Jak to możliwe,chyba,że szklarenka jest podgrzewana?
Dlaczego tak dopytuję?Bo tez szukam rozwiązania zimowania moich roślin

Mogłabym na klatce schodowej lub na strychu przy okienkach? Niemożliwe,tam minionej zimy mróz ściął wodę...

Nie podgrzewana a ogrzewana.KaRo napisał(a):
zima w szklarence temperatura nie spada poniżej zera?Jest na poziomie ok.5,oC?
Jak to możliwe,chyba,że szklarenka jest podgrzewana?
Można temu zaradzić okrywając szyby okienne jakąś izolacją - chociażby tak jak ja to robię. Pomyśl o tym - na pewno się uda. I w ten prosty sposób możesz rozwiązać swoje problemy z zimowaniem.Dlaczego tak dopytuję?Bo też szukam rozwiązania zimowania moich roślin
Mogłabym na klatce schodowej lub na strychu przy okienkach? Niemożliwe,tam minionej zimy mróz ściął wodę...
Hoduję już hoje lat kilka(naście) więc coś o nich przez ten czas się dowiedziałem. Też jestem na Forum tematycznym o tych roślinach gdzie również dużo wiedzy można nabyć.DAK napisał(a):
potwierdziłeś, że przewieszenie mojej hoi przy oknie może jej wyjść na prawdę na zdrowie. Szkoda, że nie wpadłam na to wiosną - zbyt mocno trzymałam się innej, nie wiem czy prawdziwej opinii o hojach, że długo aklimatyzują się do nowych warunków i nie lubią zmian miejsca.
Jak czytam doskonale rozumiesz na czym polega problem - widać, że rośliny hodujesz nie od wczoraj.Urządzając mieszkanie po remoncie planowałam aranżacje bardziej mając na uwadze własne potrzeby estetyczne niż potrzeby życiowe swych zielonych przyjaciół. A jeśli nawet już to brałam pod uwagę, to nie zawsze rozwiązania techniczne (np. zautomatyzowane doświetlanie) okazały się od razu strzałem w 10.
Hm...Zauważyłam, że sporo kaktusiarzy, storczykomaniaków to jednocześnie miłośnicy kotów. I widzę teraz wiele ich wspólnych cech - i rośliny i koty to indywidualiści - to oni nam mówią czego od nas oczekują i trenują naszą cierpliwość.
Dziękuję za uznanie ale jest to niczym szczególnym się nie wyróżniająca kolekcja roślin balkonowych. Trochę czasu, dużo chęci i każdy może mieć takie (i ładniejsze!) własne roślinki.wwwiola napisał(a):
cuda pokazujesz jak zwykle
Popieram, to jest najlepsza opcja dla kaktusiarzahen_s pisze:Hm...
Tu się wyłamuję ze schematu - oprócz roślin u mnie w domu jest duży pies i duże ryby...![]()
A nie można dołożyć/dorobić tych miejscówek ?hen_s pisze:
Oczywiście, że jest cały zajęty! I gdyby miał 2x tyle miejscówek to też były zajęty...