Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

Przez kilka tygodni stały na zimnym przeszklonym ganku. Kiedy zbliżała się styczniowa fala mrozów trafiły na słoneczne domowe parapety. Teraz znowu stoją na ganku, a nawet przez kilka ciepłych dni wystawiałem je na zewnątrz. Przeżyły te, które były przycięte bardzo mało, czyli zostało dużo liści i pędów. Te mocniej przycięte niestety nie. Były też momenty, że nagle wszystko zaczynało więdnąć i kończyło się zgonem. Przy czym nic jeszcze nie wyrzuciłem, jedna z nich bowiem po kilku tygodniach udawania martwej odbiła od korzenia zupełnie zdrowym pędem. Na wszelki wypadek też oczekuję na przesyłkę nowych sadzonek.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

A to jedna z zaledwie kilku utrzymanych sadzonek zeszłorocznych. Wiem wiem, nie powinienem jej pozwalać teraz na kwitnienie, ale tak mało tych kwiatów teraz, że żal obrywać.

Obrazek

powyżej Pelargonia Regal "First Blush"

Pozwoliłem też zakwitnąć zwykłej czerwonej, nie wiem jaka jej nazwa, gdzieś coś wyczytałem, że "South African Sun", ale nie znalazłem potwierdzenia.

Obrazek

Oczywiście z kolorem czerwonym mój aparat sobie nie radzi.

Kwitnie też sadzonka Tulpbloeming "Patricia Andrea"

Obrazek
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

amster pięknie się prezentują twoje. Moje to chyba w grudniu zakwitną.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

Ładne zdrowe sadzonki, to co mają nie zakwitnąć. Jeszcze dużo czasu, a nie pędzone będą zdrowiej i dłużej kwitły.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ilona na pewno zakwitną na czas. :wit Napisz kiedy robiłaś czepki???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Re: Pelargonie - sadzonki

Post »

Wyniosłam dziś 2 skrzynki przechowywanych na klatce w bloku pelasiek na balkon - to chyba najwcześniej rozpoczęty sezon balkonowy, zobaczymy co będzie, w razie wielkich mrozów zabiorę :D Jak się trochę wzmocnią to jeszcze poprzycinam bo na razie to ich tak delikatnie ciachłam
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Moje pelargonie jeszcze stoją w ciepłym szkoda mi je stracić zrobiłam trochę sadzonek póki co wszystkie puściły korzenie, nic nie odpadło ale w tym roku jakoś skromnie bo zrobiłam tylko 26 sadzonek. :;230
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zrobiłam w sierpniu jedną sadzonkę.
Całą zimę stała w ciemnej piwnicy.
Pod koniec lutego przesadziłam i zaczęłam podlewać.
Już ma drugi kwiatek.

Obrazek
agapos
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2006, o 21:13

Post »

Potrzebuję znów waszej pomocy. Przycięłam sadzonki tak jak radziłyście mija już 2 tydzień, a nic nie nowego nie wypuszczają, stoja w miejscu. Podlewam je florowitem uniwersalnym, może czymś innym podlewać??? Odcięte sadzonki wkładałam do ukorzeniacza i do doniczki, te wszystkie podgniły choc nie miały bardzo mokro.
Od matczynych oderwane sadzonki też nie chcą mi sie ukorzenić, wszystkie od dołu robią sie brązowe potem padają - co robię nie tak?
Pozdrawiam, Agata
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Te skrócone na pewno puszczą po bokach nowe odrosty.Trzeba czasu .Nowe sadzonki najwyrażniej miały za mokro. Ja swoje podlewam tylko raz,zaraz po wsadzeniu do ziemi.Potem dopiero po ok.10dniach.Ewentualnie jak mają bardzo sucho to bardzo niewielką ilością wody.
Trzeba jeszcze pamiętać żeby przed cięciem czy obrywaniem sadzonek najpierw podlać całą roślinę ,odczekać kilka godzin żeby roślina była nawodniona,dopiero wtedy pobierać nowe sadzonki.Ma to duże znaczenie.No i oczywiście nałożyć na doniczkę folię,którą raz dziennie się zdejmuje na wietrzenie.
Powodzenia.
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja też szczepki raz a solidnie podlewam i zostawiam je dopiero jak ziemia mocno przeschnie dostają trochę wody nigdy jednak nie stosuje foli i zawsze ładnie przyjmują się.
agapos
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2006, o 21:13

Post »

Dziękuję, spróbuję jeszcze raz - może teraz uda się zaszczepić. W lecie i na jesieni nie miałam z tym problemów, tylko teraz.
Pozdrawiam, Agata
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Ja zaczęłam przykrywać sadzonki od jakiegoś czasu, wtedy więcej szczepek się korzeni, przynajmniej dla mnie. Jak widzę że sadzonka robi się taka lekko zwiędła to zakładam folię i za parę godzin staje na baczność. I mam wrażenie że szybciej puszcza korzonki bo jest cieplej i większa wilgotność.
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43

Post »

To fajnie jak znalazłaś swój sposób na ukorzenianie pelargonii :D Niech rosną zdrowo i pięknie kwitnął !
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam sadzonki pelargonii variegata, z normalnymi nie mam problemu ale z tymi chyba tak mam nadzieję, że jeszcze się ukorzenią tylko im brzegi listków zasychają :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”