Zielona ferajna

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielona ferajna

Post »

O tak bardzo ładne :) ciemna tapeta dobrze się sprawdza :wink:
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Śliczna sesja rozwijających się kwiatów ;:215
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Super fotki ci wyszły tych pięknych kwiatów :) i życzę z całego serducha żebyś już nie musiała widzieć murów szpitalnych ;:196
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne zdjęcia mieczyków, ten zielony świetny.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Henryku, Tesiu, Alenko, Kasiu, Amaro, Justus, Paulinko, Bergamotko, Jasiu, Magdo, Agnisiu, Trzynastko, Emmo dziękuję ;:196
Alenko zawsze od jednej się zaczyna... ale na jednej się nie kończy ;:183
Olku ze wszystkich kolorów najbardziej spodobał mi się właśnie ten ;:108
Arku dziękuję ;:196 Trzeba coś robić, inaczej za dużo jest czasu na myślenie... A to na zdrowie nie wychodzi
sangwinario dziękuję i zapraszam :wit

Słonko dziś łaskawie pokazało buźkę więc w końcu mogłam zrobić zdjęcia - po kolei wszystko: nowości, przyrosty, kolejne bukiety... Dzisiaj nowości.

Poszłam sobie dzisiaj po większą osłonkę dla storczyka (po przesadzeniu nie mieścił się do żadnej). Wróciłam z osłonką i paprotką ;:173 Właściwie to 3 rośliny i to 2 różnych gatunków... Ktoś może mi coś o nich napisać? Bo na doniczce nic ;:219

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowość-nie-nowość, czyli kolejna fittonia z Biedry kupiona jeszcze w lipcu - kwitła wtedy, ale że to było tuż przed pójściem do szpitala, nie zdążyłam zrobić zdjęć

Obrazek

Obrazek

Już jakiś czas temu mój tata obiecał mi szczepki roślin, które ma u siebie. Spodziewałam się sansewerii i oxalisa, dostałam sansewerię i kliwię. Zupełnie nie mam pojęcia co z nią zrobić :shock: Roślina od której pochodzi ta cebulka jest już w naszej rodzinie jakieś 15 lat - o ile mojej mamie nie chciała zakwitnąć, mojemu tacie kwitnie regularnie ;:306

Obrazek

No i kolejna sanseweria ;:183 Właściwie to jest Wielki Powrót - mniej więcej w tym samym czasie co kliwia, przybyła do nas kradziona z przychodni pierwsza odnóżka tej rośliny ;:306 Po kilku latach wyhodowaliśmy kilka egzemplarzy, niektóre pokaźnych rozmiarów (sama roślina ponad metr...). Potem większość ;:118 bo już nawet w donicy nie mogły się utrzymać. Jednak mój nieoceniony tata ocalił 1 czy 2 roślinki - właśnie od nich pochodzi ta odnóżka. Historia zatoczyła koło, sanseweria wraca na stare śmieci ;:306

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Śliczna, zdrowa paproć ale ja akurat na nich się nie znam ;:185
Ja również mam Cliwię, od jakiegoś miesiąca, dostałam ją już bardzo dużą. Stoi na ławie pośrodku pokoju, naprzeciw dużego okna (ma mocno rozproszone światło) i rośnie, wypuszcza nowe liście ;:173
Brawa dla taty za ocalenie Sansewerii ;:138 To miło, że roślinka przetrwała i nadal będzie w rodzinie. ;:167 Niech się rozrasta zdrowo.... bo w górę już nie musi... ;:306
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58

Post »

Ja do tej paprotki zanogcicy gniazdowej miałam dwa podejścia - oba nieudane, twoja jest piękna... ;:oj ;:138 :!:
Fitonia ;:215 :!:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alinko zobaczymy jak się dogadam z kliwią ;:108 A sansewerie rosły i wszerz, i wzdłuż, ale wzdłuż bardziej ;:306
Ellciu dziękuję ;:196 ona jest piękna bo wczoraj ją ze sklepu przytachałam, zobaczymy jak będzie za jakiś czas ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Paprotka naprawdę piękna, taka świeża... szkoda, że ja wszystkie takie roślinki uśmiercam :oops:
W ogóle kliwia ma świetną doniczkę, sama ją malowałaś, czy już może taka była?
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

paprotka jest prześliczna, nie wiem co to za odmiana, ale czy to ważne, najważniejsze, że ładnie się prezentuje ;:215 ;:172
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Paprotka faktycznie piękna ;:138
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Niesamowita paprotka ;:oj
Uwielbiam sansewierę i miło ja oglądać u Ciebie ;:108 Kusi mnie jeszcze ta z Biedry cylindryczna... ;:224 Coraz ciężej mi się powstrzymać ;:124
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne nowości u ciebie.

Fittonia lubi miec stale wilgotne podłoże ale nie lubi mieć stojącej wody :wit .I sporo światła jej zapewnij.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malachitku dziękuję ;:196 Doniczkę już taką kupiłam (jest z plastiku), sanseweria ma bardzo podobną, srebrno-brązową
Agnisiu dziękuję w imieniu paprotki ;:196
Amaro dziękuję
Alenko to jest walka serca i rozumu ;:306 Kto wygra?
Patrycjo dziękuję ;:196 Fittonia już 4 do kolekcji, ta akurat stoi na półce w kuchni i roooośnie jak szalona po przesadzeniu ;:108

Jak już pewnie wszyscy wiedzą, uwielbiam roślinki z kolorowymi listkami, dlatego od razu zakochałam się w fittoniach i krotonach. Na szczęście jest to miłość odwzajemniona :D Fittoni mam już 4 rodzaje

Zbiorówka

Obrazek

Zawartość kryształowej cukiernicy - zaczęły lepiej rosnąć jak do zwykłej ziemi dołożyłam im biohumusa dla storczyków (oficjalnie: to magiczna ziemia ;:108 ;:306 ). Przez 2 tygodnie ładnie się zagęściły.

Obrazek

Po kupieniu okazało się że tych różowych jest więcej niż zielonych i nie zmieściły się do cukiernicy. Po przesadzeniu też zaczęły lepiej rosnąć

Obrazek

Fittonia z misy - już wcześniej ładnie rosła, ale teraz to busz :wink:

Obrazek

Krotony z biedry - ten nieszczęśnik uczył się latać i przez pewien czas nie chciał rosnąć bo zaatakowały go ziemóry :evil: Po wytłuczeniu paskudztwa wziął się do roboty. Nowe liście są większe niż stare i stopniowo pięknie się przebarwiają. Odkryłam że krotony lubią nawet bezpośrednie słońce (u mnie stoją na słonecznym zachodnim parapecie) i jeśli nie ma upałów pozwalam im się trochę poprażyć, ładnie się wtedy wybarwiają

Obrazek

Obrazek

Numer 2 - urósł prawie o 1/3 ;:oj

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ładnie! Bardzo ładnie i kolorowo jest u Ciebie. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10