Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Kochana pomyliłam się: to nie jak napisałam alokazja lub kolokazja, to jest filodendron schott, byłam dziś rankiem w Obi i jak go zobaczyłam to dla ciebie od razu nazwę spisałam, w neciku sprawdziłam i mamy tego delikwenta;)

Pozdrawiam :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, kwiaty balkonowe nie są tak chimeryczne jak domowe i przeważnie kwitną bez większych ceregieli cały sezon. O ile nie "ugotują się" na tym południowym balkonie, to będą ci kwitły do jesieni, zobaczysz. ;:108
Hibiskus śliczny i pewnie bym zazdrościła, ale dzięki szarotce66 mam ukorzeniona sadzonkę, na której jest już pączek :tan
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Patrycja - :tan ;:168 ależ fajnie, że pomyślałaś o mnie, dziękuję Ci bardzo za nazwę - już na nowym patyczku zanotowałam i wepchnęłam w kwiatka i teraz nie będzie jakimś NN ;:224

Jagoda - przeoczyłam coś? :shock: hibiskusa masz? z pąkami...? no to ja chyba muszę jeszcze raz tam pobuszować...

Niunia1981 pisze:I dawaj te zdjecia balkoniku kochana szybciutko bo tu kolejka aż do Kujaw się ustawiła żeby go obejrzeć

Monia, ciągle pada ;:223 balkon nie skończony, więc zdjęć chwilowo nie będzie...
Wydaje mi się, że "nakręcacie się" na wielki szał na moim balkonie ;:202 a tu będzie taki zwykły z 2 skrzynkami i 2 wiszącymi doniczkami i to wsio... ;:131
Wiktoria_W pisze:a co do uchwytów, to u mnie sprawdzają się metalowe z regulacją szerokości i na górze (na barierkę), i na dole (pod skrzynkę)

M mi kazał kupić plastikowe, bo coś mu nie pasowało w metalowych a u każdego widzę takie zwykłe metalowe właśnie.. jutro wezmę go ze sobą do sklepu i niech sobie (raczej mi haha) sam wybiera ;:224
Marudzia pisze:Dopiero przeczytałam ile dałas za petunie
mega mega tanio naprawde
Chrapka pisze:Petunia suuuperr! I rzeczywiście dobra cena
w zeszłym roku petunie i surfinie na giełdzie kwiatowej kupowałam po 15z

;:oj no co Wy opowiadacie? ja takie wiszące balkonowe u nas po 7zł widziałam... jakieś tam po 12 też były ale skupiłam się na tańszych bo też piękne... ależ jestem zaskoczona :shock:
diament pisze:Cudność cudna, ten kolorek
karcias pisze:hibiskus piękny! jak o niego dbasz?

dzięki dziewczynki ;:168 postawiłam go na południowym parapecie, (na kwietniku obok rosnąć nie chciał...) nie kręcę nim i po prostu podlewam... ;:108 oglądam codziennie, czy coś nie posmakowało go znów... czasem trochę nawozu... no i pasuje mu idealnie bo wyrósł przeokropnie ;:oj jest już na 2/3 wysokości okna...

A teraz pokażę filodendrona dziurawego, którego też Patrycja mówiła aby nie wywalać razem z tym zidentyfikowanym... no i tego też coś ruszyło :tan

Obrazek

No i ruszyła mi też szczepka anturium fioletowego :tan

Obrazek

Oraz "zgłupiało" ze wzrostem epiphyllum... aż nie wiem co z nim zrobić? ;:202

Obrazek

stoi na północnym parapecie, rośnie jak na drożdżach i zaczyna mi na niego miejsca brakować, a chyba tak jak grudnika niebardzo można kręcić i przestawiać...? poradźcie ;:180 miejsce na fiołki przydałoby mi się tam a ten tak cudnie rośnie i jestem bezradna...

Miłego wieczorka
;:7
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

epiphyllum... aż nie wiem co z nim zrobić?
To bardzo ekspansywne i duże rośliny. Twój szczególnie bujnie rośnie bo na północnym parapecie ma mało słońca. Z tego powodu może nie zakwitnąć.
Ja bym go na lato dał na powietrze (moje tak rosną) - chociażby na balkon, do ogrodu etc. Będzie bardziej zwarty (czyli zajmował mniej miejsca) i za rok-dwa zakwitnie. ;:132
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35

Post »

Jaka kolejka od Kujaw - ja od Katowic stoję :D

To hibiskusy takie duże rosną? o mamo... to ja nie wiem gdzie mój będzie siedział jak podrośnie :D Na razie siedzi na biurku przy wschodnim oknie - na południowym w korytarzu siedzi hoja, poza tym nie oddam go na pastwę rodziny - jak nie mam kwiatka na oku to ja zapominam podlewać a reszta domowników to już w ogóle :;230 hoja chyba z miesiąc biedna niepodlewana była póki się nad nią nie zlitowałam - skoro już pięknie zakwitła :D

ale nie wiedziałam, że hibiskusem też nie powinno się kręcić - muszę uważać teraz :D

Wydaje mi się, że metalowe uchwyty będą bezpieczniejsze - ja bym chyba takie wzięła... ale nie wiem - nie znam się bo nie mam balkonu :;230
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Super, że młodziaki ruszyły ze wzrostem ;:138 . U mnie w doniczkach też mam wrażenie, że dopiero od niedawna zaczęło się coś dziać - jakby rośliny dopiero się zorientowały, że przyszła wiosna :roll: . A tu przecież już noce coraz dłuższe ;:145 .
Epiphyllum też świetnie wygląda ;:108 . Wiem, wiem, ja się zupełnie nie znam na sukulentach, ale w życiu bym nie zgadła, że ma za mało światła. Dla mnie jest idealne :) .
A z tą kolejką, to proponuję ją zakręcić w stronę morza - przynajmniej w oczekiwaniu na fotki będzie można się trochę popluskać. Oby nie trzeba było zostać morsem :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, w sumie to nie przeoczyłaś, ja pokazywałam dotychczas z paczuszki od szarotki tylko skrętnika, bo on był najbardziej spektakularny, ale przecież dostałam tez ukorzenionego hibiskusa własnie i trzy sadzonki trzykrotki jasnoróźowo-zielonej. Tak więc jeśli takiej nie masz, to się będziemy mogły wymienić w przyszłym sezonie pewnie, bo i twoje i moje to jeszcze maluchy.
W ogóle balkonowe mnie zdominowały, a tu jeszcze aspidistra i cissus od Chrapki do pokazania. Muszę dziś zrobić fotki.
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

cóż za kolor petuni ;:oj słodziutka, a i hibiskus mi się podoba, ale nie będę go kupować, o nie! brak miejsca i tyle ( ileż razy już się zarzekałam, że więcej nie kupię to wie chyba tylko mój m. ;:224 , a w końcu i tak się łamię, aż mi wstyd, że mam taki słaby charakter ;:14 ). Powiedziałabym, żeby młodzież rosła w siłę, ale co z miejscem :;230 zatem niech rośnie zdrowo :D
a z epifilkiem mam ten sam problem - krzaczysko wielkie, tylko leniwe, bo kwitnąć nie chce ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

sylvi pisze:Powiedziałabym, żeby młodzież rosła w siłę, ale co z miejscem
zatem niech rośnie zdrowo

o właśnie ;:223 moje listki skrętników powoli nabierają korzonków, fiołki zaczynają się rozpychać... oba kwiaty lubią u mnie północny parapet... ale ten sam parapet lubią grudniki :shock: kalanchoe, hoja, która rozrasta się, nagarbia... o rany! chyba jednak się wybiorę do tego szklarza po wymyśloną półkę :;230
hen_s pisze:Ja bym go na lato dał na powietrze (moje tak rosną) - chociażby na balkon, do ogrodu etc. Będzie bardziej zwarty (czyli zajmował mniej miejsca) i za rok-dwa zakwitnie.

dziękuję za poradę, oczywiście wyeksmituję swoje epifyla na balkon, grudniki zresztą też i będzie miejsce :heja na fiołki :;230 tylko co potem w październiku zrobię to nie wiem ;:219
sylvi pisze:z epifilkiem mam ten sam problem - krzaczysko wielkie, tylko leniwe, bo kwitnąć nie chce

Henryk nam wyjaśnił - daj go na balkon jaki czy ogród do słoneczka ;:108
Wiktoria_W pisze: ja się zupełnie nie znam na sukulentach, ale w życiu bym nie zgadła, że ma za mało światła.

przyznam, że i ja się :shock: tym, że to z braku słońca tak wyrosło :;230
rapunzel pisze:trzy sadzonki trzykrotki jasnoróźowo-zielonej

kiedyś byłam negatywnie nastawiona do trzykrotek ale teraz w sumie mogę powiedzieć, że chętnie się wymienię, więc hodujemy Jagoda, hodujemy... ;:108
karcias pisze:To hibiskusy takie duże rosną?

też nie wiedziałam :;230 a to normalne DRZEWA i potem światło zabierają z okna ;:124 a spróbuję wynieść choćby na kwietnik obok to te od razu FOCH i co zrobić? wolę patrzeć na kwiatki niż kupę liści i się poświęcam ;:223
Wiktoria_W pisze:A z tą kolejką, to proponuję ją zakręcić w stronę morza

no dobra dobra... pogoda się zlitowała, ja kwiatków dokupiłam ;:224 i coś już na tym balkonie "wygląda" więc pokazuję:

Obrazek

widać trochę jakie kupiłam mocowania do skrzynek - za pojedyncze 5zł a za taki metalowy na doniczkę 60cm - 15zł - M stwierdził, że niewielka różnica, a bez nerwów podczas mocowania, podstawka nie wypadnie i cała doniczka ładnie się trzymać będzie - więc jestem baaardzo z nich zadowolona ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec... mata, o której była mowa - nie chciałam na całą barierkę jej montować, bo szkoda mi było słoneczka... no i na jej tle - kaktusiątko mego M :;230 - mówiłam o nim kiedyś, ale wymagał przesadzenia i nie pokazałam... doniczka jest ta sama, czyli okropna, jakby ktoś miał pomysł jak ją przyozdobić to ja chętnie poczytam ;:180 kaktusik przywieziony został z domu teściów i tylko na balkonie jest dla niego miejsce :;230

Obrazek

zdjęcie balkonu z pozycji podwódka zrobię na dniach, kolor jest wg mnie bardzo ładny ;:131 i teraz nareszcie wygląda jak należy ;:224 (skromność)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie tak szykowne mocowania na skrzynki zakupiłaś?

U kaktusa nie najważniejsza doniczka. Najważniejsze aby miał mnóstwo słońca - a temu ewidentnie go brakuje. Daj go na najbardziej słoneczne miejsce na balkonie na cały sezon, daj odpoczynek zimowy (bez podlewania i w chłodzie) i na drugi rok będzie obsypany pąkami i kwiatami. ;:132
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

O ja cie Aguś! Ile ty masz kwiecia na balkonie ;:oj ;:oj No teraz to ja rozumiem - balkonik pełną gębą ;:138
Kwiatki śliczne, różnorodne, nawet doniczki wiszące fiu fiu ;:224 ;:224
Mata bardzo ładnie wygląda ;:108 Teraz to tylko ;:136 na balkoniku !!
TYlko kochana oglądaj tą werbenę to mszyce kochają ją bardzo a w tym roku jest ich pełno ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit balkon rewelacja ;:138
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Agnieszko, ale żałuję, że balkonik tak daleko bo przestrzeni na nim!! Nie to co u mnie,
że z kotami muszę się dzielić. Kwiaty prześliczne. U mnie tego roku przewaga kolorowych
listeczków. U Ciebie za to kolorków kwiatkowych multum - jestem zachwycona. ;:oj ;:173
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu - ;:168 cieszę się, że Ci się u mnie podoba :tan dla Ciebie wydaje się pusto jeszcze, ale dla mnie to jest ;:202 bo ja do tej pory na balkonie nie miałam ani jednego kwiatka ;:131 M powiedział, że już dżungla... dżungla to ja myślę, że dopiero może się zrobić :;230

Oksana - ;:196 dziękuję

Monia - no jak Ty uważasz, że balkon ujdzie to chyba faktycznie nie jest źle ;:224 ;:196 i mszycami mnie nie strasz ;:188 bo nie wiem czy na tych tycich bidulkach coś wypatrzę w słońcu :;230 No ale ;:136 obowiązkowe - już plan jest ;:224

hen_s pisze:Gdzie tak szykowne mocowania na skrzynki zakupiłaś?

a jakie one szykowne :shock: były jeszcze takie same ale z elementami kwiatków czy czego tam... ja wolę proste więc mam proste ;:108 kupiłam w naszym ogrodniczym... chyba żadna sieciówka, choć jutro jadąc do pracy spojrzę na jego logo ;:108 w każdym razie zauważyłam że wisi u nich od miesiąca reklama marolexa i adres naszego FO :shock:
mogliby mi zniżki jakieś dawaś swoją drogą :;230

hen_s pisze:Daj go na najbardziej słoneczne miejsce na balkonie na cały sezon,

ten kaktus właśnie już zaczął "odbijać" bo stał u teściów co chwilę w innym miejscu ;:223 oczywiście nie słonecznym ;:222 a kiedyś miał pięęęękne i wieeelkie kwiaty :shock: powiedz mi, czy za tą matą w tym miejscu może stać czy wystawić go na drugą stronę gdzie barierka jest odsłonięta? tam stał przez ostatnie 2 miesiące, ale ze swojej wygody przeniosłam go dziś tu gdzie stoi...

Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

powiedz mi, czy za tą matą w tym miejscu może stać czy wystawić go na drugą stronę gdzie barierka jest odsłonięta? tam stał przez ostatnie 2 miesiące, ale ze swojej wygody przeniosłam go dziś tu gdzie stoi...
Pełne słońce to nie za matą tylko po drugiej stronie. Wygoda gospodyni mało ważna, ważniejsze dobro rośliny. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”