Ogród Marty Cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty Cz.II

Post »

Ja niestety nie mam gdzie już uszczknąc tego trawniczka, żeby posadzić dzielżany.
Obiecałam m., że już nie będe szaleć.
No chyba, że za jakiś czas :roll: :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mamawiktorci,milo mi cię widzieć w moim ogrodzie ,witam cię serdecznie,te obrzeża kupuję w tartaku,to są takie okrawki z drzewa ,one są tanie ,wybieram sobie w tym tartaku takie grubsze ,żeby dłużej się trzymały,one są długości 1m jak się ma takie szersze gałęzie to trzeba piłą przekroić na pół po długości i tez mogą być połowę wkopuję do ziemi a połowa jest na wierzchu wsypuję do środka ziemię z kompostu,jak nie miałam kompostu to sypałam z worków,i rabaty gotowe,pozdrawiam :wit

Bożenko,witaj, pachnie w tym ogrodzie już wszystkim dalej kwitnie mnóstwo kwiatów pozdrawiam ;:168

Justynko,myślę że będzie smakował,a z jakich owoców robiłaś?

Marysiu,zamówiłam u p.Klemensa 10 pustynników ale jeszcze nie dotarły,strasznie się bronił przed wysyłką ,powiedział,że on w ogóle nie ma sprzedaży wysyłkowej i on nie wie jak ma mi to posłać,uprosiłam go ,wytłumaczyłam mu jak ma to zapakować i w końcu się zgodził,bo on chciał,żebym ja do niego po to przyjechała,jak jutro nie przyjdą to znowu zadzwonię ,może się uda ,mam taką nadzieję ;:196
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Marto robiłam z jeżyn :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko,myślę że to dobra choroba i warto się zarazić, będziesz miała w zimie satysfakcję że pijesz zdrowe napoje,pełne witamin ze słoneczka i w każdym momencie możesz po nie sięgnąć,muszę ci powiedzieć,że jeżeli masz uszkodzone zakrętki to nawet nie pasteryzuj słoika bo szkoda twojego czasu, to nic nie da ,bo uszkodzona zakrętka i tak nie zamknie słoika i kompot musi się zepsuć ,nie możesz go chować na zimę tylko wypić od razu,przykrywki uszkodzone wyrzuć i kup nowe w sklepie gospodarstwa domowego ,jedna kosztuje 33 grosze,słoik też nie może być uszczerbany,co do do roślin to ja nic teraz nie rozmnażam,wszystko na wiosnę,pozdrawiam ;:196

Joasiu,myślę że chodzi ci o trzykrotkę wirgilijską nic z nią nie robisz na zimę, nawet nie obcinasz łodyg niech sobie leżą ,bylin nie oczyszcza się z liści na zimę bo one są taką naturalną ochroną przed mrozami,można wyciąć przekwitnięte łodygi a reszta zostaje ja sprzątam dokładnie rośliny na wiosnę,pozdrawiam ;:196

Gosiu,my kobiety jesteśmy uparte w tym co robimy, pewnie coś wymyślisz
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko,z jeżyn jest też pyszny,w ogóle z wszystkich owoców, każdy ma swój specyficzny smak i niesamowity aromat wydobywa się z tych owoców bo one nie są gotowane,to jest inny smak jak ugotowanego kompotu z tych samych owoców,buziaczki dla ciebie i smacznego ;:168
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Chciałam z trzykrotki zebrać nasionka ale nie wiem dlaczego w tym roku brak nasionek kuleczek.CZy taki kompocik można zrobić tez z jabłek?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu,a po co ci zbierać nasiona z trzykrotki,wtedy długo czeka się na kwitnienie,na wiosnę jak oczyścisz z listków za chwilę wyjdą z ziemi takie nowe listki igiełki wtedy tą kępkę podzielisz na 2 lub3 części i jeszcze w tym samym roku zakwitną ci wszystkie kępki, nasiona zbieramy i wysiewamy roślin jednorocznych,bo inaczej nie można ich rozmnożyć ale byliny dużo szybciej rosną rozmnażane wegetatywnie czyli przez podział.kompocik z jabłuszek też tak można zrobić już wcześniej pisałam o tym,jeżeli masz swoje jabłuszka lub od znajomych to możesz je tylko umyć i kompocik zrobić ze skóreczką bo nie są pryskane, jeżeli kupisz w sklepie to nigdy nie ma takiej pewności i wtedy obieram ze skórki i kompocik jest biały ,a jeżeli jabłuszka są czerwone i nie trzeba obierać to kompocik jest śliczny różowy,ale przy tej metodzie bez pasteryzacji co według mnie jest rewelacją musisz zachować warunki o których pisałam Ani -sweety i Milence,jabłuszka drobniutko pokroisz do słoika do 1/3,pokażę taki kpmpot
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jonatanko! dokładnie tak jak koziorożec ci podpowiada,trzykrotki ogrodowe najlepiej rozsadzać jak kilowce! Podziel je nawet teraz i posadź zobaczysz co będziesz mieć na wiosnę a ;:168 aż się zadziwisz pozdrawiam!
ps: moje na nowo zakwitają po przycięciu miesiąc temu :)
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Martuś, Joasiu, to mój sok z jabłek robiony wczoraj. Trochę za dużo jabłek włożyłam ;:224 Jutro/pojutrze będę testować ;:152 - dam znać, jaki smak :D

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

koziorozec pisze:Aniu,podaję przepis na te napoje-kompoty,nie można nic robić inaczej bo się zepsują.
nakładasz1/3 słoika owoców ,przygotowujesz wodę: na 6 litrów wody 10 kopiatych łyżek cukru zagotujesz tą wodę z cukrem i nalewając do słoików gotujesz ją cały czas,słoik powinien stać na głębokim talerzu,bo nalewając ciągle gotującą się wodę musisz przelać słoik,aż woda wyleje się na ten talerz,zakręcasz słoik ,musisz miec przygotowane 2 ściereczki złożone w kostkę ,przez jedną ściereczkę podnosisz słoik drugą podkładasz pod spód słoika ,(żeby się nie poparzyć) i do oporu dokręcasz ,kładziesz na blacie do góry nogami aż do wystygnięcia i to wszystko.Jak kompot wystygnie obmywasz czystą ściereczką słoik ,bo był oblany słodką wodą i mógłby się w spiżarni oprószyć nalotem pleśniowym bo to świetna pożywka dla grzyba i wysuszony układasz do spiżarni,jeżeli się zdarzy,że syczy powietrze lub kapie ,lub po wystygnięciu zrobi się pianka z powietrzem to znaczy że z przykrywką coś nie tak i słoik się dobrze nie zamknął, to taki słoik odkładasz do szybkiego wypicia,wszystkie przykrywki są pięknie wklęśnięte i bardzo trudno je potem otworzyć, ja do otwierania podgrzewam przykrywkę nad gazem żeby się troszkę rozgrzała bo lepiej się otwiera,ale tez trzeba uważać ,żeby nie przypalić gumek uszczelek w przykrywce bo wtedy taka uszkodzona przykrywka jest do wyrzucenia, otwieracze też uszkadzają przykrywki.Czy słoik się dobrze zamknął wiesz też po tym że owoce w całości lub częściowo wypływają do góry i tak się trzymają z czasem mogą opaść ale z kompotem nic się nie dzieje po2 dniach już kompot jest bardzo aromatyczny i gotowy do picia, rewelacyjnie jest wydobyty smak owoców ,agrestu,porzeczek ,truskawek,wisni ,jabłek, rabarbaru, maliny lub aronii z maliną ,jeżyn,śliwek,nie można robić w ten sposób tylko jagód leśnych bo fermentuje jeżeli wszystko zrobisz tak jak pisze to nic nie powinno się zepsuć ja robię po 400 słoików co roku i ani jeden wyniesiony do spiżarki się nie zepsuł .
Aniu jeżeli będziesz miała jakieś pytania to napisz bo nie wiem na ile jasno napisałam,z 1 kg cukru zrobisz 36-38 słoików dla mnie to jest prawie słodkie a nie przesłodzone i jest gotowe do wypicia beż żadnego rozcieńczania jak najlepszy sok z kartonu ale bez chemii
Martusiu, czy słoik przed zakręceniem należy wytrzeć, tam gdzie zakręcamy?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj Bożenko,Joasia nie podzieli jeszcze trzykrotki bo ma bardzo młodą i może nie mieć jeszcze co dzielić ale na wiosnę już będzie więcej,Bożenko a co to są kilowce :wit

Milenko,twój napój wyszedł tak jak trzeba,owoce u góry,może w pierwszym troszkę ich za dużo i mogły by być drobniej pokrojone,jeżeli są obrane ze skórki to nawet nadają się na deserek albo do naleśnika,ze skórką też ale ona przeszkadza troszkę ,przynajmniej mnie, widzę że super wszystko zrozumiałaś,a bałam się czy dam radę to ze zrozumieniem opisać ,żeby nie zepsuć,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ,nic nie obcieramy,wbrew temu co się dawniej robiło,że wszystko musiało być suchutkie i zawsze porządnie obcierane,jeżeli byś obcierała to musiała byś dotykać tej wody,a my jej absolutnie nie dotykamy ani rękami ani niczym innym tylko czystą przykrywką,na tą wodę z" kopką " czyli menisk wypukły nakładamy przykrywkę i przekręcamy a potem podnosimy przez ściereczki i do oporu dokręcamy,dalej już wiesz ja tam jeszcze póżniej po Ani pisałam do Milenki,po wystygnięciu odwracamy słoiki przykrywkami do góry,tak jak zrobiła to Milenka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No dobra, więc mam sporo jeżyn, spróbuję, dziękuję :wit
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold