Rosną dość szybko. Najlepsze doniczki to 9x9 i zupełnie wystarczają na okres do wysadzenia w gruncie.
Z tej skrzynki wyjmij i ustaw na czymś bardziej płaskim. Będzie dochodziło więcej światła. Są w sklepach ogrodniczych prostokątne podstawki pod multiplaty w niewielkiej cenie bardzo wygodne.
Stuttgard znajdzie się dla Ciebie.
Siedzę i ścieram osłonki z moich nasionek i ... zaczynam się zastanawiać, czy tych nasion nie moczy się przed włożeniem w ziemię? Nie mogę odnaleźć instrukcji, która czytałam jesienią.
mewo oby tylko wyrosły pięknie ale chyba 11 nasion nie wykiełkuje, problemu nie mam z przechowywaniem bo sporą piwnice mam do dyspozycji. którą tej jesienie uzbroiłam w drugie drzwi i aby nie była ciemna wstawiłam okienko tzn mój tatuś wstawił i wszystko się pięknie przechowuje tej zimy.
Tamtej zimy straciłam dalie kanny , mieczyki i daturki od raczka a le od minionego lata mają bezpieczny schron
Norbitka pisze:Siedzę i ścieram osłonki z moich nasionek i ... zaczynam się zastanawiać, czy tych nasion nie moczy się przed włożeniem w ziemię? Nie mogę odnaleźć instrukcji, która czytałam jesienią.
Kładziesz na mokrą watkę.
Kilkakrotnie było podawane w tym wątku ale proszę podaję jeszcze raz.
Norbitka napisał(a):
Siedzę i ścieram osłonki z moich nasionek i ... zaczynam się zastanawiać, czy tych nasion nie moczy się przed włożeniem w ziemię? Nie mogę odnaleźć instrukcji, która czytałam jesienią.
Może nie jestem specjalistą ,ale ja swoje po opiłowaniu moczyłem w wodzie ok 12-16 godz. ,ładnie napęczniały i do gruntu.Po ok 10-15 dni wykiełkowały
moje na mokrych wacikach leżały 3-4 dni aż miały włochate korzonki i poszły do ziemi - nad ziemią były już 2 dni później z 28 nasion mam 23 roślinki (choć jedna nie chce się z ziemi wygrzebać i chyba nic z niej nie będzie) z czego jedna też ma brązowo czerwone brzegi
Iwonka wiem,że tak się robi,ale może starte nasionko może można włożyć do krążka torfowego.Jedno można zobaczyć.Dziękuję za odpowiedż i cierpliwość.Będę sadzić pierwszy raz i Janusz mi już pisał.Ciekawe jak je spiłuję.Mam sadzić 15lutego