Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Aguniu, dziękuję. Mam nadzieję, że za parę dni będę mogła już pokazać kwitnące łodygi juki. :)
A frezje sadzi się w kwietniu, na zimę trzeba je wykopywać i przechowywać jak mieczyki, chociaż u mnie kończyło się to zwykle tak, że cebulki schły i zamierały. Zobaczymy, może te białe zechcą w końcu ze mną współpracować. :)

Misiu, to miałam szczęście, że akurat tę lilię posadziłam. :) A różyczki to rzecz nowa, różankę zakładałam w zeszłym roku jesienią, a "ciapata" róża to zakup z zeszłorocznej wiosny. No i jeszcze jest parę doniczkowych różyczek, które żal było wyrzucić, więc poszły na rabatkę i radzą sobie doskonale. :)

Kochani, wyjeżdżam na weekend, więc na do widzenia zostawiam parę najświeższych zdjątek z ogródka:
Kremowa lilia, właśnie zakwitł pierwszy pąk:
Obrazek
Sytuacja na oczku wodnym:
Obrazek
Ukochany biały oleander:
Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzięki za odpowiedź! Ta biała frezja jest prześliczna :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ piękna ta kremowa. Mam dobrą wiadomość jeden pąk na VF się tworzy! :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pięknie Ci wszystko kwitnie :D Moje hortensje bukietowe wcale jeszcze nie pokazują kwiatów, pąki też niezbyt wyrywne-ale są. Mogę poczekać na kwitnienie :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Wspaniały ogród i mnóstwo cudownych roślin ;:167
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lenetko i tu znów cudnie. Piękny oleander, mój biały jakoś strasznie mi zmarniał w tym roku, chyba woła o większą donicę ;:306
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aguniu, dziękuję! Dzisiaj widzę, że już zakwita nastepna biała frezja. Zrobię zdjęcie, gdy pojawi się jeszcze kilka, bo pąków jest sporo. To dopiero będzie zapach! :)

Masko, jest już kilka tych kremowych lilii, chciałabym zamieścić zdjęcie, ale pstryknęłam je tak zręcznie, że pojawiły się na nim moje własne kapcie! :D Będę musiała trochę skorygować zdjęcie, żeby nie psuć efektu.
Moja Vanille Fraise już nawet z wolna wypuszcza pierwsze pojedyncze kwiatuszki. Prawie nie mogę oddychać z emocji, kiedy na nią patrzę. :D Jeszcze parę dni, słonecznych dni, i - lody truskawkowe z bitą śmietaną podano! ;:333

Ewciu, podziwiam Twój spokój. :) Ale widzę, że też muszę uzbroić się w cierpliwość. Czerwona hortensja zaczęła właśnie kwitnąć, Vanille Fraise się szykuje, a Polar Bear ma jeszcze ściśle zamknięte pączki. Ciekawe, czy zdołam je zobaczyć kwitnące jednocześnie, czy czerwona zdąży przekwitnąć, zanim na Polar Bear pojawią się kwiaty?

Annar13, dziękuję, chociaż muszę przyznać, że równie bujnie krzewią się u mnie pokrzywy, tyle że starannie omijam je obiektywem. :D Ale muszę trochę zadbać o ogród, skoro robi takie dobre wrażenie, zasługuje na to. :)

Polu, szczepka białego oleandra otrzymana pocztą niestety zmarniała zimą, wdał się jakiś grzyb. A ten, który fotografuję, kupiłam sobie niedawno bodajże w Obi. Mam też czerwony, ale jest mniej efektowny, bo część rośliny uschła zaraz po kupieniu jej. :(
Oj, masz rację co do tej większej donicy, ja też muszę kupić im nowe i jakieś ładne, nie takie zwykłe czarne plastiki. :)

Zaraz biegnę do Was zobaczyć, co nowego. U mnie róże Augusta Luise i Golden Celebration wypuściły nowe kwiaty, szykują się do kwitnienia jeszcze cztery nowe różyczki, wśród nich najbardziej oczekiwana Abraham Darby. Widać, jak mania różana zatacza coraz szersze kręgi i kto wie, co będzie dalej. :) Mam też trochę pięknych malin i czarnych porzeczek, a na młodziutkiej jabłonce Cortland wisi pierwsze jabłuszko!
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Hortensje długo utrzymują kwiaty, więc na pewno kwitnienia się spotkają :D W ogóle bukietowe to krzewy nadające się do każdego ogrodu, niewiele troski potrzebują, a są śliczne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ewciu, dziękuję, bardzo się cieszę. :)
Na razie sytuacja w hortensjach wygląda tak: ta czerwona już kwitnie, a za nią pojawił się pierwszy kwiat Vanille Fraise, ale jeszcze skromny i biały. Chyba nabierze kolorów z czasem. :) Polar Bear jeszcze w pączkach.
Zrobiłam zdjęcia, ale mój ulubiony Tinypic coś szwankuje. :(
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---

Post »

Linetko, jeszcze za wcześnie na wybarwianie się Vanille F. - chwilkę musimy poczekać :) To zresztą chyba najładniej przebarwiająca się hortensja bukietowa, więc warto ją mieć!
Pozdrawiam i czekam na fotki :)
A.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ewciu, dziękuję, bardzo się cieszę. :)
Na razie sytuacja w hortensjach wygląda tak: ta czerwona już kwitnie, a za nią pojawił się pierwszy kwiat Vanille Fraise, ale jeszcze skromny i biały. Chyba nabierze kolorów z czasem. :) Polar Bear jeszcze w pączkach.
Obrazek
Obrazek
O, Aguniu, dzień dobry! :wit No własnie zamieszczam! I jest też Vanille Fraise, na razie biała. Co mi zupełnie nie przeszkadza, bo uwielbiam białe kwiaty :D.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---

Post »

Prześliczny kolor ogrodówki!
A Vanille F. to czysta klasyka i elegancja - piękny kwiat!
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

O rany, ale wpadka, kwiat faktycznie elegancki, a w tle pokrzywa jak miotła. :shock:
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Linetko jakaż cudna ta hortensja. Piękny ma kolorek. ;:138
Szukam i szukam pokrzywy, coby porównać ze swoją, w końcu dojrzałam, ale u mnie jak wyrosły w berberysach, to miały ponad dwa m wys. ;:306 Ciągle sobie obiecywałam, że może następnym razem powyrywam. :D
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Tajeczko, dziękuję, że tak grzecznie nie zauważyłaś mojej pokrzywy. :D
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2