Moja mała "dżungla" - part IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part IV

Post »

Miniaturki po 9,90 ;:oj wszedzie zawsze drozej nić normalne... mega dobra cena i mega ładnie wyglądają...
Do kiedy jest ta oferta? musze sprawdzic czy u nas tez mają... slicznosci...

Zakupy piękności... i podziwiam że masz jeszcze gdzie upychać na parapecie :D

ps. własnie zczaiłam gazetkę w necie - no i gdzie jutro jadę ??? :heja mam nadzieję jeszcze będą

-aktualnie właśnie wrociłam z tesco... nie dosyć że wrociłam zła bo połowy zakupów nie zrobiłam bo "nie było" to po storczykach sladu nie było, ostal się jeden taki już wymęczony - ale... jak zobaczyłam ich wielkość - bozesz z 4cm :shock: :shock: :shock: takie mini mini mini maleństwo :shock:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marudzia pisze:po storczykach sladu nie było

oj, to ;:168 w pocieszeniu... ja jak zobaczyłam w gazetce, że będą to omal przed pracą nie pojechałam ;:306 ale M uświadomił mnie, że oferta na sklepie 24h zmieniana jest o 8 rano... więc po pracy o 16 jeszcze jakieś 20szt stało i mi się udało... u Ciebie 4cm to faktycznie tycie :shock: moje mają kilkanaście :uszy

Obrazek

a stefanois obecnie wygląda tak:

Obrazek

prawda, że piękny...? ;:306 ale... ale... mam nadzieję obiecujący ;:218 ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x-h-n

Post »

Niestety nie pomogę ale trzymam za nie kciukasy ;:215
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Aga to jest filodendron?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

monstera obliqua z 16 strony ;:145
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Aguś storczyki piękne i nie dziwię się, że za taką cenę się nie wachałaś. Kontrast nam zapodałaś nieziemski-storczyki kontra Stefek i "Dziurawiec". Ratuj dziurawego bo pikny jest. A odnośnie zimy, to pomyśl o kupnie helikoptera. Praca nie zając-nie ucieknie, ale gdyby tak trzeba było prędko dotrzeć do jakiegoś hiper po okazję... pomyśl o tym ;:224
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Napisałaś, że nie jest przelana....znalazłam to "coś" w necie

Przekopiuję wszystko, wybierz

Liści żółkną i brązowieją, a ziemia w doniczce jest zbyt mokra
1. Natychmiast wyjąć z doniczki, usunąć martwe korzenie i zgniłe części, przepłukać korzenie i umieścić w pojemniku z czystą wodą.
Można też od razu przesadzić roślinę do nowej tylko lekko wilgotnej, ale nie mokrej ziemi, ale w ten sposób trudno będzie oceniać proces zdrowienia rośliny. Doniczkę trzeba wymienić lub wymyć (wilgotne środowisko sprzyja tworzeniu się grzybów, atakujących roślinę od korzeni. Nie wyczyszczenie doniczki przed przesadzeniem powoduje, że roślina mimo nowej gleby będzie rosła w zainfekowanej doniczce, co niweluje "świeżość" nowej gleby). Wytrzasnąć starą, mokrą ziemię spomiędzy korzeni (można użyć patyczka), obciąć zgniłą część korzenia, cięcie posypać sproszkowanym węglem drzewnym i ukorzeniaczem.
2. Gdy roślina wygląda normalnie ale wydaje nam się, że za dużo podlaliśmy, to można wydrążyć małe (średnica 1 cm) ?dziękuję? w kilku miejscach w podłożu (ale tak, aby nie przerwać korzeni!) dochodząc patyczkiem aż do samego dna doniczki. Ułatwi to dostęp powietrza do ziemi i szybsze jej przesychanie.

Brązowe plamy na liściach, nie tylko na ich wierzchołkach
Plamistość liści spowodowana przez grzyb. Roślinę 2-3 razy spryskać preparatami (używać tylko jednego typu preparatu, nie mieszać) będącymi aktualnie w kwiaciarniach i sklepach botanicznych.

Może była "zalana" wcześniej i doszło do uszkodzenia systemu korzeniowego albo "coś" podłapała.
Ja bym ją wyjęła z doniczki, sprawdziła korzenie, obcięła wszystkie chore liście ( z nich i tak już nic nie będzie) i spisałabym ją czymś na grzyba.

Aga a gdzie ona stoi? Na ziemi?
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Czytałam u Madzi a tu odpisuję:
Miodkowa bo to jest tak z tymi kwiatkami, jak człowiekowi ( czyt. dla mnie) na nich nie zależy, to zawsze są ! Ja chyba ze 2 lata nie kupowałam kwiatków, w Biedronce też. Na tego byłam od lat napalona,to kupiłam.
Był tylko jeden, dla mnie zatrzymali ;:306 ;:306
Łodyżek z 5 szt, ale króciutkie. Jak się wydłużą , się podzielę na wiosnę ;:303 .
O tym napisałam:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280

A tego dziurawego, obetnij zdrowe i od nowa ukorzeń w wodzie? Ratuj koniecznie- to wymianę na ww mego zrobimy!

No i nie wież w stefanotisa, wszystkie kupione ledwie żywe, na 99,9% trafia. Nawet puści młode to też później zmarnieje ;:134 .
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madzia ;:196 dziękuję za zaangażowanie ;:196
Stoi gdzie stała - znaczy na północnym parapecie, mało i rzadko podlewam, wpycham palucha w ziemię najpierw, podnoszę doniczkę i jak lekka to podlewam...
Już pomyślałam obciąć ją tam gdzie puściła te powietrzne korzenie i na nowo do wody i potem do ziemi...?

-- N 24 lut 2013 20:09 --

Teśka ;:196 dzięki, naprawdę nie trzeba :uszy te filodendrony to dla mnie jeśli już - to najlepiej porządnie ukorzenione i to niemałe sadzonki, bo szczepek nie umiem uhodować, taka zdolna jestem ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kohleria pisze: No i nie wież w stefanotisa, wszystkie kupione ledwie żywe, na 99,9% trafia.

mój nie był ledwo żywy :shock: wyglądał zdrowo i super ładnie, jak te eleganty za kilkadziesiąt złotych ;:202 ani brzydkiego liścia, a kwiatki to pachniały ;:108 zmiana warunków na niego podziałała... drastycznie ;:222 a jak nowe pypecie ma to wierzę ;:108 i póki nie zdechnie na amen to wierzyć będę ;:172 w końcu polowałam na niego z rok chyba ;:223
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Wiara czyni cuda- mawiają ;:180 !
Zobacz jaki on wybredny:
http://naradka.wordpress.com/2011/03/21 ... bukietowy/
Tez kiedyś miałam ale nie miałam sił i cierpliwości,żeby mu dogadzać.
Powodzenia!!!!!
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agunia tnij, qrcze, żeby całość "nie poszła".
Cyt. "Rozmnażanie nie jest trudne i polega na ukorzenianiu sadzonek pędowych (z wierzchołków), kawałków pozostałych części uzyskanych poprzez przycięcie rośliny lub przez odkłady. Wybierając sadzonki dobrze jest je pobierać wraz z ich korzeniami powietrznymi."
Do wody z maluchem, choć ja zawsze wtykałam od razu do ziemi ;:131 ...bo doczytałam cyt" Sadzonkę należy posadzić w mieszance torfu i piasku oraz trzymać w wysokiej temperaturze, około 25?30 °C." i sie udało!!
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

utłam ;:108
stoi we wodzie, a reszta we koszu ;:306
ale... pozaglądałam dokładnie... żadnego intruza (o ile mogłam coś dopatrzeć się o 21 ;:306 ) korzonki ładne, nie zalane, ziemia była ok, nie wiór, nie mokra... kij wie co mu odwaliło ;:219
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Agnieszko nie wiem co poradzić odnośnie Monstery ale Stefanotis na pewno pięknie się rozrośnie. Ja mojego kupiłam po kwitnieniu za grosze i wyglądał marnie. Zimą też pojedyńcze liście i tylko łodygi. Na wiosnę pokazały się zaczątki takie jak na Twoim i rosły w zastraszającym tempie, gołym okiem widać było jak się rozrazta. Tego samego roku na świeżych łodygach pięknie zakwitł. Nie martw się, na pewno się, chłopina ogarnie :)
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Może faktycznie jakieś choróbsko ją dopadło, ale skoro utłaś to teraz patrzaj na resztę listków. Masz coś na grzyba? Ja bym tak "zachowawczo/zapobiegliwie" ją czepła.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”