Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Henryku, w moim Parapetowym Królestwie apelacji nie przewidziano. :wink:
Ale nawet gdyby cudownie zakwitł, to twój głos jako wybitnego eksperta w tej dziedzinie będzie wzięty pod uwagę. :uszy
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam nadzieję, że notek dożywotniej banicji nie dostanie :D To ładny cierniak, chyba sporych rozmiarów i osobiście zatrzymałbym go chociażby ze względu na silne uciernienie :) Ale cóż... Przy ograniczonej liczbie miejsca warunkiem zachowania w kolekcji jest spełnianie wszystkich wymogów właściciela :) Sam ostatnio sprzedałem kilka swoich kaktusów, które nie wydawały mi się niezbędne w szeregach.
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu, dziś następnemu lokatorowi wręczono nakaz eksmisji i z natychmiastowym wykonaniem. Ten to dopiero jest cierniak.
Obrazek Obrazek
Właśnie ze względu na te jego ciernie tak mnie urzekł w czasie kupowania, a teraz okazuje się, że po wyeksmitowaniu tych dwóch zrobiło się miejsca na czterech, bo nie rozmiary doniczki, ale cierni decydują o zajmowanej powierzchni.
W końcu już jest maj i eksmisje nawet na bruk nie są zakazane, a one dostały lokal zastępczy i to chyba na dodatek z lepszymi warunkami (problem tylko w tym, że to lokal niewłasnościowy i w każdej chwili może ich czekać nakaz totalnej eksmisji ;:306 - może nie na bruk, ale do adopcji).
Pąk Chamaecereusa rozwija się cudownie, nie mogę tylko zrobić prawidłowego zdjęcia, bo mam kłopot z ostrością na czerwonych kolorach.
Obrazek Obrazek
Kolor jest bardziej taki jak na tym drugim nieostrym zdjęciu. Jest cudny, na razie jeden, ale tyle pąków czeka na rozwinięcie, że jak zakwitnie ich więcej na raz to będzie szał. ;:114
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kolorek kwiatuszka chamae śliczny. U mnie też blisko coraz bliżej do podobnych... Czekam niecierpliwie. :wink:

A olbrzymim kaktusom (z olbrzymimi cierniami) na niedużych balkonach mówimy stanowcze nie! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Chamak sliczny ;:215 u mnie będzie chyba jeden kwiatek :(
Jak się zdenerwuje to go rozsadzę na mniejszą kępkę ,może to pomoże :wink:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Obrazek
- śliczny kwiat.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiat chamaecereusa bardzo ładny. Mój jeszcze nigdy nie kwitł. Niby coś tam kombinuje - jak mu zagroziłem eksmisją do kompostownika - ale nie jestem pewny czy coś z tego wyjdzie. Chyba nie zależy mu na tym związku... ;:306
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Mammillaria jest cudowna, a Wy ją chcecie eksmitować. :roll: Co to za piękność?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno, nie wiem jak nazywa się ta piękność, bo o ile pamiętam, to na doniczce miała na imię Mammilaria mix :wink: , a nigdy nie dociekałam jak jej naprawdę na imię. Jak zakwitnie, to może dostąpi tej łaski obywatelstwa Parapetowego Królestwa, a jak nie , to ......

Chamaecereus urzekł i mnie, tym bardziej, że w roku ubiegłym strajkował. Teraz już nie mogę się doczekać obfitego zakwiecenia.
Tak więc Przemku i Małgosiu dajcie swoim jeszcze szansę, może muszą pokazać swoje rogi, by potem odwdzięczyć się za waszą cierpliwość. Ja jestem usatysfakcjonowana :heja

Henryku, ja też właśnie mówię NIE tym olbrzymom na moich parapetach rozmiarów kaktusowej kawalerki. I po kolei będą eksmitowane, by przygotować miejsce na rozrost Rebucji, które nieuchronnie nastąpi po tym sezonie, a jak wola walki z moimi sentymentami pozwoli, to może i na jakieś nowe gatunki Gymnoli w przyszłym sezonie. Bo jednak Gymnole to JEST TO, co tygrysy chyba będą lubić najbardziej. Biorąc pod uwagę moje warunki - mało miejsca, brak możliwości chłodnego zimowania i kwitnienie przez cały sezon, to Gymnole wygrywają tu konkurencję z innymi.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam serdecznie dość tej zimnicy. Na tę noc wniosłam do domu Chamaeceusa, ale na następne noce aż do środy zabrałam też zapączkowane Rebucje i dwa korytka z Gymnolami, bo w nich są też egzemplarze z pąkami. Z balkonu też chyba pójdę wnieść do domu storczyki: Oncidium, Paphiopedilum i Cambrie, bo jednak temperatura dziś spadła mi do 3 stopni. :( A zapowiada się, że może być gorzej.

Kwiat Chamaecereusa pomimo pochmurnej aury w domu jednak otworzył się i trochę poeksperymentowałam z tymi mankamentami czerwieni. Oto co udało mi się wyciągnąć przy manualnych ustawieniach czasu i przesłony:
Obrazek Obrazek

Nie jest to idealne, ale o wiele lepiej niż z makro automatycznego. Będę musiała jeszcze popracować nad dobraniem parametrów przy oświetleniu pełniejszym światłem słonecznym. Może się trochę jednak nauczę :roll:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

;:215 ;:215 ;:215 śliczny :D
Ja wszystkie kaktusy mam w domu :D teraz mieszkam ze skrzynkami...ale to nic przynajmniej mam je pod ręką ;:306
W nocy w Toruniu ma być 0 stopni ;:161
x-Cz-a

Post »

Danusiu ,czytam o dość radykalnych decyzjach.
Znam to z autopsji,rzecz dotyczy hoi,cięłam i rozdawałam a rezultat? wciąż miałam maluchy,inni hoje a ja kołki :oops:
Zostały tylko te mnie lubiące :D :D ,pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisiu, ja teraz tak rozmnażam Chamaecereusa, bo człony czasem odpadają, a jak zobaczyłam jak pięknie kwitnie, to żal mi te maluchy wyrzucić. Bardzo go polubiłam - cudnie zachował się rok temu, gdy mu poucinałam wyciągnięte końcówki. Teraz odwdzięczył się kwieciem.
I to fakt między nami a roślinami musi zaistnieć jakiś rodzaj chemii (jak w miłości :wink: ) . Niektóre mnie lubią i z wzajemnością, a niektóre zachwycą pierwszym doznaniem, ale zauroczenie nie przeradza się w stałą więź. Czasem strata oznacza spory żal, a czasem to nawet ulga, że nie muszę to ja podejmować decyzji o pożegnaniu :wink:
A Lisa trzyma się dobrze, ale korzonków jeszcze nie widać. :(
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

bardzo ładny kwiat ;:215
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy ja się doczekam kwiatów na chamaku u siebie? Na razie są całe dwa pąki (a w zasadzie pączusie) - i tak się zatrzymały, nie wiem czy coś z tego wyjdzie... :roll: Twojego pochwalę jeszcze raz. Wot maładiec! ;:108
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”