jeżdżą to zaczynam jednocześnie odczuwać dziwne uczucie zbliżone po części do... współczucia- nie mylić z politowaniem!!!(podziw dla wiedzy pomijam jako oczywisty)...rozkminienie co tak naprawdę się widziało w oparciu o dotychczasowe często błędne lub niekompletne opisy plus zagmatwanie wynikające z krnąbrnej natury samej natury tworzącej formy przejściowe i populacje nie całkiem pasujące do znanych i uznanych... no szacunek mój wielki- a jeszcze rośnie ;:173
hen_s pisze:Ja tą roślinę mam opisaną u siebie jako: Gymnocalycium mazanense var. polycephalum P 223, Sierra de Velasco, La Rioja, Argentina
Heniu ;:196 dzięki serdeczne za nazwę z lokalizacją ale... myślisz, że to moralnie uzasadnione numerek nadać skoro się bez cyferek kupiło?
Ja tego nie robiłam nigdy dotychczas... ale może roślina na tyle charakterystyczna, że uczynić to uchodzi ;:218 nieopatrzenie znów wyłazi ze mnie ;:131
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pisałem jak jest ta roślina u mnie opisana. Nigdy nie dodaję lokalizacji czy numeru jeśli roślinę bez tych danych wysiałem czy zakupiłem.
Myślę, że u Ciebie wystarczy podpisać Gymnocalycium mazanense var. polycephalum bo samo G. polycephalum nie funkcjonuje i o to tylko mi chodziło kiedy pisałem co u mnie i pod jaką nazwą rośnie. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz dotarło ;:108
Polycephalum to te moje mają wydrukowane...bo z takimi nazwówkami kupiłam... a mazanense to będę musiała dopisać(jak się zmieści :roll: ) albo zmienić opisówki.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Martuś najważniejsze, że są śliczne i Twoje ;:108
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dziękuję... lubię je za cierniuchy...ale te najbardziej moje czyli siewki to jeszcze każą poczekać pewnie kilka sezonów zanim będą się przyzwoicie prezentować i mam nadzieję, że też będą pochwały zbierać ;:216

Trwa odwieczna walka Słowianina z techniką... czyli nauka alternatywnego sposobu wklejania zdjęć. Coś strasznie szybko :shock: dopuszczalne limity wyczerpuję ;:306
Mam nadzieję, że czegoś nie poknociłam i pójdzie w eter nie przekraczając dozwolonych wielkości :roll:

Zimujące...
Gymnocalycium sp. podejrzewam, że coś pod berchtii podpada...maluch około 2 cm.
Obrazek

Kolejny nn i też niewielki... mnie się widzi jakby kieslingii...albo coś podobne czego nie rozpoznaję :lol:
Obrazek

Gymnocalycium stellatum v. obductum JPR 90/1
Obrazek

Gymnocalycium robustum VG 345
Obrazek

Kolejny zagadkowy gymnol, zdjęcie z jesieni...podobał mi się i kupiłam...ale zupełnie nie mam konceptu co to może być.
Miałam nadzieję że zakwitnie ale nici z tego, 4 cm średnicy, zielony(nie przebarwia się) nawet na największym słońcu i ciernie, które mi do niczego nie pasują... pomocy(tu dużo wykrzykników)
Stelatumowaty jakiś...albo i nie :lol:
Obrazek

Dużo niewiadomych dzisiaj u mnie :wink: z racji pokazywanych roślin a i sam pokaz też niepewny ;:306
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny ponoć nie za duże ale fotki duże i ładne. Czyli wszystko się udało. :)

Jak patrzę na te gymnokalicja to widzę, że będzie z nich duża pociecha. Nie będę tu teoretyzował i zgadywał co z tak młodych roślin wyrośnie (jak dostaną więcej masy i słońca to mogą radykalnie zmienić wygląd) ale obiektywnie pochwalić nie zawadzi. :)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff dobrze, że się udało, jest szansa na jakieś fotki w tym wątku ;:306
Choć przyznam, że przez Imaga i Fotosik było ...dużo łatwiej....chyba wyrosłam z tzw.wieku intuicyjnego :lol:

Jak się tak głębiej zastanowić nad moim sposobem nabywania kaktusów to nawet mnie czasami system wyboru zadziwia :shock: ...ale też mam nadzieję, że będzie z nich pociecha także za obiektywną pochwałę pięknie dziękuję Henryku :)
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Ostatnio gymnole pojawiają się na forum coraz częściej, co bardzo mnie cieszy :)
Piękne gymnolki pokazałaś, mimo to, że niektóre nie podpisane i tak się podobają, a nazwę się kiedyś dopisze ;:224
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazywanie gymno Jacek z Henrykiem zaczęli jakby co ;:224

Jestem specjalistka ;:100 od sp.- tylko nie wiem czy jest się z czego cieszyć :roll:
Dawid dopisze się albo i nie... bo o ile kurduple mogą urosnąć i się zmienić o tyle ten ostatni to już nie taki maluch a z niczym mi się nie kojarzy...tak do końca...chyba, że go nazwę rudo-zielony ;:306
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Ważne żeby ładnie się prezentował, rósł i dawał kwiaty, nazwe może ktoś z czasem zaproponuje, albo sama do tego dojdziesz ;:65
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdyby nie ten zielony kolor to ostatnia roślina mogła by być formą stanowiskową G. obductum. Tyle, że tamte zawsze(?) brązowawe...

Jeśli są to rośliny z pewnego źródła to prędzej czy później dojdziemy co za one, gorzej, jeśli to mieszańce - a tych niestety też dużo krąży po kolekcjach. Wtedy nie trafimy nigdy.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Marciu,bardzo fajne maluszki,jak zakwitną ,to dopiero będzie co podziwiać ;:oj ,takie fotki,to mój żywioł ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Z numerkiem, czy bez - ładniuśkie roślinki ;:333 , choć wiadomo, że zawsze lepiej jest wiedzieć, co się ma.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Martuś maluchy fajne ,myślę ,że kiedyś będziemy oglądać piękne kwiatuchy...
Dla mnie najpiękniejszy ten pierwszy i drugi,są cudne ;:oj .
G.robustum też mam z innym numerkiem ,ale to jeszcze maluch, tak na oko ma 1,5 cm.Myślę ,że w tym sezonie trochę podrośnie :wink: .
Reszta też piękna ...jak to gymno nic dodać nic ująć tak w sam raz ;:109
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”