Borówka amerykańska - 4 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
senk konkretnie przeciwko jakim chorobom grzybowym ??
Np. Szara pleśń i zgorzel pedów.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Hmmm, proszę podaj link ,skąd masz takie informacje . Moje borówki mają 7-8 lat i nigdy na żadne choroby grzybowe nie były pryskany bo i takiej potrzeby nie było .
W ogóle mam wrażenie ,że część osób pryska rośliny bez umiaru i bez konkretnych powodów
W ogóle mam wrażenie ,że część osób pryska rośliny bez umiaru i bez konkretnych powodów

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Riczi1804, podaj proszę w linku namiary na producenta czy sprzedawcę tych borówek.
A co do oprysków. Znam plantatorów, którzy pryskają zgodnie z wytycznymi podanymi w specjalnych poradnikach przez producentów oprysków. To coś tak, jakby kupować lekarstwa polecane w katalogach firm farmaceutycznych. Np: przesilenie wiosenne, możesz zachorować na grypę - stosuj..., albo przeziębienie - stosuj..... Jak skróciłyby się nam kolejki do lekarzy.
A co do oprysków. Znam plantatorów, którzy pryskają zgodnie z wytycznymi podanymi w specjalnych poradnikach przez producentów oprysków. To coś tak, jakby kupować lekarstwa polecane w katalogach firm farmaceutycznych. Np: przesilenie wiosenne, możesz zachorować na grypę - stosuj..., albo przeziębienie - stosuj..... Jak skróciłyby się nam kolejki do lekarzy.

- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Borówka to nie szklanka i nie ma co na nią zbyt chuchać - lepiej zainwestować w dobre nawozy doglebowe niż w opryski , gdyż częściej pada z niedoboru składników pokarmowych lub niewłaściwego pH , niż z patogenów 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Zgadzam się, że nie ma co przesadzać z opryskami, ale na przykład w zeszłym roku (deszcze) prawie wszyscy mieli problemy z szarą pleśnią więc trochę zbyt uspokajająco zabrzmiała Twoja wypowiedź o braku konieczności oprysków.chudziak pisze:Moje borówki mają 7-8 lat i nigdy na żadne choroby grzybowe nie były pryskany bo i takiej potrzeby nie było .senk pisze:Np. Szara pleśń i zgorzel pedów.
Ja bym powiedział tak - podstawą w uprawie borówek jest obserwacja i szybkie reagowanie na niepokojące objawy.
"Witam
jeśli chodzi o "Dublue", jest to borowka ktora weszla do sprzedazy w 2013 roku. Borowka, ktora jednoczesnie kwitnie i owocuje.
Pierwszy zbior od czerwca do sierpnia, a drugi od wrzesnia do przymrozkow.
Wsadzilem ja w jesieni 2013 wie nie moge wiele powiedziec, ale moge sobie to wyobrazic, bo mialem jagode kaczacka, ktora owocowala mi juz w maju.
Riczi, chciałabym się mylić, ale jeśli istnieje taka borówka, o której piszesz, to jest to przełom na skalę światową. jestem na bieżącą z prasą fachową, uprawiam trochę borówki, mam materiały z konferencji plantatorów borówki i nigdy o takim cudzie nie słyszałam. Wejście każdej nowej odmiany jest raczej szeroko komentowane w tym środowisku, a tu cisza??? jak to możliwe, przy tak rewolucyjnych cechach tej niezwykłej odmiany? może to jakaś amatorska....hmmm ale skąd? i kto dałaby taką głupia nazwę odmiany? Borówka odmiana borówka? Blueberry odmiana Blueberry? (blueberry = borówka po ang.)
co do DUBLUE - każda borówka jednocześnie ma jeszcze kwiaty i już owoce, to jej normalna cecha. Ale owoce w czasie kwitnienia są jeszcze zielone. A z jagoda kamczacka jej nie porównuj, ponieważ jagoda kamczacka zawsze owocuje w maju-czerwcu, i jest zupełnie inna rośliną - to suchodrzew, kompletnie inna rodzina roślin, nie mająca nic wspólnego z borówką.
możesz zdradzić, gdzie kupiłeś te cuda?
wrzucam zdjęcia rządka moich borówek - krzewy są duże, ale zaręczam ci, że żaden z nich nigdy nie urodził i nie urodzi więcej niż 4-8 kg owoców:

borówka to te po lewej:

Ewka 42, Borowki te dostalem w prezencie na jesieni zeszlego roku, a wiec sa jeszcze male i nie moge potwierdzic o ich owocowaniu. będę sukcesywnie informowal o ich postepach wraz z zdjeciami.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2012, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo wszytko z pewnością wiele osób jest zainteresowanych gdzie można kupić takie odmiany. Wiec jeśli masz taką możliwość i kontakt z darczyńcą to bylibyśmy wdzięczni za informacje o sprzedawcy czy producencie takich odmian.
Co do ochrony i oprysków borówek, teraz padają pytania czy w ogóle pryskać, zapewniam że kwestią czasu będzie pojawienie się pytań jak często i ile razy w sezonie pryskać.
Wynika to z wzrostu pow. upraw, tak jest i będzie z każdą rośliną wprowadzaną do systemy na taką skalę.
Jak w przypadku owoców miękki podstawowym problemem jest szara pleśń głównie na owocach,ale pojawia się już pryszczarek, i pewnie wiele kolejnych chorób i szkodników czeka w kolejce by specjalizować się na takiej uprawie.
Co do ochrony i oprysków borówek, teraz padają pytania czy w ogóle pryskać, zapewniam że kwestią czasu będzie pojawienie się pytań jak często i ile razy w sezonie pryskać.
Wynika to z wzrostu pow. upraw, tak jest i będzie z każdą rośliną wprowadzaną do systemy na taką skalę.
Jak w przypadku owoców miękki podstawowym problemem jest szara pleśń głównie na owocach,ale pojawia się już pryszczarek, i pewnie wiele kolejnych chorób i szkodników czeka w kolejce by specjalizować się na takiej uprawie.
Pozdrawiam Andrzej
Tak dokładnie.Mając kilka krzaczków przy domu to może nie pryskacie ale mając już kilka set trzeba o to w pewien sposób zadbać.
Poczytajcie o szarej pleśni zgorzeli pędów czy też antraknozie.
Poczytajcie o szarej pleśni zgorzeli pędów czy też antraknozie.
Ewka42, witam ponownie. Znalazlem opis do borowki Duke. Trzeba tylko wrzucic na tlumacza. Jak widzisz nie wymyslilem sobie tych danych, tylko podalem za producentem. Pozdrawiam serdecznie.
http://www.as-garten.at/profi-heidelbee ... cteristics
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
Moja mala oaza
Moja mala oaza
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Po co szukać opisu po niemieckojęzycznych stronach skoro u nas jest opisów tej odmiany bez liku ...
To co pisze ten sklep to lipa , tylko po to aby ktoś to kupił wyłącznie u nich , poza tym w ogrodnictwie stosuje się często zwyczajowy opis docelowej wielkości i owocowania roślin , ale po około 10 latach uprawy i przy prawie idealnych warunkach ...
To co pisze ten sklep to lipa , tylko po to aby ktoś to kupił wyłącznie u nich , poza tym w ogrodnictwie stosuje się często zwyczajowy opis docelowej wielkości i owocowania roślin , ale po około 10 latach uprawy i przy prawie idealnych warunkach ...
Witam
Przymierzam sie do zakupu wiekszej ilosci sztuk borowki amerykanskiej, powiedzmy na poczatek gdzies w granicach 100 sztuk. Moje pytanie jest takie czy lepiej nakopac dolki i przygotowac glebe i sadzic dopiero na jesien czy odrazu po przygotowaniu gleby?
Przymierzam sie do zakupu wiekszej ilosci sztuk borowki amerykanskiej, powiedzmy na poczatek gdzies w granicach 100 sztuk. Moje pytanie jest takie czy lepiej nakopac dolki i przygotowac glebe i sadzic dopiero na jesien czy odrazu po przygotowaniu gleby?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jeśli dasz radę przygotować odpowiednio dołki i masz tyle kwaśnego torfu, to sadź już teraz.
riczi1804 pisze:Ewka42, witam ponownie. Znalazlem opis do borowki Duke. Trzeba tylko wrzucic na tlumacza. Jak widzisz nie wymyslilem sobie tych danych, tylko podalem za producentem. Pozdrawiam serdecznie.
Riczi, pisałeś o odmianach "Blueberry" i "Duble", a ten link dotyczy odmiany "DUKE". Duke to bardzo znana i popularna odmiany, mam jej kilkaset sztuk, i ani nie owocuje dwukrotnie, ani nie ma 40 kg z krzaka. Gdyby miała 8, to byłabym przeszczęsliwa:) ale i tak do dobra odmiana, wczesna.
Pewnie zobaczyłeś napis Blueberry (czyli "Borówka"), i pomyślałeś, że to nazwa odmiany....a to nazwa gatunku. A skąd ten Duble wytrzasnąłeś to już nie wiem.