Zielony świat Moniki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielony świat Moniki

Post »

Monia, przepięknie u Ciebie. Dzisiaj przechodziłam koło ogrodniczego i mało co się nie skusiłam na kolorowe "balkonowe". Tylko że u mnie balkonu niet, mogłabym postawić roślinki na parapecie na ganku ale niestety mam wścibskie koty i psa :( Więc dobrze, że nie kupiłam, bo gdyby te donice lądowały na ziemi, to chyba by mi serce pękło :wink:

U mnie sucho jak pieprz :| Przygońcie do mnie trochę deszczu...
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie i kolorowo. Wczoraj u mnie lało i lało a dziś też słonka nie widać. Deszcz nie służy balkonowym ;:223 Monia, Ty chyba lubisz vintage?
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

hej Monia , u mnie wciąż pochmurno....ale w końcu przestało padać ;:333 Twój balkonik....cudny ;:224
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

Ile kolorów i ciekawych roślinek :)
Powodzenia ;:333
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niunia, nadal cię podziwiam za sypanie tymi nazwami odmian. Ja owszem znam nazwy roślin, ale odmiany to dla mnie prawdziwa czarna magia, zwłaszcza te obcojęzyczne. Chyba znam tylko nazwę powojnika, a i w niej myślę, ze mogłabym strzelić jakiegoś byka.
Bardzo mi się podobają te miniaturowe petunie, a takie wiszące kompozycje z różnych kolorów po prostu są zjawiskowe. Ty masz te petunie różnobarwne? Posadziłaś je razem czy w kompozycji z innymi?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko cudnie wszystko kwitnie, a Ty dodatkowo umiesz sfotografować tak, żeby szczegóły pokazać ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Dzień dobry :wit
Izo - pogoda nas nie rozpieszcza ;:145 Z jednej strony dobrze, że pada ale roślinki balkonowe jakoś się obijają z kwitnieniem bo za mało słonka ;:185 Ale nie trzeba latać z konewką :tan
Baiano - dziękuję kochana ;:196 Czekam jeszcze na kwitnienie pelargoni Cotta Amethyst i Rosebud Appleblossom - kwiatki mają być jak małe różyczki ;:108 już nie mogę się doczekać jak wszystkie pelasie i fuksje zakwitną ;:65
Rumiankowa - tylko przez chwilkę nie padało to szybciutko wyleciałam na balkonik strzelić fotki :uszy Ach te fuksje, mogłyby się pośpieszyć :;230
Karolinko - Szkoda, że nie możesz mieć balkonowych bo to też urocze kwiatki ;:108 Moja psinka na szczęście to botaniczka z zamiłowania i poza wąchaniem kwiatków szkód nie robi, a królik na szczęscie boi się balkonu bo by same kikutki zostały :;230 Przesyłam do ciebie deszcz wedle życzenia ;:108
Kubasiu - mam to samo, nic nie chce kwitnąć tak na 100% tylko pojedyncze kwiatki, no poza begoniami i niecierpkiem. Tunbergia ledwo odżywa a osteospermum to jakaś masakra - kwiatka na nim nie widziałam od tygodnia ;:145 Lubię vitage o tak ;:215
Keetee - u mnie też chmury nisko, depresja murowana ;:145
Mariko - dziękuję za miłe słowa ;:196
Jagodo - jakoś szybko się nauczyłam nazw i nie korzystam ze ściągi ;:224 Też te petunie bardzo mi się podobaja, są bardziej urocze niż te standardowe i jak kwiatki przekwitają to dużo lepiej wyglądają (w zwykłych denerwowały mnie te oklapniete przekwitające kwiaty). Petunie mam dwie. Kompozycje są w skrzynkach 60 cm powieszonych na balustradzie i tak w pierwszej są bacopa różowa, smagliczka różowa, petunia mini różowa i smagliczka biała z podziału wegetatywnego - jest większa ale słabiej kwitnie. W drugiej donicy jest uczep, petunia pomarańczowa mini, werbena czerwona i smagliczka biała zwykła. Na pewno na przyszły rok kupię zarówno smagliczki, te malutkie petunie i uczep bo bardzo ładnie rosną.
Szarotko - cześć kochana ;:196 dziękuję ;:131
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niunia, bardzo ładne kwiatki masz w kompozycjach i ciekawy dobór kolorystyczny. Musisz koniecznie wstawić zdjęcia całych skrzynek, jak wszystko rozkwitnie, zwłaszcza te petunie.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jest, będa foteczki tylko niech wyjdzie słonko bo inaczej nici z kwitnienia ;:185
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Śliczne te miniaturowe petunie ;:180 .
A pelargonia -cudna ;:oj .Ukorzeniaj ;:180 .
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś mam zamiar porobić szczepki ze wszystkich pelargoni i fuksji bo szkoda by było takich pięknych kwiatków. Przydadzą się dokładne instrukcje jak się do tego zabrać ;:108 I spokojnie, na pewno się załapiesz ;:196
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Monika, a zamawiałaś jakieś nawozy od Adriana?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niunia, jeśli chodzi o ukorzenianie fuksji, to radzę zastosować moją metodę małych pędów odrywanych od pędu głównego i wsadzanych w ziemię. Póki co uważam, że jest niezawodna. Najlepiej zabrać się za to w sierpniu, bo uzyskasz sadzonki, które wiosną będą już gotowe do wysadzenia na balkon. Niestety z ukorzenianiem pelargonii miałam problemy. Jednak ukorzeniałam bluszczolistną pełną, może to ma jakieś znacznie. Najlepsza pora wg książek to sierpień. Mnie najlepiej ukorzeniły się te, które były jakieś dwa tygodnie w wodzie, a ponieważ nic nie wypuściły, to je wsadziłam do ziemi. Te ukorzeniane w ziemi nawet z ukorzeniaczem nie udały mi się. Moze jednak źle przygotowałam sadzonki, nie wiem. :?
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

A mnie znowu najlepiej ukorzeniają się bezpośrednio w ziemi. W wodzie zawsze mi zgniją. Do ukorzeniacza i do ziemi. Co do terminu to mi najlepiej wychodzą sadzonki pobrane wczesną wiosną. Szybko się ukorzeniają i prawie w 100%. Jeżeli chodzi o sierpień i jesień to już nie jest tak kolorowo. Wypada około 30% posadzonych. Ale to tylko moje spostrzeżenia. :wink:
Awatar użytkownika
rumiankowa
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 16:46
Kontakt:

Post »

Też muszę powalczyć z sadzonkami bo szkoda co roku kupować jednoroczne i wywalać...
Chociaż mam zamiar pelargonię spróbować przezimować przy piwnicznym okienku, zobaczymy ;)
Ale fuksja, niecierpek itp. trzeba spróbować ukorzenić kilka gałązek ;)
U nas znowu leje cały czas...
Działkę nam zamieniło w bagienko, jak ktoś potrzebuje błotnej kąpieli to zapraszam ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”