Moje małe królestwo - piku
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 gru 2007, o 19:21
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesiu pooglądałam sobie twoje kompozycje z suchych roślin. Dla mnie to mistrzostwo świata!!! Czy mogła byś udzielić kilka rad dla takiego nowicjuszka jak ja. Wiosną zamierzam posiać kwiaty do zasuszenia i tu prosiła bym cię o radę, jakie gatunki posiać. Ja z nam tylko suszki, miechunkę i gipsówkę
I drugie pytanko - jak suszyć?
Bardzo liczę na twoje rady :P

Bardzo liczę na twoje rady :P
- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
Witam Cię Grzesio- dziękuje za miłe słowa i zapraszam na więcej kolorów na wiosnę :P
Wiolu- jak suszyć i układać już pisałam (str.28, 29) są jeszcze inne sposoby, można zasypywać rosliny suchym piaskiem lub grysikiem w kartonowych pudełkach ale tego nie próbowałam
A co do roślin to suszyć można prawie wszystko
Moje bukiety są z:
wieloletnich- mikołajek, miechunka, chaber, róże, lawenda, krwawnik, kwiatostany czosnku i pora, trawy, makówki i różne gałęzie,
jednorocznych- zatrwian, dzwonek irlandzki i różnego rodzaju suszki,
łąkowych i polnych- np. nawłoć, trawy i zboża
A to zatrwian z krwawnikiem

Wiolu- jak suszyć i układać już pisałam (str.28, 29) są jeszcze inne sposoby, można zasypywać rosliny suchym piaskiem lub grysikiem w kartonowych pudełkach ale tego nie próbowałam

Moje bukiety są z:
wieloletnich- mikołajek, miechunka, chaber, róże, lawenda, krwawnik, kwiatostany czosnku i pora, trawy, makówki i różne gałęzie,
jednorocznych- zatrwian, dzwonek irlandzki i różnego rodzaju suszki,
łąkowych i polnych- np. nawłoć, trawy i zboża
A to zatrwian z krwawnikiem

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Wiesiu - czy dobrze zrobię jeśli powieszę je za łodyżki w ciemnym pomieszczeniu np. piwnicy. A można okręcić takie suszone kwiaty gazetą aby się nie zakurzyły?
Przepraszam, że cię tak męczę, ale strasznie chciała bym spróbować suszenia i układania bukietów i nie chciałabym, aby to był jakiś straszny niewypał w moim wykonaniu.
Przepraszam, że cię tak męczę, ale strasznie chciała bym spróbować suszenia i układania bukietów i nie chciałabym, aby to był jakiś straszny niewypał w moim wykonaniu.

- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
Wiolu- pomieszczenie do suszenia powinno być suche i przewiewne, więc nie wiem czy piwnica nie będzie zbyt wilgotna, chyba że masz ogrzewaną, jeżeli nie to lepszy jest strych. Co do gazety jest nawet wskazana ze względu na ochronę przed utratą barwy oraz pochłanianie wilgoci, tylko musi być taka zwykła jak z prasy codziennej. Rośliny wieszaj za łodyżki wiązane w pęczki, ale nie jak snopki tylko raczej jak bukiety aby kwiaty nie były zbyt zciśnięte. No i nie przejmuj się jeżeli pierwsze próby nie rzucą Twoich najbliższych na kolana tylko szybko pokazuj swoje dzieła bo przecież wszystkie kwiaty są piękne :P
- konto-zdezaktywowane
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2007, o 15:34
Bardzo wdzięcznym i ślicznym suchym kwiatkiem jest nieśmiertelnik , zatrwian , czarnuszka no mniej urokliwa :P
Ja wieszałam w garażu a potem spryskiwałam lakierem , trzeba pamiętać że nieśmiertelnika zrywamy nim w pełni rozkwitnie bo on w czasie suszenia się jeszcze rozkwita no i już tak pięknie nie wygląda
Ja wieszałam w garażu a potem spryskiwałam lakierem , trzeba pamiętać że nieśmiertelnika zrywamy nim w pełni rozkwitnie bo on w czasie suszenia się jeszcze rozkwita no i już tak pięknie nie wygląda

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A myslałam, ze na całym Śląsku wiosna jest zawsze późniejsza niż np. na wybrzeżu! U mnie też krokusy wychodzą z ziemi, ale to jedyne rośliny, które się obudziły. Cała reszta śpi.
Czy prócz wrzośców jedszcze coś u Ciebie "się rusza"?
Ten różowy wrzosiec ma śliczny kolor, taki jasny, żywy! Po tych szarościach masz na czym oko zawiesić
Czy prócz wrzośców jedszcze coś u Ciebie "się rusza"?
Ten różowy wrzosiec ma śliczny kolor, taki jasny, żywy! Po tych szarościach masz na czym oko zawiesić

Witaj Piku
Ponownie odwiedziłam dziś Twój ogród. Masz naprawdę ślicznie w Twoim ogrodzie, podoba mi się w nim wszystko. Po wizycie u Ciebie, powiększyła się moja lista "marzeń".
Pozdrawiam serdecznie
Ponownie odwiedziłam dziś Twój ogród. Masz naprawdę ślicznie w Twoim ogrodzie, podoba mi się w nim wszystko. Po wizycie u Ciebie, powiększyła się moja lista "marzeń".
Pozdrawiam serdecznie
Maria
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504